کد خبر: 376879
تاریخ انتشار :

کمالوندی:سند نهایی پیوستن ایران به پروژه «ایتر» به زودی امضا می‌شود/آمانو گفت که تولید پیشران خلاف نیست

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی صبح امروز (سه‌شنبه) در نشستی خبری به تشریح آخرین تحولات در عرصه هسته‌ای پرداخت و گفت: بحث هسته‌ای ایران به مدت 14 تا 15 سال از مسائل مطرح بین‌المللی بوده و برای ایران هم مهم بود و در هفت تا هشت سال گذشته تصمیمات و قطعنامه‌هایی در سازمان ملل تصویب شده بود که محدودیت‌هایی را برای ما ایجاد کرد.

به گزارش نامه نیوز، وی عنوان کرد: برای مثال در گزارشی که آژانس حدود هشت ماه پیش از تحقیقات ما در زمینه گداخت داشت، تجهیزات ما قدیمی بود و برداشته شدن تحریم‌های ظالمانه فرصتی بود که ما بتوانیم در زمینه‌های مختلف از جمله گداخت حضور یابیم.

معاون رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه دو سند در زمینه گداخت هسته‌ای امضا شد، اظهار داشت: انشاالله به زودی سند نهایی هم امضا می‌شود.

کمالوندی در ادامه با بیان اینکه برداشتن برخی از تحریم‌ها در زمینه نفتکش‌ها، بیمه، .. فضای تنفسی برای اقتصاد ما ایجاد کرده است، اظهار داشت: الان در 6 ماهه اول شاهد رشد بالای اقتصادی و تورم پایین در کشور بودیم.

وی اضافه کرد: اگر همین روند ادامه پیدا کند کشور ما این ظرفیت را دارد که یکی از ده کشور برتر دنیا در اقتصاد شود.

معاون صالحی با بیان اینکه تحریم‌ها با کندی برداشته شده و اینطور هم نبود که این روند قابل پیش‌بینی نباشد، عنوان کرد: در بحث هسته‌ای بدون شک الان شرایط بسیار خوبی برای تحول در صنعت هسته‌ای کشور ایجاد شده و به جرات عرض می‌کنم ما در استخوان بندی صنعت هسته‌ای هیچ مشکلی نداریم و اهداف اصلی به خوبی در حال پیشرفت است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با ذکر این نکته که در حال حاضر هزاران سانتریفیوژ ما در حال غنی سازی و کار کردن است، گفت: به طور قاطع عرض می‌کنم که در آینده در زمینه سوخت هم در حد استاندارهای بین‌المللی می توانیم تولید داشته باشیم.

*مشتریان آب سنگین ایران

وی با اشاره به اینکه کل بازار آب سنگین در دنیا در حدود 90 تا 100 تن است، عنوان کرد: قرار است سالانه 20 تن آب سنگین بفروشیم، مشتریانی داریم و در حال مذاکره هستیم.

کمالوندی خاطرنشان کرد: حتی اگر بخواهیم راکتور اراک را دوباره بسازیم کار سختی نیست.به نفع ما هست که حتی در مورد این راکتور باز نگردیم، راکتور جدید مدرن سازی شده است و بسیار بهتر از قبلی است.

به گزارش فارس، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه این نشست خبری به توافقات هسته‌ای با کشورهای مختلف از جمله توافقی که با جمهوری چک داشتیم، اشاره کرد.

*سفر مفید آمانو

وی همچنین در پاسخ به سؤالی در باره اهداف سفر آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران عنوان کرد: گزارش‌ها در آژانس به گونه‌ای است که نهایتا مدیرکل آن را ارائه می‌دهد و اطلاع مدیرکل از جزئیات فعالیت‌های ما مهم است و ما از سفر ایشان همواره استقبال کرده‌ایم. کمالوندی این سفر را بسیار مفید خواند و افزود: آقای آمانو 4 دیدار داشت که در همه اینها سیاست‌های کشور مطرح شد و آقای روحانی به اشاره به سخنان مقام معظم رهبری تاکید کردند که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست و شرط پایبندی و انتظارات ایران را مطرح کردند.

وی ادامه داد: رئیس جمهور اظهار امیدواری کرد که با توجه به همکاری ایران، آژانس زودتر به گزارش جامع برسد.

به گزارش فارس، معاون رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: راه هایی که برای ما بسته بودند باید باز شود و با ما همکاری داشته باشند از جمله در زمینه پیشران‌ها. ما موارد خود را مطرح و توضیحات لازم را دادیم و تا به حال همه گزارش‌ها پایبندی ایران را مطرح کرده است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: در جلسه شورای راهبردی با آمانو، آقای خرازی و دوستانشان انتقادات خود را دوستانه مطرح کردند و آمانو و هیات همراه نیز از آشنایی با مقامات مختلف و شنیدن نظرات خوشحال بودند و آنها هم مشکلات خود را در ارتباط با شورای حکام و ... مطرح کردند. کمالوندی عنوان کرد:‌ طلب ما از طرف مقابل در سطوح مختلف مطرح شد.

* پیشران یک راکتور کوچک شده که بسته به اندازه‌ نوع سوختش متفاوت است

وی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص اینکه مشخصا نظر آژانس درباره پیشران‌ها چه بود و آیا قول همکاری داده شده؟ عنوان کرد: بحث پیشران بحثی پیچیده است، خود پیشران یک راکتور کوچک شده است و بسته به اندازه آن نوع سوخت متفاوت خواهد بود، بحث فنی پیچیده‌ای است و به موازات آن بحث‌های پادمانی و پروتکلی پیش می‌آید.

کمالوندی اضافه کرد: آقای آمانو گفت که این کار خلافی نیست و سؤال ایشان این بود که از چه پیشران و با چه اهدافی استفاده خواهد شد و می‌خواستند به این برسند که ما با چه غنایی می‌خواهیم این کار را انجام دهیم.

وی با بیان اینکه سه ماه فرصت داریم، خاطرنشان کرد: می‌توانیم در این سه ماه امکان سنجی را انجام دهیم و بعد براساس آن تصمیم گرفته می‌شود.بلافاصله بعد از دستور رئیس جمهور جلسه تشکیل دادیم و بررسی‌های اولیه نشان داده امکانات زیادی وجود دارد، اما مسائل مختلف باید بررسی شود و ورود به این حوزه عزمی جدی می‌خواهد. کمالوندی گفت:‌ آقای آمانو گفت وقتی شما بعد از بررسی به تصمیم برسید، طبق پروتکل الحاقی باید این را اظهار کنید. سخنگوی سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: این پروژه بلندمدتی است که وارد برنامه‌های سازمان شده و به آمانو هم گفتیم که ایران یکی از 10 کشور برتر دنیا در زمینه ناوگان دریایی است.

*تمدید آیسا نقض برجام و اجرای آن نقض فاحش برجام

به گزارش فارس، کمالوندی در ادامه این نشست خبری عدم امضای آیسا توسط اوباما و فرمان عدم اجرای قانون آیسا را از آثار تصمیم ایران خواند و گفت:‌ تمدید این قانون به لحاظ حقوقی از نظر ما نقض است و اگر اجرا شود نقض فاحش است.

وی یادآور شد: خود تصمیم و عزم و نیت در زمینه پیشران‌ها نیمی از کار و بسیار مهم است و این شدنی است. از 14 سال بعد که ما محدودیت غنی سازی نداریم، شاید بتوان گفت حتی تولید پیشران برای ما اقتصادی هم باشد. سخنگوی سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد:‌ در مورد اقتصادی بودن باید خیلی فاکتورها را در نظر گرفت از جمله سطح غنا و تعدادی که تولید می‌شود. این گام بزرگی است و ایران در مسیری وارد شده که کشورهای قدرتمند خیلی مایل به ورود ایران نیستند.

معاون رئیس سازمان انرژی اتمی تصمیم هیات نظارت بر اجرای برجام را مدبرانه خواند و گفت: برای اقدامات بعدی زمانی را از دست نداده‌ایم و می‌تواند تصمیمات تندتری اتخاذ شود.

وی در تشریح تحولات پس از اجرای برجام نیز گفت: کشورهایی که قبل از برجام به روی ما بسته بود، الان باز شده و من خود در این مدت سفرهای زیادی داشتم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به سفر اخیرش به جمهوری چک عنوان کرد: چک تجربیات زیادی در زمینه نیروگاهی دارد و در قرارداد امضا شده از این به بعد رفت و آمدها و همکاری‌هایی را در زمینه همه حوزه‌های هسته‌ای خواهیم داشت و قرارداد بسیار مهمی است و این تنها قرارداد نبوده، پیش از این هم بوده و در آینده هم قراردادهای بیشتری خواهیم داشت و پیش نویس آنها تهیه شده است.

* برای تولید پیشران‌ هسته‌ای در چارچوب برجام عمل می‌کنیم

کمالوندی در خصوص پیشران‌ هسته‌‌ای و صحبت‌های رئیس سازمان انرژی اتمی در خصوص اینکه تولید سوخت این پیشران‌ها نیاز به غنی‌سازی از 5 درصد تا 90 درصد دارد، گفت: برنامه ما این است که در چارچوب برجام کار کنیم.

وی با بیان اینکه می‌توانیم در این مدت کارهای تئوریک و تحقیقاتی را انجام دهیم و تولید پیشران با غنای بالا را به بعد از این سال‌ها که غنی‌سازی ما محدود است موکول کنیم، تاکید کرد: در حال حاضر در دنیا اقبال به سمت راکتورهای کوچک است و حتی آمریکا که با راکتورهای کوچک فعالیت‌های هسته‌ای خود را آغاز کرده است، در حال حاضر به این نتیجه رسیده‌ایم که این راکتورها بهتر هستند و ما نیز باید به این سمت حرکت کنیم و تولید پیشران هسته‌ای مقدمه‌ای برای این امر است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: به دلیل توجه به غنی‌سازی به حوزه‌های دیگر تاکنون کمتر توجه شده است، ساخت نیروگاه و راکتور بسیار پیچیده‌تر از غنی‌سازی است و ما باید از یک جایی شروع کنیم و به سمت تولید راکتورهای کوچک برویم.

* آژانس درخواستی برای بازدید نداشته است

کمالوندی در پاسخ به سوالی در خصوص بازدیدهای آژانس از فعالیت‌های هسته‌ای ایران تصریح کرد: بازدیدها براساس پادمان و پروتکل صورت می‌گیرد و فراتر از آن بازدیدی نداریم.

وی افزود: براساس پادمان ما باید اگر فعالیتی داشتیم به آنها اظهار کنیم و آنها اظهار ما را راستی‌آزمایی می‌کنند. اگر آنها بخواهند از مراکزی خارج از آنچه در پروتکل آمده بازدید داشته باشند باید دلیل بیاورند و همه این بازرسی‌ها برای رسیدن به گزارش جامع است و اینکه آژانس مطمئن شود که فعالیت غیرصلح‌آمیز وجود ندارد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه تاکنون آژانس درخواستی برای بازدید نداشته است، عنوان کرد: در صورت درخواست آنها باید توضیحات و دلیل برای بازدید داشته باشند.

* مذاکره مجدد در خصوص برجام نداریم

کمالوندی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در تاریخ 21 دی ماه و تغییر تیم آمریکایی گفت: یکی دو روز قبل از این تاریخ ما بحث‌های فنی خواهیم داشت و آمریکایی‌ها با همان تیم قدیمی در نشست حضور خواهند داشت و طبیعتا در خصوص برجام قرار نیست مجددا مذاکره شود و در کمیسیون موضوعات مختلفی از جمله بازطراحی اراک و ... باید مورد بررسی قرار گیرد.

وی ادامه داد: در مورد راکتور اراک پیشرفت خوبی داشتیم و تنها در یک موضوع به توافق نهایی نرسیده‌ایم و آن بحث قیمت است، از این جهت که این بحث روی کار تاثیر می‌گذارد برای ما مهم است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه کندی در کار در این بخش وجود ندارد، اظهار داشت: کار در حال حاضر بدون قرارداد پیش می‌رود و اینکه تا به حال قرارداد نهایی نشده به دلیل مقاومت ما در مورد قیمت بوده است.

کمالوندی همچنین در خصوص تیم آمریکایی در نشست کمیسیون مشترک برجام گفت: نشست 21 دی ماه آخرین نشستی است که آمریکایی‌ها با تیم قدیمی شرکت می‌کنند و طبیعتا بعد از این افراد جدید می‌آیند و این افراد باید با این پرونده آشنا شوند.

وی خاطرنشان کرد: دولت جدید آمریکا هنوز کار خود را شروع نکرده است و یک وضعیت نامشخص دارد و تا یک ماه آینده مشخص می‌شود.

* برای بازگشت‌پذیری آماده‌ایم

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در خصوص توان بازگشت‌پذیری به شرایط قبل از برجام نیز عنوان کرد: در زمان انجام تعهدات خود به این موضوع فکر می‌کردیم و در صورت بازگشت سرعت ما حیرت‌آور خواهد بود، نگاه ما در حال حاضر این نیست، اما برای بازگشت‌پذیری آماده‌ایم.

کمالوندی با تاکید بر اینکه ما در برجام با یک کشور توافق نکرده‌ایم، گفت: آمریکا در صورت عدم پایبندی به تعهدات خود اعتبار بین‌المللی خود را به مخاطره می‌اندازد.

* در صورت نقض فاحش آماد‌ه‌ایم سطح غنی‌سازی را بالاتر از روز اول ببریم

وی با بیان اینکه فرمایش مقام معظم رهبری در اجرای برجام مورد توجه مسئولان است، تاکید کرد: تمدید تحریم‌های آیسا به لحاظ حقوقی نقض برجام است، این نقض تنها ما را متاثر نمی‌کند و پیگیری این موضوع در دستورکار وزارت امور خارجه قرار دارد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه در صورت نقض فاحش ما آمادگی داریم که سطح غنی‌سازی خود را بالاتر از روز اول ببریم و سانتریفیوژهای نسل جدید را فعال کنیم، تصریح کرد: امیدواریم به این سمت نرویم و ما می‌خواهیم به سمت تقویت برجام و برداشته شدن موانع پیش‌رو حرکت کنیم.

* برجام تنها گزینه برای دولت جدید آمریکا

کمالوندی با تاکید بر اینکه برای دولت جدید آمریکا جز برجام گزینه‌ دیگری وجود ندارد، گفت: برجام تنها گزینه است. پایبندی به برجام به نفع همه است و کشورهای اروپایی همه بر این امر اذعان دارند.

* نهایی شدن سند پیوستن ایران به طرح گداخت هسته‌ای

وی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس در خصوص زمان امضای سند نهایی پیوستن ایران به طرح گداخت هسته‌ای با ارائه توضیحاتی در خصوص اهمیت گداخت‌های هسته‌ای اظهار داشت: ایران به عنوان عضو همراه قرار است به این پروژه بپیوندد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه پیش‌نویس سند نهایی را به ما داده‌اند و می‌توانیم قبل از پایان سال میلادی هم آن را امضا کنیم، تصریح کرد: ما ملاحظاتی داریم و برخی از مسائل حقوقی و اقتصادی باید نهایی شود و یکی دو نکته حقوقی وجود دارد که باید در خصوص آن‌ها مشورت کنیم.

کمالوندی پیوستن ایران به ایتر را نقطه عطفی دانست و خاطرنشان کرد: حضور متخصصان ما در این پروژه و استفاده از تجربیات دیگر کشورها فرصتی مناسب برای کشور ایجاد می‌کند.

* اگر کسی فردو را زمین فوتبال می‌بیند نظر شخصی‌اش است

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه یک نماینده مجلس پس از بازدید سایت فردو اعلام کرده بود که فردو به یک زمین فوتبال گل کوچک تبدیل شده است و سازمان انرژی اتمی با بازدید نمایندگان از این سایت مخالفت می‌کند گفت: برخی از اظهارات دور از انصاف است و ما در فردو چیزی بیش از تعهدات خود انجام نداده‌ایم. آنها که چنین صحبت‌هایی را مطرح می‌کنند کمی تامل کنند و ملاحظات کشور را در نظر بگیرند. برخی با گفتن این حرف‌ها کشور را بی‌حساب و کتاب نشان می‌دهند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه این سازمان هیچ مخالفتی با بازدید نداشته است، ادامه داد: آقای ذوالنوری رئیس کمیته هسته‌ای مجلس گزارشی در این باره ارائه دادند که می‌توانید به آن گزارش مراجعه کنید. ما طبق برجام تعهداتی در فردو داریم که آنها را انجام می‌دهیم.

کمالوندی افزود: یک بخشی از فردو از اول فعالیت نداشت و در بخش دیگر طبق برجام عمل شده است. اگر کسی آنجا را زمین فوتبال گل کوچک می‌بیند، نگاه شخصی آن فرد است.

وی با بیان اینکه طبیعی است وقتی سانتریفیوژهایی از یک سالن برداشته می‌شوند زمین باز می‌شود، تاکید کرد: این کاری خلاف نبوده است، متاسفانه ما اکنون در شرایطی هستیم که نمی‌توانیم بسیاری از مسائل را بازگو کنیم، اگر لازم شد بعدها خیلی از مطالب را بیان می‌کنیم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه طوری وانمود نکنید که خادمان کشور کاری خلاف منافع کشور انجام می‌دهند، خاطرنشان کرد: شاید زمان که به جلو رفت بشود راحت‌تر صحبت کرد.

* طرف مقابل پیام ما را دریافت کرده است

کمالوندی در پاسخ به این سوال که آیا دستورات رئیس‌جمهور بازدارندگی لازم را دارد یا خیر، عنوان کرد: تصمیم به تحقیق و توسعه یا ساخت پیشران هسته‌ای یک تصمیم استراتژیک است و طرف‌های مقابل پیام این تصمیم را دریافت کرده‌اند و جواب ما تنها این نیست و جواب‌های دیگری نیز داریم.

وی با بیان اینکه مشکلات را نمی‌شود فقط با زور حل کرد، گفت: تدبیر مهم‌تر است و اگر تدبیر و زور با هم آمیخته شود قطعا موثرتر است و تصمیم بر این بوده که اقدام ما در قالب برجام باشد و در قالب برجام ما ظرفیت زیادی داریم و اینکه فکر کنیم آنها از تصمیم ما ناراحت نشده‌اند، اشتباه است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: کاخ سفید همان روز در خصوص پیشران هسته‌ای موضع‌گیری کرد، اگر برایشان اهمیت نداشت موضع‌گیری نمی‌کردند و قطعا آنها دوست ندارند که ما وارد این حوزه شویم.

* تزریق گاز به IR8

وی در پایان در پاسخ به سوالی در خصوص IR8 نیز با بیان اینکه ما خیلی به IR8 امید داریم، گفت: هر ماشین نیاز به 2 هزار تست و 2 هزار مدرک دارد و برای رسیدن به تولید انبوه باید مسیری را طی کند که بین 7 تا 10 سال به طول می‌‌انجامد و نباید عجله کنیم.

کمالوندی خاطرنشان کرد: تست‌های IR8 تمام شده و در هفته‌های آتی وارد مرحله تزریق گاز می‌شود.

منبع: فارس

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها