گزارشی به بهانه عبور از دوم خردادی دیگر؛
چه کسانی و چرا به هاشمی حمله می کردند؟+ فیلم
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
گروه سیاستنامهنیوز: دوم خرداد 76 سرآغاز اتفاقات مهمی بود. پس از روی کار آمدن دولت سید محمد خاتمی دیری نپایید که جنجالهای اصلاحطلبان زمینههای افول این جریان را ایجاد کرد. در واقع تندرویهایی که پس از انتخابات ریاستجمهوری سال76 از سوی بخشی از نیروهای اصلاحطلب مشاهده شد، آسیبی جدی بر بدنه این جریان وارد کرد.
طیف تندروی اصلاحطلب از یک سو به بهانه تخریب هاشمی به نظام حمله می کرد و از سوی دیگر باور داشت که هاشمی رفسنجانی یک آلترناتیو بالقوه است که میتواند در بزنگاههای مهم، خود و همفکرانش را روی کار بیارود و از آنجا که قدرت، ذاتا تمایل به مهارنشدن دارد، بخشی از اصلاحطلبان تلاش میکردند که نیروهای مقابل خود را به اشکال مختلف از میدان سیاست به در کنند. این رخداد مشخصا درباره هاشمی با تخریبهای گسترده آنها در مقطع انتخابات مجلس ششم رخ داد؛ به نحوی که با محفلی کردن انتخابات و تخریب همهجانبه علیه هاشمی او را نفر سیام انتخابات کردند.
تاریخ در حافظه خود ثبت کرده است که عباس عبدی، عضو شورای مرکزی حزب مشارکت در روزنامه پیام آزادی در تاری 30آذر78 دولت هاشمی را مملو از فساد دانست و نوشت: «هاشمی باید نسبت به شرایط فرهنگی، آموزش عالی، فساد اداری، فسادهای مالی شدید واطلاعاتی و دیگر مسائل در دوره ریاست جمهوری خویش پاسخگو باشد».
این فعال سیاسی در جای دیگری در باره فضای سیاسی حاکم در دوره هاشمی گفته بود: «در دوران هاشمی، کسانی تحت پیگرد قانونی قرار گرفتند. حال چه از نظر سیاسی، چه از نظر اقتصادی که مخالف ایشان بودند و هیچکس از منسوبین ایشان مورد پیگرد قرار نگرفتند و اگر هم گرفتند، بعد از دوران ریاست جمهوری ایشان بود».
مجتبی بدیعی، عضو دیگر شورای مرکزی مشارکت هم در روزنامه بیان به تاریخ۱۵دی۷۸ هاشمی را عامل تمام گرفتاریها معرفی کرد و گفت که هاشمی یک فاجعه است.
در میان تمام افراد تندرو اکبر گنجی، همت مضاعفی در تخریب هاشمی داشت. او علاوه بر مقالات متعدد در مطبوعات دو کتاب مهم به نامهای عالیجناب سرخپوش و عالیجنابان خاکستری و تاریکخانه اشباح را منتشر کرد که در آن به تندترین شکل ممکن به هاشمی تاخت. او در این دو کتاب مسئولیت قتلهای زنجیره ای را بر عهده هاشمی ميدانست و در بخشی از کتاب عالیجناب سرخپوش ادعا كرده بود: «هاشمی که انتقادات برخی از مطبوعات را بر نمیتافت، چگونه اقدامات مهمترین وزارتخانه خود را نادیده می گرفت. همین امر کار دستش داد و منجر به دهها قتل شد».
همچنين در بخشي از كتاب تاريكخانه هم ادعا كرده بود: «خشونت ورزان و جنایتکاران عرصه سیاست در دوره هاشمی، بدون دغدغه خاطر و ترس از مکافات دست به جنایت میزدند».
محسن آرمین، سخنگوی سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي هم مانند ساير منتقدان هاشمي، درباره به میدان آمدن هاشمی در انتخابات مجلس ششم از او به عنوان کسی که حذفکننده جناح اصلاحطلب از عرصه حکومت بوده نام برد و در تاريخ ۱۸بهمن۷۸ به روزنامه آفتاب امروز گفت: «از شاخصههای آقای هاشمی این است که خیلی خوب می تواند سوار موج شود و طبعا از موج دوم خرداد هم استفاده میکند. آقای هاشمی در ۱۰سال گذشته در امتحانات متعددی وارد شده و به نظرم میتوانسته نمره قابل قبول بگیرد. او از شاگردانی است که در تمام امتحانات به خصوص دوره چهارم مجلس مردود شده است».
علیاکبر محتشمی، عضو شورای مرکزی مجمع روحانیون هم درباره خصوصیات هاشمی چنین گفته بود: «از نظر ما هاشمی رفسنجانی با ناطق نوری تفاوتی ندارد؛ زیرا اتخاذ مواضع غیرشفاف در قبال اصلاحات فرقی با مخالفت ندارد».
عليشكوري راد هم در 8 بهمن 78 به روزنامه انتخاب گفته بود: «به نظر ما هاشمی عامل اختلاف بین مجموعه نیروهای دوم خرداد بود و آنچه امروز به عنوان جداشدن نسبی کارگزاران از مجموعه نیروهای جبهه دوم خرداد مطرح است، حاصل حضور آقای هاشمی رفسنجانی است».
چنين ديدگاههايي باعث شد تا چهره هاشمي رفسنجاني در ميان مردم به شدت تخريب شود و اصلاحطلبان نيز حامي مهمي چون هاشمي را از دست بدهند. اين رويكرد تند و افراطي بعدها بيش از همه به خود اصلاحطلبان لطمه زد زيرا مشاهده شد كه در دور دوم انتخابات رياستجمهوری سال84 به رغم حمایت اصلاحطلبان از هاشمی او در رقابت با محمود احمدینژاد بازنده میدان شد. قطعا رأی مردم به احمدینژاد یک رأی سلبی بود. بنابراین تخریبهای اصلاحطلبان در وهله نخست دست خود آنها را در دور دوم انتخابات 84 خالی گذاشت.
تندرویهای پس از دوم خرداد و مشخصا پیش از انتخابات مجلس ششم آنقدر کنترل نشده بود که اکنون و بعد از گذشت دو دهه، برخی از همان اصلاحطلبان از رویکردهای خود پشیمانند و میگویندکه تخریب هاشمی به نفع کشور، مردم و جریان اصلاحات نبود.
دیدگاه تان را بنویسید