۷ شرط ایران برای مذاکره با آمریکا / تخت روانچی حامل چه پیامی برای دولت بایدن است؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
به گزارش نامه نیوز، با آغاز به کار رسمی دولت بایدن در آمریکا و انجام مراسم تحلیف، بیان مواضع پیرامون توافق هستهای ایران نیز فاز جدیتری به خود گرفته است. وزیر خارجه پیشنهادی بایدن با حضور در مجلس سنا به بیان مواضع دولت بایدن در قبال برجام پرداخته و شروطی را در این زمینه مطرح کرده است که روزنامه الکویتی جریده ادعا کرده که ایران با ارسال پیامی به تیم مذاکره کننده آمریکایی آنها را رد کرده است. پذیرش راه حل دو کشور اسرائیل و فلسطین، افزودن اعضای جدید به مذاکرات هسته ای ایران تنها بخشی از شروطی است که از سوی آنتونی بلینکن برای از سرگیری مذاکرات هستهای ایران اخیرا عنوان شده بود.
تخت روانچی، آغازگر مذاکرات غیررسمی ایران و آمریکا برای احیای برجامروزنامه الجریده کویت در گزارشی به در جریان بودن مذاکرات پشت پرده ایران و آمریکا اشاره کرده و نوشت که ایران برای از سرگیری مذاکرات هستهای ۷ شرط را مطرح کرده است.
الجریده کویت در این باره مینویسد: به رغم رد وجود ارتباطاتی میان تهران و تیم جو بایدن، یک منبع در دفتر حسن روحانی رئیس جمهور ایران در گفتگو با الجریده از وجود تماسهایی میان تهران و تیم بایدن خبر داد و گفت که این تماسها همچنان در جریان است. این منبع آگاه البته تاکید کرد که این تماسها غیررسمی هستند.
این منبع آگاه که به ادعای الجریده بر تماسها با تیم بایدن اشراف دارد، همچنین از اصرار تهران بر نفی تا توصیه تیم بایدن درباره این تماسها گفت و اعلام کرد که تیم بایدن از ایرانیها خواسته تا پیش از مراسم تحلیف ریاست جمهوری جو بایدن و انتصاب تمامی مقامات دولت جدید آمریکا و تایید آن از سوی مجلس سنا، وجود چنین ارتباطات و تماسهایی افشا نشود تا مذاکرات به هر روشی بر وضعیت سیاسی در واشنگتن موثر نباشد و یا روند انتصاب برخی از نامزدها در سمتهای حساس مانعی ایجاد نکند.
این منبع آگاه همچنین اعلام کرد که طرفین توافق کردند که مذاکرات محرمانه تا زمان تحلیف جو بایدن غیررسمی باقی بماند و در همین راستا، مجید تخت روانچی نماینده ایران در سازمان ملل که ارتباطاتی با اعضا تیم بایدن که پیشتر در مذاکرات محرمانه با ایران که به امضای توافق هستهای ۲۰۱۵ منجر شد، دارد یک ماه پیش برای از سرگیری مذاکرات رسمی به تهران رفته، اما در حال حاضر و پس از برگزاری مراسم تحلیف بایدن به نیویورک بازگشته تا مذاکرات رسمی را آغاز کند.
هفت شرط ایران برای آغاز مذاکرات هستهای با آمریکااین منبع گفته که روانچی در بازگشت به نیویورک فهرستی از شروط را منتقل کرده که از نظر تهران پیش زمینه مذاکرات محسوب میشود و شامل ۷ «نَه» است.
نخستین شرط این است که ایران توافق هستهای را توافقی یکپارچه میداند که نباید تغییری در آن ایجاد شود و اگر آمریکا بخواهد به آن بازگردد باید تمامی تعهدات خود از جمله رفع تمامی تحریمها را اجرا کند سپس ایران به تعهدات خود بر اساس این توافق بازخواهد گشت.
به نوشته الجریده این به آن معنا است که تهران نظرات آنتونی بلینکن، وزیر پیشنهادی جو بایدن برای تصدی سمت وزارت خارجه را که چندی پیش در مجلس سنا عنوان کرده بود را رد میکند. بلینکن در این سخنان گفته بود که آمریکا در مقابل بازگشت کامل ایران به تمامی تعهداتش تخفیف جزئی در تحریمها را اعمال خواهد کرد و آمریکا تمامی تحریمها را رفع نخواهد کرد.
شرط دوم ایران این است که هرگونه اختلاف نظر در ارتباط با توافق هستهای باید تنها در هیئت این توافق و در سطح مورد ضرورت مورد بررسی قرار بگیرد، تهران مسائلی دارد که میخواهد در این هئیت مطرح کند از جمله دریافت ضمانتهایی برای عدم تکرار خروج یکی از اعضای توافق همانند آنچه واشنگتن انجام داد. علاوه بر آن واشنگتن باید خسارتهایی که در نتیجه خروج ترامپ از توافق علیه ایران حاصل شد را نیز جبران کند.
سومین شرط ایران آن است که توافق هستهای همانطور که از نامش بر میآید حول برنامه هستهای ایران است و تهران هرگونه ارتباط این موضوع به موضوعات دیگر مانند برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای را رد میکند.
چهارمین شرط ایران برای آغاز رسمی گفتگوهای هستهای با آمریکا این است که ورود هر عضو جدید به ترکیب گروه ایران و ۱+۵ تنها باعث سردرگمی میشود و از آنجایی که کارکرد این توافق برای ایران هنوز اثبات نشده است پذیرش اعضای جدید و به ویژه کشورهایی که پیشتر موانعی را در مسیر این توافق ایجاد کرده بودند و همواره مخالف آن بودند لزومی ندارد؛ و این به معنای مخالفت تهران با مشارکت کشورهای حوزه خلیج فارس و یا اسرائیل در مذاکرات هستهای ایران و آنچه که بلینکین به آن متعهد شده، است.
پنجمین شرط نیز به این موضوع اشاره دارد که مساله اختلاف میان ایران و کشورهای منطقه مسالهای مربوط به این کشورها است و باید به شکل جداگانهای از طریق مذاکرات دوجانبه و یا چندجانبه میان کشورهای منطقه برای ایجاد تفاهم و تعامل و مشخص کردن مرزهای نفوذ و دخالتها میان این کشورها مورد بررسی قرار بگیرد و نباید به توافق پیوست خورده شود.
آنطور که الجریده ادعا کرده ششمین شرط ایران این است که برنامه موشکی ایران خط قرمز است، اما ایران آمادگی آن را دارد که در چارجوب هرگونه نشست و جلسهای با هدف کنترل تسلیحاتی در منطقه شامل همه کشورها به ویژه اسرائیل و تحت نظارت سازمان ملل متحد مشارکت کند، تهران همچنین برای هرگونه توافق شامل خروج همه نیروهای خارجی از خاورمیانه و خلیج فارس مشارکت خواهد کرد.
در پایان هفتمین شرط ایران نیز به مواضع ایران در قبال مساله فلسطین اشاره دارد و گفته شده که مواضع ایران در این موضوع از سوی رهبر ایران اعلام شده است که همانا برگزاری همه پرسی درباره این مساله است که همه فلسطینیهای داخل و خارج و همچنین یهودیان اسرائیل در آن شرکت کنند و هرآنچه نتیجه این همه پرسی باشد مورد پذیرش ایران خواهد بود و این به آن معناست که تهران هرگونه راه حل تشکیل دو کشور را رد کرده است، موضوعی که یکی از شروط مطرح شده از سوی تیم بایدن در جریان تماسهای برقرار شده با تهران بوده است.
ظریف اخیرا با انتشار مقالهای در مجله فارن افرز تازهترین مواضع تهران در قبال از سرگیری مذاکرات هستهای ایران و غرب همزمان با روی کار آمدن دولت جو بایدن را مطرح کرده و گفت دولت بایدن باید تمام تحریمهای اعمالشده از زمان به قدرت رسیدن ترامپ و تلاش برای ورود دوباره و پایبندی به توافق هستهای سال ۲۰۱۵، بدون تغییر مفاد آن که حاصل مذاکرات مشقتبار است را آغاز کند. ظریف در این مقاله به دولت بایدن هشدار داده که پنجره فرصت برای آمریکا تا ابد باز نخواهد بود.
منبع:رویداد 24
دیدگاه تان را بنویسید