کد خبر: 581783
تاریخ انتشار :

چهار سناریوی احتمالی درباره آینده منازعه ایران و امریکا

چهار سناریوی احتمالی درباره آینده منازعه ایران و امریکا
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

به گزارش نامه نیوز، نویسنده این یادداشت می‌نویسد:"پس از خروج امریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ میلادی، دولت ترامپ کارزار فشار حداکثری را علیه ایران در پیش گرفته است که وضع دوباره تحریم‌ها این بار با فشاری مضاعف مولفه اصلی آن بوده است.

هدف از تحریم‌ها جلوگیری از صادرات نفت ایران بوده است. هدف امریکا بازگرداندن دوباره ایران پای میز مذاکره بر سر توافق هسته‌ای تازه و هم چنین مذاکره درباره پرونده‌های دیگری از جمله مسئله موشکی و نفوذ ایران در کشور‌های منطقه به خصوص در عراق و سوریه بوده است نقاطی که منافع و پایگاه‌های امریکایی هدف حمله قرار می‌گیرند.

پس از آن، ترور ژنرال سلیمانی و پاسخ موشکی ایران علیه پایگاه امریکا در عراق و هشدار قایق‌های ایرانی به ناو امریکایی در خلیج فارس و دستور ترامپ به نیروی دریایی امریکا برای نابود کردن قایق‌های تندروی ایران در صورت نزدیک شدن به ناو‌های امریکایی بر شدت تنش‌ها افزود‌".

در ادامه می‌توان به چهار سناریوی احتمالی درباره آینده منازعه ایران و امریکا اشاره کرد:

سناریوی اول جنگ محدود و یا تمام عیار است. این سناریو که با خطای محاسبه یکی از طرفین می‌تواند محقق شود را باید حذف کرد چرا که هیچ یک از دو کشور تمایلی به آن ندارند. در آستانه انتخابات قرار گرفتن ترامپ، مخالفت دموکرات‌ها در کنگره با هرگونه اقدام نظامی خارجی امریکا، شیوع کرونا در ایران و امریکا و وضع بد اقتصاد ایران مانع از تمایل دو کشور برای جنگ شده اند. هم چنین، ایران از توان نظامی بیش‌تر امریکا و عدم توازن قوا به خوبی آگاه است.

سناریوی دوم حفظ وضع موجود است که به نظر می‌رسد ایران خواهان آن و خرید زمان تا انتخابات امریکاست. ایران در حال حساب کردن روی زمان است و منتظر به قدرت رسیدن نامزدی دموکرات و شکست ترامپ است تا امکان گشایش در روابط دو کشور حاصل شود همان گونه که تجربه دولت اوباما برای امضای توافق هسته‌ای با ایران وجود داشت.

سناریوی سوم پیگیری سیاست تغییر از داخل ایران از طریق اغتشاش است که دست کم در کوتاه مدت و میان مدت نامحتمل به نظر می‌رسد چرا که حکومت ایران قوی و منسجم باقی مانده و کنترل قدرتمندی بر نهاد‌های امنیتی تحت فرمان خود و اوضاع داخلی کشور دارد.

حمله خارجی نیز باعث اتحاد بیش‌تر ایرانیان با یکدیگر می‌شود و به تقویت تندرو‌ها می‌انجامد و گزینه‌ای نامحتمل است. شدت اعتراضات در ایران نیز به حدی نیست که به فروپاشی ساختار سیاسی بیانجامد و به نظر نمی‌رسد که زمامداران ایران را به سرعت متقاعد به اصلاح امور و تغییر رفتار کند. تحریم‌های امریکا تنها سبب افزایش فشار مالی و معیشتی بر مردم ایران و افزایش قیمت اقلام ضروری، کاهش قدرت خرید مردم، کاهش ارزش ریال در برابر دلار، افزایش نرخ تورم و بیکاری و کاهش استاندارد زندگی شهروندان ایرانی شده است.

سناریوی چهارم توافق و معامله ایران و امریکاست که با تنش‌های فعلی رخ داده فعلا در دستور کار نیست، اما در صورت پیروزی بایدن محتمل خواهد شد.

از سوی دیگر نشریه آلمانی "اشپیگل" نیز در گزارشی با اشاره به ادعای اخیر امریکا درباره پرتاب ماهواره نظامی ایران می‌نویسد:"مقام‌های امریکایی مدعی شده اند که ایران صرفا وب کمی معلق در فضا را پرتاب کرده و پرتاب نخستین ماهواره نظامی از سوی ایران را ادعایی بی اساس می‌داند.

با این حال، ماهواره ایران حتی اگر با فناوری مبتدی و مشابه ماهواره‌های دانشگاهی و تجاری ساخته و پرتاب شده باشد نیز خود نشانه‌ای از موفقیت و دستاوردی ابتدایی برای ایران است. پرتاب ماهواره "نور" موفقیتی حیثیتی است و باعث تقویت اعتبار نظامی ایران می‌شود آن هم در شرایط فعلی که ایران با شیوع کرونا دست و پنجه نرم می‌کند.

از سوی دیگر، امریکا درصدد است تا این اقدام ایران را کوچک شمرده و آن را به ارسال وب کمی به فضا که احتمالا اطلاعات قابل توجهی نیز مخابره نمی‌کند تقلیل دهد. واقعیت، اما آن است که این آغاز یک موفقیت برای ایران است.

مهم‌تر از ماهواره سامانه موشکی ایران است که می‌تواند آن را حمل کند. آن چه سپاه در پرتاب اخیر از آن استفاده کرده سامانه سوخت مایع است که پیشینه آن به راکت "نودونگ" کره شمالی باز می‌گردد. سپاه در حال کار برای آماده سازی مدل‌هایی با سوخت تماما جامد است. در آن صورت موشک‌های ایران سریع از قبل و بدون نیاز به تجهیزات متحرک و آغازگر پرتاب خواهند شد که ارزش نظامی بالایی خواهد داشت".

منبع:روزنو

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها