نگاه تحلیلگر/ گفتوگوی «نامهنیوز» با کیومرث یزدان پناه
پیروزی هریس یعنی فراگیری جنگ درگیرانه در منطقه
تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: وقتی ترامپ پیروز شود از ابتدای ریاست جمهوری اش در شیپور جنگ نمیدمد؛ حتی ایران را برای تعدیل شرایط در منطقه به مذاکره و گفتگو دعوت خواهد کرد.
نامهنیوز - انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هفته آینده برگزار می شود؛ تحلیلگران نظرات مختلفی درباره تأثیر نتایج این انتخابات بر تحولات منطقه دارند. گروهی معتقدند پیروزی هریس ترمز ماجراجویی های نتانیاهو را می کشد؛ در مقابل هستند کارشناسانی که می گویند «پیروزی ترامپ اتفاقی خواهد بود که می تواند آرامش را نه تنها به منطقه بلکه به دنیا بازگرداند».
کیومرث یزدان پناه در گفتگو با خبرنگار نامه نیوز درباره درباره تأثیر نتیجه انتخابات 5 نوامبر آمریکا بر منطقه گفت: هر نتیجه ای از این انتخابات بیرون بیاید نه تنها بر تحولات منطقه بلکه بر سرنوشت کل جهان تأثیر خواهد داشت. متأسفانه روند ساختار جهانی امروز تسلیم نظام سلسله مراتبی شده است. برخلاف کسانی که می گویند «این آمریکا، دیگر آن آمریکای گذشته نیست»، معتقدم آمریکا دارد هژمونی خودش را با شرایط بهتر و هوشمندانه تری در جهان معاصر اجرا و حتی در برخی مناطق تحمیل می کند.
وی با اشاره به تحولات منطقه مخصوصا جنگ نابرابر در غزه افزود: برخلاف بسیاری از صاحب نظران اعتقاد دارم اگر کاملا هریس در انتخابات برنده شود بسترها برای جنگ درگیرانه در منطقه فراهم خواهد شد. ذاتاً استمرار قدرت دموکرات ها در آمریکا به واسطه روی کار آمدن هریس، تأییدکننده یک جنگ نابرابر و خطرناک است.
این استاد دانشگاه یادآور شد: این طور نخواهد بود که کاملا هریس رئیس جمهور آمریکا شود و جنگ در سرزمین های اشغالی کاهش یا خاتمه می یابد. به نظر می آید دموکرات ها برای توجیه قدرت خودشان نیاز به یک دامنه درگیری وسیعتری دارند که این خطر بیش از هر منطقه دیگری متوجه منطقه غرب آسیا خواهد بود. حتی جنگ روسیه و اوکراین نیز شکل و شمایل جدیدتر و خطرناک تری به خود می گیرد.
وی افزود: اگر ترامپ برنده شود، با توجه به آنکه او یک سیاستمدار غیرقابل پروتکلی است، اساسا سعی می کند دیدگاه ها خودش را به طور موفق بر سیستم آمریکا تحمیل کند. رویکرد ترامپ درباره موضوعات مختلف صفر و صدی است، او می تواند آتش جنگ را در هر دو جبهه بزرگ یعنی «روسیه و اوکراین» و «منطقه خاورمیانه» خاموش کند یا یک حرکت ضربتی می زند که جنگ در یک شکل دیگری با یک هزینه دیگری خاتمه پیدا کند.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی اظهار کرد: ترامپ خودش را بر حق می داند و می خواهد افکارعمومی آمریکا را متوجه انتخاب اشتباه قبلی یعنی انتخاب بایدن کند بنابراین وقتی پیروز شود از ابتدای ریاست جمهوری اش در شیپور جنگ نمی دمد؛ حتی ایران را برای تعدیل شرایط در منطقه به مذاکره و گفتگو دعوت خواهد کرد؛ از آن طرف اسرائیل را متقاعد خواهد کرد کشور مستقل فلسطین را هر چه سریعتر به رسمیت بشناسد تا اوضاع را به سمت و سویی ببرد که بتواند به عنوان یک برگ برنده در همان ابتدای ریاست جمهوری اش، از آن برای ارتقا قدرت چانه زنی مقابل رقبای جدی تر همچون چین، روسیه و هند استفاده کند.
وی ادامه داد: در معادلات ذهنی جمهوری خواهان با محوریت تفکر ترامپ ایران یک برگ برنده است لذا ترامپ خیلی تمایل دارد که چالش های بین ایران و آمریکا را به حداقل برساند و دو کشور را در یک فضای متفاوتی قرار دهد تا در سایه آن بتواند هم اهداف آمریکا، خودش و حزب جمهوری خواه را به سمت و سویی ببرد که از او به عنوان یک سیاستمدار متفاوت در تاریخ نام ببرند.
دیدگاه تان را بنویسید