ماجرای یک رآکتور؛ از حاشیه سازی های دیروز غرب تا افق روشن رادیو دارو در پسابرجام
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
به گزارش نامه نیوز، در زمان مذاکرات هسته ای بر سر آب سنگین راکتور اراک ایران و گروه 1+5 گفت و گو های متعددی وجود داشت تا حدی که عباس عراقچی عضو ارشد مذاکره کننده کشور در نشست کمیسیون ویژه بررسی برجام برای نمایندگان توضیح داد غرب خواهان تغییر آب سنگین به آب سبک بود اما ایران با پافشاری وضعیت این راکتور را ثابت نگه داشت و تنها در بازطراحی آن برای اینکه از ساخت بمب اتم فاصله بگیرد قبل راکتور خارج می شود. در ازای این کار غرب موظف شده است هزینه بازطراحی را پرداخت کند و سیستم سایت هسته ای ایران را به روز کند. بسیاری به این تغییرات انتقاد می کنند اما تیم مذاکره کننده برای اینکه به چنین توافقی برسند نشست های طولانی داشتند و بر خطوط قرمز در زمینه راکتور اراک پافشاری کردند.
بازطراحی اراک با همکاری 6 کشور
مقام معظم رهبری تاکید داشتند که قرار داد قطعی و مطمئن برای بازطراحی راکتور خنداب اراک تهیه شود. به همین جهت عباس عراقچی در حاشیه نشست های خود متن بازطراحی اراک را به امضای وزرای خارجه کشورهای گروه 1+5 می رساند که بر این اساس این سند به امضای کشورهای چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا همراه با نماینده عالی اتحادیه اروپایی در امور خارجه و سیاست امنیتی می رسد. نکته حائز اهمیت در موضوع بازطراحی اراک این است که ایران مدیر گروه نوسازی است و کشورهای دیگر با ما در این زمینه همکاری خواهند کرد. همچنین دراین پژوه چین و آمریکا شرکای اصلی به شمار می آیند و کشورهای دیگر در بخش های کوچکتر همکاری خواهند داشت.
حقیقت پور: هزینه بازطراحی رآکتور اراک برعهده غرب است
در این زمینه منصور حقیقت پور در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در خصوص تضمین های لازم برای بازطراحی اراک و عقد قرار داد با چین برای این منظور گفت: اقدامات اولیه برای بازطراحی اراک انجام شده و از وزرای امور خارجه کشورها گروه 1+5 امضای لازم اخذ شده است
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: باز طراحی راکتور اراک با طرح ایران و تامین بودجه ای بالغ بر ۲۰۰ میلیون دلار از سوی کشورهای گروه ۱+۵ انجام می شود.
نماینده مردم اردبیل در مجلس نهم شورای اسلامی با تاکید بر اینکه کشورهای اصلی در این زمینه ایران چین و آمریکا است، ادامه داد: اتفاق خوبی که در زمینه باز طراحی رآکتور اراک رخ می دهد در واقع این است که تصمیم فنی و طرح فنی از ایران است و حضور آمریکا و چین تنها برای تایید فنی طرح است که قطعا تایید می شود چرا که در گذشته بحث های فنی طرح ایران تایید شده است.
به گفته این نماینده جوانان کشور به بلوغ علمی رسیده اند که بتوانند از عهده طراحی این سازه ها بر آیند و از سوی دیگر تاکید دارد که ظرفیت های خوب هسته ای در کشور وجود دارد که باید از آنها در باز طراحی اراک استفاده کرد.
چین و آمریکا ناظر باز طراحی هستند
عضو شورای مرکزی اصولگرایان رهروان ولایت با تاکید بر اینکه طرح بازطراحی اراک برای ایران است و اجرای را هم جوانان ایرانی انجام می دهند، به نقش چین و آمریکا اشاره کرد و توضیح داد: دوستان چینی و افراد دیگر ناظر باز طراحی خواهند بود. آنها بررسی می کنند که در باز طراحی استانداردها رعایت خواهد شد.
منصوری آرانی: در باز طراحی، راکتور اراک توسعه می یابد
همچنین عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: تغییرات در راکتور اراک و بازطراحی آن باعث خواهد شد ایران وارد عرصه بین المللی شود.
عباسعلی منصوری آرانی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری با اشاره به اهمیت راکتور راک در برجام، گفت: ابتدا باید به این نکته توجه داشته باشیم که راکتور اراک، راکتور استراتژیک، راهبردی و محوری است. در موضوعات مختلف از جمله آب سنگین، نمی توان از نقش درمانی آن عبور کرد.
نماینده مردم کاشان، آران و بیدگل در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اکنون زمان حفظ و توسعه راکتور اراک است، اظهار داشت: در حال حاضر باید در کنار حفظ راکتور اراک به فکر توسعه مبنایی آن باشیم. بنابراین باید به این موضوع عنایت داشته باشیم راکتور اراک نقش راهبردی دارد و حتما باید به صورت ویژه آن را رصد و حفظ کنیم.
وی با اشاره به بازدید اعضای کمیسیون ویژه بررسی برجام از راکتو اراک توضیح داد: آنچه که در این بازدید و ملاقات با کارشناسان مشخص شد این بود که آنها به ریز مسائل راکتور توجه دارند و خروجی تغییرات و بازطراحی راکتور بعد از اجرای برجام، فراتر از کارکرد کنونی راکتور خواهد بود.
پذیرش بیمار در راکتور اراک
منصوری آرانی ادامه داد: بر اساس برجام در راکتور اراک مشارکت بین المللی با مدیریت ایران صورت می گیرد، مزیت آن این است که اولا تبادل تجارب شکل می گیرد و ثانیا ما به عرصه بین المللی ورود پیدا می کنیم چرا که آب سنگین در عرصه بین المللی ارزش بسیاری دارد و ورود ایران به عرصه بین المللی به نفع کشور خواهد بود.
این نماینده با تاکید بر اینکه باید تغییرات و بازطراحی در راکتو اراک هوشمندانه صورت گیرد، اظهار داشت: در بازطراحی راکتور، دو موضوع دیده شده است، اولا پذیرش بیماران نیازمند رادیو دارو ممکن خواهد شد و همچنین قرار است ایزوتوپ ها زمان دار طراحی شود تا به تمام نقاط کشور و جهان ارسال شود تا در اختیار بیماران نیازمند قرار گیرد.
محکم کاری شد؛ عقد قرار داد با چین
سازمان انرژی اتمی کشور برای آنکه در بازطراحی اراک اشکال و ایرادی وارد نشود در سفری که رئیس جمهور چین در بهمن ماه به ایران داشت، قراردادی در زمینه خنداب اراک منعقد کرد.
بهروز کمالوند سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشور در گفت و گویی با خانه ملت، در خصوص زمان آغاز و پایان باز طراحی راکتور اراک گفت: طراحی اولیه را به چینی ها ارائه کردیم و منتظر اظهار نظر آنها هستیم. اگر طراحی اولیه در سفر رئیس جمهور این کشور تایید شود وارد مرحله طراحی تفصیلی می شویم که یک سال زمان می برد و حدود یک سال و نیم هم عملیات اجرایی آن به طول می انجامد. عملیات اجرایی راکتورهای دیگر حدود سه سال زمان برد اما تصور می کنیم باز طراحی اراک کمتر از سه سال به اتمام خواهد رسید.
منبع: خانه ملت
دیدگاه تان را بنویسید