نکات خواندنی از بهترین هافبک راست فوتبال ایران/ «کیا» ستارهای محبوب با وداعی تلخ
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
در این نظرسنجی که با هدف انتخاب بهترین هافبک راست فوتبال ایران پس از انقلاب صورت گرفت، پس از مهدویکیا، محمد نوازی با ۱۱ درصد، مجید نامجومطلق با ۸ و مرتضی کرمانی مقدم با ۳،۶ درصد آرا دوم تا چهارم شدند.
بخش جدانشدنی در تاریخ دو دهه اخیر فوتبال ایران، بازهم نشان داد که جایگاهی در نزد مردم و هواداران این رشته دارد. جوان اول فوتبال آسیا که روزی موشک فوتبال آلمان شد، روزی آمریکا را فتح کرد و در نهایت با دو حادثه تلخ از فوتبال کناره گیری کرد.
چرا مهدی فوتبال را به هندبال ترجیح داد؟
روحالله چشمهای که بعدها نام خانوادگیاش را به مهدویکیا تغییر داد، ابتدای دهه ۴۰ از روستایی در اراک راهی تهران شد تا در مغازه لوازم یدکی در شوش مشغول به کار شود. وی سال ۱۳۴۴ ازدواج کرد که بعد از به دنیا آمدن دو دختر و یک پسر، خداوند روز ۵ مردادماه سال ۱۳۵۶، پسر دیگری را به این خانواده هدیه کرد؛ فرزندی که مادرش در سفر به حج و در کنار سنگ حجر الاسود نذر کرده بود، نامش را مهدی بگذارد.
علاقه مفرط پدر به پرسپولیس و حضور در ورزشگاه، باعث شد مهدی و هادی برادر کوچکش که دو سال بعد از او به دنیا آمد، به فوتبال علاقمند شوند. بازی با توپ پارچهای، پدر را ترغیب کرد برای دو فرزند باانرژی خود، توپ پلاستیکی بخرد و فوتبال در کوچه پس کوچههای محله شهرری، آغاز راه شهرت «کیا» شود.
نخستین موفقیت ورزشی کیا اما فوتبالی نبود. این نوجوان پرشور از مدرسه شهیدمنتظری به عضویت تیم دانش آموزی تهران درآمد و سال ۱۳۶۶ در مسابقات بینالمللی هندبال که با حضور تیمهای کشورهای همسایه هم برگزار شد، بهعنوان کاپیتان جام قهرمانی را در ورزشگاه شیرودی بالای سر برد.
مهدی که در رشتههای هندبال، بسکتبال و فوتبال فعال بود عضو تیم فوتبال منطقه ۱۲ شد و در زمینهای خاکی منبع، عارف و حسین آباد در محله دولاب تهران مراحل پیشرفت را سپری کند، در مسابقات هندبال نوجوانان کشور ۱۳۷۰ - رامسر آقای گل شد اما این موفقیت هم علاقه مفرطش به فوتبال را کم نکرد.
از تیم محلی تا رسیدن به پرسپولیس
همان سالها بود که همزمان در تیم محل شهید شیرازی هم بازی میکرد و توسط یکی از دوستان به احمد شفیعی مربی نوجوانان بانک ملی معرفی شد و در نهایت حضور در این تیم مطرح، در کنار علاقه به فوتبال و اصرار پدر، باعث شد مسیر ورزشیاش از هندبال به فوتبال برسد.
مهدی خیلی زود عضو تیم تهران «ب» شد و مسابقات کشور که در ورزشگاه حافظیه شیراز برگزار شد، عنوان برترین و تکنیکی ترین بازیکن مسابقات را بدست آورد.
علی دوستیمهر سرمربی تیم جوانان بانک ملی مهدی را به تیم خود آورد اما این بازیکن همزمان در تیم بزرگسالان بانک ملی که زیر نظر رحیم میرآخوری بود بازی میکرد تا در سال ۱۳۷۲ به همراه تیم منتخب تهران در رقابتهای کشوری شرکت کند. همبازیان مهدی نفراتی از جمله داود فنایی، فرهاد مجیدی، وحید هاشمیان، مهرداد میناوند، ادموند بزیک، اکبر محمدی، علی آذری و ... بودند اما در نهایت این کیا بود که در نهایت برترین بازیکن از نظر مهارتهای فردی نام بگیرد.
دعوت به تیم فوتبال جوانان ایران توسط مجید جلالی هرچند اتفاق ویژهای برای مهدی بود اما در اردوی بوشهر پایش شکست. مهدی اما او دست از تلاش برنداشت تا بعد از بهبودی فرصت حضور به همراه تیم جوانان در مسابقات منامه را بدست آورد.
کسب عنوان آقای گل جام باشگاه های تهران در سال ۷۳، قهرمان در تورنمنت امارات به همراه تیم امید و صعود به لیگ دسته اول آزادگان که بالاترین سطح فوتبال کشور در آن زمان بود، به هماه بانک ملی، باعث شد او مورد توجه دو باشگاه بزرگ تهران یعنی استقلال و پرسپولیس قرار بگیرد.
پرسپولیس انتخاب مهدی بود و او با اعتماد یورگن گده، روز جمعه ۲۹ اردیبهشتماه سال ۱۳۷۴ در دیدار مقابل سایپا نخستین بار با پیراهن این تیم را برتن کرد تا پدرش را بیش از همگان خوشحال ببیند. ۱۴ روز بعد و در بازی با پلیاکریل اصفهان، ارسال شهرام براتپوری را به نخستین گلش برای پرسپویلس تبدیل میکند.
جانشین پیوس، ببر آسیا شد
نباختن در دربی پایتخت یکی از رکوردهای مهدی مهدویکیا است. او در دقیقه ۸۷ دربی ۴۰ که روز ۲۷ مهرماه سال ۷۵ برگزار شد، ارسال رضا شاهرودی را با ضربه سر به ادموند بزیک رساند تا با گلزنی این مهاجم، پرسپولیس بعد از ۷ سال استقلال را ببرد.
در دربی بعدی که ۲۰ تیرماه سال ۷۶ برگزار شد، فرشاد پیوس از فوتبال خداحافظی کرد. او بعد از دقایقی بازی، و در میان تشویق های بی امان تماشاگران از دنیای فوتبال وداع می کند که در زمان تعویض پیراهن شماره ۱۷ خود را برتن مهدویکیا میکند. در آن بازی پرسپولیس درحالی با نتیجه ۳ بر صفر پیروز میشود که مهدی یکی از گلها را به ثمر میرساند.
مهدی همزمان در تیم امید هم بازی میکرد. مسابقات انتخابی المپیک آتلانتا با برتری مقابل ترکمنستان و گلزنی کیا آغاز شد اما شکست در دیدار آخر مقابل امارات، ایران و مهدوی کیا را از رسیدن به المپیک محروم کرد. بعد از این بازی مهدی با پرسپولیس به مرحله نیمه نهایی باشگاههای آسیا رسید و در فهرست نهایی محمد مایلی کهن برای حضور در جام ملتهای آسیای سال ۱۹۹۶ امارات قرار گرفت.
پنجشنبه ۱۵ آذر ۷۵، مهدی ۱۹ ساله در بازی با عراق پیراهن تیم ملی را برتن میکند، دیداری که با برد ۲ بر صفر حریف همراه میشود. البته تیم ملی در آن رقابتها درحالی به عنوان سومی میرسد که شایسته قهرمانی بود اما با ناداوری از رسیدن به فینال محروم ماند.
مهدی کم کم جای ثابتی در تیم ملی بدست میآورد و یکی از عوامل موفقیت ایران در مسیر جام جهانی لقب میگیرد. گلزنی به چین و نقش مهم در پشت سرگذاشتن استرالیا برای رسیدن به جام جهانی ۱۹۸۸ فرانسه، توجه فوتبال آسیا و تیمهای بینالمللی را به خود جلب میکند.
روز جمعه ۲۱ فروردین کنفدراسیون فوتبال آسیا در بیانیهای که در کوالالامپور مالزی منتشر میکند، به مهدی مهدوی کیا لقب ببر جوان فوتبال ایران را داد. روز چهارشنبه ۲۳ اردیبهشتماه اما یکی از مهمترین افتخارات فوتبالی مهدی رقم میخورد زیرا در مراسم انتخاب بهترینهای فوتبال آسیا، به عنوان جوان اول (پدیده) فوتبال قاره کهن معرفی میشد. همچنین گل دوم مهدی به تیم ملی چین، گل سال آسیا لقب گرفت.
ماهنامه کنفدراسیون فوتبال آسیا که در سنگاپور به چاپ می رسد در این زمان با چاپ عکس مهدوی کیا بر روی جلد نشریه اش نوشت مهدوی کیای ایران آماده تسخیر آسیا و جهان است، مایکل جرج یکی از نویسندگان این نشریه می نویسد: «دو گل مهدوی کیا به چین او را یک شبه به ستاره تبدیل کرد.»
مهدویکیا به همراه تیم ملی به جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه میرود و بعد از باخت تیم ملی به یوگسلاوی، در شامگاه روز ۳۰ خردادماه ۱۳۷۷ در بازی تاریخی با آمریکا به میدان میرود. در نیمه نخست حمید استیلی گلزنی کرد و با چشمان اشکبارش به تاریخ پیوست اما در نیمه دوم یکی از جاودانه ترین گلهای جام جهانی حداقل برای ایرانیان به ثمر رسید. مهدی از میانه میدان استارت زد تا مقابل دروازه کیسی کلر بدون توقف حرکت کرد و با شوتی دیدنی، گل دوم ایران را به ثمر رساند تا به تاریخ بپیوندد.
بهترین لژیونر ایران و تجربه دو جام جهانی
سال ۱۹۹۸ مهدی به بوخوم رفت و یکسال بعد راهی هامبورگ شد تا به یکی از محبوب ترین بازیکنان این باشگاه تبدیل شود. مهدی تا سال ۲۰۰۷ در هامبورگ بود و در نهایت اینتراخت فرانکفورت آخرین باشگاهش در آلمان بود. او در مجموع ۲۲۳ بازی در بوندس لیگا ۲۹ گل به ثمر رساند. یکی دیگر از جاودانه های مهدوی کیا در زمان حضور او در هامبورگ رقم خورد.
لیگ قهرمانان اروپا در فصل ۲۰۰۰-۲۰۰۱، هامبورگ در بازی بزرگ مقابل یوونتوس به میدان رفت. بزرگانی چون زین الدین زیدان، ادوین ون درسار، الکس دل پیهرو، ادگار داویدز، کونته، فیلیپو اینزاگی و ....در یوونتوس حضور داشتند و درحالیکه این تیم با سه گل پیش افتاده، هامبورگ یک گل میزند و سپس هنرنمایی موشک آغاز میشود. کیا در دقیقه ۶۵ گل دوم تیمش را وارد دروازه فندرسار کرد و ۷ دقیقه بعد توسط چیرو فرارا درون محوطه جریمه سرنگون شد تا داور نقطه پنالتی را نشان دهد. هانس یورگ بات دروازهبان پنالتی زن هامبورگ کار به تساوی کشاند اما باز هم مهدوی کیا درخشان ظاهر شد و در دقیقه ۸۲ به نیکو کواچ پاس گل داد تا هامبورگ در عین ناباوری از تیم قدرتمند ایتالیایی پیش افتد. هر چند بازی با تساوی ۴ بر ۴ خاتمه یافت.
بعد از جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه مهدوی کیا با تیم ملی ایران دوران پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشت. ایران در جام ملتهای آسیا لبنان و انتخابی جام جهانی ۲۰۰۲ ناکام ماند اما جام ملت های آسیا در چین فرصتی است تا بازیکنان ایران کمی هواداران فوتبال را راضی کنند. با صعود از مرحله مقدماتی ایران حریف کره جنوبی در مرحله یک چهارم نهایی شد. عملکرد استثنایی مهدی و علی کریمی سبب برتری ۴ بر ۳ ایران شد اما باز هم ناداوری و البته ضربات پنالتی در نیمه نهایی سبب شد ایران به فینال نرسد و در دیدار رده بندی انتقام سختی از بحرینی ها بگیرد.
در سال ۲۰۰۶ ایران آسان تر از همیشه به جام جهانی رسید. بازی ها در آلمان بود و مهدی در خانه دوم خود بازی می کرد اما ایران مقابل مکزیک و پرتغال شکست خورد و تساوی با آنگولا هم فوتبالدوستان را چندان راضی نکرد.
وداع با فوتبال با دو تجربه تلخ
حضور در مسابقات مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ آخرین روزهای پوشیدن تیم ملی برای مهدی بود. تیم ملی عملکرد نسبتا خوبی در آن رقابتها نداشت و در بازی آخر در زمین کرهجنوبی، برد یک بر صفر را با تساوی یک بر یک عوض کرد تا از رسیدن به جام جهانی محروم شود؛ بعد از آن بازی مهدی از فوتبال ملی بصورت رسمی خداحافظی کرد.
کیا پس از بازگشت از آلمان، در سال ۱۳۸۸ به خاطر برخی مشکلات، به جای رفتن به پرسپولیس، مجبور شد به تیم استیل آذین برود و برای نخستین بار پیراهن این تیم را مقابل سپاهان بر تن کرد. او ضمن به ثمر رساندن یک گل، به صورت غیرمنتظرهای از زمین مسابقه اخراج شد، اتفاقی که حاشیههای بسیاری را به همراه داشت. عکاسان پس از آن بازی شهادت دادند که کیا به کمک داور فحاشی نکرده و بیدلیل از زمین اخراج شده است.
پس از سقوط استیل آذین به دسته اول در پایان لیگ دهم، کیا درحالی که مورد بیمهری مدیران و کادرفنی تیم پرسپولیس قرار گرفت، با حمایت امیر عابدینی به تیم داماش پیوست و در نهایت پس از حدود ۱۳ سال دوری، روز دهم دیماه سال ۱۳۹۰ با عقد قرارداد رسمی به جمع سرخپوشان پایتخت ملحق شد.
مهدویکیا در حالی پس از ۴۷۴۲ روز به جمع سرخپوشان تهرانی ملحق شد که با تحمل مشکلات و حاشیههای بسیار پس از دو سال به آرزوی بزرگش رسید اما بعد از شکست این تیم برابر سپاهان در ضربات پنالتی، در فینال جام حذفی با چشمانی اشکبار از فوتبال خداحافظی کرد. روز ۲۵ اردیبهشتماه سال ۹۲ وداع ستاره فوتبال ایران با مستعطیل سبز بود، مردی که در سالهای آخر به خاطر برخی نامهربانیها روزهای سختی را سپری کرد.
پس از پایان دوران بازیگری، مهدی به عنوان سفیر فوتبال پایه AFC انتخاب شد و به همراه تیم جوانان در مسابقات قهرمانی جوانان آسیا در سال ۲۰۱۴ حضور یافت اما توفیقی را بدست نیاورد.
دیدگاه تان را بنویسید