کد خبر: 746540
تاریخ انتشار :

پیام‌های تلخ کنفرانس مونیخ ۲۰۲۵ برای اروپا

کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۲۵ با توجه به موضع گیری های غافلگیر کننده و تحریک آمیز مقام‌های دولت جدید آمریکا به رهبری ترامپ حاوی پیام‌های تلخی برای اروپا بوده و ضربه شدیدی به مناسبات دو سوی آتلانتیک وارد کرد.

پیام‌های تلخ کنفرانس مونیخ ۲۰۲۵ برای اروپا
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، کنفرانس امنیتی مونیخ امسال در سایه موضع گیری های رئیس جمهور جدید آمریکا شوک بزرگی برای اتحادیه اروپا بود.

کاهش اعتماد اروپایی ها به وعده حمایت های ایالات متحده آمریکا در زمینه نظامی بر بحث های کنفرانس امنیتی مونیخ امسال سایه افکنده بود. 

روزنامه دی ولت آلمان در مطلبی در این باره نوشت: اروپا در مونیخ شاهد استیصال و ناتوانی خود بود.

در کنفرانس امنیتی امسال این تصور ایجاد شد که سرنوشت اروپا تنها بین دو قدرت بزرگ در حال مذاکره است. به این قاره نشان داده شد که معنای بی معنی بودن چیست.

اکنون اروپایی ها می بینند که وعده حمایت های آمریکا در طول سال ها از سوی دونالد ترامپ زیر سوال رفته است. ایالات متحده دیگر راضی نیست که تامین کننده اصلی امنیت در اروپا باشد. گابریلیوس لاندسبرگیس، وزیر امور خارجه سابق لیتوانی، در جمع بندی مذاکرات در  این کنفرانس امنیتی گفت: صحبت از خروج نسبی نیروها و تغییر واضح اولویت ها به قاره های دیگر ( در آمریکا) وجود دارد.

بیشتر بخوانید

رئیس کنفرانس مونیخ: نشست امسال یک کابوس اروپایی بود

تداوم تنش‌های بین آمریکا و اروپا در دومین روز کنفرانس مونیخ

آمریکا در حال آماده شدن برای رها کردن اروپا از نظر سیاست امنیتی است، این احساسی بود که در مونیخ ایجاد شد. به عقیده لاندسبرگیس ، سخنرانی معاون رئیس جمهور آمریکا  در مونیخ نشان می‌دهد دولت ایالات متحده از نظر فرهنگی خود را متحد جنبش‌های پوپولیستی دست راستی در اروپا می‌داند که می‌خواهند پروژه اروپایی را درست مانند مسکو نابود کنند .

80 سال است که روسیه تلاش کرده است بین ایالات متحده و اروپا شکاف ایجاد کند تا به تنها قدرت هژمونیک در این قاره تبدیل شود. حالا این نگرانی وجود دارد که این آرزو در دوران ترامپ محقق شود.

اروپایی‌ها همچنین در مونیخ باید تماشا می‌کردند که دولت جدید ایالات متحده آماده می‌شود تا یک طرح صلح برای اوکراین با روسیه، بالای سر اروپا، طراحی کند. کیت کلوگ، نماینده ویژه ترامپ در امور اوکراین در مونیخ گفت: اوکراین پشت میز خواهد نشست، اما اروپا نه.

چندین سیاستمدار اروپایی در مونیخ خاطرنشان کردند که پیوستن به ناتو ارزان ترین و آسان ترین راه حل برای تضمین حفاظت از اوکراین خواهد بود. اما آمریکایی ها این را رد می کنند و آلمان نیز تاکنون با آن مخالفت کرده است. به اعتقاد واشنگتن باید تضمین های سخت دیگری مثلاً در قالب اعزام نیروهای اروپایی به اوکراین ارائه شود.

یک چیز در مونیخ مشخص شد و آن این بود که وضعیت امنیتی در اروپا به طرز چشمگیری بدتر شده است، زیرا یک علامت سوال پشت وعده حمایت های نظامی از آمریکا وجود دارد و روسیه به این ترتیب تشویق می شود تا سیاست تهاجمی خود را فراتر از اوکراین ادامه دهد.

یک چیز واضح است: نظم قدیمی در اروپا و جهان در حال حاضر در حال فروپاشی است و در دنیای چند قطبی که قدرت های بزرگ در آن حرف می زنند، اروپا چاره ای جز تبدیل شدن به قطب قدرت مستقل از ایالات متحده ندارد. و این بدان معناست که این قاره باید علاوه بر عضلات اقتصادی خود، عضله نظامی خود را نیز تقویت کند.

روزنامه تاگس سایتونگ هم در مطلبی نوشت: این واقعیت که دونالد ترامپ هفته گذشته بدون مشورت قبلی با اوکراین و متحدانش در ناتو و اتحادیه اروپا، به صورت تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه مذاکرات صلح ترتیب داده بود، زنگ خطر را برای اروپا به صدا درآورده بود.

روزنامه «پاسایر نویه پرسه» هم در مطلبی در این باره این پرسش ها را مطرح کرد که آیا این فقط یک زنگ خطر است یا در حال حاضر ضربه مرگبار برای جامعه ارزشی غرب است؟ اتحاد دو سوی آتلانتیک از کنفرانس امنیتی مونیخ به شدت متزلزل شد.

بسیاری از کنفرانس های امنیتی مونیخ به سرعت فراموش می شوند. این قطعا در شصت و یکمین دوره مهم ترین نشست کارشناسان سیاست امنیتی جهان متفاوت خواهد بود. معاون دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، با حملات خود به سمت اروپایی، شراکت فراآتلانتیک را تا حد زیادی متزلزل کرده است. این سخنرانی پیامدهای طولانی مدت و پیامدهای بالقوه جدی برای تشکل جی 7 و ناتو، اوکراین و کل نظم جهانی خواهد داشت.

حالا در این شرایط چگونه می توان به جنگ در اوکراین پایان داد؟ ناتو چگونه تقسیم بار در دفاع از قلمرو اتحاد را سازماندهی می کند؟ آیا نیروهای آمریکایی از اروپا خارج می شوند؟ متحدان اروپایی به پاسخ به این سؤالات و پیشنهاد همکاری از سوی ونس امیدوار بودند. با این حال، سخنان او در مونیخ عملاً ربطی به سیاست امنیتی نداشت. وی گفت که در درجه اول نگران تهدیدهای خارجی نیست. «ونس» تاکید کرد: من نگران این خطر هستم که اروپا ممکن است از برخی ارزش های اساسی مشترک با ایالات متحده عقب نشینی کند.

ونس از مبارزه اروپایی ها علیه اطلاعات نادرست به عنوان محدودیت آزادی بیان و محرومیت احزابی مانند حزب افراطی جایگزینی برای آلمان از طرف اروپا به عنوان غیردموکراتیک انتقاد کرد. رابرت هابک، معاون صدراعظم آلمان در این باره گفت: جامعه ارزش های غربی در اینجا پایان یافت. دولت آمریکا به سمت مستبدان رفته است.

عواقب این تحولات غیر قابل پیش بینی است. به عنوان مثال، همکاری بین ایالات متحده آمریکا و متحدان اروپایی اش در G7، در حال حاضر چگونه باید شکل گیرد؟ ناتو به عنوان ستون مرکزی همکاری بین ایالات متحده آمریکا، کانادا و اروپا چه خواهد شد؟ این موضوع حداکثر در دو نشست سران در این دو قالب در ماه ژوئن مشخص خواهد شد.

اما اکنون اتحادیه اروپا چه پاسخی به ترامپ دارد؟ در مونیخ مشخص شد که بروکسل توسط دوره جدید ایالات متحده غافلگیر شده است.

در حال حاضر هیچ استراتژی مشترک اتحادیه اروپا برای مقابله با ترامپ وجود ندارد. برای مدت طولانی، بسیاری از اروپایی ها امیدوار بودند که او در انتخابات شکست بخورد. اکنون بازیگرانی با دیدگاه‌های بسیار متفاوت در اتحادیه اروپا باید خیلی سریع خط مشترکی پیدا کنند.

سوال بزرگ این است که آیا اروپایی ها با توجه به تمرکز ایالات متحده بر منافع ملی - و اگر چنین است، با چه سرعتی - در انجام این کار موفق خواهند شد.

در کنفرانس امنیتی مونیخ ، اروپایی ها خواستار یک جایگاه مرکزی در میز مذاکره درباره اوکراین شدند، اما رد نسبتاً واضحی از کیث کلوگ نماینده ویژه آمریکا، ، دریافت کردند. آنها همچنین با درخواست واشنگتن برای گفتن اینکه چگونه می توانند امنیت اوکراین را پس از مذاکره درباره توافق آتش بس تضمین کنند، روبرو هستند.

زلنسکی رئیس جمهور اوکراین هم هفته غم انگیزی را پشت سر گذاشت. به منظور پایان دادن به جنگ روسیه، ایالات متحده از اوکراین می خواهد که بلندپروازی های خود برای پیوستن به ناتو را به سرعت کنار بگذارد و بپذیرد که بخشی از خاک این کشور به طور دائم تحت کنترل روسیه باقی بماند. علاوه بر این، انتظار می رود در ازای حمایت بیشتر، حق دسترسی ایالات متحده به مواد خام با ارزش اوکراین را اعطا کند.

حمله ونس به اروپا در مونیخ همچنین به این معنی بود که سایر موضوعات فوری فرصت کمی برای بحث در این کنفرانس پیدا کردند و مسائلی از قبیل تحولات خاورمیانه و مسائل زیت محیطی به حاشیه رانده شدند.

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

نیازمندی ها