از پز دادن با مازراتی تا اطلاع رسانی در وایبر و لاین/"دور دور کردن" حق جوانها یا تضییع حقوق شهروندان!
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
به گزارش نامه نیوز اینها اظهارات مرتضی جوان ۳۰ سالهای است که در خیابانهای پایتخت از سر شب تا پاسی از نیمه شب دور دور میکند و با ماشین مدل بالای خود که میگوید چندان هم مدل بالا نیست در غرب و شمال تهران ویراژ میدهد.
هیوندای ولاستر زرد رنگش هر چند به پای پورشه و بیام دبلیو و مازراتی نمیرسد اما در هر حال آنقدر خاص هست که برای جوانانی از قشر متوسط جلب توجه کند و نگاه دخترهای جوان را جذب کند.
مرتضی به خبرنگار فردا میگوید: پدرم آنقدر پول دارد که بنز یا پورشه سوار شوم اما راضی به خرید آن برای من نمیشود و میگوید کار دست خودت میدهی!
او ادامه میدهد: من ۴ سال بیشتر است که در خیابانهای تهران سرگرم هستم و با دوستانم از شمال تهران تا غرب را دور میزنیم. پاتوقها مشخص است، ایران زمین، شهرک غرب، سعادت آباد و جردن و کوچه پس کوچههایش اما گاهی وقتها گیر بازار است و فرعیهای منتهی به سعادت آباد و تجریش را دور میزنیم.
او در پاسخ به این سوال که از کجا تشخیص میدهید، مثلا ایران زمین امروز به قول خودت گیر بازار است میگوید: اکیپ ما به هم خبر میدهد. ما ۱۰، ۱۵ تا ماشین هستیم که با هم در ارتباطیم و دوستانی داریم که نزدیک این خیابانهای پایه «دور دور» زندگی میکنند و هر شب بعد از آمار گیری به سمت خیابانهای مورد نظر حرکت میکنیم، گاهی وقتها هم حرفهایترها با ماشینهایی که تابلو نیستند زودتر به خیابان میروند و ما را از وضعیت با خبر میکنند.
مرتضی از حضور در لاین و وایبر برای اطلاع رسانی میگوید. او به خبرنگار فردا توضیح میدهد: ما گروههایی در لاین و وایبر داریم که اعضای بسیاری دارد و در بسیاری از مواقع هم خیابان هر شب را اطلاع رسانی میکنیم تا بیشتر دور هم باشیم.
این جوان اما زیر بار خطرات کورس گذاشتن در شب نمیرود و میگوید: ما همه احتیاط میکنیم و خیلی کم اتفاق افتاده تصادفی در دور دورهای ما رخ دهد.
مینا دختر پرادو سوار اما در باره سوالات خبرنگار فردا موضع گیری میکند و میگوید: خیابانها مال شهروندان تهرانی هستند و دور زدن در انها حق همه شهروندان است و نمیدانم چرا تفریح در خیابان این روزها معضل همه شده است.
او ادامه میدهد: ما فقط با هم خوش و بشی میکنیم و در خیابانها دور میزنیم و من نمیفهمم کجای این کار جرم است. دیدن دوستان در خیابانها در کدام قانون ممنوع شده است؟!
محمد با مازراتی سفید خود اما بیشتر در چشم است. صدای وحشتناک اگزوز خودروی او با تیپ آنچنانیاش چنان جلب توجه میکند که بیاختیار نگاههای پسر و دختر به سوی او کشیده میشود.
او به خبرنگار فردا میگوید: راستش به خاطر پز دادن به خیابانهای تهران میآیم و با رفقا دور دور میکنیم. او با خنده با اشاره به ماشینش ادامه میدهد: بالاخره داشتن چنینی عروسکی پز دادن هم دارد.
محمد تاکید میکند: البته درباره پز دادن شوخی کردم امادر هر حال وقتی صبح تا عصر مشغول به کار هستم و فرصت رانندگی نیست بهترین راه برای لذت بردن از ماشینم رانندگی در شب است و با دوستان رفقا این رانندگی کردن بیشتر میچسبد!تازه دوست و همدم جدید هم پیدا می شود.
به این ترتیب است که هر کس برای دور زدن های شبانه خود دلیلی دارد.از پز دادن گرفته تا پیدا کردن دوست و همدم! و حتی بیکار بودن.
با این وجود نمیتوان این مساله را نادیده گرفت که هر چند بیتوجهی به قوانین و راههای دور زدن آن در رانندگی یکی از مشکلات قدیمی و ریشه دار در میان رانندگان ایرانی است و رانندگان ایرانی از تمام خلاقیت و توان خود برای نقض قوانین استفاده میکنند، اما تصادف اخیر پورشه و بیام دبلیوی مدل بالا نشان داده که خطرات ویراژ دادنهای شبانه نه تنها برای سر نشینان خودروها خطرناک است بلکه برای مردم عادی نیز خطرات بسیاری را ایجاد میکند.
نقض قوانینی که با تاریکی هوا بیشتر و بیشتر خودی نشان میدهند اما این تمام ماجرا نیست چرا که ایرانیان به بد رانندگی کردن شهرت دارند. بد رانندگی کردن و ویراژ دادن در اتوبانهای شلوغ کلان شهرها یا عدم استفاده از بوق و راهنما در خیابانها آنقدر برای همه عادی شده که اگر کسی قانون را رعایت کند با اعتراض رانندگان مواجه خواهد شد!
به همین دلیل است که میزان تخلفات رانندگی در کشور بالاست و به همین دلیل سالانه تعداد قابلتوجهی از شهروندان بر اثر تصادفات رانندگی جان خود را از دست میدهند و یا دچار نقص عضو میشوند تا جاییکه اعلام شده هزینههای ناشی از تصادفات رانندگی در کشور فقط در سال۹۰ چیزی نزدیک به ۵۲هزار میلیارد تومان بوده است.
اما فارغ از این خطرات، دور دور کردن جوانان ایرانی که چند سالی است باب شده است به برخی مشکلات اجتماعی و فرهنگی نیز دامن زده است. دوستیهای نامتعارف و ضد فرهنگی، ایجاد ارتباطهای نادرست و شکستن هنجارهای اجتماعی از جمله این مشکلات است.
شاید به همین دلیل است که پلیس قرار است بیشتر به جوانان اهل «دور دور» سخت بگیرد.
تشدید برخورد پلیس با «دور دور»
به تازگی جانشین رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی پایتخت از تشدید برخورد با تخلفات شبانه و «دوردور کردن» خودروها خبر داد. عابدی در این باره گفته: بیش از ۱۰۰ تیم از پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ تا ساعت یک بامداد در سطح معابر پرتردد و بزرگراهها حضور خواهند داشت.
او با بیان اینکه از ساعت یک بامداد تا هفت صبح نیز ۷۰ تیم دیگر از پلیس راهنمایی و رانندگی در معابر حضور خواهند داشت، اظهار کرده: این تیمها برای برخورد با تخلفاتی نظیر سرعت غیرمجاز، انجام حرکات نمایشی، دور دور کردن با خودرو، ایجاد سد معبر و... فعالیت خواهند کرد.
جانشین رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ با اشاره به حضور عوامل انتظامی در کنار ماموران راهور نیز گفته: با تدابیر فرمانده انتظامی پایتخت در کنار عوامل راهور، تیمهای انتظامی نیز حضور خواهند داشت.
عابدی ادامه داده: گشتهای شبانه پلیس راهور به دستگاههای تست سلامت نیز مجهزند.
او با بیان اینکه عمده گشتهای برخورد با تخلفات شبانه در مناطق شمالی و بزرگراهی پایتخت مستقر خواهند شد، افزود: خوشبختانه با اقدامات انجام گرفته و نیز همکاری خوب شهروندان آمار تخلفات حادثهساز و حوادث نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش چشمگیری داشته است.
جانشین رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی پایتخت درباره اینکه با متخلفان چه برخوردی خواهد شد، نیز گفت: بسته به نوع تخلف رانندگی با آنان برخورد خواهد شد و حتی ممکن است علاوه بر جریمه ریالی خودروی متخلفان نیز توقیف شود.
البته نکته اینجاست که این برای نخستینبار نیست که پلیس راهور اعلام میکند با تخلفات شبانه برخورد میکند. ششم بهمن سال ۹۲ رئیس پلیس وقت راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ با اشاره به اینکه پلیس تخلفات شبانه را به صورت مستمر رصد کرده و در مقاطعی که با افزایش تخلف مواجه باشیم نسبت به تشدید برخورد با رانندگان متخلف اقدام میکند، گفته بود: آمارها نشان میدهد از اول مهر ماه سال جاری تاکنون با حدود ۵۰۰ هزار تخلف شبانه در بزرگراههای پایتخت برخورد شده است که در پی آن حدود ۱۳ هزار خودرویی که رانندگان آنها ۲ تخلف حادثهساز همزمان داشتند توقیف و روانه پارکینگ شدند.
حسین رحیمی بیشترین تخلفات شبانه را نقص در سیستم روشنایی شامل نداشتن چراغ یا نقص چراغ عنوان کرده و تاکید کرده بود: بر این اساس با حدود ۳۴ هزار راننده متخلف در این خصوص برخورد شد.
در هر حال نکته اینجاست که علاوه بر برخوردهای پلیس راهور و نیروی انتظامی با این مساله، باید به مساله تغییر فرهنگ اجتماعی و تغییر الگوهای رفتاری جوانان در سالهای اخیر توجه ویژهای شود چرا که همانطور که مرتضی هم گفت، بالاخره خیابانی برای دور دور کردن در تهران بزرگ پیدا میشود!
منبع: فردا
دیدگاه تان را بنویسید