افزایش 4.1 درصدی موالید در کشور/ کاهش 10 درصدی ازدواج /۳۵درصد خانواده ها تک فرزند هستند
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
به گزارش نامه نیوز محمد اسماعیل مطلق در نشست بررسی سیاستهای جمعیتی که در محل خبرگزاری نسیم برگزار شد، گفت: پس از تعیین جایگاه وزارت بهداشت در سیاستهای جمعیتی کشور و بعد از ابلاغ سیاستهای جمعیتی از سوی مقام معظم رهبری جلسات متعددی را در معاونت بهداشت و دفتر سلامت خانواده برگزار کردیم و کمیتههایی را نیز برای بندهای مرتبط با سلامت ایجاد کردیم که حتی ممکن بود برای هر بند چند کمیته اظهارنظر کنند و سپس نظرات کمیتهها جمعآوری شد و رویکرد جدید وزارت بهداشت نسبت به سیاستهای ابلاغی جمعیت را اعلام کردیم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه وزارت بهداشت بیشتر نقش سلامت جمعیت را به عهده دارد بعد از ابلاغ سیاستها تصمیم گرفت تمام کارهایی که انجام میدهیم سلامت آحاد مردم به خصوص سلامت مادر و کودک در آن لحاظ شود که این سلامت ارتقاء جسمی، روحی، روانی ، اجتماعی و معنوی را شامل میشود.
مطلق افزود: بنابراین سیاستهای وزارت بهداشت و دفتر سلامت جمعیت این وزارتخانه در جهت افزایش میزان باروری تا رسیدن به بالای حد جایگزینی که 2.1 است برنامهریزی شد. در کمیتههایی که در وزارت بهداشت تشکیل شده است وضعیت استانها از نظر میزان باروری، ازدواج و طلاق مورد بررسی قرار گرفت و تمام استانها آمارهای مشخص و البته متفاوتی را اعلام کردند.
وی ادامه داد: در مجموع میانگین میزان متوسط باروری زنان کل کشور 1.8 بود که در برخی استانها مثل تهران این عدد 1.4 و در برخی استانهای دیگر میانگین میزان باروری بالای 2 بود.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: بررسی وضعیت طلاق و ازدواج، فاصله ازدواج تا فرزند اول، فاصله فرزند اول و دوم در تمام استانها احصاء شد و بر این اساس چالشها و تهدیدهای جمعیت شناسایی شد که بر اساس این بررسیها سقط، اعتیاد، بیماریهای عفونی مانند ایدز و هپاتیت بر میزان باروری در استانهای مختلف تأثیرگذار بودند.
مطلق افزود: پس از بررسیهای انجام شده راهکارهایی را برنامهریزی کردیم و آن را به تمام استانها ابلاغ کردیم تا در این راستا فعالیت کنند و در 6 منطقه کشور هم اکنون آموزشها را آغاز کردیم که شامل رؤسای دانشگاهها و معاونین آموزشی هستند و در این میان مشارکت ائمه جمعه و روحانیون را نیز مد نظر قرار دادیم تا آموزشهای لازم را به عامه مردم ارائه دهند.
وی افزود: در گذشته مردم در مقابل افزایش جمعیت گارد میگرفتند اما هم اکنون هیچ گاردی وجود ندارد و مردم این مشکل را درک کردهاند و بر اساس آن آموزشهایی که داده شده است درک عمیقی در بین مردم ایجاد شده و برای آن برنامهریزی کردهاند اما به اعتقاد ما هنوز این درصد از آمادگی کافی نیست و باید اقدامات بیشتری صورت گیرد.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: یکی دیگر از مباحثی که در دفتر سلامت وزارت بهداشت بر روی آن تمرکز شد عوارض تک فرزندی و بحث طلاق بود که ما سلامت خانواده را در این 2 محور مورد بررسی قرار دادیم و عواقب آنها را بررسی کردیم اما باید در این زمینه تمام ارگانهای مربوطه با ما همراه شوند تا بتوانیم نتایج خوبی را کسب کنیم.
مطلق ادامه داد: موالید در کشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته 4.1 درصد افزایش داشته است اما این میزان کافی نیست و افراد نخبه میتوانند در ترغیب گروههای مختلف به افزایش فرزندآوری نقش موثری داشته باشند چرا که از جمله عواقب جمعیت پایین و میزان باروری زیر حد جایگزینی پیری جمعیت، نداشتن خانواده شاداب و بالنده در آینده است.
وی افزود: هم اکنون کشور را به 6 منطقه تقسیم کردهایم و آموزشها آغاز شده است و 2 نوع آموزش را در دستور کار خود قرار دادیم، بخشی از آموزشها مختص به نیروها و کارشناسان وزارتخانه است و بخش دیگر به مشارکت ائمه جمعه اختصاص دارد که تا پایان سال این آموزشها ادامه خواهد داشت.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در استان سیستان و بلوچستان در خصوص بند اول سیاستهای ابلاغی افزایش جمعیت مشکلی وجود ندارد چرا که میزان باروری کلی آنها بالای 2.1 است که حتی در برخی از شهرستانهای استان سیستان این نرخ حدود 5.5 است بنابراین وقتی به سیاستهای ابلاغی جمعیت نگاه میاندازیم باید تمام ابعاد آن را در نظر بگیریم.
وی افزود: به عنوان مثال در همین استان مرگ مادران باردار از سایر استانها و مرگ کودکان و نوزادان بیشتر است و امید به زندگی در مقایسه با سایر استانها کمتر است و به دلیل اینکه فاصله فرزندآوری در آنجا رعایت نمیشود بارداریهای متعدد و نزدیک به هم علت مرگ و میر مادران و کودکان در سیستان و بلوچستان میباشد چرا که برخی بارداریها بین 14 تا 18 سال اتفاق میافتد که باعث مرگ مادر و کودک میشود.
مطلق خاطر نشان کرد: بر این اساس سیاست ما در استان سیستان و بلوچستان در بحث افزایش جمعیت توجه به سلامت مادر و کودک است.
وی اظهار داشت: اگر ما 10 درصد ازدواج را افزایش دهیم و 10 درصد طلاق را کم کنیم و همچنین 10 درصد از تصادفات بکاهیم میزان باروری کلی کشور به بالای حد جایگزینی یعنی 2.1 میرسد. در حال حاضر طلاق نسبت به سال گذشته 3.5 درصد رشد داشته است و ازدواج 10 درصد کاهش پیدا کرده است. همچنین آمار تصادفات و آسیبها نیز در مقایسه با سال گذشته کاهش ناچیزی داشته است.
وی ادامه داد: هم اکنون 35 درصد از خانوادهها فعلاً تک فرزند هستند که این موضوع عوارض خاص روانی و اجتماعی خود را دارد و در طی پروژههای متعددی سعی شده است بر روی آن کار شود چرا که تک فرزندی موجب بر هم خوردن توازن نسلی و کم شدن همبستگی اجتماعی و افزایش طلاق در نسل آینده، افزایش احتمال انزوای والدین در پیری، احتمال افسردگی، اضطراب و افزایش وابستگی بین فردی میشود.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: هم اکنون فاصله تعریف شده میان فرزند دوم و فرزند سوم 5 سال و 4 ماه است که از نظر ما باید به زیر 5 سال برسد و 2 سال مدت زمان شیر خوردن کودک اول و یک سال هم صرف رسیدگی به امور گفتاری و کرداری کودک برای تعامل با دیگران شود و فاصله معقول بین فرزند اول و دوم 3 سال است.
مطلق افزود: متأسفانه هم اکنون رقم سقط در کشور بالا است و آمارها 220 سقط را نشان میدهد. تأمین مراقبتهای کیفی دوران بارداری، مراقبتهای ویژه برای بارداریهای پرخطر و تدوین بستههای آموزشی برای ارتقاء آگاهی، نگرش و عملکرد جامعه در تمام دانشگاههای علوم پزشکی آغاز شده است.
وی در خصوص ارائه خدمات کنترل باروری در خانههای بهداشت گفت: ما ردیفی را به عنوان کنترل جمعیت در سازمان برنامه و بودجه داشتیم که از این ردیف اقلام خریداری و در خانههای بهداشت مورد استفاده قرار میگرفتند اما هم اکنون 2 سال است که آن ردیف قطع شده است و در ردیفی با نام ارتقاء شاخصهای سلامت خانواده بودجهای برای ما در نظر گرفته شده است که همانطور که قبلاً نیز گفتیم رویکردهای ما در وزارت بهداشت تغییر کرده است و اگر فردی به خانه بهداشت بیاید و بگوید که ما اقلام پیشگیری از بارداری نیاز داریم قبل از اینکه این اقلام در اختیار آنها قرار گیرد به آنها مشاوره داده میشود و تا دلیل قاطعی برای استفاده از این اقلام وجود نداشته باشد در اختیار افراد قرار نمیگیرد و آموزشهای این دفتر در جهت افزایش فرزندآوری است.
مطلق ادامه داد: اگر مادر هایریسک به خانه بهداشت مراجعه کند حتماً برای پیشگیری از بیماریهای زمینهای و پرخطر این اقلام در اختیار آنها قرار میگیرد ولی غیر از این موارد آگاهیها و آموزشهای خانه بهداشت هم اکنون در جهت افزایش فرزندآوری است.
منبع: فارس
دیدگاه تان را بنویسید