کد خبر: 728806
تاریخ انتشار :

مشخصات موشک بالستیک قدر ایران + عکس

در این مطلب به بررسی مشخصات و قابلیت های موشک بالستیک قدر خواهیم پرداخت.

مشخصات موشک بالستیک قدر ایران + عکس
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

شب گذشته عملیات وعده صادق ۲ طی حمله موشکی ایران به اسرائیل عملیاتی شد. طی این عملیات سپاه پاسداران برای عبور از سامانه‌های دفاعی اسرائیل از موشک‌های هایپرسونیک بهره برد که به جهت سرعت طی مسافت شهرت دارند. یکی از موشک‌هایی که در این عملیات مورد استفاده قرار گرفت موشک بالستیک قدر بود. در ادامه به ویژگی‌های این موشک می‌پردازیم.

تاریخچه طراحی موشک قدر

منطقه حساس و راهبردی خلیج فارس و تنگه هرمز به همراه دریای عمان که تمام سواحل شمالی آن جزو خاک کشورمان است، یکی از مهترین گلوگاه‌های اقتصادی دنیا بخصوص در حوزه انرژی است که همین امر موجب شده تا همه قدرت‌های دنیا در طول سالیان متمادی تمایل داشته باشند با حضور نظامی در این منطقه با اعمال قدرت به تامین منافع بعضا نامشروع خود بپردازند. از سوی دیگر قلب تپنده اقتصادی کشورمان نیز در همین منطقه واقع شده است.

این ویژگی‌ها سبب شده نیرو‌های فرامنطقه‌ای با حضور ناوگان نظامی خود در این منطقه همواره تهدیداتی را علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح کنند تا از این طریق بتوانند سیاست‌های خود را به ایران و کشور‌های منطقه تحمیل کنند.

تردد آسان شناور‌های نظامی فرامنطقه‌ای در خلیج فارس تا زمانی ادامه داشت که کشورمان سلاح مناسبی برای مقابله با شناور‌های آمریکایی در اختیار نداشت تا آن‌ها را از سواحل خود دور کند. حمله نیرو‌های آمریکایی به افغانستان و عراق نیز موجب ازدیاد حضور ناوگان آمریکا و نیرو‌های فرامنطقه‌ای در خلیج فارس شد و همین امر موجب شد تا در سطح فرماندهان ارشد تکاپویی برای دست یافتن به سلاحی که بتواند نیرو‌های آمریکایی را از سواحل ایران دور نگهدارد، آغاز شد.

در این برهه شهید طهرانی مقدم بدون آن که مسئولیت مستقیمی در حوزه تسلیحات دریایی داشته باشد وارد عمل می‌شود. ایده شهید طهرانی مقدم ساخت یک موشک بالستیک دریایی بود آنهم در حالیکه تا آن زمان چنین سلاحی در نیرو‌های مسلح کشور وجود نداشت.

در آن زمان دقیق‌ترین موشک عملیاتی سپاه، موشک تندر ۶۹ بود. تندر ۶۹ در واقع همان موشک B ۶۱۰ چینی بود که در سال ۱۳۶۹ توسط سپاه از چین خریداری شده بود. موشک چینی نیز در حقیقت نمونه زمین به زمین موشک پدافند هوایی سام ۲ بود و ۱۵۰ کیلومتر برد داشت.

ایده شهید طهرانی مقدم بر این محور استوار بود که با تغییر کاربری موشک تندر ۶۹ یک موشک بالستیک ضدکشتی طراحی کند. بر همین اساس پروژه‌ای به نام «قدر» در جهاد خودکفایی نیروی هوایی سپاه کلید می‌خورد.

اما این پروژه با مسائل متعددی روبرو بوده است. موشک‌های ضدکشتی در آن دوره عمدتا از نوع موشک‌های کروز بودند که خط سیری مستقیم دارد، اما موشک بالستیک زمین به زمین خط سیر منحنی دارد و برای هدف قرار دادن اهداف ثابت طراحی شده است و ساخت یک موشک بالستیک که بتواند اهداف متحرک را هدف قرار دهد کار بسیار مشکلی بود. همزمان متخصصان وزارت دفاع کار ساخت موشک کروز ضدکشتی در قالب پروژه «یاعلی» را نیز آغاز کرده بودند.

بالاخره با حمایت‌های سردار شهیداحمد کاظمی که در آن زمان فرماندهی نیروی هوایی سپاه را بر عهده داشت، موشک زمین به زمین تندر با افزودن یک جستجوگر اپتیکی که بتواند روی هدف قفل کرده و تصاویر تمام طول مسیر را به مرکز فرماندهی ارسال کند، تبدیل به یک موشک ضد شناور می‌شود.

تست‌های فراوانی برای عملیاتی شدن موشک قدر ضد شناور انجام می‌شود، اما تست نهایی زمانی انجام می‌شود که شهید طهرانی مقدم دیگر مسئولیتی در جهاد نیروی هوایی نداشته است، ولی برای تست نهایی در دریاچه ارومیه حاضر می‌شود.

روز تست موشک قدر هوای دریاچه ارومیه ابری می‌شود و همین امر موفقیت کار را با تردید‌هایی مواجه می‌کند. اما به لطف خدا روزنه‌ای در میان ابر‌ها باز شده و دستور شلیک صادر می‌شود. موشک شلیک می‌شود و با گذر از روزنه میان ابر‌ها و قفل کردن روی هدف از پیش تعیین شده، دقیقا به آن برخورد کرده و منهدمش می‌کند. بعد‌ها از دستاورد‌های همین موشک در جریان طراحی و ساخت موشک‌های «خلیج فارس» و «هرمز» استفاده می‌شود. به این ترتیب موشک «قدر» تبدیل به اولین موشک بالستیک ضد شناور ایرانی می‌شود.

قابلیت‌های موشک قدر

موشک قدر یک موشک بالستیک برد متوسط است که بر اساس موشک شهاب ۳ توسعه پیدا کرده است. در گذشته این موشک را قدر ۱، قدر ۱۱۰ و قدر ۱۰۱ نیز نامیده‌اند.

موشک قدر نخستین بار در یک رژه سالانه به مناسبت سالگرد آغاز جنگ ایران و عراق رونمایی شد. این موشک در سه نوع «قدر اس» با برد هزار و ۳۵۰ کیلومتر، «قدر اچ» با برد هزار و ۶۵۰ کیلومتر و «قدر اف» با برد هزار و ۹۵۰ کیلومتر تولید شده است.

983371_322

موشک قدر در ۳۰ دقیقه آماده شلیک می‌شود و در مقایسه با موشک شهاب ۳ که نصب و پرتاب آن ساعت‌ها زمان می‌برد بسیار سریعتر است. بعضی از منابع موشک قدر را دو مرحله‌ای می‌دانند، یک مرحله سوخت مایع و مرحله دوم که همان سر جنگی جداشونده است، بصورت سوخت جامد می‎باشد. امّا بعضی منابع نیز این موشک را فقط سوخت مایع می‌دانند. سرعت موشک قدر اف ۹ ماخ برآورد می‌شود و سیستم هدایت آن بر اساس هدایت اینرسی-جی‌پی‌اس است.

موشک قدر F قابلیت حمل سرجنگی تا وزن ۱۰۰۰ کیلوگرم را دارد. همچنین موشک‌های سری قدر از سرجنگی در انواع مختلف مانند بلاست و بارانی برخوردار هستند.

انواع موشک قدر

این موشک در دو نوع قدر اچ با برد ۱۶۵۰ کیلومتر و قدر اف با برد ۱۹۵۰کیلومتر تولید شده‌است. موشک قدر ۱۱۰، مدل بهسازی شده موشک شهاب ۳ است و در باور برخی، این موشک یک موشک دو مرحله‌ای است که مرحله اول آن، سوخت مایع و مرحله دوم، سوخت جامد دارد که به آن امکان داشتن برد ۱۹۵۰ کیلومتر را می‌دهد.

983400_172

مشخصات فنی کلی موشک قدر

نوع موشک: بالستیک

برد: ۲۰۰۰ کیلومتر

طول: ۱۵.۸۶ متر

وزن مسلح: ۱۷۴۶۰ کیلوگرم

وزن سرجنگی: ۶۵۰ کیلوگرم

سوخت: مایع

قطر: ۱۲۵ سانتی متر

نوع کلاهک: تک مرحله‌ای با قابلیت سر جداشونده

ماموریت: زمین به زمین - بالستیک

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    پیشنهاد ما

    دیگر رسانه ها