اردوغان: کشورهای دی.8 از پول ملی برای مبادلات تجاری استفاده کنند
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
خبرگزاری آناتولی ترکیه گزارش داد: اردوغان در نشست خبری با خبرنگاران در حاشیه اجلاس سران دی.8 در استانبول، با تاکید بر ضرورت توسعه همکاری های چند جانبه، بر استفاده از واحد پول ملی کشورهای عضو در مبادلات تجاری میان خود تاکید کرد و گفت: در این زمینه اتاق مبادلات مشترکی تشکیل خواهیم داد.
به گزارش نامه نیوز، وی با موفقیت آمیز خواندن برگزاری نهمین دوره اجلاس سران دی.8 در استانبول ادامه داد: اعضای گروه دی.8 در زمینه های زیادی مناسبات تجاری دارند و به راحتی می توانند با واحد پول خود تجارت کنند.
وی با بیان این که 'به عنوان کشورهای عضو دی.8 کمتر از حد توان و ظرفیت خود فعالیت می کنیم، افزود: با توجه به تاکید و اقدام برخی کشورها در این زمینه، هماهنگی این اقدام نیز در اتاق های مبادلات وابسته به بانک های مرکزی صورت خواهد گرفت.
وی همچنین اظهار کرد: تجارت 100 میلیارد دلاری بین هشت کشور اسلامی درحال توسعه(دی.8) تناسبی با جمعیت 1.5 میلیارد نفری کشورهای این گروه ندارد و ما این میزان را به 500 میلیارد دلار افزایش خواهیم داد.
وی اضافه کرد: در این نشست توافق نهایی برای تاسیس دانشگاه دی.8 در ایران انجام شد و از همکاری های ایران در این زمینه تشکر می کنیم.
وی بیان کرد: ما در این دوره میزبان اعضای گروه دی.8 از سه قاره مختلف بودیم و در این اجلاس گامهایی برای آینده بهتر و روشن برداشته شد و اهداف خود را در بیانیه اختتامیه اعلام کردیم.
وی اصلاح و بهبود قراردادهای تجاری و گمرکی و همچنین صدور روادید را در اولویت اهداف کشورهای دی.8 عنوان کرد و گفت: گروه کشورهای دی.8 تنها یک مجموعه اقتصادی نیست بلکه می تواند صدای مظلومیت ملت ها در هر گوشه ای از جهان باشد.
اردوغان گفت: در این اجلاس و در دیدارهای دو جانبه نیز افزایش اعضای گروه دی.8 را مطرح کردیم و در خصوص لغو تصمیم گیری ها بر اساس اتفاق آرا و جایگزینی سیستم اکثریت نسبی یا اکثریت آرا مورد بحث و گفت و گو قرار گرفت.
وی تاکید کرد: نباید از توسعه و گسترش گروه دی.8 هراسید چرا که ما می توانیم گروه را تا دی.20 نیز ارتقا دهیم و همه اعضا در این خصوص نگرش مثبتی دارند.
وی اظهار کرد: گروه دی.8 تنها یک تشکل اقتصادی نیست و در زمانی که بخشی از مردم جهان به دلیل ظلم و ستم رژیم های ظالم مجبور به ترک کشورهای خود می شوند و یا برخی به دلیل رنگ پوست و باور دینی خود مورد ظلم و ستم قرار می گیرند، این گروه نمی تواند و نباید در برابر این ظلم و ستم ساکت و بی تفاوت بماند.
به گزارش ایرنا، بیانیه پایانی نهمین دوره اجلاس سران نشست گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه موسوم به دی.8 روز گذشته پس از برگزاری جلسه سخنرانی سران در سالن همایش های بین المللی لطفی کردار استانبول منتشر شد.
همچنین در حاشیه این نشست، یادداشت تفاهم همکاری بین بانک توسعه اسلامی و گروه دی.8 از سوی مسئولان دو طرف امضا شد.
اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری و مرتضی سرمدی قائم مقام وزیر امور خارجه به عنوان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس شرکت کردند.
در این نشست سران کشورهای عضو و کشورهای میهمان عکس دسته جمعی گرفتند و رئیس جمهوری پاکستان پس از سخنرانی، ریاست دوره ای این سازمان را به رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه تحویل داد.
در ادامه جلسه پس از سخنرانی رییس جمهوری ترکیه، پیش نویس دستور کار نهمین نشست دی.8 ارایه شده و گزارش فعالیت یک ساله سازمان دی.8 توسط سیدعلی موسوی دبیرکل ایرانی این سازمان تشریح شد.
در ادامه اسناد نشست بررسی و پذیرش شده و بیانیه 2017 و برنامه اجرایی مشترک استانبول که به عنوان اسناد نهایی برای نهمین نشست دی.8 در خلال هفدهمین جلسه شورای وزرای خارجه دی.8 پیشنهاد شده بود، امضا شد.
مراسم امضای یادداشت تفاهم همکاری بین دی هشت و بانک توسعه اسلامی، شرکت در نماز جمعه، ضیافت ناهار با حضور رییس جمهوری ترکیه و دیدار سران با همدیگر و نیز دیدار معاون اول رییس جمهوری ایران با رییس جمهوری ترکیه از جمله برنامه های جانبی این نشست بود.
در نشست امروز، علاوه بر وزرای امور خارجه ترکیه و پاکستان، محمد بخاری رئیس جمهوری نیجریه، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور ایران، محمد یوسف کلا معاون رئیس جمهوری اندونزی، داتو سری احمد زاهد حمیدی معاون رئیس جمهور مالزی، محمد شهریار علم وزیر امور خارجه دولت بنگلادش و حمدی لوزا وزیر امور خارجه مصر سخنرانی کردند.
الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان و آلفا کندی رئیس جمهوری گینه نیز به عنوان سران کشورهای مهمان در این نشست حضور یافتند.
نشست کمسیونرهای سازمان دی.8 طی 2 روز گفت و گو و مذاکره و با امضای دو سند 'طرح اقدام' و 'بیانیه استانبول' در روزهای دوشنبه و سه شنبه این هفته برگزار شد.
اجلاس وزرای امور خارجه سازمان دی.8 با بیستمین سالگرد تاسیس این سازمان مصادف شده و سیدعلی موسوی دبیرکل این سازمان پست دبیرکلی را پس از چهار سال به نماینده مالزی و به عنوان دبیرکل جدید تحویل داد.
سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور اسلامی در حال توسعه موسوم به دی.8(D8) متشکل از هشت کشور ایران، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر، پاکستان، نیجریه و ترکیه در سال 1997 و با هدف گسترش فعالیت های اقتصادی میان کشورهای اسلامی تاسیس شد.
کشاورزی، صنعت، انرژی، حمل و نقل و ارتباطات، تجارت و گردشگری از جمله زمینه هایی است که در سازمان دی.8 در اولویت قرار دارد و در این رابطه اقدامات مناسبی برای تسهیل تجارت میان کشورهای عضو صورت گرفته است.
موافقتنامه تجارت ترجیحی، موافقتنامه تسهیل صدور روادید بازرگانی، همکاری های هواپیمایی کشوری، موافقت اولیه تاسیس دانشگاه دی.8 در همدان، همکاری های علمی و فناوری، تشکیل فدراسیون اتاق های بازرگانی از جمله این اقدامات است.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید