کد خبر: 542356
تاریخ انتشار :

نامه‌نيوز بررسی می‌كند

آنالیز یک پیام مهم انتخاباتی؛ قالیباف از تصمیم محرمانه لاریجانی خبر دارد؟

آنالیز یک پیام مهم انتخاباتی؛ قالیباف از تصمیم محرمانه لاریجانی خبر دارد؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

مصطفی صادقی، نامه‌نيوز: خیلی حوصله به خرج نداد، هنوز خرداد تمام نشده ، اولین بیانیه انتخاباتی‌اش را داد. حالا او دوباره از چند سو در معرض حملات قرار گرفته است. رقبای او مشخص هستند و البته پر دامنه و پر جمعیت. او حرف که می‌زند هم پایداری‌ها علیه‌اش موضع می‌گیرند، هم بخش قابل توجهی از طیف چپ جناح راست. این اما همه ماجرا نیست. این وسط حتی اصلاح‌طلبان هم که از ديرباز رقیب سنتی او هستند گاه‌و‌بی‌گاه او را با نقدهای تندوتیز مواجه می‌کنند. محمدباقر قالیباف اما گویا همه فکرهایش را کرده و مي‌داند وارد میدان جدیدي شده است. نه این نقدها برایش تازگی دارد نه آن نیش و کنایه ها چندان برایش دردناک است. صریح ترش این است: «او آب‌دیده دنیای سیاست شده است». صبورتر از قبل است؛ کنش سیاسی‌اش را انجام می‌دهد و واکنش ها را به نظاره می‌نشیند.

اما داستان جدید چیست؟ قالیباف روز یکشنبه یک فیلم از خودش منتشر کرد و مخاطبش را جوانان گذاشت و البته پیامش را به چندطرف فرستاد. حالا باید این فیلم و آنچه قالیباف گفته را آنالیز کنیم.

1. مخاطب‌شناسی

کاری نداریم که رسانه‌های قالیباف مانند دوران شهرداری او که برای تاریخ افتتاح پروژه‌ها مانیتورِ روزشمار قرار می‌دادند، حالا هم برای اعضایی که به فراخوان او درخواست عضویت داده‌اند، عددشمار گذاشته‌اند اما واقعیت این است که مخاطب اصلی این نامه قبل از جوانان کسان دیگری هستند.

الف: شورای وحدت اصولگرایان که چندوقتی است فعالیت‌های خود را در دوران پسا رئیسی آغاز کرده است، اولین مخاطب قالیباف است. خبرها تا امروز این بود که قالیباف از حاضران نشست‌های هفتگی این شوراست. از دیروز که پیام قالیباف منتشر شده، برخی رسانه‌ها او را متهم به وحدت‌شکنی کرده‌اند و گفته‌اند او یا می‌خواهد خود را به‌عنوان یک‌وزنه معرفی کند تا امتیاز بیشتری از شورای وحدت بگیرد یا اینکه از شورای وحدت ناامید شده و می‌خواهد خود یک‌سوی انتخابات باشد؛ همین هم هست که امروز «ایسنا» تیتر زده :«قالیباف98؛ بازیگری که می‌خواهد بازی‌گردان شود.»

ب: این پیام به اصلاح‌طلبان هم مخابره شده است. محتوایش این است که آنها باید بدانند رقیب سختی برایشان در رقابت پیش رو پیدا شده است؛ جدای از همه اظهارنظرها درباره محمدباقر قالیباف و نتیجه‌ای که او در زمان حضورش در سه انتخابات گرفته، نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که او رأی خوبی در میان طبقه متوسط داشته است؛ یعنی درست همان‌جایی که اصلاح‌طلبان از آن به‌عنوان نقطه قوت خود یاد می‌کنند. دقت کنیم! وقتی که محمدباقر قالیباف در روزهای آخر انتخابات به نفع سید ابراهیم رئیسی کنار کشید، بخش قابل توجهی از سبد رأی او که به طبقه متوسط تعلق داشت، به سبد رأی روحانی ریخته شد. این درست همان نکته‌ای است که قالیباف، هم‌فکران و مشاورانش بارها به‌عنوان عامل شکست اصولگرایان در انتخابات از آن یاد کرده‌اند. فارغ از همه اظهارنظرهایی که در رد این ادعا مطرح شده است، بهترین راه اثبات این ادعا رجوع به نظرسنجی علمی و فنی زمان انتخابات است. پس بهتر است بحث در این مورد را صرفا فنی و با استفاده از نظرسنجی‌های ادوار انتخابات که قالیباف در آن حضور داشته دنبال کنیم.

ج: مخاطب دیگر تصمیم‌سازانی هستند که این روزها در دفاتر حزبی دو جناح جلسات محرمانه برگزار می‌کنند. جایی که جدای از بحث درباره لیست‌ها ائتلاف‌ها و چگونگی ورود به انتخابات قطعا درباره رئیس مجلس آینده هم حرف زده می‌شود. این پیام قالیباف یک پیام مهم است با این محتوا که: «من هم می‌توانم رئیس مجلس باشم».

دقت کنیم! چند منبع گفته‌‍‌اند علی لاریجانی بنای حضور در انتخابات مجلس پیش رو را ندارد.

2. پاستور یا بهارستان؟

نزدیکان قالیباف از روز گذشته تا امروز تلاش کرده‌اند یک گزاره را پررنگ کنند: «قالیباف فعلا بنای شرکت در انتخابات مجلس را ندارد». این نکته مهمی است؛ حتی حمید رسایی هم در صفحه اینستاگرامش او را به این چالش کشیده که آیا قالیباف بر سر حرفش می‌ماند و نامزد انتخابات نمی‌شود؟

بسیار سطحی خواهد بود که به قطعیت حضور قالیباف را در انتخابات منتفی بدانیم . قالیباف برای بازی‌سازی، جریان‌سازی و کنش سیاسی و برای حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری نیازی به این اقدام زودهنگام نداشت زیرا او به خوبی می‌دانست توپخانه مخالفانشان در هر دو جناج با چه حجم سنگینی او را تخریب خواهند کرد و اگر چنین بود او کنش برای انتخابات ریاست‌جمهوری را به وقت خودش واگذار می‌کرد. آنها که می‌گویند قالیباف صرفا می‌خواهد در این انتخابات یک‌محور و لیدر باشد و لیست مستقل بدهد تا همه اینها پشتوانه‌اش در انتخابات ریاست جمهوری باشد، حتما اشتباه می‌کنند زیرا همان‌قدر که قالیباف در تهران و در میان طبقه متوسط طرفدارانی دارد در شهرستان‌ها ضعیف است زیرا او از اساسا در استان‌ها کار تشکیلاتی نکرده و قدرت بسیج تشکیلاتی در این سطح را ندارد ؛ این را می‌توان از سفرهای استانی او در زمان انتخابات ریاست جمهوری اخیر فهمید. به یک معنا این شورای وحدت یا بعضی از گروه های اصولگرا هستند که می‌توانند چنین کار تشکیلاتی در سطح کشور انجام دهند. پس اقدام قالیباف باید در چهارچوب انتخابات همین امسال ارزیابی شود و لاغیر.

3. او می‌تواند؟

محمدباقر قالیباف در دور جدید سیاست‌ورزی‌اش در نهایت با چه سرانجامی مواجه خواهد شد؟ پرسش مهمی است. او پر انرژی و با امید وارد شده است. این را می‌داند که نمی‌تواند مانند اعتدال‌گرا با اصلاح‌طلبان ائتلاف کند و لیست مشترک بدهد. می‌داند که اگر بخواهد تک‌نفره وارد انتخابات مجلس شود کار بسیار سختی پیش رو دارد. می‌داند که با علی لاریجانی تفاوت‌های قابل توجهی دارد. او نیک می‌داند که اگر در لحظه آخر انتخابات هیئت‌رئیسه حتی تندترین منتقدان لاریجانی حاضر شدند به او رأی بدهند، جمع‌شدن همین طیف از اصولگرایان پیرامون او بسیار سخت است .زاویه او با اين طيف كاملا مشخص است؛ كساني كه در انتخابات مي‌گفتند حتي اگر به روحاني رأي بدهيم به او رأي نمي‌دهيم.

قاليباف یک‌نفر است اما يک‌نفر مهم . او درست همين جا؛ درست در همين خرداد بايد درست‌ترين تصميم سياسی زندگي خود را بگيرد. تحليلگران و رصدگران سياسي از حالا به نظاره نشسته‌اند تا ببينند او اين‌بار چگونه پازل‌ها را كنار هم می‌گذارد و فرجام کنش سياسی او چه خواهد بود.

زمانه، آبستن هزار ماجراهاست؛ ماجرای قاليباف در انتخابات98 به نظر جذاب و ديدنی است.

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها