کد خبر: 607533
تاریخ انتشار :

باهنر: رییسی به من گفت که کاندیدا نمی‌شوم/ امام ورود نظامی‌ها را به ریاست جمهوری منع نکردند/ اگر بخواهیم مشارکت بالا باشد باید احمدی نژاد و خاتمی هم در انتخابات باشند

باهنر: رییسی به من گفت که کاندیدا نمی‌شوم/ امام ورود نظامی‌ها را به ریاست جمهوری منع نکردند/  اگر بخواهیم مشارکت بالا باشد باید احمدی نژاد و خاتمی هم در انتخابات باشند
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

به گزارش نامه نیوز ، «محمدرضا باهنر»، دبیرکل حزب جامعه اسلامی مهندسین، برخلاف نظر بسیاری از سیاسیون که تاکید دارند امام خمینی (ره) به طور خاص بر عدم حضور نظامی‌ها تاکید کردند، معتقد است اینکه، «امام فرموده اند نظامیان وارد سیاست نشوند به این معنا نیست که نظامیان رییس جمهور نشوند.» با هنر در همین باب و بررسی ابعاد حضور نظامی‌ها در انتخابات ۱۴۰۰ و پیش بینی بازار انتخاباتی در قرن پیش رو با خبرنگار سیاسی برنا به گفتگو پرداخته که در ادامه می‌خوانید.

نمایندگان در هشت ماه اول سرحال هستند بعد می‌بینند مجلس معجزه گر نیست

- هر چه به زمان انتخابات نزدیکتر می‌شویم بحث‌ها و چالش‌ها بیشتر می‌شود، قبلا گفته بودید که باید کنترلی بر مجلس یازدهم باشد، چون نمایندگان چندان به توصیه‌ها گوش نمی‌دهند امروز و با گذشت حدود هفت ماه از شروع به کار نمایندگان در این دوره، دیدگاه شما در خصوص عملکرد مجلس یازدهم چیست؟

مجلس فارغ از اینکه مجلس چندم باشد خود ساختاری دارد و بعد از تاسیس هر مجلسی باید چند ماه وقت صرف شود تا مجلس خود را پیدا کند. این وضعیت از چند جهت است ابتدا اینکه وضعیت ریاست مجلس و هیات رییسه و مجامع و ناظرین و کمیسیون‌ها باید تعیین تکلیف شود. چند ماه اول صرف این کار‌ها می‌شود و رقابت‌های درونی نیز بسیار بالا است. نکته دوم این است که، چون در کشور ما احزاب، قدرتمند و فراگیر و ضابطه‌مند وجود ندارد این نمایندگان حتی اگر از یک طیف هم باشند باز تازه راه پیدا کرده اند. چند نفری که با هم کار می‌کنند باید همدیگر را بشناسند و تا این افراد همدیگر را بشناسند و به مواضع هم، آگاه شوند و مواضع خود را به هم نزدیک کنند چند ماهی طول می‌کشد. متاسفانه بسیاری از نامزد‌های نمایندگی مجلس نمی‌دانند وظیفه نماینده مجلس چیست و اختیارات نماینده چیست و روز اول بسیار سر حال هستند و بعد از چند ماه می‌بینند، مجلس نمی‌تواند به تنهایی معجزه کند و باید سیستم و امکاناتی وجود داشته باشد و باید عوامل محیطی هماهنگ باشند تا بتوان کاری را پیش برد.

للبته حواشی مجلس اخیرا در بحث بودجه هم خود را نشان داد و این شائبه ایجاد شد که مجلس از بعد کارشناسی ضعیف است؟

مجلس در این وضعیت به بودجه ۱۴۰۰ رسیده است. بستن بودجه ۱۴۰۰ کار بسیار سختی است عده‌ای در مجلس می‌گفتند لایحه بودجه را رد می‌کنیم این یعنی چه؟! مملکت لایحه بودجه می‌خواهد. اگر لایحه بودجه را رد کنید باز هم همین دولت باید لایحه بودجه دیگری بدهد! اگر بنا باشد که اختلاف مجلس با دولت، آنقدر عمیق باشد که لایحه دولت را نپذیرند باز هم دولت باید لایحه بدهد که کار سختی است. حکمرانی به سادگی اداره یک مجموعه کوچک نیست و پیچیدگی‌های فراوانی دارد. امروز مجلس خودش را پیدا می‌کند و ان شاالله در مسیر خوبی حرکت می‌کند.

مجلس سردار سیاسی می‌خواهد

_ شما چندین دوره نماینده مجلس بودید با سابقه‌ای که دارید آیا می‌توان بعد از گذشت هفت ماه از شروع به کار مجلس بگوییم که این مجلس هنوز خودش را پیدا نکرده است؟

من ۲۸ سال در مجلس بودم و قاعدتا مجلس را خیلی خوب می‌شناسم. می‌گویم ۷ ماه زمان زیادی برای پخته شدن مجلس نیست برخی از نمایندگان هستند که حتی در پایان ۴ سال هم خودشان را پیدا نکرده اند. خدا بیامرزد مرحوم پرورش نماینده اصفهان را که نایب رییس مجلس بود. او می‌گفت برخی از این نمایندگان تا اسم خیابان‌های تهران را یاد بگیرند دوره شان تمام شده است. برخی نمایندگان در هر دوره، جدید هستند، در این دوره کمیسیون برنامه و بودجه ۲۵ نماینده دارد که ۵ نفر از آن‌ها دوره‌های قبل هم بودند بیست نفر نماینده جدید آمده اند که اگر همه هم، آدم خوب و استاد دانشگاه و فرمانده سپاه و روحانی محبوب هم باشند، اما درس بودجه را نخوانده اند، به عقیده خود من ساحت مجلس به گونه‌ای است که باید تعدادی سردار سیاسی در مجلس باشند. ‌ می‌توانیم به کشور‌های اطراف کاندیدا صادر کنیم

با این حساب ساختار را تعیین کننده و موثر در تصمیمات امروز مجلس می‌دانید؟

ساختار‌ها کمی اشکال دارد و نمایندگان مقصر نیستند. ما ناچاریم اگر زمانی قانون اساسی اصلاح شد مجلس را در دو نقطه اداره کنیم و کشور ما حتما باید دو مجلسی باشد البته بسیاری از کشور‌ها دو مجلسی هستند. مجلس منطقه‌ای و مجلس فدرال و ملی هم وجود دارد. بسیاری از نمایندگان به دنبال مشکلات منطقه خود هستند و می‌خواهند جاده و مدرسه ساخته شود بعد از چهل سال باید این اشکالات برطرف شود. برای تسلط نمایندگان به مفاد آیین نامه مجلس چند واحد کلاس درسی لازم است. من بعد از ده، پانزده سال حضور در مجلس مسلط شده بودم. اما مساله ریاست جمهوری جدا است ما در همین مجلس پنج شش نفر کاندیدای بالقوه ریاست جمهوری داریم که موضوع بسیار بدی است بیرون از مجلس هم که کاندیدا الی ماشاالله داریم. من یکبار با یکی از خبرنگاران شوخی کردم و گفتم باید تعدادی از این کاندیدا‌ها را صادر کنیم. یکی از اشکالات این مجلس، سایه اندازی انتخابات ۱۴۰۰ بر مجلس است که موجب ناکارآمدی شده است.

قالیباف و رئیسی کاندیدای اصلی اصولگرایی

- با توجه به اینکه طیف قالب مجلس اصولگرا است و می‌گویید ۶ کاندیدای بالقوه فقط در مجلس وجود دارد، نهاد اجماع ساز اصولگرایان امروز چه برنامه‌ای برای وحدت دارد؟

ما به هر انتخاباتی که نزدیک می‌شویم تازه باید دور هم بنشینیم و وحدت کنیم؛ ۸۰ درصد از انرژی ما صرف وحدت داخلی می‌شود و برای رقابت با رقیب، فقط ۲۰ درصد از انرژی ما می‌ماند و به این اشکال وارد است. اشکال اساسی این است که ما چند حزب مقتدر نداریم و اختلافات در هر دوره وجود دارد. هر دوره عده‌ای دور هم می‌نشینند تا برای یک کاندیدا به وحدت برسند. اما اینکه تا انتخابات به وحدت ۱۰۰ درصدی برسیم یا نه من می‌گویم نه و همیشه وحدت درونی تشکیلات یکی از مهمترین مشکلات ما است. جبهه پیروان و پایداری و موتلفه و حزب ایثارگران و ره پویان و... همه وجود دارند و اتفاقا مشکل همین است.

با این شرایط وحدت احتمالی بین اصولگرایان امکان پذیر است؟

ما با هر شرایطی به صحنه انتخابات می‌رسیم و معمولا به طور جدی، تصمیم گیری‌های انتخاباتی در دو ماه آخر است و انتخابات از فروردین ماه شکل می‌گیرد. تحلیل انتخابات این است که افراد زیادی خود را آماده می‌کنند و جامعه روحانیت فعال شده البته نباید با شورای ائتلاف به اختلاف بخورد. امیدواری وجود دارد که جامعتین بتواند جامعیت بیشتری ایجاد کند. در ارتباط با کاندیدا‌ها شایعه زیاد است، اما به طور جدی قالیباف و رییسی مطرح هستند. خود من یک ماه پیش با رییسی صحبت کردم و ایشان به صورت جدی گفتند که من نمی‌آیم. ولی عوامل محیطی درباره حضور او تعیین کننده هستند.

- برفرض که هر دو جریان سیاسی کاندیدای مقبول خود را وارد صحنه انتخابات کنند، آیا مردم باز هم پای صندوق رای می‌آیند؟

رقابت باید جدی باشد. یک کاندیدای مشخص نمی‌تواند رقابت ایجاد کند. هر شهروند ایرانی که پای صندوق می‌رود باید احساس کند که یک نفر مطلوب خود را بین کاندیدا‌ها دارد. اگر قرار باشد کاندیدا‌ها به یکی دو نفر از یک طیف، محدود باشند این مساله به شدت مشارکت را پایین می‌آورد. در انتخابات گذشته عوامل متعددی موجب رکود در انتخابات شد. فشار معیشتی، تحریم، کمبود کاندیدا‌ها و رد صلاحیت‌ها همه و همه عامل بودند ضمن اینکه کرونا هم پیدا شده بود و اثر داشت.

اگر بخواهیم مشارکت بالا باشد باید احمدی نژاد و خاتمی هم در انتخابات باشند

با این حساب کاندیدا‌ها می‌توانند بازار انتخابات را داغ کنند؟

من یکبار گفتم اگر بخواهیم مشارکت بالا باشد باید احمدی نژاد و خاتمی هم در انتخابات باشند؛ منظور من این بود که باید همه طیف‌ها باشند، ولی در آن صورت شکاف امنیتی شدیدی ایجاد می‌شود که دیگر نمی‌توان این شکاف را درست کرد. اگر من بین تصمیم گیران نظام باشم قطعا می‌گویم که خاتمی و احمدی نژاد نباید باشند و آن‌ها را به انتخابات راه نمی‌دادم. ما که مشارکت یک بعدی نمی‌خواهیم. ما به دنبال بالا بردن امنیت کشور هستیم. مشارکت ما باید بالا برود، ولی باید مصالح کشور هم کنترل شود. یکی از مسائل مهم کرونا است وزارت کشور و شورای نگهبان باید فکری کنند یا باید روز‌های انتخابات را زیاد کرد و در چند روز انتخابات برگزار کرد و یا مثل آمریکا امکان رای پستی ایجاد کرد. اگر انتخابات در یک روز برگزار شود صف‌ها طولانی و حوزه‌ها شلوغ می‌شود و کسی برای رای دادن نمی‌آید چرا که مردم از بیماری می‌ترسند و حق هم دارند. باید حوزه‌ها و شعب اخذ رای زیاد شود.

بحث کاندیدای نظامی انحرافی است

_ کاندیدای نظامی چطور؟ به نظر می‌رسد اجماع اصولگرایان در این دوره روی یک چهره نظامی شکل بگیرد؟

من این بحث‌ها را انحرافی می‌دانم. کاندیدا روحانی، کاندیدا نظامی و کاندیدا غیرنظامی یعنی چه؟! ما یک نفر را می‌خواهیم که توانمند باشد و سه چیز را از او می‌خواهیم، من شاخص مدیریت را در سه بٌعد می‌بینم علم، تجربه و هنر.

_ پس اگر نظامی یا غیر نظامی بودن شخص تعیین کننده نیست چرا امام تاکید داشتند نظامیان وارد انتخابات نشوند؟

امام گفتند نظامیان در احزاب سیاسی عضو نشوند، همان زمان دیدیم آقای هاشمی رفسنجانی فرمانده کل قوا در جنگ بود و کاندیدا ریاست جمهوری هم شد. اینکه امام فرموده اند نظامیان وارد سیاست نشوند به این معنا نیست که نظامیان رییس جمهور نشوند و ریاست جمهوری صرفا سیاسی نیست. من هم که این حرف را می‌زنم ممکن است موافق ریاست جمهوری نظامیان نباشم، ولی می‌گویم از این زاویه نگاه نکنیم. ما باید به دنبال شخصی کارآمد باشیم و در رقابتی جدی، رییس جمهور شود نه اینکه دور و بر همه را پاک کنم تا یک کاندیدا موفق شود.

منبع: برنا

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها