اظهارات رئیسی در مراسم اهدای جایزه جوانی جمعیت؛ از موضعگیری درخصوص سقط جنین تا مشوقهای فرزندآوری
رئیس جمهور در مراسم اهدای جایزه جوانی جمعیت با بیان اینکه باید مشوقهای بیشتری برای فرزند آوری در نظر گرفته شود، گفت: آمار سقط جنین نگران کننده است و از دستگاه قضا میخواهیم که در این ارتباط اقدامات را تکمیل کنند.
مهمترین بخش اظهارات سید ابراهیم رئیسی به شرح زیر است:
باید گره های ذهنی در رابطه با تشکیل خانواده و افزایش جمعیت باز شود/ معجزه الهی آن است که هیچ کس را ندیده ایم که وضع مادی بعد از ازدواجش از قبل از ازدواجش بدتر شده باشد
* نیازمند باز کردن گره های ذهنی هستیم باید گره های ذهنی که در رابطه با تشکیل خانواده، فرزندآوری و افزایش جمعیت وجود دارد، باز شود
* باز شدن گره ها در گروی تبیین و اقناع است؛ رسانه های مکتوب، رسانه ملی، رسانه دیجیتال، انسان رسانه ها، چهره ها و همه در تبیین بسیار نقش دارند
* این سخن که ازدواج کردن و بچه دار شدن با وضع اقتصادی چه طور می شود؛ پاسخ آن را خداوند داده است به جواب سؤال در تقدیر: یغنیهم الله من فضله؛ این پاسخ خداست به سؤال در تقدیر که در ذهن هر کس که می گویند برو ازدواج کن، می گوید وضع مالی چه می شود؟
* این پاسخ را پروردگار متعال داده و معجزه الهی آن است که هیچ کس را ندیده ایم که وضع مادی بعد از ازدواجش از قبل از ازدواجش بدتر شده باشد
باید مشوقهای بیشتری برای فرزند آوری در نظر گرفته شود
* موضوع فرزندآوری دارای ابعاد فرهنگی و اقتصادی است؛ فرهنگسازی، اقناع افکار عمومی و باز کردن گرههای ذهنی در جوانان و نوجوانان امر بسیار ضروری است.
* باید امکانات و مشوقهایی برای کسانی که فرزند بیشتر میآورند در نظر گرفته شود. از سوی دیگر باید در ضمن اجرا، بازنگاهی در اثربخشی و سهم مشوقها در فرزندآوری بررسی شود.
* تشویقی که بیشتری سهم را دارد بیشتر مورد توجه قرار گیرد و بخشی که نقش چندانی ندارد در اصلاحات قانون اصلاح شود.
* همواره تاکید کردهام که وام ازدواج، وام اشتغال، وام مسکن جز موارد ممتازی است که نظام بانکی باید همت بیشتری نسبت به آن داشته باشد.
کیفیت اجرای قانونحمایت از خانواده وجوانی جمعیت رصد شود
* من به سلیقه خودم و تجربه ای که در این مدت داشتم معتقدم پرداخت وام ازدواج به موقع می تواند بیشتر نقش داشته باشد در این که ازدواج صورت و ازدواج شکل بگیرد و به دنبالش حتما فرزندآوری صورت خواهد گرفت؛ در عین اینکه منکر تشویق های دیگر هم نیستیم.
* باید بررسی کارشناسی شود که سهم هر یک از تشویق ها در فرزندآوری مشخص شود.
* ستاد جمعیت نقش ستادی دارد یعنی رصد کردن کیفیت اجرای قانون از ناحیه دست اندرکاران؛ ستاد باید علی الدوام رصد کند ببیند کدام دستگاه وظیفه اش را انجام می دهد و کدام دستگاه انجام نمی دهد؛ هر چند یک بار رصد شود ببینیم کجا هستیم و چه قدر توانسته ایم دغدغه ای که رهبری فرمودند، توفیق داشته ایم اگر عدم موفقیت بود، ببینیم کجاست نه بعد از یک سال بلکه حداقل فصلی بررسی شود که تا پایان سال ببینیم چه میزان موفق بوده ایم.
آمار سقط جنین نگران کننده است؛ دستگاه قضا ورود کند
* یکی از مسائل مهم مساله سقط جنین است که باید جلوی آن گرفته شود جز در مواردی که پزشک حاذق اعلام کند که ضرورت دارد.
* آمارهای متفاوتی از سقط جنین اعلام میکنند، آمار دقیقی نیست اما آنچه قطعی است، این آمار نگرانکننده است.
* تمام دستاندرکاران باید همت کنند؛ نخستین گام همت، اقناع است. مردان و زنان جوان ما بدانند که این مساله به لحاظ شرعی، قتل نفس است و همه آثار قتل نفس اعم از حقوقی و وضعی هم برای کسی که مرتکب میشود و هم برای مباشر دارد.
* دوم، قدرت است. در اجرای قانون هم باید اقناع داشته باشیم و هم قدرت برخواسته از متن قانون داشته باشیم؛ قانون باید اجرا شود.
* از عزیزان در دولت و هم از دستگاه قضا میخواهیم که در ارتباط با سقط جنین، اقدامات را تکمیل کنند به نحوی که جریان سوداگری که فقط به دنبال پول است، مورد پیگیری قرار گیرند.
اقدامات وزارت بهداشت درباره زوج های نابارور باید مورد توجه قرار گیرد
* اقدام وزارت بهداشت در رابطه با زوج های نابارور و فراگیری مراکز درمان ناباروری در سراسر کشور و رایگان کردن بسیار کار ارزشمندی است که باید ادامه یابد
* رایگان کردن درمان کودکان زیر ۷ سال از اقدامات بسیار خوبی بوده؛ تأمین تغذیه خانواده هایی که نسبت به تغذیه کودکان مشکل دانرد، از اقدامات بسیار خوب است؛ اینها از گام های عملی است که دولت در راستای تشویق می تواند بردارد ضمن اینکه در خانواده ها هم کاملا ملموس است که این اقدامات اثرگذار بوده است
* تأمین خوابگاه های متأهلی در تشویق دانشجویان به ازدواج نقش دارد؛ هم دولت هم خیری هم بخش های مسئول در این زمینه همت کنند
* در کسوت خادمی آستان مقدس رضوی به دانشگاه فردوسی مشهد رفتم به دانشجویان گفتم چرا ازدواح نمی کنید؟ گفتند آقا ما مسکن نداریم؛ گفتم پیگیری می کنم؛ از اراضی آستان قدس اقدام به ساخت مجموعه ۵۰۰ - ۶۰۰ واحدی کردیم تا ما هم سهمی در این خصوص داشته باشیم
* نمونه این کار می تواند در دانشگاه های مختلف صورت بگیرد و زمینه تشویقی خوب برای ازدواج جوانانی است که مشکل اسکان دارند.
پایینترین درآمد در کشور، درآمد طلاب است
* بنده با اطلاع عرض میکنم که پایینترین درآمد مال طلاب است.
مشروح اظهارات رئیس جمهور به نقل از ایسنا را در ادامه بخوانید:
سید ابراهیم رئیسی صبح شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ با حضور در دومین رویداد اهداء جایزه ملی جوانی جمعیت گفت: توجه به نیاز اساسی انسان جزو دین و فرهنگ دینی و قوانی بشری است.
وی ادامه داد: نیازمند باز کردن گرههای ذهنی جامعه هستیم. باز شدن این گرهها در گرو تبیین دیجیتال، انسانرسانهها و همه چهرهها دارد. به هر کس میگوییم برو ازدواج کن میگویند وضعیت اقتصادی چه میشود اما معجزه قرآن است که هر کس که ازدواج میکند وضعیت بعد از ازدواجش بدتر از قبل از ازدواج نمیشود. نمونه این عزیزان در جلسه امروز حضور دارند.
رییسجمهور گفت: منظورم این نیست که در زمان حاضر نیز همان دیدگاه وجود دارد قطعا شرایط و سبک زندگی متفاوت از گذشته شده است اما در صورت توجه به فرهنگ قناعت میتوان نعمتهایی که به چشم نمیآید را به چشم آورد.
وی ادامه داد: فرزندآوری جنبه فرهنگی و اقتصادی دارد. اقناع افکار عمومی و باز کردن گرههای ذهنی در جوانان، مدرسه، دانشگاه و رسانهها امر ضروری است. از سوی دیگر دولت باید امکانات و مشوقها از جمله تامین مسکن، پرداخت تسهیلات و وامهای ازدواج، اشتغال و مسکن را تامین کند. قانون جوانی و جمعیت باید اجرا شود و البته سهم هر یک از مشوقها در فرزندآوری باید تفکیک و شناسایی شود. بین وام ازدواج و وام ماشین باید نقش تسهیلاتی که در فرزندآوری بیشتر است، مشخص شود.
رییسی تاکید کرد: مجریان باید سهم هر یک از مشوقها در افزایش جمعیت را احصاء کند. علما، دانشگاهیان و صاحبان اندیشه اجرای قانون و تاثیرگذاریش را رصد کنند. سهمی که بیشترین تاثیر را خواهد داشت دولت در اصلاحات قانون به نسبت زیستبومهای مختلف مورد تجدید نظر قرار میگیرد. معتقدم پرداخت به موقع وام ازدواج برای تشکیل خانواده تاثیر زیادتری به نسبت سایر مشوقها دارد و البته بر تاثیر سایر مشوقها نیز تاکید دارم.
رییسجمهور تاکید کرد: ستاد جمعیت باید مرتبا رصد کند و کندی دستگاهها در اجرای قانون جمعیت و جوانی را مورد ارزیابی قرار دهند. عدم موفقیتها و کاستیها باید به صورت فصلی شناسایی شود تا در پایان سال بدانیم به کجا رسیدهایم و چه اقدامات دیگری باید انجام دهیم. مسئله جمعیت برای کشور هم تولید قدرت و هم تولید ثروت میکند و هم از پیری ایران اسلامی جلوگیری میکند و ایران همیشه جوان میماند.
وی با تاکید بر اینکه «باید جلوی سقط جنین غیرقانونی گرفته شود»، گفت: باید جلوی سقط جنین غیرقانونی گرفته شود مگر به تشخیص پزشکان حاذق. آمار سقط جنین متفاوت، بالا و نگران کننده است. همه دستاندرکاران باید همت کنند تا جلوی آن گرفته شود. دختران و پسران جوان باید بدانند سقط جنین غیرمجاز از نظر شرعی، قتل نفس است. باید آثار همه از جمله مجری، مباشر و معاون سقط جنین برای جامعه روشن شود، آثار اجتماعی آن هم باید روشن شود.
وی تاکید کرد: در اجرای قانون باید اقناع و قدرت اجرایی داشت. از دولت و قوه قضاییه میخواهم اقداماتشان در حوزه سقط جنین را استمرار دهند تا جلوی سوداگری و پول درآوردن افراد سقط کننده جنین گرفته شود. موارد خلاف شرع و قانون باید حتما مورد پیگیری قرار گیرد.
رییسی گفت: اقدام وزارت بهداشت درباره زوجهای ناباور و فراگیری مراکز درمانی، رایگان کردن درمان زوجهای نابارور، رایگان کردن ویزیت کودکان زیر هفت سال و رفع مشکلات تغذیهای خانوادهها اقدامات خوبی است که باید ادامه یابد.
رییسجمهور خوابگاههای متاهلی را در تشویق دانشجویان به ازدواج موثر دانست و گفت: دولت، خیران و دانشگاهها همت کنند تا مشکلاتشان در این زمینه حل شود. در زمین آستان قدس رضوی مجموعه ۵۰۰-۶۰۰ واحدی برای دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد ساختیم که کمک خوبی به این عزیزان بود. مشابه این کار میتواند در سایر دانشگاههای کشور پیاده شود.
رییسی متذکر شد: دشمن دنبال این است تا ما جمعیت نداشته باشد، خانواده و نهاد خانواده نداشته باشیم یا بسیار کم رنگ داشته باشیم. دشمن سرمایهگذاری زیادی در زمینه متلاشی کردن خانواده ایرانی کرده است. مسئله خانواده برای جامعه اسلامی ایران بسیار مهم است. باید مشکلات به نحوی رفع شود تا فرزآوری به سرعت انجام شود. در دولت بسیج شدهایم تا تشکیل و اسکان خانوادهها سرعت بگیرد.
وی ادامه داد: زمین و مسکن باید در اختیار خانوادههای جدید به خصوص خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی قرار بگیرد. ۱۰۰ هزار مسکن در کمیته امداد ساخته و تحویل خانوادهها شد. با کمبود مسکن روبرو هستیم چون در گذشته به تعهدات عمل نشد. بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار مسکن در سالهای گذشته مسکن ساخته شد در حالی که باید یک میلیون ساخته میشد.
رییسجمهور تصریح کرد: مردم از دولت نسبت به تعهداتش طلب دارند و کاری به این دولت و دولتهای قبل ندارد. ۲۴۰ هزار خانواده در سراسر کشور به مسکن نیاز دارند. ۱۴۰ هزار خانه تحویل شده و ۱۰۰ هزار مسکن دیگر هم تحویل میشود.
وی با بیان اینکه «موفقیت ما در افزایش جمعیت و در گرو مشارکت مردم است»، گفت: یک کارگر شرکتی ۱۲ فرزند دارد و در یکی از مناطق محروم زندگی میکند. «طلاب» هم پایینترین دریافتی حقوق را دارند اما فرزندآوری میکنند. دشمن سالهاست این ادراک را بین جمعیت ما جا انداخته است که «فرزند کمتر، زندگی بهتر» اما حالا معلوم شده که این نگاه درست نیست و رهبری هم به موقع هشدار دادند. باید زمینه برای مشارکت عمومی در این امر مهم فراهم شود.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید