درآمد طالبان از کجا تامین می شود؟
طالبان در حالی اعلام کرده اجازه کشت تریاک را نمیدهد که در سال ۲۰۲۰ میلادی (پیش از اشغال افغانستان)، دستکم ۲۵ درصد از درآمد این گروه (حدود ۴۱۶ میلیون دلار) را از محل کشت، ترانزیت و صادرات تریاک کسب کرده است.
به گزارش خوندنی آنلاین در فاصله سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰، حدود ۸۳ درصد از تمام تریاک تولید شده در جهان در خاک افغانستان کشت شده است. این یعنی انحصار تولید تریاک جهان دست افغانستان است و حالا در دست طالبان است. طالبانی که اعلام کرده اجازه کشت تریاک در این کشور را نمیدهد. اما آیا این کار شدنی است؟
طالبان در حالی اعلام کرده اجازه کشت تریاک را نمیدهد که در سال ۲۰۲۰ میلادی (پیش از اشغال افغانستان)، دستکم ۲۵ درصد از درآمد این گروه (حدود ۴۱۶ میلیون دلار) را از محل کشت، ترانزیت و صادرات تریاک کسب کرده است. آیا باید این وعده طالبان را جدی گرفت؟
آیا طالبان تغییر کرده است؟
شبهنظامیان طالبان اصرار دارند که نشان دهند در قیاس با گذشته عوض شدهاند. طی روزهایی که از اشغال کابل، پایتخت افغانستان به دست طالبان میگذرد، وعدههای متنوعی از زبان سخنگویان این گروهک به گوش میرسد که نشان میدهد اگر نه خودِ تغییر، دستکم «وعده تغییر» وجود دارد.
طالبان گفته با فعالیت و حضور زنان در جامعه و حتی نوع حجاب آنها کاری ندارد، اما به شرطی که این حجاب «مطابق با آموزهها و شریعت اسلامی» باشد. از طرفی، رهبران طالبان گفتهاند خشونتِ اعمالشده توسط افرادشان و کشتهشدن شهروندان افغانستان به دست آنها را بررسی میکنند. وعدههایی که در همین چند روز خلاف آنها ثابت شده و طالبان نشان دادهاند حتی در روزهای ابتدایی هم به وعدههای خود پایبند نیستند.طالبان اصرار دارد به دنیا نشان بدهد که تغییر کرده است.
در تازهترین مورد هم طالبان وعده داده تا «کشوری عاری از مواد مخدر» بنا کند. ذبیحالله مجاهد، یکی از سخنگویان شبهنظامیان طالبان، روز سهشنبه هفته گذشته در نخستین کنفرانس مطبوعاتی خود پس از به قدرت رسیدن، وعده داد که حکومت جدید افغانستان تولید، تجارت و قاچاق مواد مخدر را متوقف میکند.
اما آیا میتوان این وعده را جدی در نظر گرفت؟ هنوز مشخص نیست. اما کمترین چیزی که میتوان گفت این است که سابقه طالبان در زمینه وعدههایی که میدهد، چندان خوب نیست. در طول ۲۰ سال گذشته بخش مهمی از درآمد این گروهک از محل کشت و ترانزیت تریاک بوده است.
حتی این، اولین بار نیست که طالبان وعده توقف کشت تریاک (یا به عبارت صحیحتر، «حرام» اعلامکردن کشت تریاک) را میدهد. طالبان در سال ۲۰۰۰ میلادی (حدود سال ۱۳۷۹ خورشیدی) در اوج قدرت بود و تقریبا بر تمامی افغانستان حکومت میکرد. آن زمان این گروهک برای جلب نظر جهان و بهویژه دولتهای غربی، به وعده خود برای حرام اعلامکردن کشت خشخاش و از بین بردن مزارع آن عمل کرد.
طالبان ۲۰ سال پیش هم وعده ممنوعیت کشت تریاک را داده بود، وعدهای که البته عملی نشد.
در همان زمان، قیمت تریاک در ایران (و البته بقیه جهان) به یکباره افزایشی چند برابری یافت. تنها چند ماه بعد ماجرای ۱۱ سپتامبر در آمریکا به وقوع پیوست و لشگرکشی آمریکا به افغانستان کلید خورد، رخدادی که طالبان را از قدرت کنار زد، اما کشت تریاک در افغانستان را دوباره به رونق رساند.
دیدگاه تان را بنویسید