حقوق کارگران | افزایش حقوق کارگران
وعده دولت به کارگران؛ افزایش حقوق کارگران کلید خورد | جزئیات جدید از ترمیم حقوق کارگران از زبان هادی رحمتی
در ادامه جزئیات جدید از افزایش حقوق کارگران را بخوانید.
خبرنگار شایلین بهبودی:
هادی رحمتی، از افزایش حقوق کارگران شاغل در شهرداریهای تهران خبر داد.
هادی رحمتی در حاشیه حضور در جمع اعضای کمیته طرح طبقهبندی مشاغل کارگران شهرداریهای استان تهران از افزایش حقوق و مزایای کارگران شهرداریهای این استان، هم گام با سراسر کشور خبر داد.
رحمتی در تشریح جزئیات بیشتر این اقدام گفت: طرح طبقهبندی مشاغل کارگری شهرداریها در سال ۷۲ به تصویب وزارت کار وقت رسیده و از آن تاریخ تاکنون صرفاً در سال ۹۰ جدول مزد شغل کارگران اصلاح و افزایش یافته بود، لذا با هدف بهبود وضعیت معیشت قشر زحمتکش کارگران شاغل در شهرداریها، بررسی ظرفیتهای قانونی موجود در طرح فعلی در دستور کار و اقدامات کارشناسیِ دفتر امور شهری و شوراهای استانداری تهران قرار گرفت و مراتب با حمایت مقام عالی استان و معاونت محترم عمرانی از مراجع ذیصلاح مکرراً پیگیری شد، تا این که نهایتاً با مساعدت و اقدامات مؤثر دفتر نوسازی، تحول اداری و فناوری اطلاعات سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور موافقت برقراری فوقالعاده جذب بازار کار از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اخذ شد.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری تهران عنوان کرد: بر اساس مکاتبه ادارهکل روابط کار، جبران خدمت و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی؛ برقراری مزایای فوقالعاده بازار کار (حق جذب) برای کارگران شاغل در شهرداریها پس از تأیید کمیته طبقهبندی مشاغل بلامانع اعلام شده است.
وی بیان کرد: با توجه به لزوم سیر مراحل قانونی برای تمامی پروندهها به واسطه طرح در کمیته طبقهبندی مشاغل کارگری شهرداریها مستقر در استان، جلسات کمیته تا پایان یافتن پروسه به صورت فشرده برگزار خواهد شد، در عین حال انتظار میرود شهرداریهای استان تهران نیز با در نظر گرفتن شمار متعدد پروندهها، همکاری لازم را در رعایت شرایط و نکات اعلامی در خصوص نحوه ارسال پروندهها را به عمل آورند تا این پروسه به بهترین نحو ممکن به سرانجام برسد.
جزئیات جدید از افزایش حقوق کارگران
آرمین خوشوقتی، کارشناس ارشد حقوق و روابط کار، در ارتباط با نامهای که اخیراً در فضای مجازی با سربرگ وزارت کار در خصوص نحوهی بازخریدِ ماندهی مرخصی کارگران منتشر شده؛ گفت: ماده ۷۱ قانون کار میگوید «مطالبات مربوط به مدت مرخصی استحقاقی کارگر در صورت فسخ یا خاتمه قرارداد کار به او پرداخت میشود و در صورت فوت کارگر به ورثه او پرداخت خواهد شد». در واقع اگر کارگری مرخصی باقیمانده داشته باشد و از مرخصی خود به صورت کلی یا جزئی در زمان قرارداد کار استفاده نکرده باشد، این ماندهی مرخصی در صورت فسخ یا خاتمهی قرارداد کارگر به او پرداخت میشود.
آرمین خوشوقتی گفت: اگر در قرارداد موقت، مدت قرارداد منقضی بشود و قرارداد به هیچ شیوهای تمدید نشود، باید مطالبات ماندهی مرخصی کارگر را طبق ماده ۷۱ قانون کار به کارگر پرداخت کرد.
او در ادامه به تعریف «خاتمه قرارداد کار» در قانون کار پرداخت: در ماده ۲۱ قانون کار، برای خاتمه قرارداد کار شرایطی تعریف کرده: فوت کارگر، بازنشستگی کارگر، ازکارافتادگی کلی کارگر، پایان کار در مورد قراردادهای کار معین، استعفای کارگر و البته چند مورد استثنا هم در سال ۹۴ به این ماده قانونی افزوده شده و البته یک مورد که در بند «دال» این ماده آمده و میگوید «در قراردادهای کار با مدت موقت، خاتمه قرارداد به شرط آن است که قرارداد منقضی شود و ضمناً به ضورت ضمنی یا صریح تجدید نشود».
خوشوقتی افزود: بنابراین اگر در مورد خاتمه قرارداد کار در قراردادهای موقت صحبت میکنیم، باید یادمان باشد که بند «دال» از ماده ۲۱ قانون کار، خاتمه قراردادهای موقت را در صورتی تایید میکند که قرارداد مدتش منقضی شده باشد و ضمناً به صورت صریح یا ضمنی هم تجدید نشده باشد؛ پس اینطور نتیجه میگیریم که اگر در قرارداد موقت، مدت قرارداد منقضی بشود و قرارداد به هیچ شیوهای تمدید نشود، باید مطالبات ماندهی مرخصی کارگر را طبق ماده ۷۱ قانون کار به کارگر پرداخت کرد. در این شرایط، کارفرما باید ماندهی مرخصی کارگر را به او پرداخت کند.
اما اگر قرارداد کار کارگر موقت باشد و بعد از انقضای مدت، به صورت صریح یا ضمنی تجدید شود، تکلیف پرداخت مطالبات ماندهی مرخصی کارگر چه میشود؛ این کارشناس حقوقی در پاسخ گفت: در این شرایط، مفهوم مخالف بند «دال» از ماده ۲۱ قانون کار میگوید که این قرارداد هنوز خاتمه نیافته است و بنابراین در این شرایط، پرداخت مطالبات مانده مرخصی کارگر مجاز نیست و البته اگر پرداخت شود، فقط علیالحساب است و در حکم پرداخت قطعی نیست.
به گفته خوشوقتی، ماده ۲۱ قانون کار در مورد شرایط خاتمه قرارداد کار کارگر، کاملاً صراحت دارد و به روشنی شرایط خاتمه قرارداد را مشخص کرده است. او اضافه کرد: در این ماده قانونی، چند طریق برای خاتمه قرارداد کار عنوان کرده و اگر یکی از این راهها طی نشده باشد، یعنی کارگر فوت نکرده باشد، استعفا نداده باشد، از کار افتاده نباشد و یا قرارداد موقتش بدون تمدید منقضی نشده باشد، مشمول خاتمه قرارداد کار نمیشود و مشمول پرداخت مطالبات مانده مرخصی نیز نیست و تاکید میکنم اگر قبل از خاتمه قرارداد کار، پرداختی در مورد مانده مرخصی کارگر صورت بگیرد، فقط در حکمِ پرداختِ علی الحساب است و قطعیت ندارد.
در پایان سال میشود مطالبات مرخصی کارگر را پرداخت کرد اما این پرداخت قطعی نیست
این کارشناس حقوقی تاکید کرد: این موضوع بسیار مهم است چون اخیراً نامهای روی سربرگ وزارت کار در فضای مجازی دست به دست میچرخد که در آن اشاره شده در پایان سال هم میتوان مطالبات مانده مرخصی را به کارگر پرداخت کرد. اینجا باید بگویم، در پایان سال میشود مطالبات مرخصی کارگر را پرداخت کرد اما این پرداخت قطعی نیست.
وی با بیان اینکه «یادمان باشد اگر قرارداد کارگر تجدید میشود از مصادیق ماده ۶۶ قانون کار است» ادامه داد: در صورت تجدید قرارداد کار در پایان سال، کارگر تا سقف ۹ روز از مرخصی خود را میتواند برای سال بعد ذخیره میکند و پرداخت مازاد آن دیگر بر ذمهی کارفرما نیست؛ بنابراین در صورت تجدید قرارداد کار در پایان سال، کارگر مشمول ماده ۷۱ قانون کار نمیشود بلکه مشمول ماده ۶۶ این قانون است و فقط تا سقف ۹ روز از مانده مرخصی خود را میتواند برای سال بعد ذخیره کند و قانون برای باقیمانده آن تکلیفی مشخص نکرده است.
دیدگاه تان را بنویسید