کهرم: کشتن پلنگ ایرانی خیانت به میراث طبیعی است /کاش امسال، یک سال رکوردشکن در کشتن پلنگ نباشد
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
آیدین پورخامنه - کشته شدن چهار پلنگ در زمانی کمتر از یک ماه فاجعۀ بزرگی است. اگر در این زمان چهار پلنگ که گونهای کمیاب است و از گوشتش استفاده نمیشود کشته شده باشد، چند آهو، گوزن و بز و چه تعداد پرنده کشته شده است؟ چقدر درخت به صورت غیر قانونی قطع شده و چقدر آب وقتی که ظرف میشستیم هدر دادهایم؟ در اصل نیاز به محاسبه و آمار نیست. کسی که این آسیب را به محیطی که در آن زندگی میکند، میزند خودمان هستیم. باید به رفتار خود فکر کنیم.
دکتر اسماعیل کهرم مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست در امور محیط طبیعی درباره چهار پلنگ که در مدت یک ماه کشته شده اند، به نامه نیوز گفت: «این اتفاق در صورتی می افتد که سازمان به چوپانان غرامت میپردازد ولی متاسفانه هنوز هم این رفتار ادامه دارد. اگر امروز نتوانیم از این گونهها نگهداری کنیم، آیندگان ما را به دلیل این رفتار نفرین می کنند. این گونه جانوری ارزش ژنتیکی زیادی دارد، در تمام آسیا فقط ایران و هندوستان است که پلنگ دارد و از نظر تعداد و زیستگاه کاملا محدود است. ولی مساله این است که متاسفانه پلنگ را با اعداد و ارقام بسیار بالا از دست میدهیم. کاش امسال یک سال رکوردشکن در کشتن پلنگ نباشد. معمولا سالی 15 پلنگ را به این ترتیب از دست میدهیم.»
پلنگ اول در بردسیر کرمان کشته شد؛ در منطقه آزاد دشت الله آباد، زمانی که یک دامدار و چوپان همراهش، با خودرو یک پلنگ را تعقیب میکنند و به این کار ادامه میدهند تا حیوان از پا بیافتد و بتوانند به وسیله یک چماق، جانش را بگیرند. دومین پلنگ چهار روز بعد از پلنگ بردسیر در کازرون کشته شد. در جاده شیراز به کازرون و در فاصله حدودا ۱۰ کیلومتری از شهر کازرون بر اثر برخورد با یک خودرو از بین رفت. پلنگ سوم در جایی در مرز استان فارس و استان کهگیلویه و بویراحمد کشته شد؛ در ارتفاعات روستای پشت کوه جلیل و (احتمالا) به دست چوپانانی که ادعا داشتند طی چند هفته گذشته، پلنگ به دامهایشان زده و باعث تلف شدن تعدادی گوسفند و بز اهلی شده است. مسئولان محیط زیست معتقدند که این پلنگ با استفاده از طعمه آغشته به سم توسط چوپانان محلی از بین رفته است،
پلنگ چهارم در استان ایلام کشته شده است. این پلنگ چند روز قبل در شهرستان ایوان، ارتفاعات «شره زول» و در منطقهای به نام «پلنگ کنا» از پای درآمد.عامل کشتار این پلنگ، فرزند یکی از دامداران منطقه است که بیشتر اوقات سال را در آن منطقه مشغول دامداری هستند. بر اساس اطلاعات بدست آمده، این فرد توسط یگان محیط زیست شهرستان ایوان به مراجع قضایی معرفی و از روز گذشته با دستور قاضی روانه بازداشتگاه شده است.
میل به کشتار گونههای جانوری وجود دارد
کهرم درباره عدم آگاهی مردم بومی مناطق درباره اهمیت اینگونه جانوری، گفت:«اگر درتهران از دانشجو، کارمند و مهندس بپرسیم ارزش پلنگ در اکوسیستم چیست؟ شرح کاملی ارائه خواهند داد. اما متاسفانه آن کسی که باید پلنگ رو بشناسد، نمیداند. ما باید به دل روستاها برویم و اهمیت گونههای جانوری را برایشان بگوییم. تمام اینها در صورتی است که سازمان محیط زیست غرامت گوسفند یا دامی که بر اثر حمله گونههای (پلنگ، تمساح، یوزپلنگ و ...) جانوری تلف شده باشند را پرداخت میکند. متاسفانه دیده میشود میل به کشتار گونههای جانوری وجود دارد. پلنگ با آن خط و خال زیبا را میبینند و با ماشین زیر میکنند. روی این رفتار اسم نمیتوان گذاشت از بی توجهی یا بی دقتی تا خیانت به میراث طبیعی!»
این بوم شناس افزود:«این چوپانان رفتند و پلنگ را کشتند. در این صورت آنها باید جریمه بپردازند. اما گاهی مشخص نمیشود که این کار را چه کسی انجام داده است. من شمال کشور بودم و کسی به من گفت بیا تا به تو ببر نشان دهم. من گفتم ببر کجاست؟ جایی از زمین را کند و دیدم پلنگ را با طعمۀ مسموم، کشتند و دفن کردند. تعدادی زیادی از این کشتار کشف نشده باقی میماند و تعدادی که کشف میشود به طور متوسط 15 پلنگ در سال است . اما اگر همینطور پیش رود ما در حال استفاده از ذخیره ژنتیکی هستیم.»
کهرم با غرض ورزانه خواندن برخی مقالات که درخصوص کشتار پلنگها نوشته شده است، بیان کرد:« یک قلاده پلنگ در یک نقطه دور افتاده از یزد زیر گرفته میشود. به فاصله دو تا سه ساعت فردی که این کار را کرده پیدا و دستگیر کرده و تحویل دادگاه میدهند. میگویند که سازمان خوب کار نمیکند. این کم لطفی است. یعنی در این مملکت وسیع و فراخ که فکر کنم از نظر وسعت هفدهمین کشور دنیا است، چنین اتفاقی پیش آید. ولی وقتی چنین اتفاقی میافتد میگویند که فرهنگ سازی نشده است. فرهنگ سازی شده ولی به اندازه کافی نیست. ما واقعا به ارزش گونههای جانوری پی نبردیم.»
پلنگ آسیایی یا ایرانی، بزرگترین یا یکی از بزرگترین زیرگونههای پلنگ و بومی غرب آسیاست و در فهرست جانوران "در معرض خطر انقراض" آییوسیان قرار دارد. از تعداد دقیق آخرین بازماندههای اینگونه جانوری اطلاع دقیقی در دست نیست، اما گفته میشود تعداد کل آنها در خوشبینانهترین حالت کمی بیشتر از یکهزار قلاده در کل جهان است. ایران زیستگاه اصلی آن است و بیشتر از دوسوم پلنگهای موجود را در خود دارد؛ در دیگر کشورها تعداد بسیار اندکی از آنها وجود دارد.
افزایش جمعیت و توسعه فعالیتهای انسانی باعث تخریب بیشتر زیستگاههای طبیعی شده است. یکی از عوامل مهم کشته شدن پلنگها جاده سازی بدون ارزیابی زیست محیطی است. از دیگر عوامل میتوان به بهره برداری بیش از حد از جنگلها و مراتع اشاره کرد که موجب از بین رفتن زیستگاه پلنگ و دیگر گونههای جانوری خواهد شد. اینگونه انسان با از بین بردن زیستگاه پلنگ و ورود به قلمرو این جاندار، بیشتر شاهد رفتارش خواهد بود. پس بهتر است که با شناخت رفتار این گونه جانوری، سعی در این داشته باشیم که کمترین تاثیر را روی زندگی اش داشته باشیم.
دیدگاه تان را بنویسید