ابتکار: بسیاری از شهرها هنوز گرفتار پسماند مدیریت نشده، هستند /ظرفیت بالای شوراها برای بسترسازی در حوزه مدیریت پسماند
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
به گزارش نامه نیوز معصومه ابتکار روز دوشنبه در پیامی به نخستین همایش ملی فرصت های سرمایه گذاری در صنعت بازیافت در گرگان که توسط مدیرکل محیط زیست گلستان قرائت شد، اظهار داشت: طی 10 سال گذشته که قانون مدیریت پسماند برای نخستین بار به صورت قانونی منسجم درآمد، تحولات زیادی در حوزه پسماند رخ داده و رویکرد علمی و اقتصادی شوراهای برخی کلانشهرها سبب دستاوردهای خوبی در این حوزه شد، اما بسیاری از مناطق کشور همچنان درگیر این مشکل هستند.
وی اضافه کرد: این گرفتاری هزینه های بسیار سنگین اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی را به خاک، آب و جامعه تحمیل کرده است.
معاون رییس جمهور یادآور شد: در حوزه پسماندهای ویژه، بیمارستانی و نخاله های ساختمانی کاستی های فراوانی وجود دارد که باید با توجه کامل دست اندرکاران در چارچوب قوانین و مقررات کشور و نیز با بکار بستن آخرین فناوری های دنیا نسبت به مدیریت صحیح اقتصادی و زیست محیطی آن اهتمام ورزیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: دولت یازدهم همانطور که آگاهانه توجه ویژه ای به محیط زیست داشته باید به مساله مدیریت پسماند بخصوص در استان های شمالی توجه همه جانبه نشان دهد.
ابتکار گفت: امضای تفاهمنامه و هماهنگی های مشترک که میان سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت کشور صورت گرفته، همکاری برای تحقق اهداف برنامه پنجم و اجرای ضوابط قانونی را پیش بینی کرده است.
وی ادامه داد: اکنون ضرورت دارد شوراهای شهر و روستاهای سراسر کشور در اولین فرصت بر مبنای قوانین و اسناد فرادستی برنامه جامع مدیریت پسماند را به تصویب برسانند و تامین اعتبار لازم برای مدیریت تولید پسماند، بازیافت، پردازش و تولید انرژی را در دستور کار قرار دهند.
معاون رییس جمهوری تاکید کرد: باید با رویکردی محیط زیستی و اقتصادی و با بهره گرفتن از تجربیات داخلی و بین المللی و بهترین فناوری ها نسبت به ارتقای شاخص های محیط زیست اقدام شود و در این مسیر نسبت به جذب مشارکت مردم و بخش خصوصی اقدام گردد.
ابتکار یادآور شد: آموزش جامع و استاندارد گذاری در بخش تولید برای کاهش ضایعات و نیز آموزش مصرف کنندگان برای تفکیک از مبداء و سرمایه گذاری بخش خصوصی در این فرایند می تواند به نتایج مثبتی منتهی شود و شوراها و شهرداری ها تجربیات موفق خود را به صورت علمی وکارشناسی در اختیار دیگران قرار دهند تا جریانی فراگیر در میان شوراهای شهر و روستا و تحولی در شهرداری های کشور برای حل معضل پسماندها اتفاق افتد.
وی افزود: دولت تدبیروامید و سازمان حفاظت محیط زیست در این زمینه ازهر گونه همکاری و پشتیبانی استقبال می کنند.
ابتکار همچنین گفت: این همایش فرصتی برای یافتن راهکارهای اجرایی، شناسایی فناوری های نوین، تشریح طرح های اقتصادی مرتبط و هماهنگی فرابخشی و فرادستگاهی در حوزه پسماند است.
نخستین همایش ملی فرصت های سرمایه گذاری در صنعت بازیافت از صبح دوشنبه با حضور مهمانان کشوری و استانی در گرگان مرکز گلستان آغاز شد.
* ظرفیت بالای شوراها برای بسترسازی در حوزه مدیریت پسماند
رییس شورای عالی استانها نیز در این همایش از فعالیت افزون بر 40 هزار شورای اسلامی شهر و روستا در کشور خبر داد و گفت: این شوراها ظرفیت بالایی برای بستر سازی درحوزه مدیریت پسماند و تفکیک زباله دارند.
غلامرضا بصیری پور اظهار داشت: جامعه شورایی کشور با 117 هزار نفر عضو مصمم است در همه عرصه های اجرایی و فرهنگی بویژه حوزه پسماند به عنوان یک پشتوانه قوی اجرایی برای مسوولان کشور حضوری فعال داشته باشد.
وی استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی در مدیریت پسماند و در حوزه شهرها و روستاها را مهم دانست و افزود: برای ورود بخش خصوصی و استفاده از توانمندی های بالای این بخش باید برخی مباحث و جاذبه های این حوزه از جمله بازار فروش، حجم سرمایه گذاری، توجیه اقتصادی طرح های مدیریت پسماند از سوی شوراها و شهرداری ها به روشنی تبیین شود.
بصیری پور اضافه کرد: بخش خصوصی می تواند با بهره گیری از تجارب کشورهای توسعه یافته در حوزه مدیریت پسماند، تکنولوژی های پیشرفته و نیز نظرات کارشناسان علمی و فنی در حوزه جمع آوری و بازیافت زباله حضوری موفق در این زمینه داشته باشند.
وی فرهنگ سازی و آموزش شهروندان برای تفکیک زباله در مبدا و نیز اجرای کامل قوانین حوزه پسماند و بازیافت زباله را دو نکته اساسی برای موفقیت در این حوزه برشمرد و تصریح کرد: متولیان و مسوولان امر باید زمینه اجرای کامل قوانین این حوزه و نیز فرهنگ سازی و آموزش شهروندان و ترغیب آنان برای تفکیک زباله از مبداء را فراهم کنند.
بصیری پور به اجرای موفق این طرح در مشهد و برخی کلانشهرهای کشور نیز اشاره کرد که می تواند الگویی برای دیگر شوراها و شهرداری ها باشد.
* نقش کلیدی مدیریت جامع پسماندها در توسعه شهرها
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گلستان نیز گفت: مدیریت جامع و کامل پسماندها و بازیافت زباله می تواند در توسعه پایدار شهرها نقش کلیدی داشته باشد که در این زمینه آموزش و فرهنگ سازی در جامعه ضروری است.
رضا مروتی اظهار داشت: توسعه پایدار بدون حفاظت از سرمایه های طبیعی و زیست محیطی امکانپذیر نیست.
وی با اشاره به برخی مشکلات و توانمندی های زیست محیطی استان گلستان گفت: مباحث مربوط به ساحل، همجواری شهرها با حاشیه جنگل، نزدیکی شهرها و روستاها، عبور رودخانه ها از داخل شهر، بالا بودن سطح آبهای زیرزمینی و مرغوبیت خاک کشاورزی سبب شده که این استان هم مشکلات زیست محیطی و هم توانمندی داشته و زمینه اجرای طرح های ملی بصورت پایلوت در آن فراهم باشد.
مروتی به آغاز فعالیت مدیریت پسماند گلستان در سال 88 هم اشاره کرد و گفت: با راه اندازی دو کارخانه بازیافت غرب و شرق استان هم اکنون مشکلات جمع آوری زباله و تفکیک آن در این دو زون انجام می شود و 29 شهر استان مشکلی در بخش زباله ندارند.
معاون استاندار گلستان برگزاری این همایش ملی را فرصت خوبی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت بازیافت بیان کرد که استان از این اقدام و سرمایه گذاری استقبال می کند.
منبع: فارس
دیدگاه تان را بنویسید