کد خبر: 176485
تاریخ انتشار :

«اتوبوس برقی» خاطره‌ها، به کمک آلودگی هوای تهران می‌آید

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

آیدین پورخامنه - هوای تهران هر روز آلوده‌تر می‌شود، با آمدن فصل پاییز و زمستان باز هم شاهد وارونگی هوا خواهیم بود که به مراتب موجب آلودگی بیشتر هوا خواهدشد. به نظر می‌رسد مسئولان در پی حل مشکل آلودگی هوا هستند که طرح استفاده از اتوبوس‌های برقی را مطرح کرده‌اند. اتوبوس‌هایی که تنها به عنوان خاطره‌ای در ذهنمان بودند باز هم در حال ورود به تهران هستند.

در همین رابطه پیمان سنندجی مدیرعامل شرکت واحداتوبوسرانی تهران درباره استفاده مجدد از اتوبوس‌های برقی، از در دستور کار قرارگرفتن خرید 450 اتوبوس جدید خبر داده‌ که ظرف دو سال همین تعداد اتوبوس برقی نیز خریداری خواهدشد. این اتوبوس‌ها که قراراست در خط قدیم خود یعنی 17 شهریور- راه‌آهن و میدان امام حسین (ع) به کار گرفته شوند، عمدتاً هیبریدی بوده و ممکن است توسط یک شاخک برای اتصال به برق در ریل وسط خیابان تعبیه شود.

اما استفاده از این اتوبوس‌ها تا چه اندازه می‌تواند در کاهش آلودگی هوای تهران مفید باشد و برای تهرانی که با کمبود برق مواجه است چطور می‌توان برق مورد نیاز را تامین کرد؟

بودجه اتوبوس برقی از طرف دولت تامین نشده‌است

مهندس دولتی معاون حمل و نقل و ترافیک منطقه 22 در گفتگو با نامه نیوز، یکی از مشکلات اتوبوس برقی‌هایی که در دوره قبل استفاده می‌شد را از بین بردن زیبایی شهر دانست و گفت:" بااینکه اتوبوس برقی‌ زیبایی شهر را کاهش می‌دهد ولی از جنبه محیط زیستی کمک زیادی به کاهش آلودگی هوا می‌کنند . کابل‌کشی اتوبوس برقی مشکلی است که منظره شهری را زشت می‌کرد. البته الآن مترو را در تهران داریم که بر روی ریل حرکت و با برق کار می‌کند. اما اتوبوس‌ها دارای چرخ لاستیکی هستند ونمی‌توان به آن‌ها زمینی برق رساند برای همین از سیم‌کشی استفاده می‌شود. در حمل و نقل همگانی و عمومی، بهتر است دولت با همکاری شهرداری کار انجام دهند. تا جایی که اطلاع دارم بودجه‌ای که باید از طرف دولت در این زمینه تامین شود، هنوز تامین نشده‌است."

شرکت واحد سعی دارد برای جامعه مفید باشد

از سویی دیگر سعید ترابیان عضو هیئت مدیره و مسئول روابط عمومی سندیکای اتوبوسرانی تهران و حومه در خصوص اتوبوس‌های برقی به نامه نیوز گفت:" اولین سری اتوبوس برقی در سال 1376 در تهران بهره‌برداری شد. سری دوم در سال 1388 آمد. اتوبوس‌های برقی را از کشور چکسلواکی واردکردند. بهره‌بردای آن به علت اینکه هیچگونه آلودگی ندارد برای جامعه بسیار مناسب است. به این دلیل که در شرکت واحد اتوبوس‌های دیزل و گاز سوز موجب آلودگی می‌شوند، می‌توان اتوبوس برقی را برای شهر مناسب دانست. با این وجود اتوبوس‌های گازی و دیزلی در برابر سواری‌های تهران کمتر آلودگی تولید می‌کنند ولی در هر صورت رقمی از درصد آلودگی را به خود اختصاص می‌دهند. موارد تحریم که کشور ما متحمل آن شد، برایمان هزینه‌های زیادی داشت ولی این موضوع که فعال و درحال راه‌اندازی اتوبوس برقی هستند، نشان دهنده این است که شرکت واحد سعی دارد برای جامعه مفید باشد."

وی در خصوص خطرات اتوبوس برقی بیان کرد:" اگر بخواهیم درباره خطرات اتوبوس برقی صحبت کنیم، اول باید به این نکته اشاره کنم که با آمدن اسم اتوبوس برقی طبیعی است که یاد خطرات برق گرفتگی می‌افتیم. قدرت برقی که برای اتوبوس‌های برقی استفاده می‌شود،10 برابر برق لازم برای روشن کردن لامپ، یعنی 220 ولت است. تمهیدات در سال‌های گذشته و الآن برای بالا بردن امنیت به صورت آنلاین به روز شده‌است. در تامین امنیت به راننده و مسافران توجه زیادی شده‌است. اگر سال‌های گذشته خطراتی رانندگان را تهدید می‌کرد، سعی شده که تمام موارد برای امن بودن این اتوبوس‌ها برطرف شود. باید به این نکته توجه کرد که اتوبوس‌های برقی به هیچ عنوان درصدی از آلودگی ندارد، که نشان‌دهنده حرکت رو به جلوی شرکت واحد است، امیدوارم ادامه داشته‌باشد."

آلودگی اتوبوس برقی خیلی کم است

ترابیان درباره سوخت مصرفی اتوبوس‌ها گفت:" اتوبوس‌هایی که برای خدمات عمومی استفاده می‌شود یا گازسوز و یا دیزلی ( مصرف با گازوییل) هستند. البته یک یا دو اتوبوس برقی (بی‌سیم) به تهران آمد که آلودگی خیلی پایینی داشتند ولی مناسب برای استفاده شهری نبودند. در داخل شهر تهران بعضی از اتوبوس‌ها با گاز طبیعی و بیشتر اتوبوس‌ها با سوخت گازوییل کار می‌کنند. در کلاس‌های عملی توضیحات توجیهی، همکاران راهنمایی و رانندگی اعلام کردند که آلودگی سوخت گازوییل نسبت به سوخت بنزین خیلی کمتر است ولی در حد خودش آلودگی دارد. با ورود اتوبوس‌های برقی (سیمی) هیچ کدام از این آلودگی‌ها به وجود نمی‌آید."

وی افزود:"برای استفاده از این اتوبوس‌ها لازم است امکاناتش را مهیا کنند، مثل جاده‌ای که برای اتوبوس‌های برقی در نظر گرفته می‌شود. این جاده باید کاملاً صاف و مسطح باشد چون این اتوبوس‌ها برق را از طریق شاخک‌های خود که انتهای اتوبوس قراردارد از سیم‌های هوایی می‌گیرند. اگرمسیر صاف نباشد این شاخک‌ها از سیم جدا می‌شوند؛ البته اتوبوس‌ها باتری‌هایی دارند که به آن‌ها تا حدی اجازه ادامه مسیر را می‌دهد، تا راننده بتواند راه را بازکند که موجب ترافیک نشود. همینطور باید همانند مسیر اتوبوس‌های BRT ، مسیری جداگانه به اتوبوس‌های برقی اختصاص دهند. الآن به دستور شهردار شرکت واحد سعی دارد این کار با وجود هزینه‌های زیاد، انجام شود."

تحریم و فرسودگی، عامل کنار رفتن اتوبوس برقی بود

ترابیان علت خارج‌شدن اتوبوس‌های برقی را از چرخه استفاده، فرسودگی آن‌ها دانست و گفت:" فرسودگی اتوبوس‌های برقی در گذشته موجب شد تا این اتوبوس‌ها از چرخه استفاده کنار روند. علاوه بر این تحریم باعث شد که نتوانیم اتوبوس‌های جدید وارد کنیم. همچنین به دلیل هزینه‌های بالا، این اتوبوس‌ها کنار گذاشته شدند. اما بعد از تحقیقات، هزینه‌ها برای راه اندازی مجدد پرداخت شده‌است. وقتی چارت کاری این اتوبوس‌ها را سوال کردم، متوجه شدم قراراست بر اساس اصول و طول عمری که کشور چک برای اتوبوس‌ها تفهیم کرده، قبل از اینکه طول عمر اتوبوس‌ها تمام شود، اتوبوس‌های جدید وارد شوند. امیدوارم تا سال آینده بتوانیم حداقل 50 درصد خدمت رسانی عمومی شهر تهران را با اتوبوس‌های برقی انجام دهیم که باعث کاهش آلودگی هوا خواهد بود تا مردم بتوانند در این شهر زندگی کنند . "

وی درباره قیمت بلیط اتوبوس‌های برقی اظهار داشت:"در رابطه با بلیط اتوبوس، این مبلغی است که برای اتوبوس‌های برقی با هزینه گزاف و اتوبوس‌های گاز سوز که به آن‌ها گاز به صورت رایگان تعلق می‌گیرد، تفاوتی ندارد. قیمت‌گذاری روی بلیط اتوبوس‌ها بر اساس مصوبه شورای شهر و بر اساس کیلومتر کارکرد مسیر اتوبوس‌ها است. حالا فرقی نمی‌کند مسیر را با اتوبوس برقی بروند یا با اتوبوس دیزل."

این طرح به علت کمبود برق نباید کنار گذاشته‌شود

در همین راستا حسین امیری خامکانی رئیس کمیته برق کمیسون انرژی مجلس در خصوص تامین برق برای اتوبوس‌های برقی به نامه نیوز گفت:" اتوبوس برقی در راستای حفظ محیط زیست و هوای پایتخت مورد نیاز است، بنابر این باید سعی کنیم تا برق لازم برای این بخش را تامین کنیم. اینطور طرح‌ها به علت کمبود برق نباید کنار گذاشته‌شوند، بلکه باید برق مورد نیاز را تامین کنیم. شهرداری می‌تواند در احداث نیروگاه‌های کوچک مشارکت کند و مشکل کمبود برق را حل کند. آن ذهنیتی که اتوبوس‌های برقی با شبکه‌های پیچیده تارعنکبوتی داریم، با تکنولوژی جدید می‌تواند تغییر کند."

رئیس کمیته برق کمیسون انرژی مجلس افزود:"ما در پایتخت کمبود و تقاضا برای برق داریم، اما این به این معنی نیست که به دلیل کمبود برق پروژه‌های خود را تعطیل کنیم. باید تلاش کنیم تولید برق را افزایش‌دهیم و مدیریت مصرف داشته‌باشیم . می‌توان میزانی که صرفه جویی می‌کنیم را صرف پروژه‌ها کنیم. فکر می‌کنم شهرداری و وزارت نیرو از طرفی مدیریت مصرف و کاهش مصرف داشته‌باشند و همچنین نیروگاه‌های کوچکی به مشارکت شهرداری اجرا شود."

تولید برق می‌تواند دور از شهر باشد ولی ترافیک در مرکز شهر است

امیری خامکانی درباره کمبود آب و نیاز به تولید برق گفت:"با توجه به کمبود آب، ما از طریق نیروگاه‌های گازی که آب کمی هم مصرف می‌کنند می‌توانیم تولید برق داشته‌باشیم. به هر حال ما مجبور نیستیم برق را در تهران تولید کنیم. می‌توان برق را در مکانی که آب بیشتر وجود دارد تولید کرد، کل شبکه کشور به هم وصل است می‌توانیم در سواحل دریا برق تولید و با استفاده از شبکه منتقل کنیم."

وی افزود:" در راستای حفظ محیط زیست و ادامه زندگی در پایتخت کشور من طرفدار استفاده از اتوبوس‌های برقی هستم. برق را می‌توان دور از شهر و در سواحل دریا یا کیلومترها دور از تهران تولید کرد ولی حمل و نقل و ترافیک در مرکز شهر اتفاق می‌افتد. پس می‌توان نتیجه گرفت تاثیر آلودگی ناشی از حمل و نقل بر روی زندگی مردم بیشتر است. برای همین بعید می‌دانم نیاز به شبکه‌های جدید برای انتقال برق داشته‌باشیم . ما در کل کشور کمبود برق داریم و نمی‌توانیم در ساعاتی کل کشور را خاموشی دهیم تا تهران روشن بماند. وزارت نیرو تلاش می‌کند که سالی سه یا چهار نیروگاه وارد شبکه کند. با احداث نیروگاه‌های پراکنده امنیت انرژی کشور بالا می‌رود اگر تمام نیروگاه‌ها را در یک نقطه متراکم کنیم، یک حادثه کل کشور را خاموش می‌کند."

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

نیازمندی ها