نامه نیوز بررسی کرد؛
آیا حسن روحانی به رفتن ظریف از کابینه میاندیشد؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
گروه سیاست نامه نیوز : امروز یکی از رسانه های اصولگرا در مطلبی کوتاه در کانال تلگرامی خودش سئوالات مبهمی را درباره آینده ظریف مطرح کرده است. در این مطلب البته به صورت غیرآشکار خبری از درخواست ظریف برای ترک کابینه هم قرار گرفته است.
تفسیری دلواپسانه از جلدی اصلاح طلبانه
در مطلب کانال تلگرامی هفته نامه مثلث به بهانه عکس جلد امروز روزنامه شرق آمده است:
«آیا ویترین امروز روزنامه شرق را می توان یک اعلامیه پنداشت؟
آیا این دو تیتر و دو عکس می تواند رخنمایی همان گزاره ای باشد که از زمان آمدن دونالد ترامپ بارها تکرار شده است ؛ عصر پسا ظریف فرا رسیده است.
حالا که اصلاح طلبان این روزها تصویر مغموم ظریف را در کنار تصویر مبهوت مصدق قرار می دهند بهتر است تحلیلگران هم پیشدستی کنند و به جای دلبستگی به رصد حرکت های زیگزاگی تیمسیاست خارجی ایالات متحده و فکر کردن به اینکه شاید ترامپ برود ، رئالیستی تحلیل کنند که عصر پسا ظریف چه مختصاتی خواهد داشت.
می شود طرح موضوع کرد؛ حالا که ظریف بی مهابا به نبرد برخی بافت های داخلی رفته است من هم شجاعانه این پرسش را مطرح می کنم.
آیا هم زمان با عبور و گذار اصلاح طلبان و برخی بخش های حاکمیتی از محمد جواد ظریف می توان به این فکر کرد که ممکن است حسن روحانی هم پروژه چند سال باقی مانده از دولتش را بدون محمد جواد ظریف تعریف کند؟
به یک معنا پرسش این است که آیا حسن روحانی هم با همه محافظه کاری های کلافه کننده اش خود را با زمانه تطبیق خواهد داد؟
سوال سختی است اما به نظر چندان از «روحانی جدید» بعید نیست.
او اگر بخواهد چندان هم سخت نخواهد بود ؛ شاید این بار هم راه از بهارستان و علی لاریجانی بگذرد شاید هم دوباره مکتوبی از ظریف به دست آقای واعظی برسد و به جای دلجویی های مکرر پای پی نوشت روحانی این جمله هم اضافه شود: با درخواست شما موافقت می شود.
آنگاه دیگر رییس دفتر هم نامه را از حالت محرمانگی خارج خواهد کرد.
همه این حرف ها تنها یک پیش دستی است در تحلیل شرایط پیش رو .
شاید واقعه ای در پیش نباشد و این دو تصویر روی جلد روزنامه اصلاح طلب فقط از روی بی سوژه گی بوده ؛ شاید!»
در پس ذهن موافقان خروج ظریف از کابینه چه می گذرد؟
شکل آشکار تر تحلیل مثلث و عکس روزنامه شرق آن است که ظریف می خواهد راه مصدق را برود. مصدق وقتی به واقعیت شکست نهضت ملی پی برد، تسلیم دست تقدیر شد و در مقابل کودتای 28 مرداد 32 هیچ مقاومتی نکرد. بسیاری از مورخان معتقدند آن روزها مصدق خود را در برزخی تمام نشدنی می دید بنابراین به دنبال راهی بود تا در عین قهرمان ملی ماندن، از صحنه سیاسی کشور نیز خارج شود. به نظر می رسد امروز ظریف نیز بعد از عقیم شدن برجام و سقط جنین برجام اروپایی، در اندیشه پیدا کردن راهی است که ضمن حفظ چهره کاریزمای خود نزد اکثریت جامعه، مسئولیت اجرایی را به کس دیگری واگذارد و به دنبال برنامه های شخصی اش برود.
علت سکوت اصلاح طلبان
تردیدی وجود ندارد که خروج ظریف از کابینه جزء آمال و آرزوی اصولگرایان دلواپس بوده و است اما بعد از آنکه او درباره وجود پولشویی در ایران صحبت کرد و مورد هجمه دلواپسان قرار گرفت، سکوت طیفی از اصلاح طلبان مشهود و معنی دار بود. فراکسیون امید و شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان به ریاست محمدرضا عارف ترجیح دادند، رویه سکوت در پیش گیرند و نفیا و اثباتا به اتخاذ موضع تشکیلاتی اقدام نکنند.
شاید این گروه از اصلاح طلبان استیضاح ظریف را فرصت می بینند به این شکل که ظریف به صحنه بیاید و در نقش دلاوری شجاع یک تنه به صف دلواپسان بزند، تمام طراحی های آنها را نقش برآب کند اما بعد از جلسه استیضاح دیگر راهی وزارتخانه نشود بلکه به منزل برود و بعد از تجربه 5 سال و نیم کار پراسترس و پرفشار به استراحت پردازد.
در چنین حالتی هم ظریف وجهه کاریزمای خود را حفظ می کند، هم صف دلواپسان به هم می ریزد و تا مدت ها از موضع هجومی به فاز دفاعی می روند، هم دولت به دلیل تغییر مرکز توجه جامعه از موضوعات معیشتی به موضوعات سیاسی از زیر فشار مطالبات اقتصادی خارج می شود و هم اصلاح طلبان سوژه ای جدید پیدا می کنند تا آن را دستمایه مظلوم نمایی قرار دهند.
آیا روحانی با جدایی ظریف از دولت موافقت می کند؟
اما با وجود میل دلواپسان و رضایت بخشی از اصلاح طلبان به نظر نمی رسد نه حسن روحانی تمایلی به کنارگذاشتن ظریف داشته باشد؛ زیرا اکنون دوره ای نیست که بتوان چنین سرمایه بزرگی مانند محمدجواد ظریف را از دست داد. ظریف بلد است چگونه با دنیا حرف بزند و روحانی هم برای سیاست خارجی خود به چنین کاربلدی نیازمند است، بنابراین دلواپسان و اصلاح طلبان به رویای رفتن ظریف و زنگنه از دولت نخواهند رسید.
دیدگاه تان را بنویسید