روزنامه پاکستانی نوشت؛
نقض اعتبار رژیم منع گسترش تسلیحات هستهای با توافق هند و آمریکا
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
به گزارش نامه نيوز، اعتبار "رژیم بینالمللی منع گسترش هستهای" با یک علامت سوال بزرگ مواجه است. ۹ دولت مجهز به تسلیحات هستهای هستند که چهار مورد از آنها شامل پاکستان، هند، کرهشمالی و رژیم صهیونیستی هنوز انپیتی را امضا نکردند. این چهار دولت به طرفهای غیر عضو در انپیتی شناخته میشوند.
پاکستان، یکی از این کشورهایی در سراسر جهان است که سلاحهای هستهای دارد و خواستار عضو شدن در گروه تامینکنندگان هستهای (NSG) و پیوستن به انجمنی متشکل از ۴۸ کشور است که بر تجارت بینالمللی مواد اتمی و فناوری مرتبط با اتم با تعهد مشترک منع گسترش جهانی نظارت دارد.
گرچه پاکستان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) یا پیمان جامع ممنوعیت آزمایش (CTBT) نیست، تجربه آن در برنامه هستهای مدنی توجه اناسجی را جلب میکند. ژنرال مظهر جمیل، مدیر کل سابق بخش برنامههای استراتژیک (SPD) میگوید این نگرانی وجود دارد که رژیم عدم گسترش سلاحهای هستهای به طور فزایندهای سیاسی و تبعیضآمیز شود. با وجود این اختلالات در نظم هستهای، پاکستان به صورت "مثبتی" مشارکت دارد.
با این حال طبق گزارشها، هند هیچ برنامهای برای امضای انپیتی به عنوان پیششرط پیوست به گروه تامینکنندگان هستهای ندارد. با این وجود، آمریکا سردمداری کمپین هند برای عضویت در این گروه و این ادعا که پس از عضویت در سایر رژیمهای کنترل صادرات چند جانبه مثل رژیم کنترل فناوری موشکی (MTCR)، گروه استرالیا و توافقنامه واسنار، پرونده هند به مرحله آمادگی میرسد، بر عهده دارد.
این روزنامه پاکستانی ادامه داده است: از قضای روزگار، حافظان بینالمللی رژیم منع گسترش هستهای در پذیرش یک کشور مسلح هستهای غیر انپیتی برای تجارت هستهای که تبعیضی علیه سایر کشورهای غیر انپیتی جنوب آسیاست اصرار میورزند و یک کشور هستهای (پاکستان) همین وضعیت را دارد. با این حال، یک گروه تهی کوچک مخالف مانع از پیوستن اعضای جدید میشود.
حال اعتبار رژیم بینالمللی عدم اشاعه تسلیحات هستهای با علامت سوال بزرگی روبروست. تحقق مبادله هستهای هند و آمریکا، پرسشهای جدی برای رژیم عدم اشاعه و تجارت هستهای در سراسر جهان به وجود آورده است. این کاستن از اعتبار اناسجی بدون پذیرش انپیتی است و علاوه بر این، توافق مذکور همچنین هشت رآکتور هستهای هند را از نظارت سازمان بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) که قادر به ارتقای ۱۲۵۰ کیلوگرم پلوتونیوم به سلاح هستند، مستثنی میکند. این میزان پلوتونیوم برای تولید ۲۴۰ سلاح هستهای در سال است. این مساله متعاقبا به بیثباتی منطقهای و اشاعه عمودی تسلیحات هستهای دامن میزند. ایالات متحده آمریکا تحت هیچ شرایطی نمیتواند این گام را در راستای تقویت رژیم عدم اشاعه جهانی بداند.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید