کد خبر: 730194
تاریخ انتشار :

نگاه تحلیلگر/گفت‌وگوی «نامه‌نیوز» با مهدی مطهرنیا

اسرائیل تجربه‌ جنگ فرسایشی را ندارد| تاب‌آوری اسرائیل زیر سئوال است

طبقات متوسط به پایین اسرائیل هزینه های جنگ و واهمه از اکنون و آینده را می‌پردازند.

اسرائیل تجربه‌ جنگ فرسایشی را ندارد| تاب‌آوری اسرائیل زیر سئوال است
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

نامه نیوز - جنگ برای اسرائیل یک‌ساله شد و ساکنان سرزمین های اشغالی شاهد یکی از سخت‌ترین شرایط اقتصادی را تجربه می کنند. وضعیت معیشت خانوارها هر روز بدتر از دیروز می شود که متأثر از سیر منفی رشد اقتصادی این رژیم، کسری بودجه و تورم ناشی از آن است. علاوه بر این سرمایه‌گذاری اقتصادی در اسرائیل کاهش یافته و فناوری‌های پیشرفته در یک بحران عمیق قرار گرفته‌اند. این عوامل فشارهای شکننده ای را بر طبقه متوسط به پایین جامعه اسرائیل وارد می آورد. این واقعیتی است که خبرنگار بی بی سی فارسی نیز بر آن مهر تأیید زده است.

مهدی مطهرنیا در گفتگو با خبرنگار نامه نیوز درباره شکنندگی وضعیت اجتماعی و اقتصادی در سرزمین های اشغالی گفت: هیأت حاکمه اسرائیل مشهور به داشتن روابط اقتصادی پیچیده در جهان هستند. یهودیت گرچه درصد کمی از جمعیت جهان را دارد اما بیشترین ثروت را اندوخته کرده است؛ سکان بسیاری از سازمان ها، شرکت ها و نهادهای اقتصادی بین المللی در دست یهودیان است.

وی با اشاره به نارضایتی بخشی از ساکنان اسرائیل از ادامه جنگ افزود: در بهترین وضعیت نیز عده ای یافت می شوند که به هر ترتیب از وضع موجود ناراحت هستند و جنگ این نارضایتی‌ها را تشدید می کند چون هزینه های جنگ بار اقتصادی را بر دوش مردم سنگین تر می کند. تورم، کمبود کالاها، فشارهای روانی و زخم های خشونت بار جنگی تاب آوری عمومی را به چالش می کشند. قطعا اسرائیل نیز از این قاعده مستثنی نیست.

این استاد دانشگاه یادآور شد: به اعتراف مقامات اسرائیلی، آنها در هفت جبهه در حال جنگ هستند، در حالیکه جمعیت کمی دارند. امروز اسرائیل وارد جنگ مینیاتوری شده است، به این معنا که تلاش دارند به جنگ هایی ورود نکنند که باعث فرسایش قدرت شان می شود بلکه به افزایش قدرت شان در سایه جنگ می اندیشند.

وی اقتصاد اسرائیل را اقتصاد پیچیده نظامی خواند و افزود: تا پیش از این اسرائیل هیچ گاه در یک جنگ فرسایشی وارد نشده بود اما حالا بیش از یک سال از ورود این رژیم به جنگ می گذرد، اگر امروز گفته می شود طبقه متوسط اسرائیل ناراضی است، باید دید تاب آوری آنها می تواند بیش از این باشد؟ قطعا حاکمیت تلاویو تلاش می کند میزان تاب آوری مردم را ارزیابی کند اما آنچه رخ داده نگرانی هایی است که این نارضایتی ها را تشدید می کند.

تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: نتانیاهو سعی می کند با نشان دادن آنچه در جنگ به دست آورده و تبلیغ آن به عنوان یک ناجی افسانه ای خود را در اسرائیل معرفی کند و تا حدودی هم توانسته موفق باشد. در اوایل جنگ 7 اکتبر دیدیم که نسبت به نتانیاهو نارضایتی فزون تر بود اما امروز او توانسته با تبلیغات وسیع این نارضایتی را از سطح سیاسی به سطح اقتصادی و نگرانی های از ضربات اقتصادی منتقل کند.

وی افزود: هرچند بخشی از طبقات اسرائیل اقتصادشان درون سرزمین های اشغالی نیست اما بخشی دیگر فشار اقتصادی را تجربه می کنند و به طبع باید هزینه های جنگ و واهمه از اکنون و آینده را طبقات متوسط به پایین اسرائیل بپردازند.

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها