مهمترین عامل سینوزیت و عوارض آن
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
دکتر نادر اکبری دیلمقانی ، متخصص گوش و حلق و بینی در ارتباط با جراحی های بینی اظهار داشت: جراحی پلاستیک بینی از رایج ترین جراحی ها در این زمینه بوده بعد از آن جراحی تیغه بینی یا به اصطلاح انحراف بینی و جراحی های سینوس به دلیل بیماری های مزمن سینوس و پولیپ های بینی بیشترین آمار را به خود اختصاص می دهد.
وی افزود: روش های جراحی در طی سال های اخیر تغییر کرده و روش های باز جراحی تبدیل به روش های آندوسکوپی جراحی شده است یعنی امروزه جراحی های تیغه بینی و سینوس ها نیز بیشتر به روش آندوسکوپی انجام می شود.
وی در ارتباط با موضوع سینوزیت گفت: ۲ نوع اصلی سینوزیت داریم که اولی شامل سینوزیت های حاد ناشی از باکتری ها یا ویروس بوده و بعدی سینوزیت مزمن است که علت آن کاملا ناشناخته نیست و برخی آن را التهابی و برخی عفونی دانسته اما هیچ کدام از آنها تا کنون ثابت نشده است.
اکبری ادامه داد: مشکل اصلی که ما در حال حاضر در جامعه با آن مواجه هستیم سینوزیت مزمن است. همچنین سینوزیت ناشی از قارچ نیز وجود دارد که ویژگیهای خاصی داشته و در بیماران خاصی به وجود می آیند.
این فوق تخصص بینی، سینوس و جراحی های قاعده جمجمه گفت: سینوزیت های حاد باکتریال معمولا درمان دارویی داشته که در اغلب موارد به این درمان جواب می دهند و اگر فرد دچار عارضه شد نیز می توان با درمان دارویی آنها را درمان کرد مگر اینکه در موارد خاصی نیاز به جراحی داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه مهم ترین عامل بروز سینوزیت در افراد بزرگسال بیماری های تنفسی فوقانی ویروسی است، عنوان داشت: بعد از آن آلرژی از دیگر عوامل بروز سینوزیت است. همچنین در کودکان نیز بیماری های ویروسی و آلرژی از دلایل بروز سینوزیت ها بوده و بهترین راه پیشگیری، کنترل این بیماری ها است.
دکتر نادر اکبری در پاسخ به این سوال که آلودگی هوا چقدر در بروز مشکلات سینوسیت مؤثر است؟ گفت: یک عامل تنها نمی تواند عامل سینوزیت شود اما می تواند در همراهی با عوامل دیگر باعث تشدید علائم یا طولانی مدت شدن علائم سینوزیت شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: در هر درمانگاه فوق تخصصی بینی و سینوس شاید از هر 10 بیمار که با شکایت دائم از سینوزیت و بینی مراجعه می کنند حدود 8 نفر از آنها از خلط پشت حلق شکایت کرده و می گویند صبح ها که از خواب بلند میشوند و نیز در تمام مدت روز خلط پشت حلق دارند.
وی ادامه داد: این خلط پشت حلق معمولا عفونی نبوده و به صورت یک ترشح چسبناک سفید که در پشت حلق این افراد وجود دارد، است. و به هیچ وجه نیاید برای از بین بردن آن از آنتی بیوتیک استفاده کرد. همچنین این مسأله ارتباط واضحی با آلودگی هوا داشته و بسیاری از بیماران که به شهرستان رفته و جاهایی که آلودگی کمتر دارد، سفر می کنند، علائم آنها کمتر شده و در تهران دوباره زیاد می شود.
اکبری در مورد تأثیر آلودگی هوا در بروز سینوزیت گفت: آن چیزی که من و همکاران فوق تخصص مشاهده می کنیم این بوده که آلودگی هوا نقش موثری در تشدید سینوزیت و طولانی شدن دارد.
گفتنی است ششمین کنگره علمی بین المللی راینولوژی و جراحی پلاستیک صورت ١ تا ٣ آذر ماه سال جاری با حضور اساتید و صاحبنظران این حوزه در مرکز همایش های رازی تهران برگزار می شود.
عوارض عدم درمان سینوزیت
عوارض زیر اغلب در موارد سینوزیت درمان نشده یا بد درمان شده دیده می شود. در موارد سینوزیت حاد ممکن است عفونت از محدوده بینی و سینوس خارج شده و نواحی مجاور مثل چشم و یا مغز را درگیر کند . این عوارض ممکن است به قیمت جان بیمار تمام شود. سینوزیت مزمن در اکثر موارد سبب مرگ نمی شود، ولی به شدت باعث پایین آمدن کیفیت زندگی می شود که توضیح داده خواهد شد.
عوارض چشمی
گسترش عفونت به چشم از عوارض مهم بوده ودر بچه ها بیشتر دیده می شود. در طی چند روز از شروع سرماخورگی ، تورم پلک ها شروع می شود. چشم حالت برجسته و بیرون زده پیدا می کند. بتدریج بینایی کاهش یافته و چشم توانایی حرکت را از دست می دهد و سرانجام نابینایی بی بازگشت ایجاد می شود.
عوارض مغزی
گاهی عفونت درمان نشده سینوس به مغز می رسد. علایم به صورت سردرد شدید و تب می باشد. تشنج، هیجان زدگی و در نهایت خواب آلودگی و کوما ایجاد می شود. در صورت عدم درمان فوری، مرگ حتمی است.
اختلال بویایی
اختلال بویایی از عوارض شایع سینوزیت می باشد و سبب اختلال در درک مزه غذاها می شود و بیماران از خوردن غذا لذت نمی برند. بیمارانی که دچار اختلال شدید بویایی می شوند، در معرض خطر بازماندن شیر گاز یا سوختن غذا هستند، چون وجود دود یا مواد آلوده کننده در محیط را درک نمی کنند.
تغییر شکل صورت
پولیپ بینی که گاه در جریان سینوزیت دیده می شود، در موارد شدید ممکن است سبب پهن شدن بینی و تغییرات چهره شود.
ضعف مزمن و خستگی
سینوزیت مزمن از علل شناخته شده خستگی مزمن می باشد.
بوی بد دهان
سبب کاهش اعتماد بنفس و عدم حضور در فعالیت های اجتماعی می شود.
خلط مزاحم
احساس دایمی خلط و نیاز به دفع آن از مهم ترین عوارض اجتماعی بیماری است.
محدودیت در فعالیت های جسمی
خستگی زودرس و کم آوردن نفس شایع است.
پیامدهای اقتصادی
سینوزیت از علل عمده غیبت از مدرسه یا محیط کار است. درمان آن نیز پرهزینه می باشد. غیبت از محل کار همراه هزینه های درمانی، فشار مالی قابل توجهی بر دوش دولت و مردم وارد می کند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
منبع: باشگاه خبرنگاران
دیدگاه تان را بنویسید