مواضع تند داود اوغلو درباره سیاست حزب حاکم ترکیه در غزه
معمار سابق سیاست خارجی ترکیه، معتقد است که دولت این کشور باید هر چه زودتر رژیم صهیونیستی را تحریم کند و از اتخاذ مواضع نمایشی دست بکشد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، جنایات رژیم صهیونیستی در غزه ادامه دارد و در اغلب کشورهای منطقه و جهان، هنوز هم تیتر و عکس صفحه نخست روزنامه ها به غزه اختصاص دارد و سیاستمداران نیز درباره این موضوع صحبت می کنند.
روز گذشته، احمد داود اوغلو رهبر حزب آینده، در پارلمان ترکیه و در جمع نمایندگان دو حزب سعادت و آینده، از سیاست دولت اردوغان درباره مساله فلسطین انتقاد کرد.
داود اوغلو: شُو راه نیندازید
رهبر حزب آینده ضمن بیان انتقاد از سیاست های دولت اردوغان درباره غزه گفت: «همچنان که دیدیم، دولت حاضر نشد اسراییل را تحریم کند. قبل از آن نیز پیشنهاد ما را برای اخراج سفیر نپذیرفتند. بنابراین لازم است با مردم صادق باشید. تا زمانی که حاضر نیستید به طور شفاف و واضح اسراییل را تحریم کنید، بیان مواضع نمایشی، اثری نخواهد داشت».
نخست وزیر سابق ترکیه در بیان انتقاد از مواضع رئیس جمهور این کشور گفت: «جناب اردوغان، هجده روز تمام برای برگزاری اجتماع حمایت از قدس تعلل کرد. چرا؟ تا بتواند این مراسم را تنها یک روز پیش از سالگرد تاسیس جمهوری برگزار کند».
وی افزود: «در شرایط کنونی، برای ما، اندوه و افتخار همنشین شده اند. بله این افتخار بزرگی برای ماست که نظام جمهوری ما 100 ساله شد. ولی بسیار مصیبت زده و غمگینیم. زیرا یکی از بزرگترین کشتارهای تاریخ بشر در غزه در حال وقوع است. دیدید که اردوگاه پناهندگان جبالی بمباران شد و صدها برادر و خواهر ما جان باختند. اما با این وجود، متاسفانه در مواضع کشور ما درباره مساله فلسطین، باز هم شاهد تنش داخلی، اختلاف نظر و دوقطبی سازی هستیم. متاسفانه آقای اردوغان، فقط هواداران ائتلاف جمهور را به اجتماع خود راه داد و کسی را دعوت نکرد. انگار آرمان فلسطین در انحصار آنها بود. انگار این ما بودیم که 18 روز سکوت کردیم نه آنها. منظور آنها این بود: ما آرمان فلسطین را در انحصار خود در اختیار داریم، هر زمان که بخواهیم می توانیم درباره فلسطین صحبت کنیم، هر زمان که بخواهیم می توانیم سکوت کنیم، ظالم و مظلوم را در یک رده قرار دهیم و اعتدال را توصیه کنیم. هر زمان که بخواهیم قهرمان بازی درمی آوریم و شو راه می اندازیم. ما مخالف این نگرش هستیم. رهبری را نمی توان با قدم برداشتن از تاریخ و برداشتن گام های مورد نیاز زمانه با تفکر ماکیاولیستی بر اساس مصلحت زمانه به دست آورد».
حمایت داود اوغلو از حماس و انتقاد از مخالفین
رهبر حزب آینده در سخنرانی خود، از برخی احزاب مخالف اردوغان نیز اننقاد کرد و مواضع سیاسی آنان درباره حماس را غلط و غیرانسانی دانست.
او گفت: «همچنان که گفتم مواضع حزب حاکم، نومیدکننده بود. اما در مورد مخالفان، بگذارید واضح بگویم، آنها اظهار نظرهایی کردند که گویی حماس و اسرائیل، اشغالگران و تحت اشغال ها، ظالمان و مظلومان، در یک سطح هستند! متأسفم این را می گویم، ولی بدانید هر کسی که بگوید اسراییل و حماس، هر دو تروریست هستند، خاورمیانه و قانون را نمی شناسد. متاسفانه برخی از احزاب مخالف ما در این زمینه مواضع غلطی داشتند و عملاً با برجسته کردن جشن جمهوری و بی اعتنایی به غزه، وارد مسابقه دوقطبی شدند. گویی جمهوری ترکیه و حمایت از غزه، متضاد هم هستند. ولی به شما می گویم، ما پیروان و مدافع هر قطره خون و اشکی هستیم که در غزه ریخته می شود. ما صاحب ارتش های استقلال و جمهوری خود هستیم! نه سوء استفاده از غزه را درست می دانیم و نه سوء استفاده از جمهوری را. مردمان راستین آناتولی قدر هر دو را می دانند و از هر دو دفاع می کنند».
داود اوغلو در ادامه از مواضع مقامات غربی انتقاد کرده و گفت: «بسیاری از رهبران غربی دیروز اعلام کردند که برای اعلام آتش بس در غزه زود است. منظور آنها این است: هنوز به قدر کافی کشتار نشده و به تعداد کافی، آدم نمرده است، به اندازه کافی زن و کودک نمرده اند! واقعاً منطق شما این است؟ 8 هزار نفر شهید شدند و اغلب آنان زن و کودک بودند، آن وقت می گویید برای آتش بس زود است؟ آقای بایدن می دانید وقتی از بین 2 میلیون و 400 هزار نفر 8 هزار نفر مردند دقیقاً یعنی چه؟ یعنی اگر به نسبت جمعیت محاسبه کنیم، مانند 1 میلیون مرگ در ایالات متحده است. آن هم مرگ 300 هزار کودک و 230 هزار زن».
چرا سفیر اسرائیل را اخراج نکردید؟
معمار سابق سیاست خارجی ترکیه احمد داود اوغلو در ادامه سخنان انتقادی خود افزود: «در شرایط امروز چه باید کرد؟ ما از همان روزهای نخست گفتیم فوراً سفیر اسرائیل را به خانه اش برگردانید. اما سفیر اسرائیل با انتشار یک توئیت، به من یعنی به نخست وزیر سابق این کشور توهین کرد. اما دولت نه تنها توصیه ما را نپذیرفت بلکه جواب اقدام بی ادبانه سفیر را نداد. ما روزی پاسخگوی این موضوع خواهیم بود. ما گفتیم سفیر اسرائیل را اخراج کنید، توجه نکردند. خود سفیر اسرائیل بلند شد و رفت. این روزها می بینیم که سخنان و مواضع تندی از سوی سران اسراییل علیه ترکیه صادر می شود. سخنانی مبنی بر اینکه روابط با ترکیه را دوباره بررسی می کنیم. چرا مقابله به مثل نکردید و فوراً سفیر ما را برای بازگشت به آنکارا فرا نخواندید؟ باز هم تکرار می کنم: لازم است ترکیه اسراییل را تحریم کند. صادرات روغن به اسراییل همین الان متوقف شود، پروازها متوقف شوند و حریم هوایی کشور را به سوی هواپیماهای اسراییل ببندید. آقای رییس جمهور! کمی دیپلماسی عمومی لطفاً. می خواهید لیستی از روشنفکران بزرگ مسلمان در اختیارتان بگذارم که در استانبول هستند و می توانند از غزه حمایت کنند؟»
احمد داود اوغلو در پایان سخنان خود، به این اشاره کرد که جمع شدن وزرای امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی کافی نیست و باید فوراً تشکیل جلسه در سطح سران، در دستور کار قرار بگیرد.
در پایان باید گفت، در 3 هفته گذشته از بین دو گروه احزاب سیاسی مهم نزدیک به اردوغان و مخالف اردوغان، تنها دو حزب به شکل قاطعانه و شفاف از مردم غزه حمایت کرده اند و احزاب دیگر، غالباً مسیر میانه روی و برخی نیز موضع انفعال را برگزیده اند.
دیدگاه تان را بنویسید