نتیجه نا آرامی ها چه میشود؟
اگر دیدگاههای سیاسی را کنار بگذاریم و نتیجه نهایی که ناآرامیهای اخیر به دنبال خواهد داشت را بررسی کنیم به نتایج قابل تأملی دست پیدا خواهیم کرد.
خبر فوری نوشت: اعتراضات، ناآرامیها یا اغتشاشات؛ با هر عبارتی که بخواهیم وضعیت نابسامانیهای امنیتی طی چند هفته گذشته را توصیف کنیم، در تحلیل نتیجه آن تفاوتی نخواهد داشت.
سوالی همیشگی که در برهههای گوناگون ذهن عمده جامعه ایرانی به آن معطوف میشود این است که آخر این غائله به کجا خواهد انجامید؟
برای پاسخ به این سوال کمی عقب برمیگردیم. حدود ۱۳ سال پیش و در انتخابات ۱۳۸۸، عدهای به هر دلیلی نسبت به نتیجه این انتخابات معترض بودند و به خیابانها آمدند.
البته نتیجه زد و خورد میان این عده از مردم با نیروهای امنیتی فقط خونی نبود که بر زمین ریخته میشد. بلکه نتایج متعدد دیگری را نیز به دنبال داشت.
مدتی پس از این درگیریها و در شرایطی که دو سالی بود تحریمی علیه ایران وضع نمیشد، در شورای امنیت سازمان ملل، قطعنامه ۱۹۲۹ به تصویب رسید که تحریمهای بی نظیری را علیه ایران اعمال میکرد.
تحریمهایی اعمال آنها با صدور این قطعنامه آغاز شد و با تحریمهای دیگر ادامه پیدا کرد و اثر غیرقابل انکار خود را بر پیکره اقتصاد ایران گذاشت.
نمونه دیگر اعتراضاتی است که در دی ماه سال ۹۶ در کشور شکل گرفت و خواسته اصلی معترضین در آن، معطوف به وضعیت گرانی تخممرغ بود.
پس از گذشت مدتی پس از این اعتراضات هم رئیس جمهور وقت امریکا از توافق هستهای خارج شد و این شوک روانی به اقتصاد ایران فشاری مضاعفی را به قشر آسیبپذیر ایران وارد کرد.
امروز و در سال ۱۴۰۱ اما گشت ارشاد و فوت مهسا امینی مهسا امینی به محور ناآرامیها تبدیل شده است. ناآرامیهایی که هنوز صد درصد فروکش نکرده اثرات متعددی را به جای گذاشته است.
گزارشهای رسمی حاکی از این است که طی این مدت ترانزیت عبوری از کشور کاهش قابل توجهی پیدا کرده است. به طوری که برخی فورواردرها تا ۴۰درصد افت ترانزیت را گزارش کردهاند.
بروز ناآرامیها، هدفگذاری برای ترانزیت ۲۰ میلیون تنی کالا از کشور را به چالش کشیده و دورنمای خوش درآمد حدود ۴۰۰ میلیون دلاری از این محل را زیر سؤال برده است.
از سوی دیگر مطالعات نشان داده، اگر آشوبهای خیابانی در یک جامعه ۶ فصل به طول بیانجامد به دلیل عدم اطمینان سرمایهگذاران داخلی و خارجی و تجار برای گسترش ارتباطات اقتصادی، رشد اقتصادی را ۱.۵ درصد کاهش خواهد داد.
از طرف دیگر اخبار رسمی از پیش قدم شدن دو کشور کانادا و ایالات متحده امریکا برای ماهیگیری از آب گل آلود ناآرامیهای داخل ایران و اعمال تحریمهای بیشتر، حکایت دارد.
هر چه که هست بنا به تجربه تاریخی و آنچه در کشور در جریان است، پیامد اعتراضاتی که در ایران به ناامنی منتج شده چیزی جز فشار اقتصادی بیشتر به مردم ایران نخواهد بود. تجربهای که گویی قرار نیست از آن درس گرفته شود.
دیدگاه تان را بنویسید