آمادگی ایران برای ادامه همکاری با آژانس/ کنعانی: اروپا خطای گذشته را جبران کند
سخنگوی وزارت امور خارجه به سه کشور اروپایی عضو برجام توصیه کرد که مسیر سازنده را در پیش بگیرند و افزود: ایران آمادگی دارد در مسیر زدودن تصاویر ساختگی و غیرواقعی در خصوص فعالیتهای صلح آمیز هستهای خود با آژانس همکاری کند.
مهمترین بخش اظهارات کنعانی در نشست خبری به شرح زیر است:
سه کشور اروپایی مسیر سازنده را در پیش گرفته و خطای گذشته را جبران کنند
* این اقدام سه کشور اروپایی نادرست و نسنجیده در یک زمان نادرست بود و ناشی از محاسبات نادرست طرف اروپایی بود.
* توافق یک مسیر دو طرفه است و انتظار این بود طرفهای مذاکره در این مسیر سازنده عمل کنند.
* جای تاسف دارد که صادرکنندگان سه گانه این بیانیه به جای پاسخ مثبت به اقدامات سازنده ایران در مسیر دستیابی به توافق و به جای تشکر و قدردانی از نقش سازنده ایران در همکاری با آژانس، متاسفانه تحت تاثیر و فشارپذیری از سوی رژیمی قرار گرفتند که عضو هیچکدام از نظامهای جامع پادمانی آژانس نیست و متاسفانه در مسیر یک رویکرد غیرسازنده قرار گرفتند.
ایران آمادگی خود را برای ادامه همکاری سازنده با آژانس اعلام میکند
* ایران آمادگی دارد در مسیر زدودن تصاویر ساختگی و غیرواقعی در خصوص فعالیتهای صلح آمیز هستهای خود با آژانس همکاری کند.
* تأکید میکنیم که همکاری با آژانس هم در مسیر حقوق است و هم در مسیر تکالیف. ایران همانطور که تکالیفی دارد حقوقی هم دارد.
ایران موافق تحکیم آتشبس در یمن است
* ما موافق استمرار و تحکیم روند آتش بس در یمن هستیم ولی آنچه میتواند به تحکیم روند آتش بس کمک کند رفع محاصره یمن و تامین مایحتاج ملت تحت محاصره یمن است.
* یکی از ابعاد مهم مناسبات ایران با هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان تامین مایحتاج مردم افغانستان است.
* از دولت و ملت عراق به عنوان میزبانان شایسته این همایش بزرگ جهانی یک بار دیگر تشکر میکنیم. به خاطر میزبانی کریمانه از زائران ایرانی و همچنین همه زائران از کشورهای همسایه و اقصی نقاط عالم.
کشورهای منطقه تدابیری برای صلح اتخاذ کنند
* [درباره اقدامات اخیر سعودی از جمله حمایت از دولت آلبانی در قطع روابط با ایران و بازداشت حاجی ایرانی]؛ کشورهای منطقه نیازمند اتخاذ تدابیری برای تقویت صلح، ثبات و آرامش در منطقه هستند. به صورت طبیعی ثبات در منطقه زمینه ساز توسعه اقتصادی است.
* با تمرکز بر ضرورت استفاده از ظرفیتهای جمعی برای ایجاد شرایط بهتری در منطقه همواره تأکید کردیم آمادگی داریم با کشورهای همسایه و دوست در منطقه تعامل و گفتوگو کنیم.
* اتخاذ سیاستهای غیرسازنده و غیراصولی در مسیر مذاکرات کمک کننده نیست. ما همچنان بر مسیر تعامل تاکید داریم و انتظار داریم همه کشورهای منطقه در مسیر تعامل قدم بردارند.
* در مورد عربستان با توجه به نگاه ایران برای استفاده از ظرفیتهای منطقه ای وارد گفتوگو شدیم و در پنج مرحله ادامه یافت و توافقاتی حاصل شد و با اجرای توافقات زمینه برای نشستهای بعدی در سطوح دیگر فراهم خواهد شد.
گامهای عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای در حال طی شدن است
* این سازمان به عنوان سازمان چندجانبه منطقهای دارای ظرفیت های زیادی در حوزههای اقتصادی، فنی و ترانزیتی و انرژی است.
* ایران به عنوان کشور مهم منطقهای دارای منابع مهم انرژی و ظرفیتهای اقتصادی و قرار گرفتن در مسیر کریدور شمال - جنوب دارای ظرفیتهای زیادی است که میتواند در راستای اهداف سازمان قرار بگیرد.
* عضویت در این سازمان منفعت و مصلحت دوسویه است هم برای ایران و هم کشوری است که با ظرفیت های عظیم خود در جهت اهداف متنوع اقتصادی، تجاری، بازرگانی و ترانزیتی این سازمان و اهداف مربوط به انرژی سازمان قرار بگیرد.
* روند عضویت در حال تکمیل شدن است و در نشست آتی یادداشت تعهدات ایران برای دریافت جایگاه دولت عضو سازمان به صورت رسمی امضا خواهد شد.
تاکنون پیشنویس قطعنامهای برای نشست شورای حکام ارائه نشده
* در رابطه با نشست شورای حکام تا جایی که اطلاع داریم تا الان پیش نویس قطعنامهای برای نشست ارائه نشده است.
* معتقدیم که هرگونه تکرار اقدام غیرسازنده مشابه اقدام غیرسازنده قبلی در آژانس مجددا نتیجه غیرسازنده خواهد داشت.
* امیدواریم برخی کشورهایی که اعتبار آژانس برای آنها اهمیت دارد اعتبار آژانس را به عنوان سازمان فنی و تخصصی و غیرسیاسی قربانی دیدگاهها و منافع سیاسی خودشان نکنند.
* ما امیدواریم مدیرکل آژانس نقش حرفهای خودش را در این زمینه ایفا کند و به حفظ اعتبار و جایگاه حرفهای و تخصصی آژانس توجه بیشتری کند.
* ایران هرگونه اقدام و واکنش خود را در ارتباط با تحولات آتی متناسب با تحولی که در آژانس رخ خواهد داد تنظیم میکند.
طرفهای مذاکرات وین تحت تأثیر رژیم صهیونیستی قرار نگیرند
* [درباره ادعای رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه اسناد جدیدی را به آژانس درباره برنامه هستهای ایران ارائه داده]؛ این رژیم هیچ وقت نقش سازندهای در روند مذاکرات نداشته و نقش مخرب آن همواره روشن بود.
* انتظار از طرفهای مذاکره روند وین این است که منافع مردم خودشان و منافع ملی خودشان را در اولویت قرار داده و تحت تاثیر رفتارهای غیرسازنده و مخرب این رژیم قرار نگیرند.
* بر ضرورت توجه به حفظ سازوکار چند جانبه بینالمللی برای حل و فصل و هشدار میدهیم نقش این رژیم میتواند مخرب باشد.
ایران منتظر دریافت پاسخ رسمی طرفهای وین است
* پاسخ ایران قبلا داده شد و در این ارتباط منتظر دریافت پاسخ رسمی هستیم.
* آن چیزی که مربوط به ایران هست و ما هموراه تأکید کردیم این است که مقامات دولت آمریکا ضرورت دارد رفتار سازندهای را برای دستیابی به توافق در پیش بگیرند.
* تاکید میکنیم [آمریکا] حق ندارد اکنون در مقام مدعی قرار بگیرد و ژست طلبکارانه به خودش بگیرد.
* این آمریکاست که باید برای بازگشت به روند توافق اثبات کند عضو قابل اعتماد است. این دولت آمریکاست که باید اثبات کند یک رژیم قانون گریز و بحران آفرین نیست.
* این آمریکاست که باید اثبات کند به هنجارهای بینالمللی پایبند است و به نُرمهای بینالمللی احترام میگذارد.
* ایران در پاسخ داده شده به [مورا] به هیچ وجه موضوعات جدیدی که مانع شکل گیری توافق و جمع بندی توافقات شود را مطرح نکرده و مطالبات جدیدی طرح نکرده است.
ادعاهای آلبانی علیه ایران، سناریوی طراحیشده بهنظر میرسد
* [درباره ادعای اخیر دولت آلبانی]؛ ایران بارها در معرض حملات سایبری قرار گرفته و در این زمینه به صورت ضمنی برخی طرفهای مدعی نقش خود را اعلام کردند.
* جای تاسف است در شرایطی که زیرساختهای هستهای ایران مورد هجوم سایبری قرار گرفته شاهد واکنش از سوی کشورهای مدعی نبودیم ولی در مورد آلبانی در کمترین زمان شاهد بیانیههایی هستیم از ادعایی که اثبات نشده و احتمالا هم اثبات شدنی نخواهد بود.
* دولت آلبانی به عنوان میزبان یک سازمان معلوم الحال و نشان دار تروریستی شده ادعاهایی را علیه ایران با زمینه سازی طرفهای دیگر مطرح میکند که اساسا به نظر میآید از ابتدا یک سناریوی طراحی شده است.
* ایران قبلا به دولت آلبانی بعد از طرح ادعا اعلام کرد که به لحاظ فنی آمادگی دارد به این دولت کمک کند که ابهامات مرتبط با این موضوع برطرف و توانمندیهای خود در حوزه سایبری را برای روشن شدن ابعاد قضیه در اختیار این کشور قرار دهد.
در موضوع بازداشت دیپلمات ایرانی در بلژیک تحول جدیدی رخ نداده
* موضوع اسدالله اسدی جزو موضوعات در حال پیگیری مستمر ماست هم در حوزه سیاسی و هم قضایی و کنسولی به صورت جد در حال پیگیری است و ایران از ظرفیتهای خود برای آزادی دیپلمات ایرانی استفاده خواهد کرد.
* تا این لحظه خبر رسمی و تایید شدهای درباره آزادی دو نفتکش یونانی توقیف شده در ایران ندارم.
* [درباره ادعای رئیس موساد مبنی بر اینکه اگر توافقی هم حاصل شود ایران از حملات موساد در امان نخواهد بود]؛ از کوزه همان ترواد که در اوست.
اقتصاد و معیشت مردم را به مذاکرات گره نزدهایم
* سیاست اعلامی دولت سیزدهم از ابتدا این بود که ما از ابتدا اقتصاد و معیشت مردم را به موضوع مذاکرات گره نزده و نخواهیم زد.
* برجام و رفع تحریمها مهمترین موضوع سیاست خارجی ما نیست و صرفا یکی از موضوعات است.در عمل این رویکرد نشان داده شده است.
* بازگشت قابل توجه ارزها و سرمایههای بلوکه شده ایران در خارج از کشور از جمله بازگشت ارزهای بلوکه شده ایران در انگلیس و بازگرداندن ارزهای ناشی از صادرات گازی ما به برخی از کشورهای منطقه و تلاش ایران برای صادرات نفت در شرایط تحریمی و بازگرداندن پول ناشی از صادرات نفت و حجم تجاری افزایش یافته ما با بسیاری از کشورهای منطقه نشانگر موفقیتهای دولت در انجام تعهداتی است که اعلام کرده ما روند اقتصاد و معیشت را به روند مذاکرات برجام گره نخواهیم زد.
آمریکا موظف به صدور روادید برای آیتالله رئیسی جهت شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل است
* دولت آمریکا براساس موافقتنامه دولت مقر موظف است زمینه حضور سران و نمایندگان همه اعضای ملل متحد را در نشستهای تخصصی این سازمان منجمله مجمع عمومی فراهم کند.
* اینکه در داخل آمریکا مقامات و مسئولانی در کنگره در این زمینه مشغول طرح مباحث غیرسازنده هستند خیلی به این موضوعات توجه نمیکنیم.
* به مسئولیتهای دولت آمریکا به عنوان میزبان توجه میکنیم و انتظار داریم این مسئولیتها انجام شود.
مشروح اظهارات سخنگوی وزارت خارجه را در ادامه ببینید:
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) ۲۱ شهریور ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی گفت: امسال به رغم برخی مشکلات از جمله گرمای کم سابقه هوا سیل ارادتمندان و عاشقان از ایران و اقصی نقاط جهان به طرق مختلف راهی سرزمین عراق شدند و در مسیر رسیدن به کربلای معلی طی طریق کرده و میکنند. اتفاق باشکوهی است و یک میعادگاه بزرگ جهانی برای همه آزادگان جهان از همه ادیان و مذاهب است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: از دولت و ملت عراق به عنوان میزبانان شایسته این همایش بزرگ جهانی یک بار دیگر تشکر میکنیم. به خاطر میزبانی کریمانه از زائران ایرانی و همچنین همه زائران از کشورهای همسایه و اقصی نقاط عالم. این حد از مهماننوازی کریمانه که هر سال صورت میگیرد و امسال هم به رغم مشکلات عزیزان دار و ندار خود را در خدمت میزبانی زوار سیدالشهدا قرار دادند شایسته قدردانی است.
کنعانی در پاسخ به سؤالی درباره نیاز اروپا به انرژی و صدور بیانیه سه کشور اروپایی و پاسخ ایران بیان کرد: اینکه اروپا چرا به رغم نیاز به انرژی و نیاز مردمشان به شرایط بهتر مایل نیستند از ظرفیتهای انرژی ایران برای تامین بخشی از نیاز مردمشان استفاده کنند باید از دولتمردان اروپایی پرسید.
وی افزود: ایران به طور طبیعی به عنوان بازیگر مهم و برجسته در حوزه بازار بزرگ انرژی این توانمندی را دارد بخشی از نیاز بازار انرژی را تامین کند.
سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: این اقدام سه کشور اروپایی نادرست و نسنجیده در یک زمان نادرست بود و ناشی از محاسبات نادرست طرف اروپایی بود. ایران در روند مذاکرات جاری همه تلاش خودش را به خرج داد که مبتکرانه و سازنده عمل کرده و مسیر را به سمت انجام توافق باز کند. توافق یک مسیر دو طرفه است و انتظار این بود طرفهای مذاکره در این مسیر سازنده عمل کنند.
وی گفت: آنچه مطرح میکنند مربوط به فعالیتهای هستهای ایران، اثبات شده که ماهیت فعالیت هستهای ایران، صلح آمیز است. جمع بندی سال ۲۰۱۵ میلادی و سال امضای توافق و بعد از آن گزارشهای مکرری که آژانس داد همگی دال بر صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران بود. در باب امور پادمانی، ایران به همان اندازه که حامی ثابت قدم خلع سلاح هستهای بود و هست، به همان میزان هم نسبت به عدم اشاعه متعهد و پایبند است و از اجرای غیرتبعیض آمیز و بی طرفانه نظام پادمانها توسط آژانس تأکید دارد. همواره تأکید کرده و میکنیم آژانس به وظایف خود به صورت حرفهای و فارغ از فشار طرفهای ثالث به خصوص درباره اتهامات بی اساسی که از سوی یک رژیم غیرپایبند و غیر عضو در نظام جامع پادمانها ارائه شده، اجتناب کند. جای تاسف دارد که صادرکنندگان سه گانه این بیانیه به جای پاسخ مثبت به اقدامات سازنده ایران در مسیر دستیابی به توافق و به جای تشکر و قدردانی از نقش سازنده ایران در همکاری با آژانس، متاسفانه تحت تاثیر و فشارپذیری از سوی رژیمی قرار گرفتند که عضو هیچکدام از نظامهای جامع پادمانی آژانس نیست و متاسفانه در مسیر یک رویکرد غیرسازنده قرار گرفتند.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: توصیه ما به شرکای اروپایی روند گفتوگوهای وین این است که مسیر سازنده را در پیش بگیرند و خطای گذشته را جبران کنند و در یک مسیر سازنده و متکامل تلاش کنند که مسیر برای توافق باز شود.
کنعانی تصریح کرد: ایران آمادگی خود را برای ادامه همکاری سازنده با آژانس اعلام کرده و میکند و آمادگی دارد در مسیر زدودن تصاویر ساختگی و غیرواقعی در خصوص فعالیتهای صلح آمیز هستهای خود با آژانس همکاری کند. تأکید میکنیم که همکاری با آژانس هم در مسیر حقوق است و هم در مسیر تکالیف. ایران همانطور که تکالیفی دارد حقوقی هم دارد.
وی درباره یمن و سفر محمد عبدالسلام به تهران نیز گفت: ما موافق استمرار و تحکیم روند آتش بس در یمن هستیم ولی آنچه میتواند به تحکیم روند آتش بس کمک کند رفع محاصره یمن و تامین مایحتاج ملت تحت محاصره یمن است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اوضاع افغانستان و دانش آموزان افغان در ایران نیز بیان کرد: دانشجویان و دانش آموزان دختر این کشور از تحصیل باز ماندند. یکی از ابعاد مهم مناسبات ایران با هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان تامین مایحتاج مردم افغانستان است. ایران پذیرای یکی از بزرگترین حجم آوارگان افغانستان است و سالهاست پذیرای چند میلیون آواره افغانستانی است و در یک سال گذشته میزان زیادی به جمع خواهران و برادران افغانستانی اضافه شده است. بسیاری از امکانات ملی خود را در اختیار شهروندان افغانستانی قرار دادیم.
وی ادامه داد: ایران تسهیلاتی را در اختیار این عزیزان برای آموزش قرار داده است. امکانات ایران محدود است، ولی در عین حال مسؤولیت جامعه بینالمللی نیز وجود دارد. میزان کمکهایی که ایران در این زمینه دریافت میکند بسیار ناچیز است و ایران در طول سالیان گذشته بخش وسیعی از امکانات خود را در اختیار این عزیزان با نگاه انسانی قرار داده است و جامعه بینالمللی باید توجه بیشتری به این موضوع کند.
به گزارش فارس، سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره موکول شدن مذاکرات به بعد از انتخابات کنگره در آمریکا نیز گفت: تا این لحظه چنین درخواستی را دریافت نکردیم.
وی درباره رویکرد این روزهای عربستان از جمله حمایت از اقدام دولت آلبانی در قطع روابط با ایران و بازداشت حاجی ایرانی گفت: کشورهای منطقه نیازمند اتخاذ تدابیری برای تقویت صلح، ثبات و آرامش در منطقه هستند. به صورت طبیعی ثبات در منطقه زمینه ساز توسعه اقتصادی است. موضوعی که مورد نیاز و توجه همه کشورهای منطقه است. آن چیزی که میتواند به ایجاد ثبات در منطقه کمک کند توجه به مصالح ملی و عمومی منطقه است. با تمرکز بر ضرورت استفاده از ظرفیتهای جمعی برای ایجاد شرایط بهتری در منطقه همواره تأکید کردیم آمادگی داریم با کشورهای همسایه و دوست در منطقه تعامل و گفتوگو کنیم برای ایجاد شرایط بهتر برای تامین منافع و مصالح کشورهای منطقه. اتخاذ سیاستهای غیرسازنده و غیراصولی در مسیر مذاکرات کمک کننده نیست.
کنعانی بیان کرد: ما همچنان بر مسیر تعامل تاکید داریم و انتظار داریم همه کشورهای منطقه در مسیر تعامل قدم بردارند. در مورد عربستان با توجه به نگاه ایران برای استفاده از ظرفیتهای منطقه ای وارد گفتوگو شدیم و در پنج مرحله ادامه یافت و توافقاتی حاصل شد و با اجرای توافقات زمینه برای نشستهای بعدی در سطوح دیگر فراهم خواهد شد. تاکید ما بر اتخاذ رویکردهای سازنده است و ایران به هر اقدام و گام سازندهای به صورت متناسب پاسخ خواهد داد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره نشست سران شانگهای در سمرقند و عضویت دائم ایران در این سازمان گفت: گامهای عملی برای عضویت ایران در این سازمان در حال طی شدن است. این سازمان به عنوان سازمان چندجانبه منطقهای دارای ظرفیت های زیادی در حوزههای اقتصادی، فنی و ترانزیتی و انرژی است. ایران به عنوان کشور مهم منطقهای دارای منابع مهم انرژی و ظرفیتهای اقتصادی و قرار گرفتن در مسیر کریدور شمال - جنوب دارای ظرفیتهای زیادی است که میتواند در راستای اهداف سازمان قرار بگیرد. عضویت در این سازمان منفعت و مصلحت دوسویه است هم برای ایران و هم کشوری است که با ظرفیت های عظیم خود در جهت اهداف متنوع اقتصادی، تجاری، بازرگانی و ترانزیتی این سازمان و اهداف مربوط به انرژی سازمان قرار بگیرد. روند عضویت در حال تکمیل شدن است و در نشست آتی یادداشت تعهدات ایران برای دریافت جایگاه دولت عضو سازمان به صورت رسمی امضا خواهد شد. در کنار برگزاری این اجلاس نشستهای دو و چندجانبهای احتمالا بین روسای شرکت کننده در اجلاس برگزار خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره توافق ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان و اینکه مسیر کریدور شمال - جنوب باید زودتر تکمیل شود و تسریع در خط راه آهن رشت - آستارا نیز بیان کرد: آقای صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه در این زمینه اطلاعات و آمار کافی دادند. در بحث تکمیل این مسیر ترانزیتی و مسیر ریلی باقیمانده در بخش رشت - آستارا توافقی بین سه کشور وجود دارد که اجرای این بخش پروژه تکمیل شود. چشم انداز آتی این مسیر روشن و دلگرم کننده است و مسیری است که به لحاظ اقتصادی از نگاه متخصصان و صاحبنظران اقتصادی و ترانزیتی هم به لحاظ زمان در نقل و انتقال کالا و هم کاستن از هزینهها مسیر مقرون به صرفهای است. اراده مشترک بین ایران، آذربایجان و روسیه برای تکمیل قسمتهای باقیمانده و افزایش ظرفیت بهرهبرداری وجود دارد.
وی افزود: چشم انداز استفاده از این مسیر و نقشی که میتواند در ترانزیت کالا داشته باشد روشن است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره نشست شورای حکام آژانس و احتمال صدور قطعنامه ضد ایرانی بیان کرد: در رابطه با نشست شورای حکام تا جایی که اطلاع داریم تا الان پیش نویس قطعنامهای برای نشست ارائه نشده است. معتقدیم که هرگونه تکرار اقدام غیرسازنده مشابه اقدام غیرسازنده قبلی در آژانس مجددا نتیجه غیرسازنده خواهد داشت. امیدواریم برخی کشورهایی که اعتبار آژانس برای آنها اهمیت دارد اعتبار آژانس را به عنوان سازمان فنی و تخصصی و غیرسیاسی قربانی دیدگاهها و منافع سیاسی خودشان نکنند.
وی گفت: ما امیدواریم مدیرکل آژانس نقش حرفهای خودش را در این زمینه ایفا کند و به حفظ اعتبار و جایگاه حرفهای و تخصصی آژانس توجه بیشتری کند. انتظار یک رویکرد سازنده از آژانس و اعضای شورای حکام داریم. ایران هرگونه اقدام و واکنش خود را در ارتباط با تحولات آتی متناسب با تحولی که در آژانس رخ خواهد داد تنظیم میکند.
به گزارش فارس، سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره ادعای رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه اسناد جدیدی را به آژانس درباره برنامه هستهای ایران ارائه داده است، گفت: این رژیم هیچ وقت نقش سازندهای در روند مذاکرات نداشته و نقش مخرب آن همواره روشن بود. انتظار از طرفهای مذاکره روند وین این است که منافع مردم خودشان و منافع ملی خودشان را در اولویت قرار داده و تحت تاثیر رفتارهای غیرسازنده و مخرب این رژیم قرار نگیرند. بر ضرورت توجه به حفظ سازوکار چند جانبه بینالمللی برای حل و فصل و هشدار میدهیم نقش این رژیم میتواند مخرب باشد.
خبرنگار خبرگزاری فارس در این نشست درباره پاسخ طرف مقابل به پاسخ اخیر ایران و همچنین اظهارات بلینکن وزیر خارجه آمریکا که مدعی شده برخی شکافها در مذاکرات را پر کردیم و ایران از برخی درخواستهای خارج و غیرمرتبط با برجام کوتاه آمده است سؤال کرد که کنعانی اظهار داشت: پاسخ ایران قبلا داده شد و در این ارتباط منتظر دریافت پاسخ رسمی هستیم. آن چیزی که مربوط به ایران هست و ما هموراه تأکید کردیم این است که مقامات دولت آمریکا ضرورت دارد رفتار سازندهای را برای دستیابی به توافق در پیش بگیرند.
وی ادامه داد:تاکید کرده و میکنیم کشوری که به صورت یکجانبه از توافق امضا شده در ۲۰۱۵ میلادی خارج شده و مانع دستیابی به یک توافق مبتنی بر منافع مشترک در روند توافق شده و با اعمال تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه و غیرمنطقی هزنیههای زیادی را بر دولت و ملت ایران تحمیل کرده حق ندارد اکنون در مقام مدعی قرار بگیرد و ژست طلبکارانه به خودش بگیدر. این آمریکاست که باید برای بازگشت به روند توافق اثبات کند عضو قابل اعتماد است. این دولت آمریکاست که باید اثبات کند یک رژیم قانون گریز و بحران آفرین نیست. این آمریکاست که باید اثبات کند به هنجارهای بینالمللی پایبند است و به نُرمهای بینالمللی احترام میگذارد.
کنعانی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران در پاسخ داده شده به هماهنگ کننده به هیچ وجه موضوعات جدیدی که مانع شکل گیری توافق و جمع بندی توافقات شود را مطرح نکرده و مطالبات جدیدی طرح نکرده است. اینکه طرفهای مقابل برای امتیاز گیری میخواهند به جنگ روانی رو آورده و به زیاد خواهی رو بیاورند، ایران نه به زیاده خواهی تمکین و نه از خطوط قرمز خود عقب نشینی خواهد کرد.
به گزارش فارس، وی ادامه داد: متاسفیم طرفهای مقابل به جای تلاش برای استفاده از مکانیسم دیپلماسی چندجانبه برای حل و فصل اختلافات منافع یک رژیم قانون شکن و غیرپایبند به نظام جامع پادمانی خود را به منافع خود و مصالح بینالمللی ترجیح میدهد.
کنعانی اضافه کرد: هم آمریکا و هم اروپا به ویژه صادرکنندگان سه گانه بیانیه اخیر باید اثبات کنند که در روند مذاکره به نُرمهای بینالمللی پایبند هستند و منافع رژیم صهیونیستیی را در اولویت تصمیم گیری سیاسی خود قرار نمیدهند. تاکید میکنیم اگرا ارده سیاسی در طرف مقابل برای دستیابی به توافق وجود داشته باشد مبتنی بر مذاکرات انجام شده و متونی که تبادل شده زمینه برای دستیابی به یک توافق همه جانبه بر وجود دارد.
وی درباره ادعای اخیر دولت آلبانی نیز بیان کرد: ایران بارها در معرض حملات سایبری قرار گرفته و در این زمینه به صورت ضمنی برخی طرفهای مدعی نقش خود را اعلام کردند. جای تاسف است در شرایطی که زیرساختهای هستهای ایران مورد هجوم سایبری قرار گرفته شاهد واکنش از سوی کشورهای مدعی نبودیم ولی در مورد آلبانی در کمترین زمان شاهد بیانیههایی هستیم از ادعایی که اثبات نشده و احتمالا هم اثبات شدنی نخواهد بود. دولت آلبانی به عنوان میزبان یک سازمان معلوم الحال و نشان دار تروریستی شده ادعاهایی را علیه ایران با زمینه سازی طرفهای دیگر مطرح میکند که اساسا به نظر میآید از ابتدا یک سناریوی طراحی شده است. ایران قبلا به دولت آلبانی بعد از طرح ادعا اعلام کرد که به لحاظ فنی آمادگی دارد به این دولت کمک کند که ابهامات مرتبط با این موضوع برطرف و توانمندیهای خود در حوزه سایبری را برای روشن شدن ابعاد قضیه در اختیار این کشور قرار دهد. به دولت آلبانی توصیه میکنم منافع ملی خود را قربانی منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی و طرفهای دیگر کند.
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اقدام حقوقی در واکنش به اقدام دولت آلبانی نیز بیان کرد: هرگونه مشارکت در حملات سایبری چه در ادعای قبلی و چه اخیر رد میکنیم. ما کشوری هستیم که بارها مورد هجوم حمله سایبری قرار گرفتیم. به عنوان کشوری که در معرض این حملات قرار گرفتیم نسبت به خسارات این حملات واقف هستیم و توسل به روش های این گونه را به صورت طبیعی محکوم میکنیم. به لحاظ ظرفیت های سایبری توان خود را برای حفاظت از زیرساختهای خود استفاده میکنیم. این گونه اتهام پراکنیها نه از آلبانی بلکه از هزاران کیلومتر دورتر هدایت میشود. دولت آلبانی در سناریویی قرار گرفته که طراح آن طرفهای ثالثی هستند. نقش ایران را در چنین حملهای تکذیب و هرگونه اتهام زنی به ایران را قویا محکوم میکنیم.
وی گفت که تا این لحظه خبر رسمی و تایید شدهای درباره آزادی دو نفتکش یونانی توقیف شده در ایران ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره راهپیمایی بزرگ اربعین گفت: مسؤولیت کشوری بر عهده ستاد اربعین در وزارت کشور است و وزارت خارجه به عنوان یکی از اعضای مهم و موثر در این ستاد نقش خود را ایفا کرده و در حال ایفای نقش است. نقش ما در ارتباط با کنگره عظیم نقش هم افزا بوده است. وزارت خارجه به صورت جدی فعال است. بخشی از نقش ما در داخل جغرافیای عراق است و سفارت ایران در بغداد و پنج سرکنسولگری در عراق مراکز و پایگاههای عملیاتی ما در درون عراق هستند که در برگزاری این کنگره از ماههای گذشته و در این روزها به صورت جدی و سنگین در حال ایفای نقش هستند. نقش نمایندگیها حائز اهمیت است.
وی افزود: وزارت خارجه در سطوح مختلف برای پیگیریها اقدام عمل کرده و امیرعبداللهیان در این ایام دو بار با همتای عراقی خود تلفنی گفت وگو و هم از تلاش های دولت عراق برای میزبانی و کمک برای رفع مشکلات قدردانی و آمادگی ایران را برای کمک به دولت عراق برای تسهیل شرایط اعلام کرد. وزیر خارجه با سفیر و سرکنسولها گفتوگو و توصیههای لازم را بیان کرده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: نقش وزارت خارجه نقش مکمل و هم افزا در کنار سایر دستگاههای کشور بوده و هم نقش مستقل و دستگاهی خود را در این ارتباط و در حوزه عراق به صورت جدی ایفا کرده و ایفا خواهد کرد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره نشست سران شانگهای در سمرقند گفت: این اجلاس فرصت خوبی برای انجام دیدارهای دوجانبه است و این اقدام صورت خواهد گرفت و جزییات را نهاد ریاست جمهوری اطلاع رسانی میکند. بین ایران و چین و روسیه موضوعات عدیدهای در حوزههای دوجانبه و خاصه اقتصادی وجود دارد و نشست و دیدارهای دو و چندجانبه فرصت خوبی خواهد بود که روسای جمهور برای ایجاد فضای مناسبتر برای تقویت روابط در حوزههای مورد علاقه و مورد اهتمام کشورهای خود را فراهم کنند.
کنعانی با بیان اینکه در موضوع اسدالله اسدی دیپلمات بازداشت شده ایرانی در بلژیک تحول جدیدی رخ نداده و افزود: موضوع اسدالله اسدی جزو موضوعات در حال پیگیری مستمر ماست هم در حوزه سیاسی و هم قضایی و کنسولی به صورت جد در حال پیگیری است و ایران از ظرفیتهای خود برای آزادی دیپلمات ایرانی استفاده خواهد کرد.
وی درباره ادعای رئیس موساد مبنی بر اینکه اگر توافقی هم حاصل شود ایران از حملات موساد در امان نخواهد بود نیز بیان کرد: از کوزه همان ترواد که در اوست.
سخنگوی وزارت خارجه درباره سیاست اعلامی دولت سیزدهم بیان کرد: سیاست اعلامی دولت سیزدهم از ابتدا این بود که ما از ابتدا اقتصاد و معیشت مردم را به موضوع مذاکرات گره نزده و نخواهیم زد. برجام و رفع تحریمها مهمترین موضوع سیاست خارجی ما نیست و صرفا یکی از موضوعات است.در عمل این رویکرد نشان داده شده است. سیاست دولت توجه به ظرفیتهای نهفته در کشورهای همسایه و ظرفیتهای حوزه آسیا و شرق است. گزارشهای دولت در هفته دولت در خصوص افزایش حجم مبادلات تجاری با کشورهای منطقه و همسایه، تعداد سفرهایی که صورت گرفت و تعداد کمیسیونهای مشترک اقتصادی که برگزار شده و تعداد کمیسیونهایی که در برنامه است و توجه به سازمانهای منطقهای از جمله شانگهای و .. همه اینها دال بر این است که دولت ایران به شعار خود در عمل پایبند است و مذاکرات را پیگیری کرده به عنوان یکی از موضوعات سیاست خارجی ولی در حوزه معیشت این موضوع گره پیدا نکرده است.
وی ادامه داد: بازگشت قابل توجه ارزها و سرمایههای بلوکه شده ایران در خارج از کشور از جمله بازگشت ارزهای بلوکه شده ایران در انگلیس و بازگرداندن ارزهای ناشی از صادرات گازی ما به برخی از کشورهای منطقه و تلاش ایران برای صادرات نفت در شرایط تحریمی و بازگرداندن پول ناشی از صادرات نفت و حجم تجاری افزایش یافته ما با بسیاری از کشورهای منطقه نشانگر موفقیتهای دولت در انجام تعهداتی است که اعلام کرده ما روند اقتصاد و معیشت را به روند مذاکرات برجام گره نخواهیم زد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره صدور ویزا برای آیتالله رئیسی رئیس جمهور به منظور شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل گفت: دولت آمریکا براساس موافقتنامه دولت مقر موظف است زمینه حضور سران و نمایندگان همه اعضای ملل متحد را در نشستهای تخصصی این سازمان منجمله مجمع عمومی فراهم کند و انتظار داریم در خصوص ایران نیز به تعهداتش عمل کند. اینکه در داخل آمریکا مقامات و مسؤولانی در کنگره در این زمینه مشغول طرح مباحث غیرسازنده هستند خیلی به این موضوعات توجه نمیکنیم و به مسؤولیتهای دولت آمریکا به عنوان میزبان توجه میکنیم و انتظار داریم این مسؤولیتها انجام شود. نهاد ریاست جمهوری در این زمینه اطلاع رسانی خواهد کرد.
وی در پاسخ به سؤال دیگری گفت: در خصوص موضوعاتی که مرتبط با مسائل داخلی عراق است ورود نمیکنیم. موضوع انتخابات در اقلیم کردستان عراق مسائل داخلی است و ورودی در این رابطه نخواهیم کرد.
دیدگاه تان را بنویسید