کد خبر: 617118
تاریخ انتشار :

ترکش‌های انتشار فایل صوتی ظریف / رسانه‌های عربی چه واکنشی نشان دادند؟

دوگانه سپاه و وزارت خارجه از مهمترین بخش‌های فایل صوتی ظریف بوده که مورد توجه رسانه‌های عربی قرار گرفته است. ارجحیت میدان بر دیپلماسی و تلاش برای نابودی برجام، محورهایی است که رسانه‌های عربی در انعکاس فایل صوتی ظریف بیش از هرچیزی به آن اشاره کردند.

ترکش‌های انتشار فایل صوتی ظریف / رسانه‌های عربی چه واکنشی نشان دادند؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

از روز گذشته تاکنون، انتشار فایل صوتی سه ساعته محرمانه ظریف، تحلیل‌ها در رسانه‌ها و فضای مجازی را به خود اختصاص داده است. انتشار این فایل صوتی محرمانه که به بخش‌هایی از یک گفتگوی هفت ساعته میان سعید لیلاز و محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران اشاره دارد مورد توجه رسانه‌های خارجی قرار گرفته و رسانه‌های عربی نیز به انتشار بخش‌های مختلفی از این فایل صوتی به ویژه رابطه میان سپاه و دستگاه دیپلماسی ایران پرداختند.

آنچه بیش از همه مورد درباره محتوای این فایل صوتی مورد توجه رسانه‌های عربی قرار گرفته است، اظهارات وزیر خارجه درباره نقش سپاه و فرمانده سابق سپاه قدس پاسداران در امور مربوط به سیاست خارجی به ویژه پس از امضای برجام بوده است. بیشترین انعکاس و تحلیل نسبت به انتشار فایل صوتی ظریف به رسانه های سعودی تعلق دارد. این در حالی است که الجزیره قطر و رسانه های عراقی نسبت به این فایل صوتی واکنشی نداشته و اخبار مربوط به آن را تاکون بازتاب نداده‌اند.البته نمی‌توان این سیاست خبری را به سفر ظریف به قطر و عراق که از روز گذشته آغاز شده است و همچنان در جریان است بی ارتباط دانست.

طرح نام ظریف به عنوان یکی از نامزدهای احتمالی انتخابات ۱۴۰۰ و همینطور پیشبرد مذاکرات وین برای احیای برجام، از جمله مهمترین دلایل انتشار این فایل صوتی از سوی رسانه‌های عربی عنوان شده و گفته شده که فشارها بر ظریف در داخل این کشور پس از انتشار این فایل صوتی تشدید خواهد شد.

بی بی سی عربی با انتشار بخش‌هایی از فایل صوتی ظریف نوشت که این فایل صوتی با هدف ضربه زدن به ظریف در مذاکرات وین  منتشر شده است؛ چرا که ظریف شخصا قصد دارد از شکست این مذاکرات جلوگیری کند.

الشرق الاوسط نیز به انتشار فایل صوتی ظریف اشاره کرد و نوشت: در شرایطی حساس، یک فایل صوتی جدید محرمانه از انتقادات تند وزیر خارجه ایران نسبت به سیطره نظامیان بر حاکمیت در ایران منتشر شده است. الشراق الاوسط با انتشار بخش‌هایی از این فایل صوتی می نویسد که این برای اولین بار است که وزیر خارجه ایران اظهاراتی از این نوع مطرح می‌کند.

الاشرق الاوسط در ادامه تحلیل خود از انتشار این فایل صوتی می‌نویسد: این گفتگوی محرمانه در شرایطی منتشر می شود که اسم وزیر خارجه ایران در روزهای اخیر در میان نامزدهای احتمالی جریان اصلاح طلب برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ایران مطرح شده است.

روزنامه الشرق الاوسط در ادامه می‌نویسد که انتشار این فایل صوتی موجب تشدید فشارهای داخلی بر ظریف می‌شود، آن هم در شرایطی که تیم مذاکرات هسته‌ای در تلاش برای احیای برجام و بازگشت آمریکا به برجام و رفع تحریم‌ها مذاکرات وین را انجام می‌دهد.

سایت خبری العین الاخباریه با اشاره به اینکه انتشار این فایل صوتی جنجال گسترده‌ای را در محافل رسانه‌ای ایران به پا کرده است، اقدام به انتشار بخش‌هایی از این مصاحبه کرد.

سایت اماراتی العین الاخباریه با تیتر «دیپلماسی ایران در خدمت نظامیان این کشور، ظریف افشاگری می‌کند» به انتشار فایل صوتی ظریف پرداخته و در این باره با ادعای اینکه محمد جواد ظریف از نفوذ فرمانده سابق سپاه قدس ایران در پرونده سیاست خارجی ایرانی پرده برداشته به نقل از ظریف نوشت: سیاست میدان و دخالت‌های نظامی، دیپلماسی را در این کشور رهبری می‌کند و نه برعکس.

به نوشته العین الاخباریه، محمد جواد ظریف در این مصاحبه که با لیلاز، کارشناس اقتصادی حامی دولت حسن روحانی انجام داده می‌گوید که ایران به دلیل دخالت نظامی در بحران سوریه در زمینه توافق هسته‌ای ضرر بسیاری متحمل شد.

در ادامه گزارش این رسانه عربی آمده است: ظریف در این فایل صوتی می‌گوید که قاسم سلیمانی در امور مربوط به وزارت خارجه ورود و به آن فشار وارد می‌کرد و دیپلماسی را قربانی عملیات‌های نظامی می‌کرد. وزیر خارجه ایران در بخش دیگری از این فایل صوتی محرمانه می‌گوید تندرو‌ها از طریق اقدامات مختلفی که از سفر قاسم سلیمانی به روسیه بدون هماهنگی با وزارت خارجه آغاز و با حمله به سفارت عربستان در تهران پایان گرفت، قصد به نتیجه نرسیدن توافق هسته‌ای ایران را داشتند.

511915_813

العین الاخباریه در تحلیل انتشار این فایل صوتی و سخنانی که در آن عنوان شده است، ادعا می کند: می‌توان گفت که اظهارات ظریف در این فایل صوتی محرمانه منعکس کننده واقعیت امر اوضاع کنونی این کشور در تحمیل سیاست‌های سپاه پاسداران ایران بر دستگاه دیپلماسی این کشور است، امری که محمد جواد ظریف در این فایل صوتی آن را استراتژی «جنگ سرد» نظام خوانده.

ساختار وزارت امور خارجه ایران، جایگاهی امنیتی دارد

این پایگاه خبری پس از انتشار بخش‌های دیگری از فایل صوتی ظریف، نوشت: این اظهارات چند روز پس از سخنان رستم قاسمی مشاور فرمانده سپاه قدس ایران منتشر می‌شود که در آن از حمایت تسلیحاتی ایران از انصارالله یمن گفته و وجود مشاوران نظامی ایرانی در یمن برای کمک به انصارالله یمن را تایید کرده بود.

روزنامه الکترونیکی الخلیج نیز به انتشار این فایل صوتی اشاره و بخش‌هایی از آن را منتشر کرد. در خبر الخلیج آمده است: فایل صوتی از محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران منتشر شده است که قرار بوده پس از پایان دولت کنونی ایران منتشر شود. ظریف در این فایل صوتی می‌گوید که نقشش در سیاست خارجی ایران صفر بوده است. این فایل صوتی نشان می‌دهد که بیشتر ساختار وزارت امور خارجه ایران جایگاهی امنیتی دارد.

511916_274

پایگاه خبری الحره نیز گزارشی از محتوای فایل صوتی محرمانه ظریف منتشر کرده و به بخش‌های مختلفی از آن، از جمله رابطه سپاه و دستگاه دیپلماسی اشاره کرد و نوشت: ظریف در این فایل صوتی درباره علت ورود سپاه به تصمیمات حکومت، می‌گوید که این اتفاق رخ می‌داد چرا که این نظامیان بودند که تصمیم می‌گرفتند و به دنبال تسلط بر سیاست‌های کشور بودند.

ظریف در این فایل صوتی درباره اختلاف میان سپاه و دستگاه دیپلماسی می‌گوید: میدان درگیری‌ها برای حکومت در اولویت بود. ظریف در این گفتگوی محرمانه به سفر سلیمانی به مسکو پس از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ اشاره کرده و با بیان اینکه این سفر با اراده روسیه و بدون دخالت و اطلاع وزارت خارجه انجام شده است، گفت که هدف از این سفر نابود کردن موفقیت وزارت خارجه ایران در مذاکرات هسته‌ای بود.

ادامه تشدید فشار‌ها بر دیپلماسی خسته‌ 

سایت شبکه خبری العربیه عربستان سعودی در تحلیل محتوای فایل صوتی منتشر شده از محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران نوشت: طیف گسترده‌ای از اصولگرایان معتقد هستند که مذاکرات وین به ضرر آن‌ها در انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود.

العربیه می‌نویسد که این روز‌ها مذاکرات هسته‌ای با انتخابات ریاست جمهوری پیش روی ایران در نتیجه رقابت بر سر کسب قدرت، ترکیب شده است. بدون شک انتشار فایل صوتی محرمانه ظریف و همچنین نامه‌ای که وی به رهبر ایران نوشته است در راستای ادامه تشدید فشار‌ها بر دیپلماسی خسته‌ای است که هشت سال از آغاز آن می‌گذرد.

العربیه در این باره می‌نویسد که ادامه فشار‌ها بر ظریف در راستای عدم کاندیداتوری وی در انتخابات ریاست جمهوری ایران است، ظریف از سوی تندرو‌ها به شدت مورد حمله قرار گرفته است. به همین خاطر، ظریف با نامه نگاری به رهبر ایران ضمن تاکید بر اینکه قصد ندارد مذاکرات وین را در صورت موفقیت به نفع خود در انتخابات ریاست جمهوری استفده کند، گفته که بدون کسب چراغ سبز از وی قادر به ورود به مذاکرات وین نیست.

منبع: رویداد 24

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها