کد خبر: 601616
تاریخ انتشار :

تل‌آویو تیمی ویژه برای تعامل با جو بایدن جهت تغییر برجام تشکیل داد

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

وزارت خارجه رژیم صهیونیستی تیمی برای اثرگذاری روی سیاست خارجی دولت آتی آمریکا در قبال ایران تشکیل داده است.

دو مقام رژیم صهیونیستی روز پنجشنبه در مصاحبه با پایگاه خبری «آکسیوس» گفتند اسرائیل در حال تدوین راهبردی برای تعامل با دولت «جو بایدن» در خصوص ایران است.

تیم ویژه اشکنازی

طبق این گزارش، «گابی اشکنازی»، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در جلسه‌ای محرمانه در کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) خواستار اثرگذاری بر هر گونه برنامه احتمالی بایدن برای بازگشت به برجام شده است.

مقام‌های اسرائیلی به آکسیوس گفته‌اند وزارت خارجه اسرائیل تیمی ویژه به رهبری اشکنازی برای اثرگذاری بر مذاکرات احتمالی تیم بایدن با ایران تشکیل داده‌اند.

اشکنازی در جلسه استماع کمیته روابط خارجی کنست گفته هدف این تیم اطمینان یافتن از گنجانده شدن مفاد مهم برای اسرائیل در هر توافق هسته‌ای احتمالی با ایران است.

به نوشته آکسیوس، از نگاه اشکنازی این راهبرد به معنی گره زدن مسئله برنامه هسته‌ای ایران به برنامه موشکی و رفتارهای منطقه‌ای ایران است.

ارزیابی اسرائیل از برنامه بایدن درباره برجام

طبق گفته مقام‌هایی که در جلسه محرمانه کنست حضور داشته‌اند اشکنازی گفته باور وزارت خارجه اسرائیل این است که برنامه بایدن، تلاش برای دستیابی به یک توافق هسته‌ای جدید با ایران خواهد بود.

اشکنازی، با وجود این، اضافه کرده که به باور او تیم بایدن آگاه است که توافق هسته‌ای حاصل‌شده در سال ۲۰۱۵ ضعف‌هایی داشته و تلاش خواهد کرد آنها را برطرف کند.

تماس رژیم صهیونیستی با تیم بایدن

اشکنازی گفت وزارت خارجه اسرائیل به منظور ایجاد کانال‌های ارتباطی با دولت جو بایدن، همین الان تماس‌هایی مقدماتی با تیم انتقال قدرت او برقرار کرده است.

آکسیوس گزارش داده هنوز مشخص نیست آیا «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی با دیدگاه‌های اشکنازی درباره نحوه تعامل با دولت بایدن در خصوص ایران موافق است یا خیر.

«ران درمر»، سفیر رژیم صهیونیستی در آمریکا که یکی از نزدیک‌ترین مقام‌ها به نتانیاهو است روز دوشنبه در مصاحبه‌ای گفت بازگشت به توافق هسته‌ای برجام، اشتباه است.

برنامه اسرائیل برای جلوگیری از بازگشت آمریکا به برجام فعلی

یک روز بعد از گزارش آکسیوس، روزنامه «یو‌اس‌ای‌ تودی» هم در مطلبی نوشته نتانیاهو در تلاش است از بازگشت جو بایدن به برجام، به شکلی که در حال حاضر هست جلوگیری کند.

«دنی دایان»، سرکنسول سابق اسرائیل در نیویورک گفت: «نتانیاهو به خوبی می‌داند که بایدن به توافق هسته‌ای باز می‌گردد و مأموریتش این است که بایدن را متقاعد کند تا از بازگشت به این توافق به شکلی که در حال حاضر هست خودداری کند.»

دایان گفت: «نتانیاهو تلاش خواهد کرد به تفاوت حداکثری با توافقی که در سال ۲۰۱۵ میان ایران و قدرت‌های جهانی حاصل شده دست پیدا کند.

«دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۷ از توافق هسته‌ای برجام خارج شد و تحریم‌ها علیه ایران را احیا کرد. این اقدام با استقبال رژیم صهیونیستی روبه‌رو شد.

گمانه‌زنی‌ها درباره نقشه‌راه بایدن

جو بایدن در زمان رقابت‌های انتخاباتی در یادداشتی گفته که او قصد دارد در صورت بازگشت ایران به پایبندی کامل به برجام، آمریکا را به این توافق هسته‌ای بازگرداند.

بایدن با وجود این، از توضیح درباره جزئیات مربوط به نقشه‌راه خود برای بازگشت به این توافق خودداری کرده است و به همین دلیل، بسیاری از تحلیلگران گفته‌اند او احتمالاً به برجام به شکل فعلی آن بازنخواهد گشت.

خبرنگار روزنامه واشنگتن‌پست حدود ۴۰ روز پیش به نقل از یک سناتور دموکرات آمریکایی مدعی شد «جو بایدن» در صورت پیروزی در انتخابات آمریکا به دنبال مذاکره بر سر «توافقی بهتر» با ایران خواهد بود. (جزئیات بیشتر)

یک ماه قبل‌تر از آن، خبرنگار وال‌استریت‌ژورنال در بروکسل هم گزارش داد هیچ مقامی در اروپا تصور نمی‌کند که «جو بایدن» در صورت پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بدون ایجاد تغییراتی در برجام به این توافق بازخواهد گشت.

«لاورنس نورمن»، خبرنگار این روزنامه آمریکایی گزارش داده بسیاری از مقام‌های اروپایی فکر می‌کنند جو بایدن از مسئله خروج آمریکا از برجام به عنوان «یک اهرم فشار مفید» استفاده خواهد کرد.

نورمن در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «درباره توافق هسته‌ای ایران در اروپا باید یک نکته را روشن کنم. هیچ فرد جدی تصور نمی‌کند که اگر بایدن پیروز شود، بدون ایجاد تغییر در توافق هسته‌ای به آن بازخواهد گشت. بسیاری آن را به عنوان یک اهرم فشار مفید می‌بینند.»

مشاوران بایدن چه گفته‌اند؟

آنتونی بلینکن»، مشاور بایدن بارها در مصاحبه‌ها و اظهارنظرهایش اعلام کرده که بایدن در صورت پیروزی در انتخابات به دنبال «توافقی قوی‌تر» با ایران خواهد بود.

او به عنوان مثال ۲۹ خردادماه گفت چنانچه بایدن در انتخابات ماه نوامبر به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا انتخاب شود تمامی تحریم‌ها علیه ایران، از جمله تحریم‌های اعمال‌شده توسط «دونالد ترامپ» را حفظ خواهد کرد.

این مقام سابق آمریکایی گفت: «ایران باید به پایبندی کامل برجام برگردد. در غیر این صورت- و تا زمانی که [ایران] این کار را انجام دهد- واضح است که همه تحریم‌ها پابرجا خواهند ماند.»

بلینکن در ادامه گفته که به دنبال «توافقی قوی‌تر» با ایران خواهد بود: «اگر ما به پایبندی [به برجام] برگردیم از این مسئله به همراه شریکان و متحدانمان که بار دیگر در موضع یکسانی با ما قرار می‌گیرند به عنوان سکویی استفاده خواهیم کرد تا به مذاکره بر سر توافقی طولانی‌مدت‌تر و قوی‌تر بپردازیم.»

توافق «طولانی مدت» و «قوی‌تر» از جمله اصلی‌ترین خواسته مخالفان توافق هسته‌ای برجام از جمله دونالد ترامپ بود. ترامپ دو سال پیش با بیان اینکه برخی از مفاد توافق هسته‌ای برجام منقضی می‌شوند به مشارکت آمریکا در این توافق پایان داد و گفت به دنبال دستیابی به توافقی قوی با محدودیت‌های هسته‌ای دائمی علیه ایران است.

بلینکن روز ۳۰ اردیبهشت هم گفته بود بایدن در صورت پیروزی در انتخابات به دنبال رسیدن به «توافقی قوی‌تر» از برجام با ایران خواهد بود.

او گفت: «سیاست ترامپ در قبال ایران شکست خورده و فشار حداکثری، علاوه بر آنکه نتوانسته به ایجاد توافقی بهتر منجر شود ما را از شریکانمان دور کرده است.»

مشاور جو بایدن در ادامه گفت: «اما زمان گذشته و در صورت بازگشت ایران به پایبندی کامل [به برجام] بایدن به دنبال ایجاد توافقی قوی‌تر خواهد بود.»

مواضع دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان درباره ایران

بسیاری از کارشناسان روابط بین‌الملل معتقدند که دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات، علی‌رغم پاره‌ای اختلافات بر سر تاکتیک‌ها با یکدیگر اختلافات راهبردی در خصوص ایران ندارند.

طبق این دیدگاه، هدف نهایی هر دو حزب محدود کردن مولفه‌های قدرت جمهوری اسلامی ایران است، اما هر یک از آنها در برخی برهه‌ها از تاکتیک‌های متفاوتی برای دسترسی به این هدف استفاده کرده‌اند.

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها