صادرات غیر نفتی راه نفس اقتصاد ایران را باز میکند؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
ایران موقعیت استراتژیک خاصی را در بازار منطقه داراست، همسایگی با 15 کشور، مرزهای گسترده و ...همگی به لحاظ جغرافیایی موقعیت ایران را خاص و برجسته کرده است .
آخرین آمارهای ارائه شده جکایت از آن دارد که ایران در بهار سال جاری نزدیک به یازده و نیم میلیارد دلار کالای غیر نفتی صادر کرده است.
چین اولین مقصد عمده صادرات غیرنفتی ایران تلقی میشود. نزدیک به 22 درصد از کالاهای صادراتی ایران راهی چین میشود و ارزش صادرات اقلام ایرانی به دو میلیارد و 644 میلیون دلار میرسد.
عراق نیز با خریداری 2میلیارد و 383 میلیون دلار از کالاهای ایرانی رتبه دوم را از آن خود کرده است. ترکیه، امارات متحده عربی و افغانستان به ترتیب رتبههای سه تا پنج را در میان خریداران کالاهای ایرانی از آن خود کردهاند.
ایران به تازگی برنامههای جدیدی را برای توسعه صادرات غیرنفتی خود در دستور کار قرار داده است.
در بیست و هفتمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه راهکارهای توسعه تجارت میان دو کشور بررسی شده است. حسین مدرس خیابانی، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی در این خصوص گفته است: تلاشهای دولتهای دو کشور در کمک به بخش خصوصی متبلور میشود و همه توافقها برای بهرهمند شدن بخش خصوصی دو کشور است.
به گفته وی وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران، امور تجارت خارجی و دبیرخانه پیگیری مشکلات تجارت خارجی کشور را در سازمان توسعه تجارت ایران متمرکز کرده است.
برای تحقق این هدف همکاریهای نمایشگاهی بین ایران و ترکیه، و همکاریهای صندوق ضمانت صادرات ایران و بانک توسعه صادرات ایران با اگزیم بانک و اجرای طرحهای ویژه ای برای این همکاریها در نظر گرفته شده است.
آمار چه میگوید؟
توسعه سبد صادراتی و مقاصد صادراتی ایران یکی از مهمترین برنامههای در دستور کار وزارت صنعت، معدن تجارت است . پیش از این ضرورت تمرکز سیاستگذاری در این حوزه در سازمان توسعه تجارت یکی از مهمترین تصمیمات اتخاذ شده اعلام شده است.
بررسیها نشان می دهد ایران دو دهه است که به باشگاه صادرکنندگان جهان وارد شده است. در این دوره زمانی حجم صادرات ایران از محدوده دو میلیارد دلاری به محدوده 44 میلیارد دلاری وارد شده است.
این سابقه نشان از جوانی ایران در باشگاه صادرکنندگان جهان دارد، با این حال افزایش شرکتهای صادراتی، تمرکز امور صادرات در شرکت های متخصص از مهمترین برنامههای در دستور کار است .هر چند میتوان محدودیت کالاهای صادراتی را بر پایه جوانی ایران توجیه کرد اما استراتژی صادرات بر تنوع این سبد، در آیندهای نزدیک دلالت دارد.
از سوی دیگر آمار حکایت از آن دارد تنها ۸۰ شرکت،۳۰ میلیارد دلار از کالاهای ایران را به بازارهای جهانی صادر میکنند؛این بدان معنی است که ۶۵ درصد صادرات غیرنفتی ایران در دست هشتاد شرکت است.
برای سادگی قیاس میتوان به همین آمار در کشور ترکیه اشاره کرد، برآوردها نشان از آن دارد که ترکیه بیش از ۱۶۰۰ شرکت دارد که آمار صادراتشان در سال به بالاتر از ۱۰ میلیون دلار صادرات می رسد.
بررسی مسیر سبز صادرات
بسیاری از کارشناسان معتقدند افزایش قیمت ارز حالا توسعه صادرات غیرنفتی را توجیه پذیر کرده است. تعیین مسیر سبز صادرات برای توسعه صادرات غیرنفتی با کشورهایی که همراهی لازم را در این حوزه دارند، از جمله این اقدامات است . پیش از این «فهرست کشورهای هدف صادراتی»، «مشوقها، امتیازات و حمایتهای شرکتهای بزرگ صادراتی» و «نحوه استفاده از مشوقها» تدوین شده است و حالا باید در نیمه راه تحریم نفتی آماده اتفاق بزرگ در عرصه صادرات بود. آیا ایران می تواند گذر از این دوره سخت را بر اقتصاد آسان کند؟
دیدگاه تان را بنویسید