ماجرای درخواست گستاخانه مرکل و شیراک از روحانی
جهان نیوز نوشت: علیرغم خوش بینی و حسن ظنی که تیم مذاکره کننده به طرف اروپایی داشتند. آنان در خواست های گستاخانه و مداخله جویانهای از ایران داشتند.
در شروع مذاکرات هستهای، به علت اینکه آمریکا با ایران رابطه نداشت سه کشور اروپایی؛ انگلیس، فرانسه و آلمان برای مجبور کردن ایران به تعلیق فعالیت هستهای پا پیش گذاشتند.
نخستین دور مذاکره هستهای، با حضور وزیران خارجه سه کشور اروپایی در مهرماه سال 82 انجام شد. حسن روحانی که در آن زمان دبیر شورای عالی امنیت ملی بود، به عنوان گفتوگوکننده ارشد هستهای مسئولیت مذاکرات را بر عهده داشت.
در مسیر راستیآزمایی و اثبات صلحآمیز بودن فعالیت هستهای، ایران به صورت داوطلبانه اعلام همکاری کرد و اروپاییها نیز متعهد شدند تا از ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل جلوگیری کنند.
علیرغم خوش بینی و حسن ظنی که تیم مذاکره کننده به طرف اروپایی داشتند، آنان در خواستهای گستاخانه و مداخله جویانهای از ایران داشتند.
در آن دوران حسن روحانی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی و مسئول تیم مذاکره کننده ایرانی، برای پیگیری وضعیت پرونده هستهای، سفرهایی را به برخی کشورهای اروپایی داشت.
در جریان سفر دورهای روحانی به دو کشور اروپایی، مقامات فرانسه و آلمان، صحبت هایی را مطرح کردند که قابل تامل است.
ژاک شیراک رئیس جمهور وقت فرانسه در یکی از این دیدارها با مسئول تیم مذاکره کننده هستهای ایران، گفت: «انتخابات در ایران آزاد نیست و ایران باید انتخاب آزاد برگزار کند و زندانیان سیاسی را هم آزاد کند»!
در دیدار دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی با آنگلا مرکل که در آن زمان رئیس حزب دموکرات مسیحی آلمان بود هم حرفهای تازهای زد شد. مرکل در این دیدار گفت: «اعتماد سازی مهم است. ایران موشک میان برد میسازد و این موشکها خطرناک هستند»
بخشی از صحبتهای مرکل در این دیدار درباره اسرائیل بود. مرکل گفته بود: «مهم این است که ایران اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد»!
مرکل حرف آخر را زده بود یعنی تا زمانی که ایران اسرائیل را به رسمیت نشناسد، امکان ندارد اروپاییها از ایران راضی شوند.
از صحبتهایی که مقامات اروپایی در آن زمان مطرح کردند، معلوم میشود که مساله کشورهای اروپایی و آمریکا با ایران، فقط هستهای نیست و به عبارت بهتر فراتر از هستهای است. اگر پرونده هستهای هم حل شود همان طور که مرکل گفته بود پرونده موشکی مطرح میشود. این پرونده ها تمامی ندارد و نمیتوان امیدی به این کشورها داشت. اما وجود این واقعیات و تجربه تلخ هم مانع از آن نشد تا حسن روحانی بعد از شروع فعالیت به عنوان رئیس جمهور دوباره چشم به آمریکایی ها و اروپایی های گستاخ ندوزد.
دیدگاه تان را بنویسید