محاسبات عربستان علیه حزب الله معکوس عمل کرد
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
به گزارش نامه نیوز، روزنامه رای الیوم نوشت: عبدالباری عطوان سردبیر این روزنامه به اشاره به محاسبات عربستان برای انتقال جنگ به لبنان و بسیج کردن لبنانی ها علیه حزب الله نوشت: این محاسبات نه تنها اهداف مورد نظر را محقق نساخت بلکه نتایج کاملا معکوس برجا گذاشت.
تضاد موضع تیلرسون با ترامپ در قبال لبنان
وقتی رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا بر استقلال لبنان و لزوم احترام به سعد حریری نخست وزیر «بازداشت شده» آن به عنوان شریک قدرتمند آمریکا تاکید می کند و از تبدیل این کشور به میدان جنگ نیابتی هشدار می دهد، باید گفت که مخاطب او رهبران سعودی و اسرائیلی هستند و به این ترتیب کشورش را از هرگونه نقشه دخالت نظامی در لبنان دور نگاه می دارد.
این هشدار کاملا با موضع دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر حمایت بی حدو مرز از امیر محمد بن سلمان ولیعهد سعودی که تمام مراکز قدرت کشورش را در اختیار دارد، در تضاد است.
بن سلمان رهبری تشدید مواضع علیه ایران را به دست گرفته است
بن سلمان اکنون رهبری تشدید مواضع علیه ایران را به دست گرفته و به دنبال انتقال رویارویی ها به لبنان است زیرا در آنجا متحد قوی و تاثیرگذار ایران یعنی حزب الله حضور دارد.
نگرانی وزیر خارجه آمریکا در قبال تحولات لبنان
تیلرسون نماینده مرجع تصمیم گیری راهبردی مهم آمریکا است و به نظر نمی رسد این اظهارات را شتاب زده ودر پرواز به سمت ویتنام بر زبان آورده باشد بدون اینکه منتظر بماند هواپیما به زمین بنشیند، مگر اینکه در لبنان احساس خطر قریب الوقوع می کند که ناشی از فراخواندن سعد حریری و مجبور کردن او به استعفا در اقدامی شتابزده است که نتایج آن برای لبنان و نیز عربستان بررسی نشده است.
عربستان به دنبال انتقال ناآرامی به لبنان
عربستان سعودی پس از آنکه از قدرت انصار الله و مقاومت آن در طول دو سال ونیم جنگ غافلگیر شد و شاهد حملات موشک های بالستیک به ریاض بود و به موازات آن بحران قطر وارد مرحله رکود شده و احتمال یکسره کردن این موضوع دست کم در آینده ای نزدیک کاهش یافته و بشار اسد نیز در راس قدرت در سوریه باقی ماند، تصمیم گرفت نبرد را به لبنان منتقل کند.
معادلات عربستان در لبنان کاملا برعکس از آب درآمد
این در حالی است که عربستان باور داشت مجبور کردن سعد حریری به استعفا نتایج فاجعه براری را در دو سطح سیاسی و اقتصادی و چه بسا امنیتی برای لبنان رقم خواهد زد به گونه ای که انقلاب لبنانی ها علیه حزب الله را به دنبال خواهد داشت و آن را مسئول اصلی مشکلات خواهند دانست.
ریاض حریری را به قهرمان تبدیل کرد
اما آنچه رخ داد کاملا برعکس بود زیرا موضوع «بازداشت» حریری در ریاض به توافق نظر ملی لبنانی و انتقاد از عربستان تبدیل شد و خطرناک تر از آن اینکه روزنامه های بیگانه هر یک با رویکردهای مختلف به کمپین آزادی سریع حریری و بازگشت او به لبنان ملحق شدند و به این ترتیب او بدون اینکه خودش بخواهد به «قهرمان» تبدیل شد و اگر انتخابات پارلمانی برگزار شود تمام کرسی ها را حتی کرسی های شیعه را قبل از سنی از آن خود خواهد کرد البته اگر این انتخابات بر اساس الگوی نسبی و نه طایفه ای برگزار شود.
سفرهای متعدد داماد ترامپ به عربستان
در این میان باید یادآور شد که داف زکهایم که در زمان ریگان و جرج بوش پدر در وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) پست بالایی داشت، در مقاله ای در فارین پالیسی در مورد افزایش قدرت ائتلاف سه جانبه بین بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و کوشنر داماد ترامپ و محمد بن سلمان ولیعهد سعودی صحبت کرد و به شدت مواضع آنان علیه ایران اشاره و تاکید کرد که کوشنر از آغاز سال جاری میلادی سه بار به ریاض سفر کرده است که آخرین مورد آن دو هفته پیش به شکل محرمانه صورت گرفت و اکنون هر احتمالی از جمله جنگ مطرح است.
هشدار نسبت به پاسخ مثبت اسرائیل به درخواست عربستان
اما مشاور امور خاورمیانه ای باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا نیز در مقاله ای که چند روز پیش به زبان انگلیسی در روزنامه هاآرتص منتشر شد، گفت، عربستان در نقشه ای که کاملا آماده است، در صدد انتقال رویارویی به لبنان است و ریاض از تل آویو در این خصوص درخواست کمک کرده است که باید نسبت به قبول آن هوشیار بود.
اسرائیل به دنبال جنگ با نتایج تضمین شده است
نکته قابل توجه اینکه اسرائیل نمی تواند وارد جنگ نیابتی شود و یا به تحریک یک طرف دیگر تن به جنگ دهد آن هم در شرایطی که مناسب نیست مگر اینکه نتایج جنگ تضمین شده باشد و یا به نفع منافع راهبردی اش باشد و اینجاست که می توان متوجه شد چرا زمانی که نیروهای عراقی و الحشد الشعبی همه پرسی را بی اثر کرده و کردستان را کاملا در اختیار گرفتند اسرائیل به درخواست کمک مسعود بارزانی برای رویارویی با آنان پاسخ نداده و او را تنها گذاشت.
چرا اسرائیل به جنگ علیه لبنان تمایلی ندارد؟
در خصوص اینکه اسرائیل سخت از افزایش قدرت حزب الله نگران است و مانند عربستان از افزایش نفوذ ایران در خاورمیانه به هر اس افتاه است، بحثی نیست اما فرماندهی نظامی اسرائیل که دو بار یعنی در سال 2006 و نیز 2002 از حزب الله شکست خورد اکنون به خوبی می داند که جنگ سوم در لبنان پرهزینه تر خواهد بود و نتایج آن تضمین شده نیست نه فقط به این دلیل که حزب الله در زرادخانه خود 150 هزار موشک در اختیار دارد بلکه به این دلیل که ارتش لبنان به برکت حضور میشل عون رئیس جمهور لبنان در صف حزب الله قرار دارد.
در این میان باید در نظر داشت که میشل عون با ائتلاف با حزب الله معادلات سیاسی و نظامی لبنان را تغییر داد به گونه ای که اکنون بیشتر گروههای سنی و مسیحی این کشور با او و حزب الله در رویارویی با هرتلاشی برای ایجاد بی ثباتی در لبنان و آغاز جنگ در آن متحد هستند.
از سوی دیگر سعد حریری و سرنوشت او به یک موضوع بین المللی تبدیل شده است و چه بسا به زودی در شورای امنیت مطرح شود و بعید نیست او با آزادی بیشتر و به عنوان یک قهرمان به لبنان بازگردد به گونه ای که ائتلاف او با حزب الله و میشل عون و جریان ملی آزاد تقویت شود. باید منتظر ماند و دید که چه می شود.
منبع: تسنیم
دیدگاه تان را بنویسید