گولن:کودتای ترکیه شبیه یک فیلم هالیوودی بود
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
وی که رهبری جنبش «حزمت» را برعهده دارد اینگونه گفت: «شاید برخی افراد دلسوز (وابسته به گولن) در میان آنها (عوامل کودتا) بوده باشند».
این واعظ 77 ساله که ترکیه را در سال 1999 به مقصد آمریکا ترک کرده است، هماکنون در «سیلیزبرگ» ایالت «پنسیلوانیا» به سر میبرد.
گولن در مصاحبه با سی ان از یک سازمان بینالمللی درخواست کرد تا در خصوص ادعاهای ترکیه مبنی بر ارتباط وی با کودتای نافرجام ترکیه تحقیقاتی را انجام دهد.
وی اینگونه ادامه داد:«اگر چیزی وجود داشته باشد که من به صورت شفاهی به کسی گفته باشم، اگر هرگونه گفتوگوی تلفنی وجود داشته باشد، اگر یک دهم از این اتهامات صحت داشته باشد....من سر تعظیم فرود میآورم و میگویم: "آنها حقیقت را می گویند. بگذارید مرا از بین ببرند. بگذارید اعدامم کنند».
کودتای نافرجام 15 ژوئیه ترکیه به کشته شدن 270 نفر از جمله 240 نفر از عوامل کودتا منجر شد و بعد از آن موجی از دستگیری در ترکیه به راه افتاد و دولت اردوغان هر آنکس را که گمان میبرد نقش کوچکی در کودتا دارد را نیز دستگیر کرد.
اردوغان نیز در مصاحبهای با شبکه «سی ان ان» پیش از این متعهد شده بود که انتقام آنچه را که «جرم روشن و واضحی از خیانت» خوانده بود، بگیرد.
با اینحال، گولن به طور مکرر ادعای دولت ترکیه مبنی بر اینکه وی به حامیانش در ترکیه دستور داده تا دولت اردوغان را بیثبات کنند، رد کرده است.
گولن ادامه داد: «برخی افراد سناریویی را به راه انداختند و سپس افرادی که ظاهراً هوادار (گولن) هستند، برخی افراد را به سوی این سناریو هدایت کردند. این بیشتر شبیه یک فیلم هالیوودی است تا اینکه شبیه یک کودتای نظامی باشد. اینها بیشتر شبیه یک صحنهآرایی است. به نظر میرسد که آنها زمینه را طوری آمادهسازی کردند تا به آنچه از قبل برنامهریزی کرده بودند، پی ببرند».
اوایل ماه گذشته میلادی، گولن اعلام کرده بود که کودتا صحنهسازی شده بود و در پاسخ به سوال «فرید زکریا» مجری سی ان ان مبنی بر اینکه آیا احتمال میرود اردوغان این کودتا را برنامهریزی کرده باشد، گفت که چنین ادعایی را یک تهمت میداند.
وی ادامه داد: «من از مطرح کردن چنین ادعایی به خدا پناه میبرم زیرا میدانم که در قبال خدا مسئول هستم».
گولن تأکید کرد: «من همیشه مخالف کودتا بودم و همیشه کودتا را تقبیح شمردم. من افرادی که در مقابل دموکراسی به کودتا پناه میبرند را تقبیح میشمرم».
طبق این گزارش، با اینحال ترکیه هنوز رسماً درخواستی برای استرداد گولن ارائه نداده است است اما واشنگتن طبق توافق با ترکیه، تنها زمانی میتواند فردی را بازپس دهد که آن فرد اقداماتی را انجام داده که مشمول «قانون استرداد» میشود. طبق این معاهده میان ترکیه و آمریکا، خیانت در لیست چنین اقداماتی قرار ندارد.
گولن تأکید کرد که بازگشت وی به ترکیه تنها اوضاع را پیچیدهتر میکند و گفت: «آنها هرکاری بتوانند میکنند اما اگر میتوانستند، شواهدی درباره یک دهم از آنچه را که ادعا میکنند ارائه دهند و مرا به زور بازگردانند، من دیگر حرفی برای گفتن در اینباره ندارم. آنچه مهم است این است که آیا آنها میتوانند از طریق قانون چنین کاری را پیش ببرند یا خیر و من فکر نمیکنم که این اقدام به خواست و اراده خدا صورت پذیرد».
وی در پایان در پیامی به اردوغان گفت: «من تنها آرزو میکنم که اردوغان با این همه گناهانی که مرتکب شده در محضر خدا حاضر نشود».
دفتر اردوغان تاکنون به اظهارات گولن در گفتوگو با شبکه «سی ان ان» واکنش نشان نداده است
دیدگاه تان را بنویسید