ضرورت انجام آزمایش تیروئید در سنین مختلف
بهتر است بدانید که در آزمایش تیروئید، فاکتورهای T3،T4 و TSH بررسی میشوند. در صورتی که پزشک شما مشکوک به ابتلا بیماریهای تیروئیدی باشد، احتمالاً ابتدا TSH را از طریق آزمایش تیروئید بررسی میکند. در صورتی که سطح این هورمون غیر طبیعی باشد، آزمایش هورمونهای T3 و T4 تجویز خواهد شد. اگر قصد دارید تا اطلاعات کاملی در ارتباط با آزمایش تیروئید به دست آورید، ادامه مطالب را از دست ندهید.
آشنایی با تستهای بررسی عملکرد تیروئید
تستهای بررسی عملکرد تیروئید مجموعهای از آزمایشهای خونی هستند که برای سنجش عملکرد غده تیروئید تجویز میشوند. این آزمایشها شامل آزمایشهای T3، T3RU، T4 و TSH است. تیروئید غده کوچکی است که در قسمت جلویی گردن شما قرار دارد. این غده هورمونهایی را تولید میکند که به تنظیم بسیاری از فرآیندهای اساسی بدن مانند: متابولیسم، تولید انرژی وتحریک ساخت پروتئینها کمک میکند. غده تیروئید دو هورمون اصلی شامل: تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) را تولید میکند. اگر غده تیروئید به اندازه کافی این هورمونها را تولید نکند، ممکن است علائمی مانند: افزایش وزن، کمبود انرژی و افسردگی را تجربه کنید. به این وضعیت، کم کاری تیروئید میگویند. در مقابل اگر غده تیروئید شما بیش از حد هورمون تولید کند، ممکن است مشکلاتی مانند: کاهش وزن، اضطراب، لرزش و تعریق بیش از حد را تجربه کنید. به این حالت پرکاری تیروئید میگویند.
به طور معمول، پزشکی که مشکوک به تولید و ترشح غیرطبیعی هورمونهای غده تیروئید شما است، آزمایشهای غربالگری مانند: آزمایش T4 یا هورمون محرک تیروئید (TSH) را تجویز میکند. انجام این آزمایشها برای تمامی سنین ضرورت دارد؛ اما در سن بلوغ به دلیل اینکه میزان متابولیسم بدن بالا میرود، تولید و ترشح این هورمون نیز به تناوب افزایش مییابد. بنابراین هرگونه اختلال در ترشح هورمونهای TSH، T4 و T3 مستقیما روی عملکرد سیستمهای مختلف بدن اثرگذار است.
اگر نتایج این آزمایشها غیرطبیعی باشد، پزشک آزمایشهای تخصصی بیشتری را برای مشخص کردن دلیل مشکل شما تجویز میکند. در هر حال نگران نباشید! اگر روند درمان خود را به خوبی کامل کنید، این بیماری هیچ عوارض طولانی مدتی نخواهد داشت و تمامی عوارضی که در حال حاضر تجربه میکنید، کاملا از بین خواهد رفت.
انواع آزمایشهای مرتبط با تیروئید
فرقی نمیکند که شما چند سال دارید، به هر حال از آنجایی که ترشح این هورمون روی متابولیسم بدن شما اثر میگذارد، لازم است هر شش ماه از طریق انجام آزمایش خون سطح هورمونهای تیروئیدی را کنترل کنید. به طور کلی، آزمایشهای مختلفی برای سنجش عملکرد تیروئید وجود دارد.
انواع آزمایشهای مرتبط با تیروئید شامل:
آزمایش بررسی هورمون محرک تیروئید (TSH): هورمون TSH در غده هیپوفیز تولید میشود و تولید و ترشح هورمونهای تیروئیدی دیگر یعنی هورمونهای T4 و T3 را در جریان خون تنظیم میکند. آزمایش TSH معمولاً اولین آزمایشی است که پزشک شما برای بررسی عدم تعادل هورمونهای تیروئید تجویز میکنند. در بیشتر مواقع، کمبود هورمون تیروئید (کم کاری تیروئید) با سطح TSH بالا همراه است، در حالی که تولید و ترشح بیش از حد هورمون تیروئید (پرکاری تیروئید) باعث کاهش سطح TSH میشود. اگر میزان TSH غیر طبیعی باشد، اندازهگیری مستقیم هورمونهای دیگر تیروئید از جمله تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) برای ارزیابی بیشتر منشا مشکل توصیه میشود. محدوده نرمال تیروئید برای بزرگسالان: ۰.۴- ۴.۵ mIU/mL (میلی واحد بین المللی در هر لیتر خون) است.
آزمایش بررسی هورمون T4: آزمایش بررسی میزان تولید و ترشح هورمون تیروکسین برای بررسی ابتلا به کم کاری تیروئید، پرکاری تیروئید و نظارت بر درمان اختلالات تیروئیدی تجویز میشود. T4 پایین با کم کاری تیروئید مرتبط است، در حالی که سطح T4 بالا نشان دهنده پرکاری تیروئید است. محدوده طبیعی برای بزرگسالان در آزمایش T4: ۵ - ۱۱ ug/dL (میکروگرم در دسی لیتر خون) است.
آزمایش بررسی هورمون T3: آزمایش تری یدوتیرونین به طور مشابه با سایر آزمایشهای تیروئیدی، برای ارزیابی عملکرد تیروئید و بیماریهای مرتبط با آن تجویز میشود. بیشتر T3 ترشح شده در خون به صورت متصل به پروتئین در گردش است و تنها درصد کمی از آنها به صورت آزاد و غیر متصل هستند. این آزمایش میتواند میزان T3 توتال (متصل به پروتئین و آزاد) را اندازه گیری کند. محدوده طبیعی این هورمون در خون: ۱۰۰-۲۰۰ نانوگرم در دسی لیتر (نانوگرم در دسی لیتر خون) است. همچنین اگر قصد دارید تا با روش تست تیروئید در منزل آشنا شوید، تا انتهای متن را مطالعه فرمایید.
چرا لازم است آزمایش TSH را انجام دهید؟
اگر علائم ابتلا به اختلالات تیروئیدی مرتبط با تولید و ترشح بیش از بیش از حد هورمون (پرکاری تیروئید) یا کاهش تولید و ترشح هورمون تیروئید (کم کاری تیروئید) را دارید، لازم است سریعا آزمایش TSH بدهید. علائم پرکاری تیروئید عبارتند از:
- اضطراب
- کاهش وزن
- لرزش در دستها
- افزایش ضربان قلب
- پف کردگی صورت و دستها
- برآمدگی چشم
- اختلالات مرتبط با خواب
علائم کاهش تولید و ترشح هورمون تیروئید که به عنوان کم کاری تیروئید نیز شناخته میشود، عبارتند از:
- افزایش وزن
- خستگی
- ریزش مو
- تحمل پایین دماهای سرد
- دورههای قاعدگی نامنظم
- یبوست
هومکا و انجام آزمایش تیروئید در منزل
بیماریها و آسیبهای مرتبط با تیروئید به علت اینکه مستقیما روی سوخت و ساز بدن تاثیر میگذارند، باید سریع تشخیص داده شده و درمان شوند. احتمالا با خواندن این مقاله متوجه شدید که آیا شما هم در معرض خطر ابتلا به بیماریهای تیروئیدی هستید یا خیر. حتی اگر تشخیص دادید که احتمال ابتلا شما بسیار کم است، باز هم لازم است که هر شش ماه برای انجام تستهای تیروئید به آزمایشگاه مراجعه کنید.
البته مراکز درمانی جز مکانهای پر ریسک از لحاظ آلودگی بالای ویروسی و عفونی هستند. بنابراین توصیه میشود که برای خدمات آزمایش در منزل، با مجموعه هومکا در ارتباط باشید. شرکت هومکا با بهره گیری از بهترین متخصصان، خدمات آزمایش در منزل را زیر نظر بیمه پایه و تکمیلی، به همه ساکنین استان تهران، کرج، مشهد، تبریز، اهواز، اصفهان، شیراز و رشت ارائه میدهد. شما میتوانید برای درخواست آزمایش در منزل با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس گرفته یا با مراجعه به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir، خدمات مورد نظر خود را درخواست دهید.
دیدگاه تان را بنویسید