نگاه تحلیلگر/ گفتوگوی «نامهنیوز» با احمد بخشایش اردستانی
با احیای برجام سوءمدیریتهای اقتصادی نمایان میشود
احمد بخشایش اردستانی گفت: وقتی اقتصاد یک کشور درست نباشد، زمینه اعتراضات فراهم میشود.
گروه سیاست نامهنیوز: مشکلات معیشتی بیش از پیش بر مردم فشار وارد میکند و تا این لحظه هیچ نشانهای از بهبود اوضاع مشاهده نمیشود. در این شرایط و پرسش آن است که آیا در سال جدید میتوان امید داشت اوضاع بهتر شود؟
احمد بخشایش اردستانی، فعال و تحلیلگر سیاسی، درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «واقعیت این است که رویکرد اقتصادی دولت آقای رئیسی تا اینجای کار موفقیتآمیز نبوده است. در دولت آقای روحانی و به ویژه در دولت دوم او ارزش پول ملی به شدت افت کرد و تا اینجای کار دولت سیزدهم اقدام ویژهای برای بازگردان ارزش پول ملی انجام نداده است. وقتی ارزش پول ملی پایین آید، پول بیشتری در جامعه تزریق میشود و به نوعی دولت به چاپ پول میپردازد و در صورتی که عرضه پاسخگوی تقاضا نباشد، تورم ایجاد و کالاها گران میشوند. ایران در 40سال اخیر در حوزههای سیاسی، دستاوردهای علمی و البته در حوزه نظامی و موشکی دستاوردهای بسیار خوبی داشته است اما باید یک واقعیت را بپذیریم که در اقتصاد پسرفتهای چشمگیری داشتهایم».
او ادامه داد: «در دنیا هم کشورهایی بودهاند که ارزش پول ملیشان به شدت نازل شده بود مانند ترکیه و ژاپن یا آلمان بعد از جنگ جهانی دوم اما آنها توانستند که پول خود را به جایگاه خوبی برسانند زیرا اراده کردند. جمهوری اسلامی علیرغم آنکه در بسیاری از زمینهها خوب عمل کرده است اما در اقتصاد دچار ضعفها و اغتشاشهای فراوانی است».
این فعال سیاسی بیان کرد: «وقتی اقتصاد یک کشور درست نباشد، زمینه اعتراضات عمومی فراهم میشود. در همین سالهای اخیر دیدهایم که معلمان، بازنشستگان، کارگران، کشاورزان، پرستارها و... چهقدر اعتراض کردهاند زیرا دغدغههای مالی دارند و میبینند که توزیع عادلانهای در زمینه حقوق وجود ندارد. اکنون دولت و مجلس حقوق کارگران را 57درصد افزایش دادند اما اگر قرار باشد ارزش پول ملی بیش از این کاهش و تورم افزایش یابد، معلوم است که این افزایش حقوق هیچ دردی از دردهای جامعه درمان نمیکند؛ از سوی دیگر افزایش بالای حقوق ممکن است باعث نارضایتی کارفرماها و احتمالا تعدیل نیرو هم بشود؛ یعنی از هر جهت به ضرر کارگران میشود».
بخشایش اردستانی در پایان گفت: «به هر حال باید با عقل اقتصادی تصمیم گرفته شود. نیازی نیست اگر یک یا چند مسئول اقتصادی در کار خود موفق نبودند تا آخر دولت حفظ شوند. حالا اگر برجام احیا شود و اوضاع در عرصه بینالمللی به ثبات برسد تازه سوءمدیریتها خود را نشان میدهد».
دیدگاه تان را بنویسید