تحلیل بیبیسی از تاثیر سقوط اسد بر توازن قوا در منطقه
بی بی سی با اشاره به اینکه «خلا قدرت در سوریه می تواند خطرناک باشد» نوشت: «پایان حکومت خانواده اسد، توازن قوا در منطقه را تغییر خواهد داد».
نامه نیوز - «سقوط بشار اسد تنها یک هفته پیش، زمانی که شورشیان کارزار حیرت انگیز خود را علیه رژیم از پایگاه خود در ادلب، در شمال غرب سوریه آغاز کردند، تقریبا ادامه این روند غیرقابل تصور بود. این یک نقطه عطف برای سوریه است. اسد در سال 2000 پس از مرگ پدرش حافظ که 29 سال بر کشور حکومت کرد به قدرت رسید.»
بی بی سی انگلیسی با این مقدمه می نویسد: اسد جوان وارث یک ساختار سیاسی شدیدا کنترل شده و سرکوبگر بود که در آن مخالفت ها تحمل نمی شد.در ابتدا، این امید وجود داشت که او می تواند متفاوت باشد - بازتر، کمتر وحشیانه. اما عمر این دوره هم کوتاه بود. اسد برای همیشه به عنوان مردی که اعتراضات مسالمت آمیز علیه رژیم خود را در سال 2011 به خشونت سرکوب کرد، که منجر به جنگ داخلی شد، به یاد خواهد ماند. بیش از نیم میلیون نفر کشته شدند و شش میلیون نفر دیگر آواره شدند. او با کمک روسیه و ایران جان سالم به در برد. روسیه از نیروی هوایی مهیب خود استفاده کرد در حالی که ایران مستشاران نظامی خود را به سوریه فرستاد و حزب الله، شبه نظامیانی که در همسایگی لبنان از آن پشتیبانی می کند، جنگنده های آموزش دیده خود را مستقر کردند.
نویسنده مطلب در ادامه با این ادعا که ایران و روسیه این بار دیگر از اسد حمایت نکردند، نوشت: این بار این اتفاق نیفتاد. متحدان او که درگیر امور خود بودند، اساساً او را رها کردند. بدون کمک آنها، سربازان او قادر به توقف شورشیان به رهبری گروه شبه نظامی اسلامگرای هیأت تحریر الشام (HTS) نبودند و در برخی جاها ظاهراً تمایلی نداشتند. اول، آنها حلب، دومین شهر بزرگ کشور را در هفته گذشته تقریباً بدون مقاومت تصرف کردند. سپس حما، و چند روز بعد، مرکز کلیدی حمص. با پیشروی شورشیان از شرق و جنوب، تهاجم، دمشق را منزوی کرد. در عرض چند ساعت، مبارزان وارد پایتخت، مقر قدرت اسد شدند. پایان حکومت پنج دهه ای خانواده اسد، توازن قوا در منطقه را تغییر خواهد داد.
نویسنده در ادامه با طرح این ادعا که رفتن بشار ضربه مهمی به وضعیت ایران در منطقه است، نوشت: سوریه در زمان اسد بخشی از ارتباط بین ایرانی ها و حزب الله بود و برای انتقال سلاح و مهمات به این گروه، کلیدی بود. خود حزب الله پس از جنگ یک ساله خود با اسرائیل تضعیف شده و آینده آن نامشخص است. یکی دیگر از گروههای مورد حمایت ایران، حوثیهای یمن، بارها هدف حملات هوایی قرار گرفتهاند. همه این گروهها، به اضافه شبهنظامیان در عراق و حماس در غزه، چیزی را تشکیل میدهند که تهران آن را «محور مقاومت» توصیف میکند که اکنون آسیب جدی دیده است. این تصویر جدید در اسرائیل جشن گرفته خواهد شد، جایی که ایران به عنوان یک تهدید وجودی تلقی می شود.
بسیاری بر این باورند که این تهاجم بدون کمک ترکیه ممکن نبود. ترکیه که از برخی از شورشیان در سوریه حمایت می کند، اما حمایت از HTS را رد کرده است. برای مدتی، رئیس جمهور رجب طیب اردوغان، اسد را تحت فشار قرار داده بود تا در مذاکرات برای یافتن راه حلی دیپلماتیک برای درگیری که امکان بازگشت آوارگان سوری را فراهم کند، شرکت کند. حداقل سه میلیون نفر از آنها در ترکیه هستند و این یک موضوع حساس محلی است؛ اما اسد از انجام این کار خودداری کرده بود.
بسیاری از مردم از رفتن اسد خوشحال می شوند. اما بعد چه اتفاقی می افتد؟ تحریر الشام ریشه در القاعده و گذشته خشونت آمیز دارد. آنها سال های گذشته را صرف تلاش برای تغییر نام خود به عنوان یک نیروی ملی گرا کرده اند و پیام های اخیر آنها لحنی دیپلماتیک و آشتی جویانه دارد. اما بسیاری این تغییر رویه را باور نکرده اند. در عین حال، تغییرات چشمگیر می تواند به خلاء قدرت خطرناک منجر شود و در نهایت منجر به هرج و مرج و حتی خشونت بیشتر شود.
منبع: جماران
دیدگاه تان را بنویسید