کد خبر: 714314
تاریخ انتشار :

جزییات یک مبادله جدید | دو زندانی سوئدی که با حمید نوری مبادله شدند چه کسانی هستند؟

قوه قضاییه ایران از آزادی حمید نوری از زندان سوئد خبر داده است. سوئد می‌گوید این زندانی ایرانی را با دو تبعه سوئدی که در ایران بازداشت بوده اند مبادله کرده است. این دو نفر چه کسانی هستند؟

جزییات یک مبادله جدید | دو زندانی سوئدی که با حمید نوری مبادله شدند چه کسانی هستند؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

ساعاتی پیش کاظم غریب‌آبادی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه در توییتی از آزادی حمید نوری زندانی ایرانی در سوئد خبر داد. او در توییتر خود نوشت: حمید نوری که از سال ۹۸ در سوئد در بازداشت غیر قانونی به سر می‌برد، آزاد و تا ساعاتی دیگر به کشور بازخواهد گشت.

وی افزود: این موفقیت مرهون تلاش همکارانم در قوه قضائیه، وزارت اطلاعات، وزارت خارجه، به خصوص برادر شهیدم، دکتر امیر عبدالهیان است.

گزارش اسوشیتدپرس نشان می‌دهد نوری در یک توافق تبادل زندانی میان ایران و سوئد آزاد شده است.

بر اساس این گزارش، ایران و سوئد روز شنبه با مبادله زندانیان موافقت کردند و حمید نوری که در دادگاهی در سوئد به جنایات جنگی به دلیل اعدام‌های سال ۱۹۸۸ محکوم شده بود، در ازای آزادی دو نفر از زندان اوین، آزاد شده و به ایران باز خواهد گشت.

سال ۲۰۲۲، حمید نوری به اتهام دست داشتن در «جنایت جنگی» و «قتل عمد» در جریان اعدام زندانیان ۱۳۶۷ ذیل اصل صلاحیت جهانی، در دادگاه استکهلم تحت بازداشت قرار گرفت و نهایتا از سوی دادگاه به حبس ابد محکوم شد.

خبرگزاری دولتی عمان گزارش داده که عمان نقش میانجی را در این تبادل زندانی بازی کرده است.

سعید عزیزی و یوهان فلودروس، دو زندانی که با حمید نوری مبادله شدند چه کسانی هستند؟

اسوشیتدپرس نوشته یکی از این دو نفر یوهان فلودروس، شهروند سوئدی است که برای دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا کار می‌کرده و در تهران بازداشت شده بود. اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد گفته نفر دوم فردی به نام سعید عزیزی است.

کریسترسون نخست‌وزیر سوئد در توییتر نوشت: آن‌ها «اکنون در یک هواپیما در راه خانه خود در سوئد هستند و به زودی در کنار خانواده‌هایشان جمع می‌شوند.»

بهمن ماه ۱۴۰۲ دولت سوئد بدون نام بردن از فرد زندانی اعلام کرد که مقام‌های ایرانی اواخر ماه نوامبر یک شهروند ایرانی سوئدی در دهه ۶۰ زندگی را «بدون دلیلی مشخص» بازداشت کردند و خواستار آزادی فوری او شد.

خبرگزاری هرانا گزارش داد که این فرد سعید عزیزی، ۶۳ ساله بوده که روز ۲۱ آبان ۱۴۰۲ در جریان سفری از سوئد به ایران در منزل شخصی خود در تهران بازداشت شده است. حمید نوری به اتهام دست داشتن در «جنایت جنگی» و «قتل عمد» در جریان اعدام زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ برای دو سال و نیم، ذیل اصل صلاحیت جهانی، در سوئد تحت بازداشت بود و نهایتا از سوی دادگاه به حبس ابد محکوم شد.

وکیل سعید عزیزی اعلام کرد که او محبوس در زندان اوین است و از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به پنج سال حبس محکوم شده است.

درباره سعید عزیزی اطلاعات زیادی در دست نیست و حتی حکم بازداشت و حبس او هم در رسانه‌های رسمی ایران منتشر نشده بود.

زندانی دیگری که با حمید نوری مبادله شده یک دیپلمات سوئدی به نام یوهان فلودورس است. ردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۱ وزارت اطلاعات ایران با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که واحد «ضدجاسوسی» این وزارتخانه، یک شهروند سوئدی را به اتهام جاسوسی بازداشت کرده است. بر اساس این بیانیه، ماموران امنیتی جمهوری اسلامی هنگامی که این شهروند سوئدی قصد خروج از ایران را داشت، او را دستگیر کرده‌اند. این فرد یوهان فلودروس بود.

در همان تاریخ روزنامه سوئدی «آفتونبلادت» (Aftonbladet) در گزارشی نوشت فرد بازداشت شده یک مرد حدودا سی ساله است. آفتونبلادت دستگیری این فرد را به محاکمه حمید نوری از متهمان ماجرای اعدام‌های دهه شصت در ایران مرتبط دانسته بود.

نیویورک تایمز در گزارشی که یک سال بعد منتشر کرد از جزییات بازداشت فلودروس که بیش از یک سال توسط مقامات سوئد و اتحادیه اروپا مخفی نگه داشته بود پرده برداشت. این رسانه مدعی شد «تهران ایرانی‌های دوتابعیتی و خارجی‌ها را بازداشت می‌کند و به دنبال معامله آن‌ها با ایرانیانی است که در اروپا یا ایالات متحده نگهداری می‌شوند یا از آن‌ها به عنوان اهرمی برای آزادسازی پول و سایر امتیازات استفاده می‌کند.»

نیویورک‌تایمز گمانه زنی کرده بود که شاید دلیل عدم اطلاع‌رسانی درباره پرونده این شهروند سوئدی، شاید سابقه حرفه‌ای این زندانی به عنوان یک مقام اروپایی برجسته است. «یوهان فلودروس» ۳۳ ساله اهل سوئد چندین سمت در مؤسسات اتحادیه اروپا در حوزه برنامه‌های کارآموزی خدمات مدنی داشته است. او در یک کمپین تبلیغاتی برای جذب جوانان سوئدی به مشاغل اتحادیه اروپا حضور فعالی داشته است.

فلودروس در بهار ۱۴۰۱ در سفری که گفته می‌شود یک سفر توریستی خصوصی بوده، به همراه چند تن از دوستان سوئدی خود به ایران رفته، اما ۲۷ فروردین ۱۴۰۱ در فرودگاه در حال برگشت از ایران، بازداشت شده است.

فلودروس از سال ۲۰۱۹ به عنوان دستیار «ایلوا یوهانسون» کمیسر امور داخلی و مهاجرت اتحادیه اروپا بوده است. او در سال ۲۰۲۱، به سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، که یک بخش دیپلماتیک محسوب می‌شود، پیوست.

افراد آشنا به سوابق او گفته‌اند که او قبلاً زمانی که در بخش تجارت اتحادیه اروپا مشغول بود در ارتباط با برنامه توسعه این اتحادیه، بدون هیچ گونه اتفاق خاصی به ایران سفر کرده بود.

در بیانیه‌ای که ایران در مورد دستگیری یک تبعه سوئدی در سال ۲۰۲۲ منتشر کرده گفته شده که این فرد قبلاً به این کشور سفر کرده و این بازدید‌ها را به عنوان شواهدی دال بر فعالیت شرورانه او ذکر کرده است.

سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا گفته «از نزدیک پرونده یک تبعه سوئدی بازداشت شده در ایران را دنبال می‌کند»، اما اذعان نکرده که فرد مورد نظر برای این سرویس کار می‌کرده یا اینکه آقای فلودروس قبلاً از طرف اتحادیه اروپا به ایران سفر کرده است.

فلودروس یکی از اعضای هیات نمایندگی افغانستان در بخش دیپلماتیک بود، اما به دلیل روی کار آمدن طالبان در اگوست ۲۰۲۱ هرگز به کابل نرفت. او ماموریت خود را از مقر اصلی در بروکسل، جایی که چندین سال در آنجا زندگی کرده بود، انجام می‌داد.

منبع: رویداد 24

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها