دولت احتمالی بایدن با اروپا درباره روابط با ایران همسو نخواهد بود
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
یک دیپلمات غربی مدعی شده چنانچه «جو بایدن»، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا به پیروزی برسد، دولت او با کشورهای اروپایی در خصوص روابط با روسیه یا ایران «خیلی همسو» نخواهد بود.
روزنامه «فایننشالتایمز» در گزارشی به بررسی اولویتهای بایدن در زمینه سیاست خارجی در صورت پیروزی در انتخابات پرداخته است.
این روزنامه با اشاره به شعار «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا نوشته بایدن قصد دارد در صورت پیروزی در انتخابات در سیاست خارجیِ «اول آمریکا»، تجدید نظر کند.
فایننشالتایمز نوشته بایدن این را روشن کرده که دولت او با ورود فوری به توافق جوی پاریس و متوقف کردن روند خروج آمریکا از سازمان جهانی بهداشت به دنبال ایجاد دگرگونی در اصلیترین محورهای سیاست خارجی ترامپ خواهد بود.
مطابق این گزارش، جو بایدن اظهاراتی هم مطرح کرده که نشان میدهد او قصد بازگشت به توافق هستهای ایران، افزایش حمایت از ائتلاف ناتو، سختگیری با عربستان سعودی و راهاندازی برخی ابتکارات بینالمللی برای رهبری دنیا در اقداماتی مانند مقابله همگانی با کرونا دارد.
بایدن در دوئل تلویزیونی هفته گذشته با دونالد ترامپ خاطرنشان کرد: «سیاست اول آمریکا باعث شده آمریکا تنها شود.»
«برایان مککئون»، مشاور جو بایدن در زمینه سیاست خارجی گفت: «مسائل زیادی هست که بایدن باید آنها را ترمیم کند. ترامپ به متحدان و شرکای ما حمله کرده، به استقبال دیکتاتورها رفته، جنگهای تجاریای را آغاز کرده که آثار خوبی برای طبقه متوسط به همراه نداشته و از سازمانهای جهانی خارج شده است.»
به نوشته فایننشالتایمز، در پایتخت بسیاری از کشورهای اروپایی این امیدواری وجود دارد که سیاست خارجی جو بایدن بتواند هراسهای ناشی از احتمال فروپاشی نظم بینالمللی لیبرال و چندجانبهگراییِ ملازم آن را فروبنشاند.
یک دیپلمات غربی گفت: «اروپاییها به یک آمریکای قدرتمند نیاز دارند.» او با وجود این گفته تصور بازگشت همه چیز به روال قبل از انتخاب ترامپ، «سادهانگارانه» است.
این دیپلمات تصریح کرد: «آنچه اطمینان داریم اتفاق میافتد این است که شاهد لحن دوستانهتر، لبخندهای بیشتر، عکسهای بیشتر و سفرهای بیشتر خواهیم بود.»
فایننشالتایمز نوشته حتی اگر دولت بایدن لحن کاملاً متفاوتی نسبت به ترامپ اختیار کند برخی از متحدان آمریکا اطمینان ندارند که سیاست او به تغییراتی تا آن حد که وعده داده شده منجر شود.
یک دیپلمات اروپایی گفت: «مسائل زیادی هستند که بایدن در آنها تفاوت چندانی با ترامپ نخواهد داشت.» وی به عنوان مثال به اکراه بایدن از تغییر دادن یکی از جنجالیترین تصمیمهای ترامپ- یعنی انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به بیتالمقدس- اشاره کرد.
این دیپلمات علاوه بر این پیشبینی کرد که دولت احتمالی بایدن ممکن است در خصوص روابط با روسیه یا ایران با اروپا، خیلی همسو نباشد.
او تصریح کرد: «بایدن آنچه ترامپ انجام داده را به عقب خواهد برگرداند، ولی او همه چیزهایی که اروپاییها میخواهند را به آنها نخواهد داد؛ به عبارت دیگر او ما را به همان نقطهای که قبلاً بودیم برنخواهد گرداند. دیگر خبری از آن آمریکای سابق نیست.»
«ربکا لیسنر»، استادیار «کالج جنگ نیروی دریایی» میگوید آثار ماندگار عصر ترامپ بیشتر در «دیپلماسی غیررسمی» متجلی خواهد شد تا در معاهدههای رسمی.
این استاد دانشگاه میگوید تصمیمهای ترامپ در خارج کردن واشنگتن از این همه توافقهای بینالمللی بیانگر این هستند که روسای جمهور آمریکا نمیتوانند دولتهای مابعد خودشان را به پایبندی به توافقات قبلی ملزم کنند و این خصوصاً با توجه به فضای قطبی در سیاست داخلی آمریکا مسئلهای قابل توجه است.
وی گفت: «عصر توافقات عمده به پایان رسید. مسئله محتمل این است که شرکای ما دیگر به آمریکا برای پایبند ماندن به تعهداتش اعتماد نکنند. حتی اگر آمریکا بخواهد سکان سنتی خودش در رهبری را بازپس بگیرد ما از این پس همیشه کشوری خواهیم بود که دونالد ترامپ را انتخاب کرد.»
دیدگاه تان را بنویسید