روایتی از اشکالات شهید فخریزاده به جلیلی در مذاکرات هستهای
مسئولان وقت دبیرخانه شورای عالی امنیت ملّی از ابتدا قبول کردند دسترسی به مراکز نظامی نخستین گام از همکاری باشد. در اولین دور این مذاکرات تازه، آژانس زمزمه دسترسی به پارچین را مطرح میکند و مذاکرهکننده وقت ایرانی از سوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملّی آن خواسته را میپذیرد.این امر مورد انتقاد از سوی شهید فخری زاده قرار گرفت.
اخیرا کتاب با «راز سر به مهر» به قلم محمدجواد ظریف، علی اکبر صالحی، سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی با موضوع برجام در ۶ جلد به نگارش درآمد و توسط انتشارات اطلاعات منتشر شده است.
از نگاه [شهید] دکتر فخریزاده، اشکالات از زمانی آغاز شده بود که مرحلهای تحت عنوان «مطالعات ادعایی» موضوع مذاکرات فیمابین مذاکرهکنندگان شده بود.
این اشکالات بهویژه طی سال ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ش، بروز ویژه یافت و ارائه اطلاعات متنوعی از همه دستگاهها و حتی وزارت دفاع را سبب شد. تبادلی که با خوشبینی و بیتوجهی به صلاحیت حقوقی و قانونی آژانس تنها با امید بسته شدن موضوعات از سوی آژانس آغاز شده بود.
با گشوده شدن این مسیر از سوی مدیران میانی در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملّی که پرونده مذاکرات فنی را در اختیار داشتند و در شرایطی که بر اساس مدالیتیِ توافق شده با آژانس در موضوع «مطالعات ادعایی»، قرار نبود هیچگونه مذاکرهای صورت گیرد بلکه صرفاً توافق شده بوده پس از تحویل اسناد از سوی آژانس، ایران تنها ارزیابی خود را درباره آنها ارائه دهد، مذاکره کنندگان پیشین حتی قبل از دریافت مستندات آژانس وارد مذاکره با آن سازمان میشوند. مذاکراتی که به روایت [شهید] دکتر فخریزاده هفت دوره و بدون آگاهی سایر دستگاههای مسئول و مرتبط به طول میانجامد.
اشتباه دیگری که [شهید] دکتر فخریزاده از آن سخن گفت، چنین بود که مسئولان وقت دبیرخانه شورای عالی امنیت ملّی از ابتدا قبول کردند دسترسی به مراکز نظامی نخستین گام از همکاری باشد. در اولین دور این مذاکرات تازه، آژانس زمزمه دسترسی به پارچین را مطرح میکند و مذاکرهکننده وقت ایرانی از سوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملّی آن خواسته را میپذیرد.
در دومین دور آن مذاکرات آژانس سؤالات خود درباره پارچین و موضوع «متخصص خارجی» را در حالی ارائه کرد که دبیرخانه نباید این سؤالات را تحویل میگرفت، زیرا هنوز مشخص نشده بود که اولین اقدام درباره پارچین است یا مبحث دیگری، اما این خطا نیز روی میدهد. تصمیم به پذیرش این پرسش در شرایطی رخ میدهد که مذاکرهکننده دبیرخانه شورای عالی امنیت ملّی باید میپرسید: «بر اساس کدام مجوز حقوقی آژانس چنین درخواستی را دارد؟».
پس از این توضیحات مبسوط و جامع دکتر عراقچی طی جلسه با [شهید] دکتر فخریزاده به ایشان میگوید: قصد ما در مذاکرات جدید آن است که ابتدا اراده سیاسی برای بستن این پرونده را در مذاکرات با «پنج بهاضافه یک» ایجاد کنیم و سپس با برخی اقدامات فنی کار را با آژانس تمام کنیم، لذا تعهد میدهم که حتی یک کلمه اطلاعات، بیش از آنچه تاکنون به آژانس داده شده است، در اختیار آژانس قرار نگیرد. این سخن و تفاهم سبب میگردد [شهید] دکتر فخریزاده آمادگی خود را برای همکاری جهت بستن پروندههای ادعایی آژانس اعلام کند.
در چنین حال و هوایی، هیئت آمریکایی بنابر خبر قبلی، تعدادی از اسناد خود را طی جلسهای خصوصی به آقایان عراقچی، روانچی و بعیدینژاد نشان داد. این اسناد که آمریکاییها ادعا میکردند تنها بخش کوچکی از هزاران برگ سند مشتمل بر مکاتبات، گزارشها، نمودارها، نقشهها ... است، شامل طراحی پروژه تبدیل اورانیوم، نمودار آزمایشات هستهای، خلاصه گزارش آزمایش چاشنیها در شرایط میدانی، مکاتبه با [شهید] دکتر فخریزاده، و بالاخره گزارشی مبسوط و مفصل بود که بهصورت پاورپوینت از سوی مجری پروژه علیالظاهر خطاب به مقامات بالاتر نظام تهیه شده و دربرگیرنده ۵۶ اسلاید پیرامون مراحل ساخت یک نمونه واقعی از یک کلاهک جنگی هستهای همراه با عکس و نمودار بود. در اسلاید پایانی این پاورپوینت فیلمی هم از محصول نهایی نشان داده شد که در پسزمینه آن یک موسیقی غربی پخش میشد.
جهت اطلاع شما اگر این کار واقعاً در ایران انجام شده بود، حتماً با یک آهنگ حماسی یا یک نوای مذهبی با شور انقلابی همراه میشد نه یک موسیقی شاد غربی. از طرف دیگر در ایران عدد ۱۱۰ جنبه مذهبی دارد نه عدد ۱۱۱ و کسی که این اسناد را ساخته قطعاً اطلاع درستی از روحیات ایرانیان نداشته است. وقتی دکتر عراقچی این عبارت را گفت، چهره فردی که اسلایدها را پخش میکرد و توضیح میداد، به طور کامل سرخ شد. نگاههای خانم شرمن هم به وضوح متعجب و مستأصل بود.
منبع: جماران
دیدگاه تان را بنویسید