چرا نباید نگران تهدیدهای ترامپ بود؟
همهچیز درباره "دیپلماسی بلوف"؛ ترامپ جنگ جهانی سوم را کلید زد؟ / وقتی پادشاه لخت است!
نخستین نطق دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور آمریکا آتش اختلافات در جهان را شعلهور کرد و این درحالیست که حامیان ترامپ از این اظهارات ذوق زده شدند.
یک رسانه آمریکایی ترامپ را امپراطور نامیده و ایلان ماسک در توییتر به او لقب پادشاه داده است. هر چه هست، او بیش از آنکه یک رئیس جمهور باشد، رفتاری شاهانه دارد؛ سرشار از غرور، با وجود محدودیتهای ساختاری.
همین لحن شاهانه ترامپ باعث می شود هیلاری کلینتون رقیب ۸ سال قبل او، به حرفهایش پوزخند بزند و عملا آنها را بی اعتبار بداند.
ترامپ در اولین نطق خود نشان داد که با چین سر سازش ندارد، هرچند با سکوت خود درباره روسیه، خشم اروپاییها را برانگیخت.
اما آنچه تنش با چین را تشدید کرد، اظهاراتش درباره کانال پاناما بود و مثالی که درباره استفاده چینی ها زد. وزیر دفاع جمهوری خلق چین بلافاصله در واکنش به صحبتهای ترامپ درباره پس گرفتن کانال پاناما گفت: ترامپ در توهم است؛ میترسم وقتی بیدار شود که خود را وسط جنگ جهانی سوم میبیند؛ کانال پاناما!؟ اگر می توانی بیا دست بزن. حتی به قیمت شروع شدن جنگ جهانی، آمریکای رو به افول را زمین میزنیم.
کانال پاناما یک آبراه انسانساز به طول ۸۲ کیلومتر است که اقیانوس اطلس را به اقیانوس آرام متصل میکند.
این کانال در کشور پاناما واقع شده و از میان باریکه پاناما عبور میکند، به عنوان یکی از مسیرهای حیاتی تجارت جهانی شناخته میشود. ساخت آن در سال ۱۹۱۴ به پایان رسید و اکنون روزانه حدود ۱۴ هزار کشتی از آن عبور میکنند.
ترامپ برای فشار تجاری بر چین نیاز دارد این کانال را در اختیار داشته باشد و همین امر پکن را نگران کرده است.
ترامپ بهروشنی قائل به حقوق بینالملل نیست. نه توافقاتی مانند برجام را به رسمیت می شناسد و نه حتی استقلال کانادا را. برای همین او دوست دارد مانند یک مذاکره کننده سرسخت، طرف مقابل را تحت فشار بگذارد.
اما واقعیت اینست که دست او برای عمل به حرفهایش خالیست. او نه میخواهد و نه میتواند پیروز یک جنگ جهانی شود اما ترجیح می دهد به جای آنکه دستها را بالا ببرد، با بلوف، طرف مقابل را بترساند و در امان بماند. درست امان کاری که چرچیل در جنگ جهانی دوم کرد و با بلوف، هیتلر را عقب ماند.
در چنین شرایطی، انگار چینیها میخواهند فریاد بزنند "پادشاه لخت است". این پادشاه در حال فرار از خاورمیانه است و سطح مسائلش را به قاره آمریکا محدود کرده است. ترامپ حالا اعتراف میکند که حتی در همین قاره هم بازی را به رقبا باخته است و برای همین، شاخ و شانه کشیدنهای نطق آغازین او، بیش از آنکه ترسناک باشد، دست خالی کاخ سفید را نشان میدهد.
نطق ترامپ خبر خوبی برای کسانی هم بود که از احتمال حمله نظامی به ایران هراس داشتند. حالا بعد از این نطق میشود با خیال راحتی گفت، این ترامپ کاری به اوکراین و خاورمیانه ندارد. ترامپ بهجای تنگه هرمز، درگیر کانال پاناماست و این امپراطور یا پادشاه بعید است برنامهای برای نزاعهای جهانی بیرون از آمریکا داشته باشد.
منبع: خبر فوری
دیدگاه تان را بنویسید