خاخام آمریکایی: خواستار دیپلماسی و گفتوگو با ایران هستیم
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
"لین گوتلیب" نخستین خاخام زن و عضو انجمن گفتوگوی ادیان "لوک ۱۰" روز دوشنبه درگفتوگوی اختصاصی با ایرنا افزود: گفتوگوی ادیان، جزئی از دیپلماسی میان شهروندان است که از وضع یکدیگر بیشتر آگاه شوند تا با تاثیرگذاری بر رهبران کشور خود، گامهای سازندهای برای گفتوگو بردارند.
وی ادامه داد: ما در ایالات متحده موظف هستیم که حرف بزنیم و بر اساس نظام انتخاباتی، بر سران خود تاثیر بگذاریم. رویکرد گفتوگوی ادیان بر این اساس است که همه افراد با هر دین و مذهبی، شان و حقوقی دارند که باید محترم شمرده شود و باید ما از راه صلح و گفتوگو بر این اصل مشترک تاکید کنیم.
این خاخام آمریکایی با بیان اینکه «این همان سخنی است که در اشعار سعدی، قرآن و تورات جاری است»، درباره تجربه خود از دیدار از ایران هم اظهارکرد: من دو سفر پشت سر هم به ایران در سال ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ داشتم. مرکز گفتوگوهای ادیان در ایران میزبان من بود. من در آن زمان روی تحقیقی درباره آشتی و صلح کار میکردم.
گوتلیب تصریح کرد: ایران کشوری بسیار زیباست. به ویژه زیبایی معماری در ایران مرا فریفته کرد. معماری از دوران پیش از اسلام در استان فارس تا معماری پس از اسلام در اصفهان که در نقش و نگارهای گلهای مساجد رخ مینمایاند، بسیار زیبا بود.
وی یادآور شد: در کنار آن، مهماننوازی مردم ایران آن سفرها را خاطره انگیزتر کرد. با اینکه ایرانیها میدانستند من از آمریکا هستم که روابط ظالمانهای با ایران داشته است، اما مهماننواز بودند.
این خاخام یهودی در آمریکا با اشاره به دیدار خود با هموطنان کلیمی ایران و بازدید از کنیسههای آنها در تهران و دیگر شهرهای ایران گفت: من مفتخر بودم که دعوت شدم تا در کنیسه تهران صحبت کنم و با همه جامعه یهودی در آنجا گفتوگو داشته باشم. در هر دو سفر، من هم از کنیسهها، هم رستورانهای کوشر (حلال یهودی) و مدارس آنها در شهرهای مختلف دیدار کردم.
گوتلیب ادامه داد: همچنین انجمن فرهنگی کلیمیان در تهران میزبان من بود و من چندین بار در عبادت کلیمیان ایران شرکت کردم و از من دعوت شد تا سخنرانی کوتاهی برای آنها داشته باشم. همینطور در شیراز در نیایش کلیمیان شرکت کردم تا فرصتی برای آشنایی و گفتوگو با یکدیگر باشد.
وی با اشاره به اینکه جامعه کلیمیان ایران یک استثنا در خاورمیانه است، تصریح کرد: یهودیان کشورهای دیگر همچون اردن، سوریه، عراق و لبنان مهاجرت کردهاند و از آن کشورها رفتهاند. در مصر، جامعه بسیار کوچکی از یهودیان هستند که احساس امنیت نمیکنند.
این خاخام آمریکایی تاکید کرد: جامعه یهودی ایران، از دوران باستان وجود داشته و جزئی از جامعه متکثر ایران است.
گوتلیب افزود: پس از اینکه از سفرهایم به ایران بازگشتم، با چند رسانه در آمریکا مصاحبه داشتم و درباره نگاه مردم ایران و یهودیان ایرانی سخن گفتم که تاکید داشتند که مداخله خارجی در امور خود را نمیخواهند و خود میدانند که چگونه از پس مشکلات خود برآیند.
وی با تاکید بر اینکه «خواستار گفتوگو و دیپلماسی هستند»، ادامه داد: به خصوص این موضوع در شرایط تحریمی کنونی در دوران همه گیری کرونا، از همیشه ضروریتر است.
این خاخام یهودی آمریکایی در پاسخ به این سوال که «نقش گفتوگوی ادیان برای افزایش آگاهی در خصوص اثرات مخرب تحریمها چیست»، گفت: فعالیت ما شامل استفاده از شبکههای اجتماعی است که در این دوران کرونا، تاثیر آن بر شکلدهی به افکار مردم بیشتر هم شده است.
گوتلیب خاطرنشان کرد: باید به شما بگویم که ۸۵ درصد از جامعه یهودیان آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری به بایدن رای دادهاند. این یک اکثریت بزرگ است که نشان میدهد که ترجیح کلی جامعه یهودیان در آمریکا به سمت دیپلماسی است. آنها ضد تحریم و جنگ طلبی هستند.
وی خاطرنشان کرد: من به عنوان یک فرد فعال، همواره در حال گفتوگو با مردم هستم و از هیچ تلاشی در راه آگاهی بخشی، فروگذار نکردهام. دوستان ما همچنین با دولت آمریکا و همینطور قانونگذاران در کالیفرنیا در تماس هستیم تا تحریمها علیه ایران را بردارند.
این خاخام یهودی گفت: ما باید تحریمها را برداریم و اجازه دهیم که ایرانیهای آمریکا از جمله یهودیان ایرانی ساکن آمریکا بتوانند رفت و آمد کنند و فاصله و جدایی با خویشاوندانشان در ایران نداشته باشند.
وی همچنین به فعالیتهای خود در دفاع از مردم مظلوم فلسطین و اعتراض به اشغالگری صهیونیست ها اشاره کرد و گفت: نقض حقوق بشر در هر شکل آن باید محکوم شود و نمیتوان در برابر نقض حقوق فلسطینیها سکوت کرد و پذیرفت که انتقاد به اسرائیل را با انگ یهودستیزی خاموش کنند.
لین گوتلیب که عضو جنبش تجدید یهود است، در سال ۱۹۸۱ نخستین زنی است که در این جنبش به جایگاه خاخام منصوب شد.
دیدگاه تان را بنویسید