برجام و عبور از موانعی از جنس کنگره و بهارستان!/ سیمان در قبال دیپلماسی لبخند و احترام
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
برخلاف آنچه تصور می شد، برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام توانست از تمامی موانع پیش روی خود عبور کند، موانعی از جنس جنگ طلبان آمریکایی، نتانیاهو، کنگره آمریکا و احتمالا مجلس ایران.
برجام، عبور از کنگره توقف در بهارستان
تقریبا نیمی از دور جدید مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 برای رسیدن به توافق نهاییدر سایه تهدیدات کنگره آمریکا سپری شد، تهدیداتی که با نزدیک شدن ایران و غرب به نهایی کردن توافق، رنگ و بوی متفاوتی به خود می گرفت و سازوکارهای جدیدی برای مانع تراشی در مسیر آن تعبیه می شد. به باور بسیاری از تحلیلگران و ناظران سیاسی، مردان کنگره آمریکا می توانستند بزرگترین تهدید علیه به نتیجه رسیدن دیپلماسی در جهت برقراری صلح و خروج پرونده مناقشه برانگیز هسته ای ایران از بن بست تهدیدات روزانه و بهانه جویی های جنگ طلبان غربی باشند؛ کنگره ای که اکثریت نمایندگان آن را جمهوری خواهانی تشکیل می دهند که شمشیر خود را علیه کاخ سفید، تهران و برجام از رو بسته بودند.
کار تا جایی پیش رفت که مقابله با خطرآفرینی و مانع تراشی احتمالی کنگره در مسیر تصویب و اجرای برجام به یکی از بحث های اصلی در روند مذاکرات تبدیل شد و هیئت آمریکایی حاضر در مذاکرات و در راس آنها رئیس جمهوری این کشور مسئولیت عواقب کارشکنی های احتمالی را برعهده گرفت؛ طرفین حتی برنامه ریزی سازوکار اجرای برجام در صورت لغو آن از سوی کنگره را نیز روی کاغذ آوردند؛ اوباما رئیس جمهوری آمریکا بارها برای اعضای کنگره خط و نشان کشید و از اختیار وتوی خود سخن گفت و تاکید کرد که اجازه نمیدهد جمهوری خواهان مشکل ساز شوند.
ساعت های حضور مردان هسته ای کاخ سفید در اتاق های استماع کنگره آمریکا و دفاع از مذاکرات هسته ای با ایران آن هم در قبال مخالفانی که هیچ مناقشه ای بر سر متن برجام نداشتند بلکه گزینه جنگ را تنها حل پیشنهادی خود در قبال ایران می خواندند اما پایانی برخلاف انتظارات داشت. جمهوری خواهان با همراهی برخی از دموکرات های برجسته مخالف نتوانستند حد نصاب مورد نیاز را کسب کنند و طرح رد برجام حتی کفایت به رای گذاشته شدن در کنگره را نیز به دست نیاورد تا پرونده مانع تراشی در مسیر اجرای برجام در واشنگتن بسته و در تهران باز شود.
بهارستان، سیمان و کاسه داغ تر از آش!
تنها چهار روز پس از اعلام دستیابی ایران و گروه 1+5 به توافق هسته ای نمایندگان مجلس ایران به تکاپوی بررسی افتاد و کمیسیون ویژه ای برای بازنگری متن برجام تشکیل داد؛ کمیسیونی با حضور نمایندگانی که طی دو سال اخیر تا می توانستند بر طبل مخالفت با مذاکرات هسته ای کوبیدند و از تمامی تریبون هایی که در اختیار داشتند برای اعلام مخالفت با این توافق فریاد زدند، کمیسیون ویژه برجام در بهارستان 40 روز کار در زمینه بازنگری متن توافق را در حالی با دعوت از تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، تیم مذاکره کننده سابق و یوکیا آمانو، دبیر کل سازمان بین المللی انرژی اتمی به پایان رساند که دولت و تیم مذاکره کننده هسته ای مخالف به رای گذاشته شدن برجام به عنوان طرح در مجلس بودند.
همزمان با بالاگرفتن دعوا در کنگره آمریکا بر سر برجام، مقام معظم رهبری در سخنانی عنوان کردند که مجلس نباید از روند تصمیم گیری درباره برجام کنار گذاشته شود؛ اظهاراتی که مورد توجه و استقبال دولت نیز قرار گرفت و قرار شد در کنار شورای عالی امنیت ملی به عنوان عالی ترین نهاد تصمیم گیری در کشور مجلس شورای اسلامی نیز در زمینه برجام، نظر خود را اعلام کند.
با این وجود، برگزاری جلسات نمایشی کمیسیون برجام و دعوت از اعضای تیم مذاکره کننده سابق در کنار فحاشی و بداخلاقی سیاسی به اعضای هیئت مذاکره کننده ایرانی منجر به آن شد که تصمیم گیری درباره یکی از مهمترین و حیاتی ترین موضوعات کشور تا حد دعوای سیاسی و جناحی تنزل پیدا کند و در این بین افراد شاخص در جبهه مخالفان توافق نیز با رفتارها و گفتار مخصوص به خودشان بیش از پیش ماهیت درک خود از منافع ملی را نشان دهند.
تهدید مرگ و تعیین زمان آن در صدا و سیما و صحن علی مجلس، ارسال پیامک هایی تهدید آمیز به نمایندگان و نسبت دادن کنایه ها و تعبیرهای نامناسب از برجام و تیم مذاکره کننده همگی منجر به آن شد که روز گذشته، فریادهای علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و آغاز کننده مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا، بلند شود و بگوید من را تهدید می کنند که تو را میکشیم و رویت سیمان میریزیم و در اراک دفن می کنیم.
توقف بررسی برجام در مجلس و طولانی شدن آن اما در حالی است که لاریجانی چندی پیش عنوان کرد ما فکر نمیکردیم برجام در کنگره آمریکا به این سرعت تصویب شود و گمان می کردیم توافق از سوی کنگره رد و پس از طی یک پروسه زمان بر از سوی اوباما وتو می شود. این در حالی است که اکنون متضرر اصلی به تعویق افتادن اجرای برجام ایران است و روزانه 100 میلیون دلار ضرر از این بابت بر دوش ایران است.
دلواپسان مجلس ایران که گمان نمی کردند برجام بتواند از تمامی موانع پیش روی خود عبور کند روز گذشته آخرین نمایش های خود را نیز بر صحنه سیاسی ایران اجرا کردند تا این برجام باشد که بازهم با موفقیت رای لازم اکثریت نمایندگان را کسب کند و با همراهی رئیس مجلس کلیاتش به تصویب بهارستان برسد؛ عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه کشورمان نیز عصر روز گذشته از آغاز اجرای توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 از روز دوشنبه آینده خبر داد، امری که می تواند آغازگر دور جدیدی از سیاست ورزی و دیپلماسی میان ایران و غرب باشد.
دیدگاه تان را بنویسید