آخرین اخبار از وضعیت کرونا در ایران؛
سرانجام کرونا چه میشود؟/ چرا نباید استرس داشته باشیم؟

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
این ویروس با شیوع گسترده خود تبدیل به یک دغدغه بزرگ و به نوعی اولویت کشورهای جهان شده است. در حال حاضر بیش از ۵۰ کشور دنیا با کرونا ویروس دست به گریبانند و میتوان گفت تقریبا همه جهان را به تعطیلی کشانده است، اتفاق نادری که در تاریخ بی سابقه بوده است.
پس از چین که خاستگاه و مرکز شیوع ویروس کروناست، دو کشور ایتالیا و کره جنوبی در افزایش آمار مبتلایان پیشتاز بودهاند. این روند همچنان ادامه دارد و روزانه به طور صعودی به شمار جان باختگان و مبتلایان ویروس کرونا افزوده میشود. اما قرار است شیوع این ویروس تا چه زمان ادامه داشته باشد؟
ویروس کرونا که اکنون COVID-۱۹ نامگذاری شده است، در ایتالیا و کره جنوبی بسیار مشکل ساز بوده است. کره جنوبی بالاترین آمار شیوع در خارج از چین را داشته و ایتالیا با ۶۵۰ مورد ابتلا و ۲۱ فوتی بیشترین آمار را در اروپا به خود اختصاص داده است؛ و حالا انگلیس هم میزبان این مهمان ناخوانده چینی است.
دکتر سوری ، اپیدمیولوژیست، به ایسنا گفته است: ویروس کرونای جدید یا کووید ۱۹، خیلی پدیده عجیب و غریب و غیرقابل درکی برای دانش پزشکی موجود بشر نیست، اپیدمیها میآیند و میروند. زیرا انسان به لحاظ بیولوژیک و طبیعت ذاتا مکانیزمها دفاعی و پیشگیرانه را در برابر این بیماریها دارد، اما تلاش ما برای اینکه بتوانیم رویکرد منطقیتری برای خاموش کردن اپیدمیها داشته باشیم و بتوانیم بار ناشی از این اپیدمیها را به حداقل برسانیم. کمااینکه در گذشته هم که نه واکسنی بود و نه بیمارستانی وجود داشت و در قرون گذشته، اپیدمیها میآمدند و عوارضشان را به جای میگذاشتند، اما جامعه بشری همچنان ادامه حیات داد که نشان میدهد طبیعت بیولوژیک ما به این صورت است که در مقابل عوامل بیماریزا دست و پا بسته و تسلیم نیست.
وی ادامه داد: بیماری کرونا حالت پیشرونده داشته و یک اپیدمی پیشرونده است، اما اپیدمیهای پیشرونده در مدت زمان مشخصی و تعریفشدهای افزایش یافته و سپس به سطح ثابتی رسیده و در نهایت رو به خاموشی میگذارند. برآورد شخصی من این است که احتمالا طی سه تا چهار هفته پیش رو به روند کاهشی و خاموشی خواهیم رسید.
سوری تاکید کرد: البته باید در این مدت پیشگیری کنیم. باید توجه کرد که ویروس کرونای جدید، جزو خانواده کرونا است که سارس و مرس هم در این دسته قرار میگیرند. هم میزان کشندگی کرونای جدید نسبت به سارس و مرس کمتر است و هم اثرات و تبعات سوء و وخیم آن به شدت سارس و مرس نیست. منتها آنچه در کروناویروس جدید اهمیت دارد، سرعت گسترش بیماری است. به طوری سرعت انتشار آن چند برابر مرس و سارس است که به این معناست که تمهیدات پیشگیرانه و مراقبتی باید جدیتر مورد توجه قرار گیرد.
آیا واقعا فصل گرما ویروس کرونا را نابود میکند؟در مقایسهای که میان ویروس کرونا و سایر بیماریهای تنفسی مانند آنفلوآنزا توسط کارشناسان انجام شده، چنین برآورد میشود که با شروع فصل گرما این ویروس هر چه زودتر رخت بربندد مثل فصل آنفلوآنزا که به طور معمول در بازه زمانی شروع پاییز و پایان بهار است.
اما باز هم نمیتوان نظر قطعی در این باره صادر کرد و به گفته متخصصان این حوزه سه ماه زمان کوتاهی برای اظهار نظر قطعی در مورد فصل کروناست. به طور کلی آنچه آنها درباره کووید ۱۹ میتوانند بگویند این است که آیا میتوان بر مبنای رفتار ویروس آنفلوآنزا، سرانجام ویروس کرونا را هم پیش بینی کرد یا خیر؟
دلایل مختلفی در آلودگی به آنفلوآنزا و سرماخوردگی در فصل تابستان دخیل است، اما مهمترین آنها این است که هوای گرم و مرطوب میتواند تا حد قابل توجهی میزان انتقال ویروس از طریق قطرات تنفسی را کاهش دهد. ناگفته نماند که حداقل باید یک سال از زمان شیوع این بیماری بگذرد تا بتوان این فرضیه را اثبات کرد بنابراین اظهار نظر در این باره هنوز زود است.
اگرچه این احتمال وجود دارد که ویروس در دمای گرمتر زنده نماند. اکثر مردم در معرض ویروس جدید قرار نگرفتهاند و هنوز هیچ تضمینی برای عدم ابتلا وجود ندارد، پس نمیتوان تنها به این استناد کرد که با فرا رسیدن فصل گرما این ویروس حتما از بین رفته و دیگر کسی به آن مبتلا نمیشود. اما در کنار نظریه فصل گرما، اظهار نظر دیگری هم در این باره وجود دارد؛ برخی از اپیدمیولوژیستها معتقدند هر اپیدمی دوران خود را دارد و پس از سپری این دوران، خاموش میشود.
حال باید منتظر ماند و دید تا چه اندازه این پیشبینیها که بر مبنای تجربه و دانش پزشکی است به وقوع میپیوندد. اما طبق اظهارات متخصصان، کرونا ویروسها نسبت به گرما و حرارت ناتوان بوده و قدرت فعالیت ندارند.
نعمتالله فاضلی در فرارو نوشت: مشاهدات نشان از تغییرات رفتاری شهروندان دارد. شهروندان ایرانی برای نخستین بار با الگوهای جدید رفتاری بیسابقه در تاریخ ایران مواجه میشوند. آنان ناگزیر از دست ندادن و حفظ فاصله با یکدیگر شدند. درواقع لحظه مواجهه به یک مکث اجتماعی، توقف و تأمل بدل شده است. گویی عادتهای کهن ما از ضمیر ناخودآگاه به صحنه آگاهی و خودآگاهی ما در حال انتقال هستند و انسان ایرانی با صدا، فاصله و شیوه خاصی از تماس مواجهه شده و گفتگوی خود را شکل داده است.
از طرف دیگر بسیاری از عادتهای شهروندان در کلانشهرها همچون استفاده از غذای بیرون نیز با توقف و مکث مواجه شده است. گزارشها نشان از کاهش ۵۰ درصدی میزان استفاده از غذاهای رستورانی دارد که احتمال کاهش بیشتر آن در روزهای آینده نیز وجود دارد. در صورت تداوم این امر، آشپزخانهها در خانهها باز رونق میگیرند و سفره ایرانی و دور هم غذا خوردن به ویژه در کلانشهرها احیا میشود.
این امر امکان بازاندیشی درباره شیوه زندگی را ایجاد میکند. اینکه میتوان به این شیوه یعنی وابستگی کمتر به غذای بیرون زندگی را ادامه داد. در صورت انتخاب سفره خانگی، پیامدهای گستردهای در اقتصاد و زندگی شهری خواهد داشت.
همچنین دادهها حکایت از کاهش میزان تصادفات دارد. چون سطح تردد مردم در شهر کم شده است. در اینجا نیز در نحوه استفاده از اتومبیل با مکث و وقفه جدید مواجه هستیم. اینکه استفاده از اتومبیل در چه زمانی ضروری است و در چه زمانهایی غیرضروری است. تداوم وضعیت کرونایی میتواند زندگی مصرفی و اتومبیلی شده ایرانیان را که در سه دهه اخیر همگانی شده است دچار بازاندیشی درباره اتومبیل و جایگاه آن در زندگی کند.
علاوه بر اینها، احتمال دارد انواع روشهای مصرفی کردن بدن مانند رواج انواع جراحیهای پلاستیک که معطوف به برساخت کردن بدن کلانشهری و زیباییشناسانه است در فضای کرونایی با مکث و تعلیق مواجه شود. در این فضا ممکن است بیش از چاقی و لاغری، زشتی و زیبایی، مبنای مواجهه با بدن بقا، سلامت و شیوه ارتباط با دیگری، مجاورت بدنها و استفاده از لباسها و بهداشت بدن اهمیت پیدا کنند.
در مجموع موقعیت کرونایی موقعیت تعلیق، تأمل، مکث و توقف در بسیاری از کنشها و عادتها در زندگی روزمره است. اما تداوم و عدم تداوم این موقعیت تعیین میکند کدامیک از این تغییرات گذرا و کدامیک پایدار خواهد بود. امیدوارم شهروندان ما از این موقعیت نهایت استفاده را ببرند و ضمن مبارزه با کرونا، از مبارزههای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی برای از میان بردن ویروسهای ضداخلاقی، ضداجتماعی و فرهنگی غافل نشوند.
کیانوش جهانپور ، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اعلام کرد: تاکنون ۹۷۸ نفر در کشور به ویروس کرونا مبتلا شده و ۵۴ نفر به علت ابتلا به این ویروس جان خود را از دست دادهاند.
وی گفت: بیشترین موارد ابتلای جدید به ویروس کرونا در روزهای اخیر در استان تهران مشاهده شده است. بعد از استان تهران، شرایط شیوع سریع بیماری در استان مرکزی دیده میشود. استان مازندران و نوار شمالی کشور نیز موارد شیوع بالایی دارد و از مردم می خواهیم از سفر غیر ضروری به استانهای شمالی کشور خودداری کنند.
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اظهار کرد: نمودار ابتلا به ویروس کرونا همچنان صعودی است. موضوع در اغلب استانهای کشور جدی است و امیدواریم با رعایت مردم بتوانیم از افزایش بار بیماری در روزهای آتی جلوگیری کنیم.
دیدگاه تان را بنویسید