گفتگوی نامهنیوز با مدیران مسئول روزنامههای شرق، جوان، آفتاب یزد و معاون سردبیر سازندگی؛
مصائب توقف انتشار کاغذی و تعطیلی و دورکاری؛ نسخههای آنلاین مخاطب را جذب نمیکند
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
گروه سیاست نامه نیوز : در روزهای پایانی تعطیلات نوروز روزنامه نگاران همانند سایر اقشار جامعه خود را برای حضور در محل کار آماده می کردند که با یک ابلاغیه از سوی ستاد کرونا مواجه شدند که اعلام می داشت «برای رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، نشریات کاغذی تا پایان اجرای این طرح نباید چاپ شوند و نحوه اطلاع رسانی آنها باید به صورت آنلاین باشد». هر چند مدیران مسئول روزنامه ها با این تصمیم مخالف بودند، نهایتا توقف انتشار تا 20 فروردین را پذیرفتند اما تمدید این وضعیت را برای آینده مطبوعات کشور ضربه ای جبران ناپذیر می دانند.
کیوسکهای مطبوعاتی مثل سوپرمارکت شدند/ دولت برنامهای برای توزیع بهداشتی مطبوعات ندارد به ما فشار میآورد
منصور مظفری درباره درباره توقف موقت انتشار مطبوعات به دستور ستاد مقابله با کرونا تا پایان اردیبهشت ماه، گفت: توقف چاپ مطبوعات تا پایان 20 فروردین است؛ البته احتمال تمدید آن وجود دارد اما اینکه از حالا به روزنامه توقف چاپ را تا پایان اردیبهشت اعلام کرده باشد؛ خیر این طور نیست.
وی افزود: رسانه مکتوب مرجع اصلی خبر در کشور محسوب می شود. هویت اصلی روزنامه نیز چاپ کاغذی است، اگر قالب انتشار به آنلاین تغییر کند در واقع هویت اصلی روزنامه از آن سلب می شود. ما به مصوبات ستاد مقابله با کرونا احترام می گذاریم و تمام اصول بهداشتی را رعایت می کنیم، بر همین اساس معتقدیم در چنین وضعیتی دولت باید تمهیداتی بیاندیشد تا روزنامه در هنگام توزیع کاملا بهداشتی به دست مردم برسد.
مدیرمسئول روزنامه آفتاب یزد با اشاره به دایر بودن فروشگاه ها، سوپرمارکت ها و نهادها و ارگان های دولتی گفت: هم اکنون کیوسکهای مطبوعاتی مثل سوپرمارکت شدند بنابراین چه روزنامه روی دکه آنها باشد چه نباشد باز هستند.
وی ادامه داد: در زمان توقف چاپ روزنامه ها، برخی در فضای مجازی جولان می دهند به اشاعه شایعه می پردازند، پس همان طور که باید مواد غذایی سالم و بهداشتی به دست مردم برسد، خوراک فکری آنها نیز باید سالم باشد تا جلوی سوءاستفاده ها گرفته شود. متأسفانه دولت چون برنامه ای برای توزیع بهداشتی مطبوعات ندارد، می خواهد فشارش را به روزنامهها و خوانندگان آنها بیاورد.
این فعال مطبوعاتی درباره میزان اثرگذاری فعالیت آنلاین مطبوعات تأکید کرد: مردم با تلفن همراه خود بیشتر پیگیری اخبار کوتاه هستند، خواندن گزارش های تحلیلی مطبوعات از طریق تلفن همراه سخت و زمان بر است. ضمن آنکه سرعت اینترنت ما کیفیت لازم را ندارد. بر همین اساس در ایام دورکاری، نیروهای تحریریه در روزنامه ما برای ارسال مطالب از طریق اینترنت با مشکلات عدیده ای مواجه هستند.
وی درباره آسیب مالی وارده به مطبوعات در صورت تداوم توقف چاپ، اظهار کرد: این مسئله را درباره سه نوع روزنامه باید بررسی کرد. روزنامه های دولتی مشکلی ندارند، روزنامه های کم تیراژ اما برخوردار از تبلیغات و آگهی های دولتی نیز با این موضوع کنار می آیند. اما گروه سوم روزنامه ها که خصوصیاند و برای تداوم فعالیت به آگهی های شرکت های خصوصی و بعضا دولتی و میزان فروش متکی هستند؛ اگر نسخه چاپی نداشته باشند یعنی درآمد ندارند بنابراین ضرر می کنند.
مظفری بیکار شدن خبرنگاران را یک فاجعه خواند و بیان کرد: امیدواریم دولت کمک کند و اول اردیبهشت با رعایت اصول بهداشتی و عدم توزیع روزنامه ها در برخی مراکز مشکل حل شود.
توقف چاپ روزنامهها هیچ جای دنیا انجام نشد/ آنلاین نتوانست جای مکتوب را بگیرد
عبدالله گنجی درباره توقف موقت انتشار مطبوعات به دستور ستاد مقابله با کرونا گفت: این تصمیم کلان کشوری بود و ما به این تصمیم احترام گذاشتیم. البته خیلی از اثربخشی آن اطلاع نداریم چون هیچ کجای دنیا این کار را نکرده است.
وی با بیان اینکه باید از تصمیمات ملی حمایت شود، ادامه داد: البته اسفندماه چنین تصمیمی نبود و هم اکنون با آن مواجه شدیم؛ شاید اگر همان روند قبلی به اجرا در می آمد، اشکالی پیش نمی آورد.
مدیرمسئول روزنامه جوان درباره میزان اقبال خوانندگان روزنامه ها به نسخه آنلاین در زمان توقف چاپ، اظهار کرد: مراجعه آنلاین به اندازه مراجعه کاغذی نیست. همچنان شکل مکتوب خبررسانی در ایران اصالت و هویت دارد و قالب آنلاین روزنامه نتوانسته جایگزین حالت مکتوب شود.
وی افزود: اگر توقف چاپ مطبوعات ادامه پیدا کند حتما به اقتصاد رسانه ها آسیب می رساند بنابراین دولت باید بسته حمایتیاش را که اعلام کرده به مطبوعات بدهد، البته فعلا که خبری نیست.
این فعال مطبوعاتی درباره احتمال تعدیل نیرو ناشی از تمدید دوره توقف چاپ مطبوعات به خاطر کرونا، بیان کرد: مطبوعات سال گذشته درگیر مسئله گرانی کاغذ شدند، تصمیمات تعدیلی را همان موقع گرفتند فکر نمی کنم اتفاق جدیدی در این حوزه بیفتد.
وی با بیان اینکه من نشنیدم مدیر مسئول مطبوعهای با تصمیم توقف موقت چاپ موافق باشد، ادامه داد: آسیب مالی توقف چاپ برای همه روزنامه ها یکسان است و فرقی نمی کند اصولگرا باشند یا اصلاح طلب.
مطبوعات بار شیشه دارند با یک ضربه دیگر هیچی از آنها نمیماند
مهدی رحمانیان در گفتگو با نامه نیوز درباره توقف موقت انتشار مطبوعات به دستور ستاد مقابله با کرونا گفت: تصمیم درستی نبود که اتخاذ شد چون نمونه جهانی ندارد. ضمنا در مقایسه با سایر صنوف نیز از آلودگی بیشتری برخوردار نیست.
وی صنعت رسانه را مکمل سایر صنایع دیگر خواند و افزود: رسالت اصلی رسانه آگاهی رسانی است بنابراین چه شرایط خوب باشد و چه بد؛ رسانه باید به وظیفه و رسالت اصلی خود همت بگمارد. به عبارت دیگر خبررسانی تعطیل پذیر نیست. معتقدم این تصمیم متناسب با وضعیت روز ایران و دنیا گرفته نشده است.
مدیرمسئول روزنامه شرق اظهار امیدواری کرد تصمیم گیران توقف چاپ مطبوعات با مشورت و کسب دیدگاه های صاحب نظران، در ابلاغیه خود تجدیدنظر کنند تا مطبوعات طبق روال عادی منتشر شوند و مردم را در جریان جدیدترین تحلیل ها و گزارشات مربوط به موضوعات روز کشور و جهان قرار دهند.
وی با بیان اینکه مسئله توقف چاپ مطبوعات تا 20 فروردین حل می شود، افزود: عموم صاحب نظران این تصمیم را ناصحیح دانستند و خواستار از سرگیری چاپ روزنامه ها شدند. استنباطم این است که تصمیم گیران حتما با لحاظ دیدگاه صاحب نظران در تصمیم قبلی خود تجدید نظر می کنند.
این فعال مطبوعاتی درباره میزان اقبال خوانندگان روزنامه ها به نسخه آنلاین، اظهار کرد: در بحث رسانه با ژانرهای متفاوتی مواجه هستیم و هر ژانری کار خودش را انجام می دهد. گستره، عمق، سرعت و ضریب نفوذ اینترنت در دنیا بیشتر از ایران است اما همچنان روزنامه ها و مجلات چاپ می شوند و مشتری خود را دارند بنابراین نباید مخاطب را محروم کرد.
وی درباره آسیب مالی وارده به مطبوعات در صورت تداوم توقف چاپ، ادامه داد: یک نفر بار شیشه می برد، پاسبانی جلویش را گرفت و باطومی بر بار زد و گفت «چه داری؟»، صاحب بار جواب داد «یکی دیگر بزنی، هیچی!». اگر بعد از 20 فروردین تصمیم توقف چاپ روزنامه ها و مجلات تمدید شود، عملا از رسانه مکتوب چیزی نمی ماند.
رحمانیان درباره وعده دولت برای جبران خسارت توقف موقت چاپ مطبوعات، گفت: دولت امکان پرداخت این حجم از نیازمندی های رسانه ها را ندارد، به فرض هم که بتواند یارانه بدهد و جلوی تعدیل نیرو را بگیرد؛ چه طور می خواهد مسئله اطلاع رسانی را حل کند؟ رسانه مکتوب باید باشد و هویت خودش را حفظ کند تا باقی بماند.
این فعال مطبوعاتی در پاسخ به این سوال که تصمیم ستاد کرونا برای توقف چاپ مطبوعات به این دلیل بود که از حجم منتقدان بکاهد؟ یادآور شد: خیر، کسانی که این تصمیم را گرفتند جنس کار را نمی شناختند، اگر از صاحب نظران می پرسیدند شاید چنین تصمیمی نمی گرفتند.
تحت هیچ شرایطی روزنامه ها را نباید بسته نگه داشت
اکبر منتجی درباره توقف موقت چاپ روزنامه ها به دستور ستاد مقابله با کرونا، گفت: تحت هیچ شرایطی روزنامه ها را نباید بسته نگه داشت. حتی نسخه پی دی اف و آنلاین روزنامه هم خلا عدم انتشار مطبوعات را پر نمی کند چون کارکرد روزنامه، شکستن انحصار خبر در حوزه های رسمی است.
وی ادامه داد: چند روز پیش آقای علی عسگری رئیس سازمان صدا و سیما در حضور رئیس جمهور به درستی گفت «صداوسیماست که امروز دارد جامعه را اداره می کند» چون تنها رسانه ای که الان امکان اظهارنظر و انتشار خبر دارد، صداوسیماست و روزنامه ها به هر دلیلی نمی توانند چاپ کاغذی داشته باشند.
معاون سردبیر روزنامه کارگزاران با بیان اینکه مردم ایران عادت خواندن روزنامه به صورت آنلاین یا در قالب پی دی اف را ندارند، یادآور شد: به طبع روزنامه نمی تواند از راه آنلاین درآمدزایی کند و امورات خود را بگذراند. بر همین اساس نسخه چاپی هر روزنامه ای برای کشور و خود آن مطبوعه بسیار اهمیت دارد.
منتجبی یارانه وعده داده شده از سوی دولت برای جبران زیان مالی عدم انتشار مکتوب روزنامه ها را ناچیز خواند و بیان کرد: اولا آن پول خیلی اندکی است و تنها برای شبهه روزنامه ها مفید است چون آنها معمولا تولید خبر ندارند و یک صفحهبند متن اخبار را از خبرگزاری های مختلف در صفحه کپی می کند. اتفاقا همین کمک های دولتی وضعیت روزنامه ها را به اینجا رساند. اگر دولت پایش را از نشریات بیرون بکشد وضع بهتر می شود.
دیدگاه تان را بنویسید