گزارش نامه نیوز از جلسه تصویب CFT ؛ برخی مواد به مجمع تشخیص فرستاده شد/ لاریجانی: آخرین بار است که می گویم رهبری مخالفتی با بررسی CFT نداشتند/ قاضی پور: اجازه دهید مخالفان و موافقان به اندازه حرف بزنند تا نترسها و ضعیفالنفس ها مشخص شوند/ پزشکیان: ترسو ک
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
گروه سیاست نامه نیوز - نمایندگان مجلس صبح امروز لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) را اصلاح کردند تا نظر شورای نگهبان تامین شود. این اصلاح البته تنها در یک بخش از ایرادات انجام شد و مجلسی ها در مورد بخشی دیگری از ایرادات شورای نگهبان کوتاه نیامدند. جز ب بند ۱ ماده ۲، ماده ۷ و بندهای آن، بند ۶ ماده ۹، اطلاق استرداد در بندهای ماده ۱۱، بند ۲ ماده ۱۲ و ماده ۱۵ و ماده ۱۷ مواردی است که نمایندگان مجلس با اصرار بر مصوبه خود، تصمیم گیری در مرود آن را به مجمع تشخیص مصلحت سپردند.
فلاحت پیشه: نوار ضبط شده موجود است
این نتیجه اما به راحتی حاصل نشد و با حاشیه هایی همراه بود. مثلا محمد دهقانی نقدر عضو فراکسیون ولایی اصرار داشت که کمیسیون امنیت ملی در زمان رفع ایرادات به حد نصاب نرسیده بود است. وی همچنین مخالف مصوبه کمیسیون بود و گفت: گروه مالی ویژه اقدام مالی، شرط و شروط ایران را قبول ندارد.
وی گفت: در تبصره ماده واحده این لایحه نوشته شده که دولت جمهوری اسلامی ایران صرفاً پس از خارج شدن از لیست سیاه گروه ویژه مالی FATF میتواند سند الحاق را نزد؛ شورا نسبت به این مصوبه ایرادی نگرفته و فقط خواسته عبارت "لیست سیاه" از ابهام درآید. فقط در داخل کشور عبارت "لیست سیاه" مطرح است که باید به "کشورهای غیر همکار" تغییر کند زیرا عبارت لیست سیاه وجود ندارد.
او معتقد بود که «کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس برخلاف آییننامه، تبصرهای را که مجلس تصویب کرده، حذف کرده و در ذیل آن متنی 180 درجه مخالف تبصره آورده است.»
این نماینده مخالف CFT در بخش دیگری از مخالفت خود گفت: «هم در نظر شورای نگهبان و هم از منظر هیئت عالی نظارت بر سیاستهای کلی نظام، برطرف نشدن ایرادات به معنای تصویب قانونی خلاف منافع و امنیت ملی کشور است.»
حشمت الله فلاحت پیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی اما در پاسخ به او ادعای به حدنصاب نرسیدن جلسه در زمان رفع ایرادات را توهین به کمیسون دانست و دهقانی را به نوار ضبط شده موجود ارجاع داد.
وی همچنین در دفاع از مصوبه کمیسیون گفت: «ایرادات با اجماع افرادی از مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان برطرف شد؛ جناب آقای شاهرودی به آقای لاریجانی نامه ای نوشت که 2 نفر از مجمع تشخیص مصلحت در کارگروه بررسی ایرادات CFT حضور داشته باشند. با نظر تمامی افراد کارگروه در جلسه 6 ساعته به اجماع رسیدیم؛ همچنین در شرط دوم در این لایحه بیان شده به شرطی ماده 6 اعمال می شود که مخالف قوانین جمهوری اسلامی ایران نباشد بنابراین CFT ایرادی ندارد.»
علی نجفی خوشرودی سخنگوی کمیسیون امنیت نیز با تاکید بر اینکه «این کمیسیون ایرادات لایحه CFT را با نظر نمایندگانی از شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام رفع کرده است» گفت: « شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام دو دسته ایراد را به این کنوانسیون وارد کردند که ما تلاش کردیم آن را رفع کنیم. ... آن چه که آقای نقوی درباره بند هفت این لایحه هم بیان کرده است با نظر این دو نهاد رفع ابهام و تصمیم گیری شده است. لذا این پیشنهاد جدید را ما به مجلس شورای اسلامی ارائه کردیم. اساسا لیست سیاه در گروه اقدام ویژه مالی CFT، FATF وجود ندارد ما متن جدیدی را به جای این عنوان برای رفع ابهام گذاشتیم.»
به گفته او سه مساله اصلی مربوط به حق شرط مصادیق تروریست و مسائل مربوط به استرداد مورد توجه شورا قرار گرفته بود و ایرادات آن رفع شده است.
حرف های تکراری حاجی دلیگانی
یکی دیگر از حاشیه های جلسه اتهام زنی دوباره به لاریجانی بود. مخالفان CFT همچنان اصرار داشتند که علی لاریجانی رئیس مجلس توصیه ها و فرمایشات رهبری را در این باره نادیده گرفته است. برای همین هم حاجی دلیگانی در اخطار ی با استناد به اصل ۱۱۰ گفت: «لازم است از رئیس مجلس تشکر کنم که در روز گذشته بعد از فرمایشات رهبری دربارهی قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان به آقای جلالی دستور رسیدگی داد. سوال ما این است که چطور این روند دربارهی CFT نشد یعنی آن زمانی که رهبری صحبتهایی پیرامون معاهدات و کنوانسیونهای بینالمللی مطرح کردند، شما چطور آن موقع این دستور را ندادید.»
رئیس مجلس در پاسخ به او گفت: «آقای حاجی دلیگانی بحثهای شما مربوط به زمان بررسی لایحه CFT است. اکنون ما در حال بررسی ایرادات شورای نگهبان هستیم. که باید در این باره اخطار دهید. بنده آخرین بار دربارهی صحبتهای اینچنینی پاسخ دادم. بعداز بیانات رهبری دربارهی کنوانسیونها ما بررسی لایحه CFT را دو ماه متوقف کردیم به کمیسیون هم گفتیم که کاری نکنید تا تکلیف مشخص شود. منتها بعد از آن دستگاههای مختلف مستمرا نامه نگاری کردند. نمونه آن وزارتخانههای اقتصاد و خارجه و بانک مرکزی است مبنی بر این که ما در آستانه تحریم مضاعف هستیم.»
وی افزود: «این نظرات به مقام معظم رهبری منعکس شد با این مضمون که با توجه به صحبتهای شما تدبیر چیست؟ ایشان عنوان کردند بیاناتشان مربوط به کنوانسیونها به صورت عام و نه مشخصا این کنوانسیون است. لذا مخالفتی با بررسی در مجلس نداشته و سیر قانونی باید طی شود. این آخرین دستور رهبری معظم است. ما مطابق این موضوع بررسی کردیم و همان موقع مخالف و موافقها صحبت کردند. الان اگر اخطاری دارید باید در مورد نحوه کار کمیسیون امنیت ملی برای حل مشکل شورای نگهبان بیان کنید.»
بگو مگوی قاضی پور و پزشکیان
بگو مگوی نادر قاضی پور نماینده ارومیه و مسعود پزشکیان نایب رئیس مجلس نیز یکی دیگر از حواشی جلسه امروز بود.
قاضی پور در اخطاری مستند به اصل ۱۵۳ قانون اساسی و در جریان بررسی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تامین مالی تروریسم گفت: «هرگونه قراردادی که موجب سلطه بیگانه بر شئون کشور شود ممنوع است. من از زحمات شما ( لاریجانی) درباره آمریکاستیزی تشکر میکنم ولی در این مورد خاص اجازه دهید مخالفان و موافقان به اندازه حرف بزنند تا ملت بدانند و بشنوند تا نترسها و مردان شجاع چه کسانی هستند و افراد ضعیفالنفس هم مشخص شوند.»
لاریجانی در پاسخ به او گفت: «تذکر و اخطار باید مستند باشد در حرفهایتان به بقیه تعریضی نداشته باشید.»
لاریجانی تنها پاسخ دهنده به قاضی پور نبود و اظهارات وی با واکنش برخی دیگر از نمایندگان نیز همراه بود. مثلا پروانه مافی نماینده تهران در تذکری مستند به ماده ۷۵ آیین نامه داخلی مجلس گفت: « آقای قاضی پور با چه اجازهای بیش از نیمی از نمایندگان مجلس اعم از زن و مرد را به بی شجاعتی، ترسویی و صفاتی که در نطقتان داشتید متهم میکنید.»
مسعود پزشکیان عضو فراکسیون امید مجلس هم در اخطاری با استناد بر اصل ۷۵ قانون اساسی اظهارات قاضی پور را توهین به نمایندگان دانست و گفت: « اینکه فکر کنیم ما نترس هستیم و دیگران می ترسند، سابقه ها و گذشته افراد مشخص میکند که چه کسانی در جبهه بودند و شهید دادند و چه کسانی در خواب بودند و بیان چنین ادبیاتی در مجلس مسخره است.»
وی افزود: «با عدم پیوستن ایران به CFT در واقع در این مملکت دیگر هیچ تاجر و صنعتگری نمی تواند فعالیت اقتصادی کند، در حالی که ما باید تصمیمی بگیریم که وضعیت اقتصادی کشور بهبود یابد و نباید خودمان را تحریم کنیم.»
پزشکیان گفت: «اینکه شعارهایی دهیم و بعد بگوییم که عده ای ترسیده بودند درست نیست و ترسو کسانی هستند که در این مملکت زندگی می کنند و فقر، گرسنگی و بدبختی را برای مردم به وجود می آورند و بعد از پشت تریبون از حق آنان و حل مشکلات فقر مردم دفاع می کنند.»
وی با بیان اینکه عامل فقر و بدبختی مردم، سیاست های غلط شماست و باید اصلاح شود، تصریح کرد: « ترسو کسانی هستند که ندانسته و ناآگاهانه فریاد می زنند، نه کسانی که بر اساس آگاهی از حق مملکت دفاع می کنند.»
پزشکیان در واکنش به اظهارات نقوی حسینی مبنی بر اینکه سرنوشت این لایحه هم چون کاپیتولاسیون می شود، نیز گفت: «این موضوع چه ربطی به کاپیتولاسیون دارد؟ در کاپیتولاسیون، سگِ آمریکا هم محترم است. ما در مجلس با قدرت ایستاده ایم و بنده با قدرت رأی میدهم و بگذارید اگر مشکل به وجود آمد، مردم بدانند که چه کسانی این مشکلات اقتصادی را برای آنان ایجاد کردهاند.»
دیدگاه تان را بنویسید