نتایج مهم از آنالیز آرای انتخابات ریاست جمهوری در استان تهران/ افزایش شیب رویگردانی مردم پایتخت از اصولگرایان /افزایش دو برابری آرای روحانی در استان تهران /اصولگرایان برای خداحافظی با حدادعادل، فدایی و زاکانی آماده میشوند ؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
محمدحسن خانیپور: نتایج تفصیلی آرای انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در سراسر کشور به تفکیک 31 استان و تمامی شهرستان ها ، پج شنبه شب از سوی کمیته اطلاع رسانی ستاد انتخابات کشور منتشر شد.
این گزارش در واقع به صورت تفکیکی شهر به شهر آمار و ارقام میزان مشارکت ، تعداد آرا باطه و صحیح و میزان اقبال هر نامزدی را مشخص کرده است .
آنالیز آمار و ارقام این جدول نتایج جالبی را در اختیار تحلیل گران قرار خواهد . از جمله اینکه می توان متوجه شده سرمایه اجتماعی هر کدام از نامزدها چه پراکندگی در سراسر کشور دارد ، نحوه رفتار مرکز نشین ها با حاشیه نشین ها چه تفاوت هایی دارد و از آن مهمتر حتی می توان متوجه شد که که کلان شهر های مهم اصولگرایان و حامیان دولت در چه نسبتی با هم قرار گرفته اند .
پایتخت ؛ نتایج قابل توجه
در نگاه اول توجه همه به پایتخت دوخته خواهد شد . استانی که در چند سال اخیر نگاه مثبتی به اصلاح طلبان و اعتدال گرایان داشته است . هم آن را به «شهر» رسانده و هم «کشور» را در اختیارشان قرار داده است .
به صورت کلی نتایج انتخابات در تهران را می توان در این نما و خروجی دید :
این نمودارها به ما نشان می دهد که در مجموع کل استان از میان 6,076,232 رای صحیح تعداد 4,045,357 نفر به حسن روحانی و تعداد 1,918,390 نفر به ابراهیم رییسی رای داده اند .
اما جستجوی بیشتر در میان داده های این گزارش تفکیکی نکات جالب تری به ما نشان می دهد .
قابل توجه خواهد بود اگر بدانیم که در انتخابات سال ۹۲ رفتار سیاسی مردم استان تهران به چه صورت بوده است .
نگاهی به آمار و ارقام انتخابات این وضعیت را به ما نشان خواهد داد :
حسن روحانی: 2 میلیون و 385 هزار و 890 رأی
محمد باقر قالیباف: یک میلیون و 266 هزار و 568 رأی
سعید جلیلی: 550 هزار و 384 رأی
محسن رضایی: 336 هزار و 557 رأی
علی اکبر ولایتی: 316 هزار و 592 رأی
سید محمد غرضی: 61 هزار و 893 رأی
حالا در مقام مقایسه می توان گفت که مجموع رای نامزدهای اصولگرا در آن انتخابات در پایتخت ۲۴۷۰۰۶۵ رای بوده است . در انتخابات امسال اما که ابراهیم رییسی نامزد اصولگرایان بوده و سبد انتخاباتی این جناح در رای به او خلاصه می شده اصولگرایان در تهران کلا 1,918,390 رای داشته اند . یعنی اینکه حتی افزایش میزان مشارکت در تهران نه تنها موجب نشده که رای آنها هم به تناسب بالا تر رود بلکه این مساله به صورت چشم گیری به رای حسن روحانی افزوده است .
اگر دقیق تر بخواهیم این مساله را بررسی کنیم باید بگوییم میزان آرا صحیح در استان تهران در انتخابات قبل ۴٬۹۱۷٬۸۴۸ نفر بوده است که در انتخابات امسال به 6,076,232 نفر رسیده است .
این افزایش تقریبا یک میلیون نفری ، حتی از سبد رای اصولگرایان کاسته و در مقابل اما رای حسن روحانی تغییرات محسوس و جالبی پیدا کرده است . چنانکه میزان آرای او از ۲٬۳۸۵٬۸۹۰ در سال ۹۲ به 4,045,357 نفر در انتخابات امسال رسیده است . یعنی سرمایه اجتماعی او در پایتخت تقریبا دو برابر شده است .
نکته جالب تر میزان رای اصولگرایان در شهر های دیگر و حاشیه ای استان است . از مدت ها پیش گفته می شد که اصولگرایان قبول دارند که در تهران نمی توانند حسن روحانی را شکست دهند اما در روزهای آخر انتخابات برخی چهره های نزدیک به ابراهیم رییسی با تکیه بر تجمع حامیان این نامزد در مصلی تهران از سونامی در تهران سخن می گفتند و علاوه بر طرح ادعاهایی مبنی بر اینکه تهران هم به روحانی رای نخواهد حتی از برد قطعی در شهرهای حاشیه ای سخن می گفتند . نتایج انتخابات اما حرف هایی دیگر دارد .
جزییات آرا نشان می دهد که آنها فقط در پاکدشت و ورامین آن هم با فاصله ای اندکی توانسته اند پیروز باشند .
در خود شهر تهران هم فاصله به این شکل است :
نکته دیگری که می توان از این نمودار ها بریا استان تهران برداشت کرد این است که شیب تغییر رفتار سیاسی تند تر شده است به بیان دیگر مردم در پایتخت با شیب بیشتری از اصولگرایان رویگردان شده و این را البته می توان در اکثر کلان شهر های ایران نیز متوجه شد .
شاید نخستین نتیجه همین است که گفته شود اگر چه اصولگرایان تلاش می کنند اعلام کنند که به یک سبدی از آرا با ظرفیت ۱۶ میلیون نفر دست یافته اند اما با دور شدن از فضای تبلیغات سیاسی و رجوع به شکل تحلیلی ماجرا متوجه یم شویم که آنها در واقع در حال از دست دادن اعتماد عمومی در سطح کشور هستند . شاهدی که می تواند این گزاره رای پررنگ تر کند رای مرد به صورت مطلق به حامیان دولت در شورای شهر در تهران است . مانند این رفتار حتی در مشهد هم که پایگاه رای ابراهیم رییسی به شمار می آمد نیز دیده شد . رفتاری در ادامه اتفاقات انتخابات پارلمان .
گویا شرایط به شکل محسوسی در حال تغییر است ؛ اصولگرایان با پدیده ریزش اجتماعی مواجه شده اند . آنها اگر می خواهند در عرصه سیاست ورزی باقی بمانند باید دست عوض کنند . شرایط اگر به همین شکل تداوم یابد آنها با شکاف های بزرگی در بدنه سیاسی خود مواجه خواهند شد . اولین نسخه شاید تغییر در کادر هدایت کننده باشد . آیا آنها کنترل جناح را از افرادی مانند حدادعادل، حسین فدایی ، علیرضا زاکانی و پایداری ها خواهند گرفت ؟ پرسش مهمی است .
دیدگاه تان را بنویسید