کد خبر: 731381
تاریخ انتشار :

نگاه تحلیلگر/ گفت‌وگوی «نامه‌نیوز» با جواد آرین‌منش

چین می‌تواند نقش میانجی برای برقراری آتش‌بس را ایفا کند

یک تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: چین می‌تواند نقش میانجی را ایفا کند اما این کشور هم بیشتر دنبال نفع اقتصادی‌ خودش است و در هر اقدامی که انجام می‌دهد می‌سنجد که آن اقدام مخاطره‌ای برای منافع اقتصادی‌اش ایجاد می‌کند یا خیر.

چین می‌تواند نقش میانجی برای برقراری آتش‌بس را ایفا کند
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

نامه‌نیوز - سخن از ضرورت آتش‌بس در منطقه زیاد است اما تا این لحظه‌ نشانه‌ای از میل اسرائیل به این مهم دیده نمی‌شود و دستگاه جنایت نتایاهو همچنان به کار خود ادامه می‌دهد. در این شرایط چه کشور یا کشورهایی می‌توانند نقش میانجی برای به دست‌آمدن آتش‌بس را ایفا کنند؟

جواد آرین‌منش، تحلیلگر مسائل سیاسی، درباره این موضوع به «نامه‌نیوز» گفت: «نقش میانجی را کشورهایی می‌توانند ایفا کنند که در جنگ‌‌ها بی‌طرف بوده‌ان. آمریکا از آغاز جنگ غزه به طور کامل از اسرائیل حمایت کرده است و طبیعی است که نمی‌تواند مدعی میانجی‌گری باشد. روسیه هم نمی‌تواند چنین نقشی را بازی کند زیرا اکنون درگیر جنگی است که بخش‌ از آن در واقع با ناتو و اتحادیه اروپاست. اگر روسیه بگوید می‌خواهد چنین نقشی را ایفا کند طبیعتا یک سخن مهم مطرح می‌شود؛ آنکه اگر این کشور می‌تواند رفع منازعه کنی، بهتر است راه حلی برای پایان یافتن جنگ اوکراین بیابد».

او ادامه داد: «به نظر می‌رسد چین بتواند چنین نقش میانجی‌گری را ایفا کند زیرا بی‌طرف بوده است اما واقعیت این است که اصل چنین وظیفه‌ای بر عهده شورای امنیت سازمان ملل است اما در عمل این نهاد خاصیت خود را از دست داده است. فلسفه تشکیل سازمان ملل و شورای امنیت پیشگیری از منازعات و در صورت بروز جنگ برقراری صلح است. اگر قرار بود شورای امنیت و سازمان ملل وظیفه خود را ایفا می‌کرد دیگر نیازی نبود قدرت‌های بزرگ دست به میانجی‌گری بزنند».

این تحلیلگر مسائل سیاسی همچنین بیان کرد: «کشورهایی که در طرفین جنگ نفوذ دارند هم می‌توانند مؤثر باشند. مثلا فرانسه یا جمهوری اسلامی ایران. ایران به دلیل نفوذش در حوزه مقاومت می‌تواند نقش‌آفرین باشد و برای احقاق حقوق مردم فلسطین تلاش کند. جریان مقاومت و گروه‌هایی مانند حزب‌الله و حماس نابودشدنی نیستند و اندیشه‌ آنها همیشه هست و طرف مقابل باید این گروه‌ها را به عنوان واقعیت موجود بپذیرد و نتانیاهو باید متوجه شود که حماس و حزب‌الله نابودشدنی نیستند. نتانیاهو می‌داند اگر آتش‌بسی رخ دهد، به پایان حیات سیاسی‌اش می‌رسد و او نمی‌خواهد که آتش‌بسی رخ دهد».

او در پاسخ به این پرسش که نقش آمریکا در این بین چیست، مطرح کرد: «اکنون بین جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در آمریکا رقابت نزدیکی در گرفته است. تلقی دموکرات‌ها این است که اگر بتوانند صلحی برقرار کنند که به نفع اسرائیل باشد، شانسشان در انتخابات بیشتر خواهد شد. جمهوری‌خواهان اما خواهان ادامه جنگ‌اند و تلقی‌شان این است که اگر نتانیاهو به جنگ ادامه دهد یا با جمهوری اسلامی درگیر شود، شانس‌شان در انتخابات افزایش می‌یابد. واقعیت این است که اکنون رقابت‌های درون‌حزبی جمهوری‌خواه‌هان و دموکرات‌‌ها برایشان از آتش‌بس مهم‌تر است».

آرین‌منش در پایان گفت: «همان‌طور که گفتم در حال حاضر فقط چین به عنوان یک قدرت بزرگ می‌تواند نقش‌آفرین باشد و نقش میانجی را ایفا کند البته اگر به مسئله ورود کند. چین بیشتر دنبال نفع اقتصادی‌ خودش است و در هر اقدامی که انجام می‌دهد می‌سنجد که آن اقدام مخاطره‌ای برای منافع اقتصادی‌اش ایجاد می‌کند یا خیر».

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها