سرنوشت ترامپ و رای پنسیلوانیا؛ آیا کمدی «هینچکلیف» سرنوشتساز میشود؟
اگر در روزهای آینده چرخش آرای پنسیلوانیا به اندازه کافی به نفع ترامپ نباشد، آنگاه چه بسا همین سه کلمه توهینآمیز کمدین طرفدار ترامپ که پورتوریکو را «جزیرهای شناور از زباله» نامید، به قیمت باخت ریاستجمهوری او تمام شود.
کمتر از ۶ روز تا انتخابات امریکا باقی مانده است. به روشنی میتوان گفت که از ۷ ایالت چرخشی با ۹۳ رای الکترال، در صورت صحت نظرسنجیها هم اینک تقریبا تکلیف آریزونا (۱۱ رای) و جورجیا (۱۶ رای) به نفع ترامپ و میشیگان (۱۵ رای) به نفع هریس روشن شده است و رقابت نهایی به ۴ ایالت کارولینای شمالی، ویسکانسین، نوادا و پنسیلوانیا خلاصه شده است. در این ۴ ایالت با مجموع آرای الکترال ۵۱ رای، در دو ایالت ویسکانسین (۱۰ رای) و نوادا (۶ رای) شانس هریس بیشتر و در ایالت کارولینای شمالی (۱۶ رای) شانس ترامپ بیشتر است. اما با توجه به تعداد آرای الکترال در هر یک از این ایالتها، به نظر میرسد هر کاندیدایی بتواند آرای پنسیلوانیا با ۱۹ رای را کسب کند بیشترین شانس را برای ریاستجمهوری امریکا خواهد داشت و اگر هریس پنسیلوانیا را ببازد دیگر شانس او برای ریاستجمهوری به حداقل رسیده یا اساسا منتفی خواهد شد. طبق آخرین نظرسنجیها، هریس در پنسیلوانیا یک درصد پیش است، اما این یک درصد در دامنه خطا است و ثانیا ترامپ آرام آرام خود را به او نزدیکتر میسازد. به همین دلیل تقریبا در نخستین ساعات روز چهارشنبه، بیشتر نظرسنجیها و شرطبندیها و پیشبینیها فعلا ترامپ را دارای بخت بیشتری برای کسب رییسجمهوری میدانند.
انصراف «واشینگتنپست» از حمایت از هریس:
از دیگر نشانههایی که موجب شده بسیاری از محافل سیاسی احتمال پیروزی ترامپ را بیشتر ببینند، انصراف ناگهانی واشینگتنپست از حمایت از هریس است. در حالی که «واشینگتن پست» در تمام این سالها از مخالفان سرسخت ترامپ محسوب میشد و طبق سنت سنوات گذشته از سال ۱۹۷۶ (به جز ۱۹۸۸) همواره از یک کاندیدای دموکرات حمایت کرده و هفته گذشته نیز تصمیم هیاتمدیره آن اعلام حمایت از هریس بود، اما روز جمعه ناگهان اعلام شد که واشینگتن پست تصمیم گرفته است از هیچ کاندیدایی حمایت نکند. در اثر این تصمیم، دو سردبیر برجسته واشینگتن پست استعفا و حداقل ۲۵۰ هزار مشترک این رسانه از اشتراک خود انصراف دادند.
اما «جف بیزوس» مالک شرکت آمازون که در سال ۲۰۱۳ این روزنامه را به قیمت ۲۵۰ میلیون دلار خریداری کرد، این تصمیم را تصمیمی درست دانست.
حمایت ابرسرمایهداران و تغییر ماهیت حکومت
بررسی نقش ابرسرمایه داران از جمله «جف بیزوس» یا «ایلان ماسک» با هدایت امواج جهتدار در شبکه ایکس در انتخابات اخیر امریکا نیازمند یادداشت جداگانهای است. اما نظر به پیوند آنان با ترامپ و همچنین نگاه تجاری دونالد ترامپ به سیاست و نوع قراردادهایی که او یا خانوادهاش علنا با کشورهایی، چون عربستان، امارات، عمان، صربستان، ویتنام و... بسته و ادامه داده است (در حالی که در گذشته سیاستمداران درجه اول امریکایی ولو در ظاهر از آن در قالب تضاد منافع اجتناب میکردند) و با توجه به تجاریسازی سیاست در عرصه داخلی توسط ترامپ، نظیر فروش سهام رسانه اجتماعی متعلق به خودش که حتی به سرمایهداران کشورهای دیگر ممکن است صورت پذیرد یا سرمایهگذاری بر رمزارزها و کسب سرمایه از این شیوهها، به نظر میرسد در صورت برنده شدن ترامپ در انتخابات امریکا باید جهان و «جهانی شدن» شاهد تغییر علنی ماهیت سیاست در امریکا به یک «ابربنگاه اقتصادی» باشد که همه چیز حول محور «ابرسرمایهداران جهان» با رهبری سیاسی - نظامی دونالد ترامپ و سلطه اقتصاد دیجیتالی ایلان ماسکها و جف بیزوسها و بازیگری کارتلها و تراستهای بنسلمانها و شیخ زائدها و امثال آن خواهد بود و به نوعی با فراملی شدن پیوند سرمایهداران و نقشآفرینی آنها در آینده اقتصاد و سیاست بینالملل در ذیل قدرت سیاسی، نظامی و اقتصادی امریکا بهویژه در رقابت با چین مواجه خواهیم شد.
برنی سندرز، اوباما و بیل گیتس و آخرین تلاشهای هریس
نامها و برندها در کمپینهای انتخاباتی نقشآفرینی ویژه خود را دارند. هریس میتوانست با داشتن پشتوانه معترضان جنگ غزه، امروز شرایط دیگری داشته باشد. اما عملا بایدن و او راهی را رفتند که منجر به ناامیدی جنبشهای پیشرو شد. این روزها برنی سندرز چهره شاخص منتقد اسراییل برای قانع کردن طرفداران فلسطین و باراک اوباما برای قانع کردن رنگینپوستان و بیل گیتس برای حمایت مالی از دموکراتها به صحنه آمدهاند. باراک اوباما، صریحترین و شدیدترین انتقادات را متوجه ترامپ کرده است و برنی سندرز میکوشد که بیتصمیمها را قانع سازد که اگر چه بایدن و هریس در مدیریت جنگ غزه، راه نادرستی را رفتهاند، اما ترامپ از آنها بسیار بدتر و فاجعهبارتر است. سندرز خطاب به رایدهندگان امریکایی تاکید دارد که ترامپ و نتانیاهو در پیوند با یکدیگر و حامی شدیدترین اقدامات علیه مردم غزه از کشتار و قحطی و گرسنگی و اشغال هستند و تنها راه کنترل اسراییل، ریاستجمهوری هریس است. سندرز عملکرد داخلی ترامپ را نیز به شدت نکوهیده میداند. در چند روز اخیر هریس کوشیده است قدری مواضع صریحتر در نفی کشتار غیرنظامیان و ضرورت کمکهای انسانی به غزه بگیرد و با انتقادات پی در پی از ترامپ، خود را دولتی ملی در برابر خطر «فاشیسم ترامپی» بنامد. در این حال، اینکه در چند روز آینده آیا معترضان سیاستهای نابودگرانه اسراییل، هریس را باور خواهند کرد و حاضر خواهند شد به کمپین او بپیوندند، باید شکیبا بود. تاثیر باراک اوباما بر مردان رنگینپوست نیز تا این لحظه تغییرات عمدهای که موجب جابهجایی نظرسنجیها به شکل معنیدار شود، ایجاد نکرده است و درصد غیرمنتظرهای از مردان رنگینپوست به ترامپ گرایش نشان دادهاند.
رخدادی که میتواند سرنوشت انتخابات را عوض کند
روز یکشنبه در گردهمایی «مدیسون اسکوئر گاردن» نیویورک که با شعارهای نژادپرستانه و ضد مهاجران همراه بود، «تونی هینچکلیف» کمدین حامی ترامپ، «پورتوریکو» را «جزیرهای شناور از زباله» نامید. این سخنان بازتاب وسیعی در امریکا به ویژه در میان لاتینتبارها پیدا کرد. جزیره پورتوریکو، تحت حاکمیت سیاسی امریکا است، اما ساکنان پورتوریکو که از سال ۱۹۱۷ شهروند امریکا شدهاند، حق رای در انتخابات ریاستجمهوری را ندارند. با این همه آن دسته از مردم پورتوریکو که در امریکا زندگی میکنند (حدود ۸ و نیم میلیون نفر) میتوانند در انتخابات رای بدهند. کمپین ترامپ سعی کرده است خود را از اظهارات نژادپرستانه و توهینآمیز «هینچکلیف» دور نگه دارد؛ اما در رقابتی که بسیار نزدیک است، چنین اظهارات جنجالی میتواند بسیار گران تمام شود. چرا که هم ممکن است آن دسته از مردم پورتوریکو که در ایالتهای دیگر زندگی میکنند و احیانا قصد داشتهاند به ترامپ رای بدهند در واکنش به این توهین از دادن رای خودداری کنند و هم آنکه لاتینتبارهای دیگر را نیز تشویق به انصراف از ترامپ یا رای به هریس کنند. قابل ذکر آنکه طبق آخرین آمار منتشره در گاردین، حدود ۴۷۲ هزار نفر از ساکنان پنسیلوانیا، پورتوریکویی هستند. درباره اهمیت استثنایی پنسیلوانیا در انتخابات ۲۰۲۴، در ابتدای این یادداشت توضیح داده شد. اگر در روزهای آینده چرخش آرای پنسیلوانیا به اندازه کافی به نفع ترامپ نباشد، آنگاه چه بسا همین سه کلمه توهینآمیز کمدین طرفدار ترامپ که پورتوریکو را «جزیرهای شناور از زباله» نامید، به قیمت باخت ریاستجمهوری او تمام شود.
جمعبندی:
فعلا در انتخاباتی که به بختآزمایی شبیه شده، نظرسنجیها و شرطبندیها و اغلب پیشبینیها میگویند که بادها به سمت ترامپ میوزند و هریس نیازمند اقبال روزهای آتی است. اما در انتخاباتی که از یک سو دستهای پنهان و آشکار مافیایی دست اندرکارند و از سوی دیگر شدت رقابتها به مو بند است و یک ایالت میتواند سرنوشت کل انتخابات را تغییر بدهد، هر روز گردش و داستان خود را دارد و عقل و منطق میگوید تا روز انتخابات و حتی تا اعلام نتیجه نهایی که با، اما و اگرهای فراوانی مواجه خواهد شد، نمیتوان به عددهای روی کاغذ و نظرسنجیها اکتفا کرد.
منبع: روزنامه اعتماد
دیدگاه تان را بنویسید