برنامه های بخش کشاورزی در سال ۹۵/ بهینه سازی ۲۵۰ هزار هکتار اراضی
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
به گزارش نامه نیوز ، محمود حجتی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان اینکه اکنون دغدغه تولید کنندگان محصولات کشاورزی عرضه این محصولات و بازاریابی آنهاست افزود: در دو سال پیش مشکل بخش کشاورزی بیشتر تأمین نهاده ها بود که با تصمیم های گرفته شده و اعمال سیاست ها، اکنون هیچ مشکلی در بخش نهاده ها وجود ندارد.
وی افزود: اکنون سیب درختی، پرتقال و سیب زمینی با مشکل عرضه به بازار روبروست که با کنترل واردات تلاش میکنیم این محصولات به بازار راه یابد. ظرفیت تولید سیب درختی کشور سه میلیون و ۴۰۰ هزار تن اما بازار مصرف آن حدود دو و نیم میلیون تن است.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه در بخش صادرات محصولات کشاورزی مشکل جدی وجود دارد و باید برای صادرات این محصولات تصمیمات جدی گرفته شود، گفت: نداشتن سابقه در صادرات، محدودیت در ارتباط با دیگر کشورها، نبود پیمانهای منطقه ای و تعرفه های ترجیحی از موانع صادرات انبوه محصولات کشاورزی به بازارهای بین المللی است.
حجتی افزود: اکنون در بازارهای جهانی عرضه و تقاضا رقابتی است و انواع یارانه های صادراتی برای عرضه محصولات کشاورزی از طرف کشورها اختصاص داده می شود. برای افزایش صادرات محصولات کشاورزی در پی افزایش یارانه صادراتی، تغییر رویکرد تجار برای صادرات به جای واردات و ایجاد صادرکنندگان عمده هستیم.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته صد هزار تن تخم مرغ و ۵۰ هزار تن مرغ به کشورهای همسایه صادر شد، افزود: برای صادرات محصولات کشاورزی به روسیه نیاز به ایجاد زیرساخت های تفاهمی، حل مسائل فنی و قرنطینه ای و کاهش قیمت تمام شده کالاها است.
وزیر جهاد کشاورزی با اعلام اینکه ظرفیت صادرات مرغ و تخم مرغ کشور چند صد هزار تن است، اظهار داشت: دولت باید همزمان از تولید کنندگان و مصرف کنندگان حمایت کند، همچنین قیمت تضمینی خرید محصولات کشاورزی دستوری نیست بلکه سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان، قیمت ها را در بهره وری میانگین مشخص می کند.
وی افزود: گندم، روغن، شکر و برنج جزو کالاهای اساسی است که دولت بر قیمت آنها نظارت دارد و این بر اساس چارچوب گروه یک محصولات کشاورزی است. تراز غذای کشور در سال ۹۲ منفی هشت میلیارد دلار، در سال ۹۳ منفی پنج و نیم میلیارد دلار و پارسال به منفی سه و دو دهم میلیارد دلار رسیده است.
وی با بیان اینکه در برنامه سه تا پنج ساله تلاش می کنیم تراز غذای کشور صفر شود، گفت: کاهش تراز غذای کشور ۳۰ درصد به علت کاهش قیمت های جهانی و ۷۰ درصد به علت افزایش تولید و صادرات و کاهش واردات بوده است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: برای افزایش بهره وری در بخش آب پیش بینی شده بود در سال ۹۴، ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی کشور بهینه سازی شود اما با کمبود منابع، ۱۵۰ هزار هکتار آن محقق شد.
حجتی با بیان اینکه برای سال ۹۵ و با تامین منابع، ۲۵۰ هزار هکتار از اراضی برای افزایش بهره وری مصرف آب بهینه سازی می شوند، افزود: این موضوع و موضوع مکانیزاسیون کشاورزی و کشت ماهی در قفس از جمله برنامه های وزارت جهاد کشاورزی در محقق کردن اقتصاد مقاومتی است.
وی با بیان اینکه پرورش ماهی در قفس بیش از یک میلیون تن به ظرفیت کنونی ۹۰۰ هزار تنی تولید شیلات می افزاید، گفت: سال گذشته پرورش ماهی در قفس آغاز و ۴۰۰۰ تن تولید شد که امسال این میزان با برنامه ریزی انجام شده به ۲۰ هزار تن افزایش می یابد.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده است ۲۰۰ هزار تن ماهی به روش کشت در قفس تولید شود، اظهار داشت: برای افزایش بهره وری آب، برنامه توسعه گلخانه ها را در دستور داریم زیرا مصرف آب در گلخانه در مقایسه با عرصه ۸ تا ۱۰ درصد کاهش می یابد.
حجتی با بیان اینکه به عنوان نمونه، برای تولید یک کیلو خیار در عرصه ۴۰ لیتر آب اما در گلخانه فقط ۴ لیتر آب مصرف می شود، گفت: برای افزایش بهره وری مصرف آب و پرورش ماهی در قفس هیچ محدودیتی در ارائه تسهیلات مالی وجود ندارد.
وی با اعلام اینکه یک و نیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای آبرسانی به ۵۵۰ هزار هکتار از اراضی خوزستان اختصاص یافت که اجرای آن به سرعت پیش می رود، افزود: اکنون به ۲۰۰ هزار هکتار آبرسانی شده است و در سال ۹۶ نیز به ۲۲۰ هزار هکتار از این اراضی آب رسانی می شود.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: با تصویب دولت، از محل صندوق توسعه ملی به طور سنواتی سالانه ۱۰ درصد ریالی و مبلغی به صورت ارزی در اختیار جهاد کشاورزی قرار داده می شود. ۵۰۰ میلیون دلار نیز در اختیار منطقه سیستان برای آبرسانی به وسیله لوله به مزارع قرار داده شده است.
به گفته وزیر جهاد کشاورزی، به هم خوردن تعادل سفره های آب زیرزمینی به علت سوء مدیریت بوده که برای این مسئله چاره اندیشی شده است. حجتی گفت: دولت اکنون ۸۵ درصد برای سیستم های نوین آبیاری به کشاورزان به صورت بلاعوض کمک می کند.
وی افزود: اگر کشت عرصه خیار به گلخانه منتقل شود، یک میلیارد مترمکعب آب کشاوزری در کشور صرفه جویی می شود که معادل چهار برابر آب سد کرج است. حجتی گفت: با اصلاح بذر و فصل کشت چغندر نیز میزان مصرف آب در هکتار از ۱۵ هزار متر مکعب به ۵ هزار متر مکعب کاهش می یابد.
دیدگاه تان را بنویسید