موشکهاى ایران، تک تیراندازان بدون خطا/سپاه با کدام موشک مقر گروهک تروریستى را هدف قرار داد؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
به گزارش نامه نیوز اوایل مرداد سال ۱۳۷۴ بود. آنطور که رسانههای غربی و منطقهای نوشتند احمد کاظمی فرمانده متواضع، اما مقتدر ایرانی با همراهی صدها رزمنده و دهها خودرو و تجهیزات زمینی، عازم یکی از خاصترین ماموریتهای سپاه پاسداران در خارج از مرزهای جمهوری اسلامی ایران شد. آنها از مرز ایران و عراق گذشته و به سوی کوی سنجق در منطقه اربیل در شمال کردستان عراق حرکت کردند. در سحرگاه روز ۵ مرداد، نیروهای سپاه با عبور از منطقهای که پر از نیروهای اطلاعاتی نزدیک به تروریستها بود، بدون آنکه آنها متوجه شوند به مقصد رسیده و یک پیام واضح و علنی را به اشرار و گروهکهایی که تا پیش از این و به کمک صدام و برخی سرویسهای اطلاعاتی غربی، در تلاش برای ناامن سازی منطقه غرب و شمال غرب ایران بودند مخابره کردند: اینجا هستیم که بجنگیم یا صلح کنید و تسلیم شوید.
نیروهای ایرانی، اردوگاه مخالفان نظام در کوی سنجق را محاصره و پس از دو روز، بدون هیچ گونه درگیری آن جا را ترک کردند و هیچ کس آسیب ندید، اما یک دستاورد بزرگ به همراه داشت؛ دستاوردی که تا سالها بعد پابرجا بود، اما تازه از راه رسیدههای شارژ شده با دلار و درهم، مجددا به فکر اجرای ماموریتهای دیکته شده افتادند. اواخر تیرماه امسال بود که در حمله مسلحانه گروهکهای تروریستی در نزدیکی روستای دری از توابع بخش مرکزی شهرستان مریوان، ۱۱ نفر از فرزندان بی گناه کشورمان شهید شدند و از همان زمان، همچون هجوم وحشیانه داعشیان به پایتخت، ندا و درخواست انتقام و پاسخ سخت، بیش از گذشته شنیده میشد.
تصاویر اولیهای که در صبح دیروز شنبه از شمال غرب کشور در شبکههای اجتماعی منتشر شد، ابتدا تعبیر به رزمایش پدافندی شد و کمی بعد، مشخص شد موشکهای زمین به زمین سپاه، پاسخ محکمی به آنهایی دادند که شبانه و در اقدامی کور، جوانان بی گناه کشور را میکشند و این بار، پاسخ شان را در دل روز میبینند.
بر این اساس، روز شنبه ۱۷ شهریور ماه و در پاسخ به جنایاتهای گروهک تروریستی دموکرات کردستان، یکی از مقرهای این گروه توسط مورد حمله موشکی سپاه پاسداران قرار گرفت که در طی آن محل برگزاری جلسه سران این گروهک مورد اصابت و باعث هلاکت ۱۶ نفر از اعضای این گروهک از جمله شماری از اعضای کادر رهبری آن شد. سپاه در بیانه رسمی خود به استفاده از ۷ فروند موشک کوتاه برد زمین به زمین اشاره، اما نوع آنها را مشخص نکرده است.
ارزش بالای اطلاعاتی پاسخ موشکی سپاه
یکی از نکات مهمی که در این عملیات محکم و پر از دستاورد سپاه پاسداران باید مورد توجه قرار داد، ارزش و براورد دقیق اطلاعاتی آن است. درست در زمانی که کادر رهبری و سرکردگان اصلی گروهک تروریستی حزب دمکرات کردستان دور هم جمع شده بودند، اطلاعات دقیق این نشست شامل مکان و زمان آن در اختیار سپاه قرار گرفته است. با توجه به اینکه ممکن است به علت گستردگی ارتباطات امروزی از طریق اینترنت و تلفن همراه، هرگونه تحرک نیروهای کشورمان با اطلاع رسانی به تروریستها همراه شود، سرعت عمل نیروهای شلیک کننده یک رکن اساسی است.
شناسایی محل برگزاری نشست دیروز تروریستها با کمک پهپادهای سپاه
با این حساب، پاسداران انقلاب فرصت زیادی برای انجام عملیات موشکی نداشتند بویژه آنکه باید از قبل، مختصات، تعداد آتش بارها و موشکهای در نظر گرفته شده، اماده پرتاب میشدند و این بدین معناست که علاوه بر سرعت عمل خارق العاده نیروها جهت لو نرفتن عملیات، آمادگی آنها موقوف به یک روز و دو روز نبوده و آنها در هر زمان چنین شرایطی را برای پاسخگویی، تدارک دیده بودند.
در عین حال، شلیک موشکها که از منطقهای مشرف به تردد عمومی صورت گرفته، نشان داد سپاه آنقدر به نتیجه و عملکرد موشکی خود اطمینان داشته که از منطقهای که امکان تصویربرداری و تردد افراد عادی در آن فراهم بوده، اقدام به چنین عملیاتی کرده است.
سه کاندیدا برای حمله به تروریستها
تصاویر پخش شده از زمان شلیک موشک و دیده شدن شمای کلی از موشکهای پرتاب شده، سرعت و نوع دود منتشره از آنها، استفاده از سوخت جامد در موشکهای مورد استفاده را اثبات میکند، لذا بر اساس خط سیر پروازی موشکها میتوان به سه گزینه مورد استفاده در این عملیات اشاره کرد.
۱- زلزال؛ برد مناسب، کلاهک قوی
راکت سوخت جامد زلزال، شناخته شده ترین، دوربردترین و قویترین سلاح راکتی ایران است که در اوایل دهه ۷۰ ساخته شد و از آن به عنوان یکی از کاندیداهای اصلی برای هدف قرار دادن پایگاههای آمریکایی اطراف ایران نام برده میشود. «سردار سرلشکر جعفری» فرمانده کل سپاه پاسداران در نشست خبری خود در شهریور ماه ۱۳۹۱ اعلام کرد دقت راکتهای ۳۰۰ کیلومتری زلزال به به زیر ۵۰ متر رسیده است یعنی میتوان اینگونه تفسیر کرد که عملا زلزال، از راکت تبدیل به موشکی قابل هدایت شده بود.
دستیابی به راکتهای سوخت جامد کوتاه برد، یکی از اهداف اولیه برنامه موشکی کشورمان از اواسط جنگ تحمیلی بوده که گفته میشود در این راستا اولین راکت از این نوع با برد ۱۷۰ کیلومتر آزمایش شده و بعدها از لحاظ برد و محموله جنگی، در چند نسل توسعه یافته است.
برای اولین بار، در رزمایش پیامبر اعظم ۶ بود که این راکتها از روی لانچرهای ۳ تایی شلیک شد که این امر شلیک تعداد بیشتری از موشکهای زلزال در مدت زمان کم را امکان پذیر کرده و موجب میشود تا تعداد موشکهای بیشتری برای پرتاب در آن واحد آماده شوند.
اما در جریان بازدید ۲ ساعته فرمانده معظم کل قوا از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران، که در اردیبهشت سال ۹۳ صورت گرفت، موشک «زلزال بارشی» نیز رونمایی شد و برای اولین بار به نمایش درآمد. ۳۰ بمب ۱۷ کیلویی در موشک زلزال بارشی بکارگرفته شده که این بمبها در فاصله نزدیک به زمین پخش میشود و برای زدن باند فرودگاه و تجهیزات پخش شده روی زمین هم مناسب است. با نصب سر جنگیهای بارانی بر روی موشک زلزال که در بازدید رهبر انقلاب به نمایش درآمد، این موشک که بنا بر اعلام قبلی، به لحاظ دقت در انهدام اهداف نیز ارتقاء چشمگیری یافته، توانایی انهدام طیف متنوعی از اهداف را به دست آورده است.
راکتهای زلزال یا همان موشک زلزال به لطف بهره مندی از پرتابگرهای تمام متحرک و نیمه متحرک امکان شلیک از هر نقطهای را دارند که بر این اساس، یکی از گزینههای محتمل برای شلیک به سمت تروریستهای مذکور نیز همین موشک بود.
۲- فاتح ۱۱۰؛ برادر خوشسابقه ذوالفقار
یکی از گزینههای در دسترس و آماده برای پرتاب در این چنین شرایطی موشک کوتاه برد فاتح ۱۱۰ است. فاتح ۱۱۰ در حقیقت حاصل تلاشهای مهندسان ایرانی از دهه ۱۳۸۰ شمسی بر اساس راکت غیر هدایت شونده زلزال است که نتیجه آن توسعه موشکهای فاتح ۱۱۰ در چندین گونه مختلف با ماموریتهای مختلف مثل ضد اهداف زمینی، ضد کشتی و ضد رادار شده است. یکی از اعضای خانواده این موشک ذوالفقار نام دارد که حدود ۷۰۰ کیلومتر برد دارد و در جریان حمله به گروه تروریستی داعش در شرق این کشور مورد استفاده قرار گرفت. خانواده موشکی فاتح، خلیج فارس، هرمز و ذوالفقار معمولا از سرعت حدود ۳ ماخ برای حمله به اهداف بهره میبرند.
نمایی واضح از شلیک موشک فاتح در روز گذشته به سمت مقر تروریستها
فاصله از نطقه شلیک تا هدف مورد نظر بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ کیلومتر تخمین زده میشود که کاملا در دسترس موشک فاتح ۱۱۰ است. البته تصاویر مربوط به محل برخورد موشک که پخش شده است نشان دهنده استفاده از سر جنگی با قدرت کمتر نسبت به نمونههای استفاده شده در خانواده فاتح ۱۱۰ است. این خانواده موشکی معمولا از سرهای جنگی نیم تنی بهره میبرند که قدرت تخریبی بسیار بالاتری نسبت به آنچه در منطقه هدف دیده شد دارند. در صورت استفاده از موشک فاتح ۱۱۰ باید گفت: احتمالا از سر جنگی بسیار سبک تری استفاده شده است که احتمالا دلیل آن جلوگیری از خسارات جانبی بوده است.
تصاویر منتشره از رسانه ملی نشان داد برادر خوش سابقه موشک ذوالفقار (که تروریستهای داعش را در دیرالزور سوریه مورد اصابت قرار داد) این بار نیز خوش درخشیده و موفق ظاهر شده است.
۳- فجر ۵؛ گزینه تازه وارد، اما با سابقه
از دیگر گزینههای مورد نظر برای این حمله، راکتهای سری فجر بود. مشخصا نمونههای اولیه راکت فجر که غیر هدایت شونده بوده و برای آتش باری کلی در یک منطقه بزرگ به کار میروند نمیتوانند انتخاب مناسبی برای این حمله باشند. اما چندی پیش وزارت دفاع از نسخه هدایت شونده این راکت به عنوان فجر ۵ سی با کالیبر ۳۳۳ میلی متر رونمایی کرد. وزن سر جنگی و برد این راکت هدایت شونده تا به امروز اعلام نشده است. البته خانواده راکت فجر دارای یک نمونه دو مرحله نیز است.
نوع دو مرحلهای از فجر ۵ نیز تاکنون در چند نمایشگاه عمومی معرفی شده است که بیشتر از ۹ متر طول داشته، به صورت تک فروندی شلیک شده و پس از شتاب گرفتن توسط پیشران مرحله اول، این بخش جدا شده و پیشران مرحله دوم روشن میشود. گفتنی است پیشران مرحله اول این راکت قطر بیشتری نسبت به خود موشک دارد و سرعت موشک را تا حد زیادی افزایش میدهد بطوری که این موشک در زمان ۳۵ تا ۴۵ ثانیه به بیشینه برد خود میرسد. این راکت به برد نهایی ۱۹۰ کیلومتر رسیده و ارتفاع اوج آن ۵۸ کیلومتر و شعاع مرگباری سرجنگی از انوع انفجاری شدید آن بالغ بر ۱۰۰ متر است. این راکت نیز از روی پرتابگری مستقر بر کامیونهای مشابه موارد قبلی شلیک میشود.
فجر ۵ دو مرحلهای
این احتمال وجود دارد که سیستم هدایت گری که بر روی راکت فجر ۵ سی پیاده شده است بر روی نوع دو مرحلهای آن نیز نصب شده باشد و در جریان این حمله برای اولین بار به صورت عملیاتی مورد استفاده قرار گرفته باشد.
هرچه هست، دقت موشکهای شلیک شده که دقیقا اتاق محل برگزاری نشست سرکردگان گروهک تروریستی را نشانه گرفته میتواند پاسخ مناسبی به منتقدان و افراد کم اطلاع از توان موشکی کشورمان باشد و نشان دهد اگر برخی کشورهای منطقه و قدرتهای فرامنطقه ای، افسانهها و فیلمها و حتی مستندهایی را درباره دقت و توان موشکی خود میسازند و آنرا گزینه روی میز برای مقابله با اقتدار جمهوری اسلامی مینامند، این بار موشکهای سپاه دقیقا روی میزی فرود آمد که اطراف آن در خصوص توطئه چینی علیه نظام و انقلاب سخن میگفتند.
منبع: مشرق
دیدگاه تان را بنویسید